Összes oldalmegjelenítés

2013. március 24., vasárnap

Apika kifogta az aranyhalat! - horgász torta

Apika kifogta az aranyhalat
Apika kifogta az aranyhalat! És kívánhatott is hármat! (Bort, búzát,és békességet kívánt.)
Férjem névnapjára készítettem ezt a horgász tortát.
Na most lehet nevetni! Nem sértődöm meg ha bárki kinevet, de most csak ilyen "gyermeteg" kinézetű tortát tudtam alkotni.
Az idén idő hiányában még egyetlen burkolt formatortát se csináltam, és most is úgy jártam, hogy torlódtak az események, így hát a könnyebb megoldást választottam.
Szombaton volt a jótékonysági koncert a templomunk tetőjavításáért, oda sütöttem islert, meg szendvicseket készítettem, délután pedig én is elmentem az előadásra. Így csak annyit tudtam előre dolgozni, hogy a piskótát megsütöttem, koncert után megtöltöttem és a vasárnap délelőtti főzéskor a leves meg a pörkölt között kívülről sebtében feldíszítettem. Mivel szeretek új dolgokat kipróbálni, a piskótát most Kiss Kornélia (facebook  ismerősöm) receptje alapján sütöttem és nagyon jól sikerült.
Lia vizes piskótája:
Hozzávalók, 26 cm-es karikához

6 tojás
15 deka porcukor
11 deka kristálycukor
6 evőkanál forró víz
1 cs. sütőpor
26 deka liszt
1 cs. vaníliás cukor
A porcukrot a 6 tojássárgájával habosra mixeljük, majd hozzáadjuk a 6 ek. forró vizet.
Ehhez a masszához öntjük a liszt 2/3-ad részét a sütőporral és jól elkeverjük.
A fehérjét a kristály cukorral és a vaníliával (kakós esetén elhagyhatjuk) a szokásos módon felverjük, és óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás krémhez,közeben beleszitáljuk a maradék lisztet.
Kakós változatnál a vízzel együtt 1 evőkanál ecetet is teszünk a sárgákhoz,persze a lisztből leveszünk annyit,amennyi kakaót adunk hozzá
A kisebb tálban vertem fel a fehérjét, a nagyobban kevertem ki a tojássárgákat a porcukorral és a forró vízzel, majd ehhez kevertem több részletben a tojáshabot és a lisztet felváltva. Előmelegített sütőben alsó-felső lángon sütöttem 1 óra hosszáig. Tűpróbát végeztem, és félidőtől fehér papírral letakartam a tetejét.
Teljesen így csináltam és remek lett! Köszönet Liának a piskótareceptért!
Egészben a kisült piskóta
Csak másnap vágtam három lapba
Citromos krémmel töltöttem. Ezt a krémet még tavaly hoztam WiseLady-től és a citromos görög minyonjaimat ezzel csináltam, ami  mindannyiunknak nagyon ízlett.

Krém hozzávalói.(Egy adag)
 40 g kukoricakeményítő
1 citrom leve
2 dl víz
1 evőkanál tejföl
1 vaníliáscukor vagy pár csepp kivonat
200-250 g porcukor
200 g vaj
A keményítőt elkevertem a vízzel és a citromlével, majd felfőztem sűrűre. Még forrón belekevertem   egy szeletke vajat és a tejfölt. Hagytam teljesen kihűlni. A puha vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra mixeltem, és evőkanállal adagolva hozzákevertem a hideg  keményítős masszát (ez lényegében tojás nélküli házi puding). (Mindig a vajhoz adjuk a pudingot és nem fordítva).

Elég lágy halmazállapotú selymes finom krémet kaptam.  Én most másfél adag krémet készítettem.
Megkentem vele a piskótalapokat. A külsejére épp csak annyi maradt, hogy a réseket kiegyenlítettem.
Éjszakára hűtőbe került. Vasárnap reggel ismét készítettem fél adag krémet, amit kétfelé vettem és egyikbe zöld matcha tea port kevertem, amitől elég halvány mohazöld színe lett. Ezzel bekentem a torta felét és régebbről maradt (hűtőben tárolt) zöld fondatot sajtreszelőn lereszeltem és fűnek rászórtam erre a részre.
A krém másik felébe természetes alapú kék ételfestéket kevertem, ez lett a víz. Rákentem a torta másik felére és kiskanállal "hullámokat" húzgáltam bele. A horgász figurát még pénteken megcsináltam kakaóval színezett fondantból. Hát ilyenre sikerült. Nem sok szobrász véna szorult belém, azt bárki láthatja. Nincs időm, hogy a youtubon megnézzem az ilyen témájú videókat.
Az aranyhalhoz fehér fondantot kurkuma porral megszíneztem, és még egy bokrot kreáltam zöld fondantból.
Többre nem volt időm, pedig kedvem lett volna nádat, buzogányt, virágokat...
Az ünnepi ebédkor nagy sikert aratott a tortám. A lányok rögtön  "felismerték" a nagyapjukat, csak kicsit kövérnek találták. Hát ahogy sikerült. Ízre nagyon finom volt, kellemesen savanykás, amilyennek a citromosnak lennie kell.
Ezzel a krémmel mindenképpen meg voltam elégedve. Nagyon jól "viselkedett" a torta külsején is.
Könnyen formálható, stabil állagú, lehet, hogy habzsákból is alkalmazható.


Felvágva



20 megjegyzés:

  1. Végre egy torta a Tortafüggőtől! :-)
    Azért kell egy kis fantázia ahhoz is, ha valaki nem éppen burkolt tortát készít!
    "Kicsit kövér" - ezen vigyorogtam.
    Nagyon finom lehet ez a citromos krém!
    Lia piskótáját én is szeretem, és mostanában egyre többször készítem.
    Pirospont a természetes hozzávalókért! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nevetni? Ugye viccelsz? Nagyon szépen elkészítetted! A férjed örülhet hogy ilyen ügyes kezű felesége van! :) A tortaszelet meg hmmmmm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Millye!Hát azért mondom, mert ilyen figurát a tízéves unokám is tud gyurmázni, én meg ugye ötvennel több vagyok.

      Törlés
  3. Szerintem is nagyon jó lett a torta, még így buzogányok nélkül is! Ügyes vagy, gratula!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a tortád, ötletes és mutatós! Semmi okod arra gondolni, hogy bárki is nevetne rajta :)
    A férjednek boldog névnapot! Ezek szerint ő nagy horgász?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm a dicséreteket és a névnapi köszöntést!
      A férjem olyanformán nagy horgász, mint amilyen tortafüggő én vagyok.Nagyon kevés ideje van rá, az idén még csak egyszer ment le a tóra egy órácskára.

      Törlés
  5. Nagyon jópofa torta! A piskóta is tetszik, szép magas! Szerintem kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tejszínhab! Próbáld ki a piskótát, nekem jól sikerült és finom volt.

      Törlés
  6. Marisz!
    Ne szerénykedj,ez a torta csodálatos,szépen megoldottad,felvágva is mutatós,ezt a piskóta receptet én sem ismerem,kipróbálásra vár,mekkora formában sütötted?

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Rozi!Tényleg nem álszerénység részemről, de "szobrászkodni" nem tudok, sajnos.
    A tortaforma belső mérete 24 cm.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem nagyon szép lett. És ez a piskóta. Szuper. Azt hiszem ki kell próbálnom, mert nekem a végén mindig összeesik, akár milyen szép nagyra megnő a sütőben...:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla! A kisült piskótát formában a hideg konyhakőre teszem és 5-10 percre leborítom egy bádog tállal. Utána óvatosan körbevágom a szélénél és lekapcsolom róla a karimát.
      Így sose esik össze.

      Törlés
  9. Én sem találok a tortán semmi nevetnivalót, sőt (!), a fodrozódó vízfelszín különösen teszik. Ki mondta, hogy egy torta csak burkolt lehet? ;-) Isten éltesse a férjedet sokáig, szuper a 3 kívánsága! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, köszönöm, és a jókívánságot a férjem nevében is!

      Törlés
  10. Boldog névnapot "Apikának" utólag is, szerintem nagyon helyes tortát kreáltál, ügyes vagy! :) És milyen jól néz ki felvágva, nagyon finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon mutatós tortát készítettél Apikának:) Boldog névnapot kívánok neki:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka, a férjem nevében is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...