Összes oldalmegjelenítés

2013. február 13., szerda

Diós-meggyes torta

Diós-meggyes torta

Formatortára most nem volt időm, de valami nagyon finomat szerettem volna a kisebbik fiam születésnapjára, így esett a választásom az Ízletes krémesek című füzetecskéből erre a receptre.
A receptkönyvet Jámborné Budai Mónika Váncza  receptes játékán nyeretem.
Diós-meggyes csodasütemény néven szerepel, én ezt gondoltam tortának elkészíteni.
Az összetevőket nézegetve tényleg nagyon finomnak ígérkezett, a képeket nézegetve pedig nagyon mutatósnak is. Persze ahogy elolvastam a receptet, rögtön gyanítottam, hogy a mellékelt fotók, meg a recept nem egyeznek. Hat tojásból még a nagy gáztepsiben sütve is egy centisnél magasabb piskóta lesz, a krém pedig túl vastag volt a képen a hozzávalók megadott mennyiségéhez képest. De maradtam ennél a receptnél, mert a gesztenyéset, meggyeset, csokisat nagyon szereti a fiam.
A piskótát eleve fele mennyiségből csináltam 24 cm-es kerek formában.
Ahogy én csináltam:
Piskóta hozzávalói:
3 tojás
3 csapott evőkanál cukor
2 púpozott evőkanál liszt
1 csapott evőkanál kakaópor
1 késhegynyi sütőpor
Ezekből megsütöttem a piskótalapot, míg hűlt, addig elkészítettem a krémet.
Krém hozzávalói:
25 deka margarin
20 deka porcukor
3 deci tej
3 púpozott evőkanál liszt
3 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál rum
5 deka darált dió
fél üveg magozott meggy

A margarint a porcukorral habosra kikevertem.
A tejet, lisztet, tojássárgákat egy lábosba tettem és állandó kevergetés mellett sűrű habarássá főztem.
Többször megkeverve kihűtöttem, majd hidegen összekevertem a cukros margarinnal, hozzáadtam a darált diót, vaníliás cukrot és a rumot is.
A krém felét a tortagyűrűbe helyezett piskótakarikára kentem, majd megszórtam meggybefőttel.
Így készült
A többi krémet erre tettem, elsímogattam a tetejét és egy éjszakára hűtőbe került.
Reggel elkészítettem a csokimázat a torta tetejére.
Csokimáz hozzávalói.    
dió nagyságú margarin
2 evőkanál forróvíz
2 evőkanál kakaópor
20deka porcukor
A hozzávalókat egy edénybe tettem és forrásig melegítettem kevergetés közben.
Kis hűtés után rásímítottam a torta tetejére és ismét hűtőbe tettem a tortát.
Nem sokkal az ebéd kezdete előtt óvatosan levettem a tortakarikát.
No ekkor kis híján gutaütést kaptam. Ugyanis a krém réteg megindult terülni és összerepedezett a torta tetején a csokoládémáz. A recept sem írt semmi fixálót a krémbe, de én se szívesen teszek ilyesmiket a tortáimba. Nyáron ez a krém fixáló vagy zselatin nélkül teljesen szétfolyna.
Hogy mentsem a helyzetet és elfogadható kinézetűvé tegyem a tortát, gyorsan olvasztottam egy kis tejcsokit, meg egy kis fehércsokit és a repedéseket "befoltoztam" a torta tetején.
A család azt gondolta direkt így akartam. Egy kicsit édesebb lett a kelleténél a sok csoki miatt, de nagyon-nagyon finom volt a torta, az ünnepelt és a család többi tagja is nagyon megdícsérte .


Nem túl mutatós, de mindenkinek kedvére való tortát kreáltam, és ez a lényeg.  

14 megjegyzés:

  1. Diós-csokis-meggyes, ez ám a jó ízkombináció! Biztos fincsi volt!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kriszti, nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Ezekből a hozzávalókból csak finom lehetett:))

    VálaszTörlés
  4. Szuper párosítás, dió és meggy! Isten éltesse az ünnepeltet! :)

    VálaszTörlés
  5. Hú, szuper páros. Szép és finom :)

    VálaszTörlés
  6. Azért nagyon finom lehetett, és ez a lényeg! :) A fiadnak utólag is nagyon boldog szülinapot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett és biztos finom is volt! Boldog születésnapot a kisebbik fiadnak!

    VálaszTörlés
  8. A fiadnak boldog szülinapot! A torta nagyon finom lehetett, szépen kidíszítetted a tetejét.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...