Összes oldalmegjelenítés

2013. január 2., szerda

Somlói és "Isteni kakaós süti"



Somlói tálban és pohárban

Elég kalandos története van az újévi édességeimnek. Ugyanis ember terevez...de, van úgy, hogy közbejön valami.
Egyik  eredeti tervem az "Isteni kakaós süti" volt, tehát annak kezdtem neki.
 Hozzávalók:
37 deka kritálycukor
37 deka liszt
10 deka lágy vaj
5 deka natúr kakaópor
2 csomag sütőpor
4 deci tej
2 tojás

Én fele rétes, fele sima lisztet használtam. Ezeket összekevertem, belekevertem a kakóport és a sütőporokat is(gluténmentes sütőporokat használtam). A cukrot a lágy vajjal és a tojásokkal jól kihabosítottam, aztán felváltva hozzákevertem a tejet és a lisztet többszörre. Mindezt géppel a legkisebb fokozaton. A receptet Innen hoztam. Megköszönöm, hogy megismerhettem ezt a gyors, egyszerű és finom sütit. A leírásból csak az hiányzott, hogy mekkora tepsiben süssük. És mivel a tészta elég sok volt, meg a két sütőpor miatt számíthattam a terjeszkedésre, ezért két külön edényben sütöttem meg.

Lett egy kisebb négyzet alakú a 23x23-as kapcsos formában, meg a nagy gáztepsiben egy vékonyabb, amit piskótatekercsnek szántam.
(A sütőt előmelegítettem 180 fokosra és mindkettőt ezen a hőfokon tűpróbáig sütöttem.)
Mivel ünnepi külsőt szántam nekik, mindkettő alá mintázott sütőpapírt tettem, melyekre a Virágos piskótatekercsnél leírt recept szerint tükörírással írókáztam az évszámokat.
Sütőpapírra írókázott évszámok
Az íróka anyagát kevés kurkuma porral színeztem sárgára. Most egy törpe tyúk tojásához a többi hozzávalót megfelezve csináltam. Amit a négyszögletű tortaformában sütöttem azt lapjában ketté vágtam és egy 3/4 literes házi baracklekvárral megkentem, arra raktam a felső lapot.
Ilyen lett a teteje
Felvágva a baracklekváros isteni kakaós süti
   
Amit a gáztepsiben sütöttem azt mihelyt kivettem a sütőből lehúztam róla a papírt.
Eddig minden rendben volt
Aztán konyharuhával feltekertem és egy zacskó vanília pudingporból a szokásos módon pudingot főztem, és miután kihűlt mindkettő, be akartam tölteni a piskótaroládot. Csakhogy amint kicsavartam, a piskótatekercsem hosszanti csíkokra szétszakadt. :(
Nem minden kevert tészta alkalmas roládnak, hát ez nem jött be.                           
De nem sokáig gondolkodtam, hogy mit kezdjek vele, hanem máris kerestem a kakaós somlói receptjét.
Kautz József receptjét választottam az Olcsó receptek-ről.
Ide másolom az eredeti receptet:

A tésztához:
  • 8 db tojás
  • 8 ek kristálycukor
  • 6 ek finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor
A krémhez:
  • 1 l tej
  • 8 dkg vaníliás puding /2 csomag/
  • 8 ek kristálycukor 
  • 4 ek darált dió
A csoki öntethez:
  • 4 ek kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 dkg pudingpor vagy keményítő
  • rumaroma
A sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 1/2 dl rum vagy aroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg mazsola
A díszítéshez:
  • 1/2 l habtejszín
A  piskótám kész volt, a pudingkrémem fele már kész volt, gyorsan főztem még egy adagot.
A sziruphoz a mazsolát alaposan megmostam. A vizet felforraltam a cukorral, mikor a cukor teljesen elolvadt levettem a tűzről, öntöttem hozzá fél deci rumot és beleszórtam a mazsolát ázni.

A csokiöntethez kevés tejben kikevertem a cukrot a kakaóporral meg a pudingporral. A maradék tejet felforraltam, majd a kettőt összeöntöttem, közben belekevertem a vajat is, meg egy kis rumot.

Következett az összeállítás.
Egy mély jénai tál aljára raktam a kakaós piskóta felét, meglocsoltam sziruppal, mazsolát is szórtam rá, meghintettem darált dióval és pudingkrémet kentem rá.
Ezután, hogy világos réteg is legyen - egy sor babapiskótát raktam. A babapiskótákat langyos tejbe megmártottam előbb. Megismételtem az előbb leírt szirupozást, krémezést, majd a tetejére ismét barna piskóta került. Szirup, mazsola, darált dió, a maradék puding eligazgatva a tetején, erre ráöntöttem a csokiöntetet és a másnapi tálalásig lefedve a hűtőbe került
Megcsinálni nem annyira bonyolult ám, mint érthetően leírni. Tejszínem csak spray volt, tálaláskor azt tettem rá.
Egészben
     
Felvágva
Tehát így lett egy sütésből kétféle édesség, édesből ennyi elég is volt.
A kakaós süti nagyon kellemes ízű lett a savanykás baracklekvárral.
A kényszer szülte somlói a menyem szerint egészen olyan volt, mint a cukrászdai.
Nem tudom az milyen, mert már legalább húsz éve nem ettem cukrászdait, de ez tényleg finom volt. Készítéskor tartottam tőle, hogy nagyon rumos lesz, de nem volt ilyen gond.
A lényeg, hogy a  balul sikerült kezdet után a végére minden  jól alakult.            

20 megjegyzés:

  1. Ez aztán tényleg kalandos sütkérezés volt, de a profizmusodat jelzi, hogy nem estél kétségbe, hanem máris jött a "B" verzió! Talán jobb is lett így mint roládnak? Boldog Új Évet Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Teller-cake! Szerintem a szakácsok, cukrászok találékonysága szüli a sokféle receptet.
      Nektek is BÚÉK!

      Törlés
  2. Húúú micsoda történet:))) Le a kalappal, mert a végeredmény nagyon guszta lett, ha nem írod senki nem gondolná h eredetileg nem is így indult
    Boldog Új Évet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judóca, köszönöm! Nektek is legyen boldog 2013-as évetek!

      Törlés
  3. Valóban látszik a profizmus, jól oldottad meg. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is szuper, hogy a pánikolás helyett csak valami mást készítettél :) Nagyon jól néz ki egyébként :)) És ahogy mondják: az energia (jelen esetben a sütibe fektetett) nem vész el, csak átalakul :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tejszínhab! Tényleg finom volt, és már készültem somlóira, csak nem került rá sor, mert kicsit munkaigényesnek gondoltam.

      Törlés
  5. Lehet, hogy így még jobban is jártatok, nagyon finom lehetett mindkettő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm!Igen, jobban jártunk, mert a férjem szerint gyakrabban kellene poharas desszerteket késítenem.

      Törlés
  6. Akkor neked is volt konyhai kalandod? Család így több édességet kapott, biztos hogy nem bánkódtak miatta?:-) Nagyon guszták, finom lehetett a somlóid, de a lekváros is.Most volt ünnep, de én már most is szívesen elfogadnék egy kis somlóit kóstolóba!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Ahogy korosodok, egyre gyakoribbak a konyhai bakijaim, de végül mindig kihozok belőle valamit.
      Ilyen drágaság mellett nincs kidobó semmi.

      Törlés
  7. Minden jó, ha a vége jó:) Somlóit talán 10 éve nem ettem, de nem is fogok most egy darabig, pedig nagyon megkívántam. Jó lett mindkettő süti:) BÚÉK:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu!Azért majd szánd rá te is magad az elkészítésére a hosszú télen. Nektek is BÚÉK!

      Törlés
  8. Gyönyörű dolgokat készítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! Jó, hogy vége az ünnepeknek, már hétköznapibb ételekre vágyom.

      Törlés
  9. Nagyon jó lett. Micsoda kalandos sütés, de ezek a legjobbak!
    Képzeld elkészítettem a csokigallért, ezer köszönet a fotókért és a részletes leírásért, nagyon sokat segített!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vikvi!
      Örülök, hogy sikeresen megcsináltad a csokigallért! Ez
      az ügyességedet igazolja!

      Törlés
  10. Mindkét süti guszta! Imádom a somlóit, bármikor megenném:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...