Összes oldalmegjelenítés

2013. február 10., vasárnap

Isler kakaós tésztából

Isler
Megígértem, hogy Anna unokám iskolai farsangjára készítek egy tálca süteményt. Ez afféle jótékonykodás is, mert a szülők által bevitt süteményeket a bálon eladják, a bevétel pedig az iskola pénze lesz.
Két adag muffint akartam sütni, de mikor megkérdeztem a menyemet, azt kérte, hogy ne muffin legyen, mert azt már többen sütnek. 
Ekkor döntöttem az isler mellett. Már van a blogomon  isler, de az diós tésztával készült, most pedig nem volt dióm törve, tisztítva, ezért más receptet kerestem.
Hozzávalók:
75 deka liszt
50 deka margarin
25 deka porcukor
1 tojás
 két kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál fahéj (nálam kakaópor)
baracklekvár
tortabevonó csoki
étolaj

Elkészítés:
A kimért, átszitált lisztbe belekevertem két csapott teáskanál szódabikarbónát, a porcukrot, és mivel nem volt otthon fahéjam, egy evőkanál holland kakaóport. Belemetéltem a hideg margarint és elmorzsoltam. Keveselltem bele egy tojást, ezért én két kisebbet adtam hozzá, meg egy jó kanál tejfölt és meggyúrtam a tésztát.  Folpackba csomagolva hűtőbe tettem, csak jó két óra elteltével vettem ki.
Nem egyszerre nyújtottam ki mindet, hanem a laza mozdulatokkal átgyúrt tésztából mindig egy-egy darabot vágtam, amit lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra egyenletesre kinyújtottam, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki belőle és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt alsó-felső lángon kisütöttem. Négy nagy gáztepsi kisült korongom lett.
Mire az utolsó tepsivel kisült, az elsők már ki is hűltek, lehetett tölteni.
Egy literes forma üveg kellemesen savanykás magam főzte birs-csipkebogyó lekvárral kettesével összeragasztottam a korongokat, majd hideg helyre tettem éjszakára.
Másnap gőz fölött csokit olvasztottam kis étolajjal.  Szilikon ecsettel kentem rá a süteményekre.
Cukorgyöngyökkel, szórócukorral díszítettem.
Száradnak az islerek

Ebből az adagból nekem 56 darab islerem lett. Egy tálcával meg egy tányérral elküldtem az iskolai farsangra.
Néhányat dekortollal dekoráltam, ezeket Aranka  barátnőm kapta a névnapjára, ezért a nagy A betű rajtuk.
A közelgő Valentin nap alkalmából néhányat szív formájúra szúrtam ki.
Valentin islerek
Maradt otthonra is. Igazából néhány nap állás után volt a legfinomabb, de az iskolában is kapós volt.
Mindnyájunknak ízlett ez a kakaós tésztájú változat is.     
Ezt a receptet a Hotdog-ról hoztam és meg vagyok vele elégedve. Köszönet a receptért Erikának!

16 megjegyzés:

  1. Jó nagy adag islert sütöttél, és milyen szépen kidíszítetted őket. Nem is csodálom hogy kapósak voltak az iskolai farsangon. Én még sem fahajas, sem pedig kakaós tésztából nem sütöttem, de kifogom próbálni, mert nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gizi, nekünk finom volt. Az iskolában az unokám sorba állt érte, de már nem jutott neki. No itthon aztán bepótolta.
      Süssél te is, biztos nálatok is kapós lesz!

      Törlés
  2. Én sem sütöttem még kakaós tésztával, de finom lehet így is! :) Nagyon szépek lettek, biztosan hamar el is kapkodták! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hajni, finom volt!
      (Utána kellett néznem, de megnyugodtam:Hankka (voltál).

      Törlés
  3. De szépek, és így több ünnepet is megültél egyszerre, farsangot, Anna- napotm Valentint:) Nálunk karácsonyra volt, nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kati! Igen, előrelátásból csináltam ilyen sokat. Valentin ide vagy oda, nálunk már a szív alakúak is elfogytak!

      Törlés
  4. Marisz, nagyon finomat sütöttél ismét :)

    VálaszTörlés
  5. Nem semmi, hány legyet ütöttél egy csapásra: farsang, névnap és még Valentin nap is! :) Nekem nem maradt esetleg pár finomságos korong?? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, nem maradt!Itthon is nagyon kapós volt.
      De ajánlom, hogy próbáld ki. Tudsz te ennél szebbet is sütni!

      Törlés
  6. Örülök, hogy nem a szokásos diós receptet látom megint ;) Nekem a szívecskék tetszenek a legjobban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Tejszínhab!Én a diósat is nagyon szeretem, mikor milyen van.

      Törlés
  7. Mi is mindig diós tésztából készítjük, ugyanis az islert a férjem szokta sütni, én pedig megkenem és a csokit teszem rá :)
    Kakaós tésztából is biztosan nagyon finom, ilyet még nem ettem. Szépen kidíszítetted mindet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin! A barátnőm allergiás a dióra, ezért neki a dióval készült tészta nem megfelelő, de ez a kakaós nagyon bevált neki.
      Gratulálok a férjedhez, aki még konyhai sütögetést is vállal.
      Bár az enyém sem elveszett ember a konyhában sem, sütni legfeljebb húst szokott, a többi meg úgyis az én hobbim.

      Törlés
  8. Kedves Marisz...hogy te milyen aranyos nagymami vagy?...igazán nagy örömet hoztál Anna is unoka lányodnak a finom otthon sütött süteményekkel. Köszönöm a kedves szavaidat, és örvendek vissza jönni ujra blogozni.

    Milyen jó lenne hogyha a magyar származásu papot választanák pápának. Ez aztán egy nagy szenzáció lenne! Én is drukkolok. Köszi az információt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, örülök, hogy újra visszatért a régi jókedved!
      A nagymamisággal pedig úgy vagyok, akárcsak te, nagyon igyekszem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...