Összes oldalmegjelenítés

2013. március 8., péntek

Szezámtallér


Szezámtallér (szezámcsipsz)
Szezámtallért nem először sütöttem, de még bejegyzés nem volt róla.
Nagyon egyszerű és gyors rágcsálnivaló, de van néhány aranyszabály, amit be kell tartani készítéskor.
Hozzávalók:
9 deka szezámmag
3 deka vaj
3 deka barna cukor
3 deka liszt
1 tojásfehérje
csipet só

olaj a kanálmártogatáshoz

Azzal kezdtem, hogy a kimért szezámmagot szárazon megpirítottam. Ez nem tart sokáig, de kevergetni kell közben. mert gyorsan megég és akkor keserű lesz. Félretettem kihűlni.
A vajat 100 watton egy percre mikróba tettem, hogy szobahőmérsékletűnél kicsit lágyabb legyen. Hozzáadtam a cukrot. Nekem lágy barna nádcukrom volt, ami nagyon kellemes karamell ízű. A cukrot meg a vajat krémesre kikevertem kézi habverővel. Ettől jól kivilágosodott az először még sötétbarna cukros vaj. Ekkor tettem hozzá a tojásfehérjét és azzal is alaposan megdolgoztam. Majd  a csipet sóval elkevert liszt került hozzá, utoljára pedig a már kihűlt szezámmag.
A nagy gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral és a masszából kiskanállal diónyi halmokat raktam egymástól kissé távolabb, hogy legyen helye a kilapogatott korongoknak. Tapasztalatból tudom, hogy amikor más alkalommal sütöttem, kis méretű tepsit választottam, és vastagokra lehetett csak a korongokat ellapogatni, meg még össze is sültek. Most kissé előreszaladtam.
Tehát a halmokat olajba mártott kanál hátuljával lelapogattam és kerekre igazgattam.
Közben már előmelegítettem a sütőt 170 fokosra, és alsó-felső lángon 10 perc alatt megsütöttem.
Tortalapáttal azonnal kiemeltem a tepsiből a kisűlt korongokat és tálcán kihűtöttem.
Így készült
Kisült szezámtallérok

Én Flóránál akadtam erre a receptre, ő meg Illéskrisznél. Mindkettőjüknek hálás vagyok érte.
Annyira kapós volt, hogy legközelebb dupla adagból fogom megsütni.
Maradék tojásfehérje hasznosítására nagyon alkalmas!

10 megjegyzés:

  1. Jaj, de elropogtatnám most ezeket, nagyon fincsik lehetnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tejszínhab! Nálunk nagy kedvenc lett.

      Törlés
  2. Ezt a receptet el is mentettem magamnak:))Köszi Marisz!

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Mandala, köszönöm, viszont kívánom neked is!

      Törlés
  4. Marisz te egy tündér vagy hogy leírtad ennek a régóta (általam) keresett finomságnak a receptjét :) köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Millye, nagyon szívesen! Készítsd el te is, várjuk róla a bejegyzést.

      Törlés
  5. Készen szoktam néha venni, most már házilag is tudom készíteni, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Készítsd el, biztos sikere lesz.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...