Összes oldalmegjelenítés

2013. január 22., kedd

Kukoricamálé


Kukoricamálé
Már van egy bejegyzésem a máléról még 2011-ből, amikor nem sikerült olyan málét sütnöm, amilyet szerettem volna. Akkor a hozzászólásokban, meg emailban is kaptam több máléreceptet, egyet kipróbáltam közülük, de nem az volt az igazi, bejegyzés sem készült róla.
A mostaniról viszont készül, mert ezzel meg vagyok elégedve, állagban és ízben ez közelíti meg legjobban, amit anyukám annak idején (vagy fél évszázada) sütött.
Hozzávalók:
25 deka kukoricadara
fél liter tej
3 tojás
1 pohár kefír
5 deka nádcukor
fél zacskó sütőpor
Elkészítés:
A kimért kukoricadarát leforráztam forró tejjel és lefedve állni hagytam. Az eredeti recept minimum 1 óra állásidőt ír, de én egy délelőttöt úgy hagytam.
A tojásokat a cukorral robotgéppel jól kikevertem, belekevertem a kispohár kefírt (150 gr), a sütőport, és beleforgattam az egészet a megduzzadt darába. És bár az eredeti recept kerek tortaformát ír, én 20x30-as fagyos zsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe öntöttem a massszát és 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam. Tíz perc után a hőmérsékletet 180 fokra csökkentettem, és alsó-felső lángon összesen 45 perc alatt sült meg. Tűpróbát csináltam.
Kis állás után a tepsiben metéltem kockákra. Én megkóstoltam fahéjas porcukorral is, meg szilvalekvárral is, de nekem csak úgy natúr a legfinomabb. Talán mert gyerekkoromban is csak úgy ettük. Könnyű, morzsalékos lett a tésztája, kellemesen édeskés, de nem túl édes az íze.
Azt hiszem, ez még meg lesz ismételve! Lehet, hogy már holnap, mert most egyedül vagyok itthon, és a fél tepsivel már megettem..., szóval ha a család többi tagja is elégedett lesz vele, akkor jöhet a repeta.
Szilvalekvárral, fahéjas porcukorral
A recept a Gasztrotipp magazinból van, hálás vagyok érte és örülök, hogy rátaláltam.

26 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Van is itthon kukorica darám. Hétvégén belevágok.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, MrsSame! Próbáld ki te is, remáélem sikerül!

    VálaszTörlés
  3. Végre egy kipróbált recept!!!
    Nagyon örülök, mentettem is.
    Viszem a receptet a lányoknak a "Praktikák..." csoportomba is, nagyon keresték a múltkor. Puszillak, Olgis

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, örülök, hogy tetszik a recept!

      Törlés
  4. Nagyon guszta lett! Én még sosem készítettem és valamikor gyerekként ettem utoljára:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka!Itt az idő, hogy te is megpróbáld!

      Törlés
  5. Nagyon finom könnyű sütemény lehet! Guszta!

    VálaszTörlés
  6. Sosem tudtam mit takar a málé szó, örülök, hogy végre kiderült. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édeskonyha, bizony, ez a sütemény a málé!
      Meg a bamba, pipogya, alamuszi, ügyetlen, gyámoltalan, mamlasz,mulya, mafla ember is az!

      Törlés
  7. Jól néz ki, azt hiszem, nálam szilvalekvárral lenne nyerő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka, nálunk a férjem ette szilvalekvárral.

      Törlés
  8. Nálunk nagyi sütötte, de az olyan finom volt, hogy mi az unokák percek alatt eltüntettük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, igyekezzük mi is olyan nagyik lenni, akiknek a sütijeiről az unokáik még nagyi korukban is megemlékeznek!

      Törlés
  9. Nagyon szeretem a kukoricadarát vagy polentát. Jó recept ez is, nagyon finom lehet. Ha édességet készítek, akkor mindig a finomszemű polentát használom, sokkal jobb lesz az állaga. Itt többfélét lehet kapni, én még palacsintát, császármorzsát is szoktam belőle sütni, meg gombócot. Legközelebb fotózok, mert nincsenek is fent a blogon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, várom a kukoricadarás-lisztes receptjeidet!
      Én is bevásároltam ilyen malomipari termékekből, mert ezek gluténmentesek. most gyüjtöm hozzájuk a recepteket.

      Törlés
  10. Gyerekként sokszor ettem a nagymamám által készített málét. Azóta se ettem. Persze akkor hol érdekelt engem a receptje? Már sajnálom, de késő. Ő viszont kukoricalisztből sütötte.
    A darát, ha helyettesíteném liszttel jó lenne?

    Margó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margó!
      Több receptet találtam, ahol kukoricaliszttel készítik a málét. Kipróbáltam úgy is, de amit én kerestem, azt az állagot, ízt a kukoricaliszttel nem sikerült produkálnom.
      Sajnos én is úgy jártam mint te, hogy gyerekként a recept nem érdekelt. Ezért több kísérlet után ez a változat lett az, ami "bejött". És a családnak is ízlett, tehát én maradok ennél.
      Ha a gugliba beírod a kukocicamálé szót, kiad nagyon sok receptet kukoricaliszttel is, biztosan tudsz belőle választani.
      Sok sikert kívánok a ptróbálkozáshoz!

      Törlés
  11. Most úgy jártam, hogy rá kellett keresnem, hogy mi is a különbség a kukoricaliszt és a kukoricadara között, mert mi eddig egységesen puliszkalisztnek mondtuk.
    A liszt az apróbb szemcséjű és a dara a darabosabb? Nekem még mindig egyforma:-)
    Hetente egyszer biztosan főzök puliszkát, leginkább juhtúróval lerakva. Málét egyszer készítettem, mert én szeretem, a gyerekek nem annyira.

    VálaszTörlés
  12. HajniZoli, ebben sajnos nem tudok segíteni, mert nálunk "Kukoricaliszt", vagy "Kukoricadara" a zacskó felirata, ehhez a darát használtam. Amit ti puliszkának hívtok, az nálunk kukoricakása volt, és azt is darából készítette anyukám.
    A liszt állaga olyan mint a búzaliszté, csak a színe sárga.

    VálaszTörlés
  13. Jaj nagyon köszi a receptet :) a nagyim annó mesélt a máléról :) ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  14. Most áll a dara a kókusztejben (jobban szeretem mint a sima tejet), biztosan nagyon finom lesz.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  15. Erika, megírhatnád, hogy sikerült?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...