Összes oldalmegjelenítés

2013. március 17., vasárnap

Stollwerck szelet

Stollwerck szelet
Ezt a receptet  Innen   hoztam. Bemásolom ahogy ott volt leírva, és megosztom a készítésről a tapasztalataimat. Az eredetitől annyiban tértem el, hogy adtam a tésztába natúr kakaóport is.
(Megnéztem több képet a stollwerck szeletről, és nekem mutatósabb volt, aminek barna volt a tésztája.)

Hozzávalók: a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
A krémhez:
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 8 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • Elkészítése:
    A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk, az élesztőt sem kell felfuttatni.  A tésztát három részre osztjuk, és gáztepsinyi lapokat sütünk belőle. Picit megszurkáljuk a tésztát sütés előtt, hogy ne legyen hólyagos.  Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük, figyelve arra, hogy le ne égjen.  A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd felöntjük fél liter tejjel. Addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad benne.  Ezek után hozzáadjuk a margarint, a vaníliás cukort és a porcukrot. Tovább főzzük amíg a margarin el nem olvad.  5 evőkanál lisztet csomómentesen elkeverünk 3 dl tejben, majd a karamellás-margarinos alaphoz adjuk. Tovább főzzük addig amíg be nem sűrűsödik.
    Megvárjuk amíg a krém langyosra hűl, majd megtöltjük vele a tésztát.   A tetejére tehetünk csokimázat, de magában is finom.
             
    Imádom a karamellás dolgokat, ez a recept pedig első olvasásra egyszerűnek tűnt, ezért választottam.
    Mindent a leírtak szerint csináltam. Kimértem a tészta hozzávalóit és összeállítottam. Lehet, hogy nagy volt a tojás bele, mert elég lágy tésztát kaptam, és bár pihentetés nincs írva, egy órára hűtőbe tettem.
    A nagy gáztemsimhez kivágtam három lapot szilikonos sütőpapírból. A tésztát három egyenlő részre osztottam és egyenként a kivágott sütőpapíron nyújtottam. Na ez eléggé nehéz feladatnak bizonyult, mert a tészta továbbra is nagyon nehezen kezelhető volt. Ragadt, pedig liszteztem a nyújtófát, de inkább tenyérrel kellett lapogatnom a megfelelő irányba és csak a sarkoknál, éleknél segítettem be a nyújtófával.
    Előmelegítettem a sütőt 170 fokra és alsó-felső lángon az első lapot 20, a másik kettőt 15-15 percig sütöttem. Én a tepsi hátára sütőpapírral együtt áthúztam a kinyújtott tésztát.
    Amikor kisűltek, azon forrón lehúztam róluk a sütőpapírt -ezzel óvatosan kell bánni, nekem az egyik lap kicsit beszakadt - és rácson kihűtöttem őket.
    A krém elkészítésével nem volt semmi gondom, jól besűrítettem, mikor hólyagokat vetett akkor kapcsoltam le alatta a gázt. 
    A nagy gáztepsi aljába sütőpapírt tettem és az első lapot erre helyeztem, majd a langyosra hűlt krém felével megkentem. Ráraktam azt a lapot ami kicsit beszakadt, és a krém másik felét erre kentem. 
    A harmadik lappal beborítottam és a tepsit lefedve a hűvös kamrába tettem egy éjszakára.
    Másnap olvasztott csokoládét kentem rá szilikon ecsettel, de mivel nem volt sima egyenletes a sütemény teteje, ezért ismét olvasztottam egy kis csokit és rácsorgattam.
    A tepsiben szeleteltem
    Nagyon kiadós ez a süti, jó nagy adag lett. És nagyon finom! Mindenki szívesen fogyasztotta.
    Talán azért stollwerck szelet a neve, mert a krém íze teljesen a stollwerck cukor ízére hasonlít.
    És az sem utolsó szempont, hogy nem túl drága.Biztos, hogy sor kerül ismétlésre.
    Nagyon hálás vagyok a receptért Hegedűs Florcikának

28 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Millye, tényleg nagyon finom!

      Törlés
  2. Istenien néz ki! De vajon honnan az elnevezés, Stollwerck? Vagy olyan csoki kell a tetejére? Mindegy is, csodásan néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teller-cake! A stollwerk elnevezés azért találó, mert teljesen olyan íze van a krémnek, mint a stollverck cukornak,a karamellizált cukortól.
      Valahova beszúrom a megjegyzésbe.

      Törlés
    2. Én köszönöm a figyelmeztetéseket, Neked is, meg Dinának is.
      Kicsit szétszórt vagyok, kapkodok, így nem volt teljesen érthető a recept néhány része.

      Törlés
  3. Nagyon tetszik,de a tésztát biztos nem így fogom elkészíteni. Talán mézes,kakaós lappal próbálkozom majd,mint a Lajcsi szeletnél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mrs Same, köszönöm a dicséretet! Lajcsi szeletet még nem csináltam, így nem tudom a különbséget, de elég nehéz volt a tészta nyújtása.
      De a kész süti feledtette a készítés nehézségeit.

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet:) Biztos gyorsan elfogy ezzel a hatalmas tepsivel:)Nálam nem tartana sokáig, az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka! Nálunk is nagyon kelendő!

      Törlés
  5. Biztosan isteni, főleg, hogy karamellás, de mitől barna a tészta? Az eredeti helyen is olyan. Vagy barnábbra sül? Igen, szerintem Zsuzsi rátapintott, hogy tuti anno olyan csokival burkolták. :)) Kipróbálós!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, én tettem bele a tésztába natúr kakaóport is, ezt elfelejtettem beírni a receptbe, de utólag pótoltam. Több receptet megnéztem és a kakaós tésztájú volt legszimpatikusabb.

      Törlés
  6. De nagyon guszta! :) Különösebben nem vagyok oda a karamellás sütikért, de ez tényleg nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet. Stollwerck a szeretet íze, szólt a a szlogen, hát nagyon tudnám szeretni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vikvi, tényleg nagyon finom!

      Törlés
  8. Nagyon szép lett, nálunk is elfogyott volna gyorsan:) Karamelles süti egyébként is jöhet minden mennyiségben..

    VálaszTörlés
  9. Nagyon gusztusos süti, most lecsúszna pár szelet...pedig nem szabad...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, fogyózol? Vagy áttértél paleo étrendre?

      Törlés
  10. Guszta és nagyon finom lehet! Jó tömény édes biztosan , de azért egy szeletkét most szívesen elfogadnék:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Igen, jó édes, de nagyon finom!

      Törlés
  11. Marisz!Nagyon bejön .Minden, ami karamell ízű. És mi még ismerjük a stollwerk cukorka izét, sajnos.Biztosan megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, mi is imádjuk a karamellt. Próbáld ki, nagyon jó!

      Törlés
  12. Szeretek lapokat sütni, az íze is szerintem tetszene. Be is mentettem az elkészítendők közé:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli, ha szeretsz lapokat sütni akkor főleg próbáld ki! Én a lapok sütését nem szeretem, de utána már könnyű elkészíteni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...