Összes oldalmegjelenítés

2013. március 19., kedd

Rozsos zsemle avokádó krémmel

Rozsos zsemle avokádó krémmel
El akartam használni a maradék rozslisztemet, nehogy megbogarasodjon. Mivel csak 20 dekányi volt, zsemléhez használtam el, keverve tönkölybúza és fehér rétesliszttel.
Zsemle hozzávalói:
20 deka teljes kiőrlésű rozsliszt
20 deka tönkölybúza liszt
20 deka fehér rétesliszt
4,3deci víz
másfél kiskanál cukor
másfél kiskanál só
3 deka fris élesztő
4 deka vaj (lehet margarin vagy olívaolaj)
Elkészítés:
Kimértem a hozzávalókat. Mivel a recept a cukor meg a só mennyiségét kiskanállal határozza meg, a mokkás és a teáskanál közti méretű kanalammal mértem ki ezeket.
A szokásos sorrendben mindent a kenyérsütő tartályába helyeztem és megdagasztattam, megkelesztettem a géppel.
A megkelt tésztát lisztes nyújtólapon jól átgyúrtam és rúddá formáltam. A rudat 12 egyforma darabra vágtam és vizes kézzel megformáztam a zsemléket. Sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól kissé távolabb helyeztem el őket, és letakarva kelni hagytam míg a sütőt előmelegítettem 220 fokra. Huszonöt perc alatt kisültek, és öt percig még a sütőben hagytam őket. A forró zsemléket konyharuhába csomagolva hűtöttem ki.
A rozsos zsemle receptjét Innen hoztam, köszönet érte.
Rozsos zsemle
Míg a zsemlék sültek, elkészítettem az avokádókrémet.
Avokádókrém hozzávalói:
1 db érett avokádó
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olívaolaj
2 kisebb főtt keménytojás
1 mokkáskanál fehérbors
1 mokkáskanál só
fél citrom leve
apróra vágott metélőhagyma


A keményre főtt tojásokat sajtreszelőn lereszeltem, az avokádót meghámoztam és villával szétnyomkodta. Hogy ne barnuljon meg, azonnal facsartam rá citromlevet. A hagymákat apró kockákra vágtam és mindent alaposan összekevertem, hogy kenhető állagú legyen. Közben kóstolgattam, és ízlés szerint még utánaízesítettem.
Avokádó krém
A félbevágott friss zsemléket ezzel a finom krémmel megkenve fogyasztottuk uzsonnára. Ami megmaradt jó lesz holnap reggelire. A zsemlék is nagyon finomak voltak. Ízre is épp megfelelően sós, a bélzete rugalmas, és nem az a mesterségesen felfújt valami, amit a legtöbb bolt árusít - tisztelet a kivételnek.Kár, hogy nincs időm mindig itthon sütni a kenyeret és a péksüteményeket.meg az is visszatart, hogy a házi sütésűből jóval többet eszünk, mint a boltiból.
Az avokádó krém HajniZoli receptje alapján készült kevés módosítással. Köszönöm nekik a receptet!

Még annyit megjegyeznék, hogy csak érett avokádót fogyasszunk, mert a wikipédia szerint az éretlen termések  mérgezőek, megfőzve pedig keserű. Ha nem teljesen érett az avokádó, tegyük bele papírzacskóba egy banánnal,  és szobahőmérséklete 1-2 nap alatt beérik.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Egy idő óta rendszeresen fogyasztunk kurkumaport. Fűszerként is, és tudatosan belekevem ételekbe.
Az avokádókrémbe is szoktam újabban tenni, ettől sárgásabb kissé a színe.
kurkumás avokádókrém
Aki nem hallott még a kurkuma jótékony gyógyhatásáról, az Dr.Balaicza Erika honlapján bővebben olvashat róla.

18 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a rozsos zsemléid, olyan mosolygósak! :) És szuper a krém is, már Hajniéknál is megcsodáltam, finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Tényleg nagyon jól sikerült mindkettő.

      Törlés
  2. Nagyon szépek a zsemléid, és gusztusos ezzel a krémmel, nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis szendvicset kreáltál! A rozsos zsemlék hmmmmmm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye! Nekünk is bejött!

      Törlés
  4. Gyönyörűek lettek a zsemléid! Finom lehetett az avokádó krém, én még sajnos nem ettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Nagyon finom volt mindkettő. Az avokádóban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.
      Érdemes megkóstolni és rendszeresen fogyasztani.

      Törlés
  5. Egészséges és finom - jó párosítás :)

    VálaszTörlés
  6. Remek zsömléket sütöttél! Még sosem készítettem tojással avokádókrémet, de biztos nagyon finom lehetett:)))

    VálaszTörlés
  7. Az avokádó nálunk nem igazán "menő" de a zsemle, az igazán jól néz ki:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judóca, ez így van. Ízlések és pofonok különböznek.

      Törlés
  8. Nagyok jók lettek a rozsos zsömléid, mi szinte csak rozsos és teljeskiőrlésű pékárót eszünk. Az avocadót csak én szeretem, így én csak kanállal kieszem a héjából. Ettem már egyszer kőkemény avocadót, nagyon rossz volt, de semmi bajom nem lett tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu! Mi is egyre több teljes kiőrlésű és egyéb barna lisztet fogyasztunk kenyérnek, kalácsnak, sütinek.
      Azt hiszem, az éretlen avocadó fogyasztása hosszú távon fejti ki mérgező hatását. Én úgy értelmezem, hogy sok éretlen avocadó elfogyasztása okozhat egészségi problémát.

      Törlés
  9. Örülök, hogy elkészítetted és ízlett! Házi zsömlével meg még finomabb:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még jobban örülök a receptnek, mert ezután az avokádókrém rendszeres lesz nálunk!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...