Összes oldalmegjelenítés

2013. január 4., péntek

Köles béles


Köles béles
Amikor találkoztam ezzel a recepttel, rögtön beleszerettem, mert a szilvás kölesfejfújt amit még a nyáron sütöttem, nagy sikert aratott a családban.
A recept az Ízörzők - Karcag receptje, egy az egyben bemásolom:


Köles béles
Hozzávalók: 20 dkg hántolt köles, 25 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, só, 1 tojás, 2 dl
tejföl, 1 teáskanál őrölt feketebors.
Az átmosott köleshez diónyi zsírt, teáskanálnyi sót adunk, felöntjük kevés vízzel, és
puhára főzzük. Idő közben a vizet szükség szerint pótoljuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással, teáskanálnyi sóval, diónyi zsírral, és a
szükséges mennyiségű tejföllel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra
elnyújtjuk.
10 dekányi sertészsírt 10 dkg liszttel összeolvasztunk, és a kisodort tésztán
egyenletesen szétkenünk. Felgöngyöljük, mint a kalácsot, majd háromfelé szétválasztjuk.
Ezeket egyenként kisodorjuk, és kb. 6 centis négyzetekre vágjuk.
A megfőtt kölest őrölt feketeborssal és sóval fűszerezzük, kicsit hűtjük, és apró halmokat
teszünk a bélesek közepébe. Batyukat formázunk belőle, majd előmelegített sütőben 25
perc alatt szép aranyló sárgára sütjük.

Ennyi a recept, és igyekeztem mindent szó szerint így csinálni, ahogy le van írva.
Hát azért adódtak nehézségeim, mert nekem "szájbarágósabban" kellett volna.
Kimértem a hozzávalókat, alaposan megmostam a kölest és megfőztem a köleskását.
Meggyúrtam a tésztát, kinyújtottam, mivel nics róla szó milyenre, 1 mm vastag téglalapot nyújtottam. A zsírt megolvasztottam, belekevertem a lisztet, és nem mertem azon melegében a tésztára kenni, megvártam, míg langyosra hűl. Akkor rákentem, vártam, hogy beissza a tészta, de nem itta be. Tartottam tőle, hogy nyújtáskor majd kibugyog belőle a zsír és összekeni a deszkámat, de nem volt ilyen gond. Nyújtáskor megint csak gondolkodtam a tészta vastagságán, de könnyen nyújtható volt, ezért levestészta vékonyságúra kinyújtottam. Kicsinek találtam a 6x6 centis négyzeteket, így én 8x8 centisekre vágtam. Kávéskanálnyi halmokat raktam a tészta négyzetek közepébe, amiket kis batyukká formáltam. Nem kellett megkenni semmivel, de amennyire lehetett összenyomkodtam, hogy sütéskor ne nyíljanak szét.
A sütőt 200 fokra melegítettem elő és alsó-felső lángon 25 perc alatt megsütöttem.
Két tepsivel lett ebből a tésztamennyiségből, nálam darabra 32. A tölteléknek készített köleskása fele megmaradt, és a zsír se kellett bele mind.
Amint kicsit hűlt megkóstoltam és száraznak találtam a tésztáját - a tészta egyébként a hájas tésztához hasonlatos lett. Ezért a második tepsivel mihelyt kisült, azon forrón egyenként ecsettel átkentem tejföllel a batyukat. Így már gyengébb lett.
A készítés néhány fázisa
Nem egészen azt kaptam ettől a süteménytől amit vártam, de összességében nem volt rossz.
Korhelyleves időnként után második fogásnak éppen megfelelt. A férjem először azt hitte, hogy tepertőkrém a tölteléke. Hát nem fogom hetente sütni, az biztos, de a köles jó élettani hatásai miatt azért időnként majd előveszem.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!A töltelék ízvilága számomra ismeretlen de biztos nagyon finom !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Mi is most barátkozunk a kölessel. Egyelőre édesen jobban ízlik, de majd megbarátkozunk sósan is vele.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, én nagyon szeretem a kölest:) Édesen nekünk is jobban bejön, pedig többet kéne enni köretként is, mert nagyon egészséges.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Trollanyu! Tényleg megpróbálok egészségesnek mondott élelmiszereket beépíteni az étkezésünkbe.

    VálaszTörlés
  4. Hallottam a kölesről, de nem ettem még. Meg is fogom nézni és veszek belőle, kipróbálom.
    Mindenképp megkóstolnám a batyut, én olyan mindenevő vagyok, biztosan szeretném:-)

    VálaszTörlés
  5. HajniZoli, próbáld ki, hátha szeretni fogod!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...