Összes oldalmegjelenítés

2013. január 26., szombat

Gömbölyű gombóc a tálba'

Szilvás és szilvalekváros gombóc
Kati    blogszülinapi játékán az volt a feladat, hogy olyan ételt készítsünk, amely  "valamilyen olvasmányotokban (vers, mese, novella, elbeszélés, regény, stb.) szerepelt."

Én a gombócot választottam több okból is.
Először, mert a család minden tagja nagyon szereti. Másodszor, mert nagyon sok irodalmi műben, zenei műben előfordul, így kisgyerekkortól kezdve számtalanszor mesélünk, verselünk, énekelünk róla.
Talán sokan ismerjük Rideg Sándor : Indul a bakterház című regényét, de inkább többen a belőle készült filmet. Nahát abban volt egy gombócdobálós jelenet, ami annyira megnevettetett mindenkit, hogy felejthetetlenné vált.
Aztán a Padlás musicalban a híres szivásgombóc dal, ezt itt meg is lehet nézni-hallgatni.


Ki ne ismerné a gyerekverset, amit énekelni is lehet:
Kiugrott a gombóc a fazékból,
utána a molnár fazekastul,
stul, stul, stul,
fazekastul.

De nekem van egy nagyon kedves dalocskám - még óvodás koromból (hát nem most volt!).

Gömbölyű gombóc a tálba'.
Örül szívem ha látja!
Meg is eszek kettő-hármat, ráadásul még egy párat...
Tele bendő, üres tál.
Vigyázz Peti, baj lesz már!


Szegény Petke, megjárta!
Sok gombóc a gyomrába'!
Egymást tolja, egymást nyomja,
mint a medve, morog gyomra!
Jajgat Peti, könnye hull.
Gyomrában a csata dúl.

Ezt annak idején gesztikulálva, ma úgy mondanánk, hogy testbeszéddel kellett előadni. Nagyon bájos kis dalocska, ma is kedvelem, és ha lesz időm videóra éneklem és felteszem ide.

Mi azért nem jártunk így a gombóccal, mint Peti, mert a jól elkészített gombóc másnap is puha.
A gombóctészta hozzávalói: krumpli, liszt, zsír, só. Én tojást nem szoktam beletenni.
Tölteléke lehet szilva, kemény szilvalekvár, sárgabarack.
Külsejére általában pirított morzsát szoktam tenni, de gyerekkoromban anyukám diós és mákos
hempergetésűt is gyakran csinált.
Utólag pedig meg szoktam hinteni fahéjas, vagy kakaós porcukorral.
Sok és sokféle recept van forgalomban gombóc ügyben. Van aki a krumplit héjában főzi, más nem.
Én mindig meghámozom, apró kockákra vágom és sós vízben főzöm. Ilyenkor egyúttal levest is főzök, mert mikor a krumpli megfő, szűrővel kiszedem a gombóchoz szükséges mennyiséget, de hagyok valamennyit a főzőlében, amit vöröshagymás paprikás rántással berántok, és apró (üres) gombócokat főzök bele betétnek.
Most szilvás és szilvalekváros gombócot készítettem. Sajnos elfelejtettem mérni a mennyiségeket, már régóta "gondolomra" csinálom. Nem volt persze mindig így, mert amikor tanultam főzni, és a mama úgy mondta, hogy "annyi lisztet kell a megtört krumpliba tenni, amennyit felvesz", hát bizony nekem hol keveset vett fel és szétfőttek a gombócok, hol meg sokat, és kemények lettek, mint a csizmatalp. Olyan is volt, hogy siettem és a forró krumplihoz adtam a lisztet, na ilyenkor is jó kemény gombócokat lehet gyártani, a mert a forró krumpli több lisztet vesz fel, a tészta csirizes lesz.
Mára már ezeket az aranyszabályokat megtanultam: a leszűrt krumplit forrón kicsit megsózom, hozzáadok egy kanál zsírt, és azonnal áttöröm (átpasszírozom), mert forrón könnyebb pépesíteni. De aztán hagyni kell langyosra hűlni, akkor adható hozzá a liszt, lehetőleg több részletben.
A liszt általában az áttört krumpli egyharmada, egynegyede kell hogy legyen. Függ attól is, hogy mennyire lisztes, vagy vizes a krumpli. Gombóctésztához ezért nem jó az újkrumpli! A meggyúrt tésztának lágynak, rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.
Negyedórát jó pihentetni, majd lisztezett deszkán egyujjnyi vastagra kinyújtani. Van aki kerekre szaggatja ki pogácsaszaggatóval, én csak kb. 8x8 centis négyzeteket szoktam vágni, erre kerül a töltelék, majd a négy sarkát úgy összecsippentem, hogy sehol ne legyen ki.
Most készült jó kemény házi szilvalekváros is, meg házi szilvabefőttel  is. A befőtteket feleztem, mert hatalmas szilvák voltak, a fél szilvák közepébe fahéjas porcukrot tettem.
Enyhén sós bő vízben főztem ki a gombócokat. Én amikor forr a víz, szitálok bele egy evőkanál lisztet, és akkor nem ragadnak össze a gombócok. A zubogó vízbe rakom a gombócokat, és miután feljönnek a tetejére, még 5 percig főzöm. Langyos vízbe szedem ki lyukas kanállal, ezt az öblítővizet lecsepegtetem róla és pirított morzsába teszem őket, egyszerre több gombócot, és rázogatással forgatom rájuk a morzsát.  Kakaós, és fahéjas porcukorral meghintve tálalom. Azt edényt nem szabad lefedni (amiben a már kész gombócok vannak) mert a gőztől benedvesedik.
A morzsát két kanál olajon állandóan kevergetve pirítottam meg. A mennyiségét ennek se tudom, mert száraz kenyérmaradékból csináltam, úgy 15-20 deka lehetett. Nem kellett hozzá mind, de ha marad pirított morzsa le szoktam fagyasztani máskorra.

Fázisfotók a 24 lekváros és 18 szilvás gombóc készítéséről
Még készítettem, azon gondolkodtam, hogy a szilvásgombóc tipikus magyar étel-e?
Most nincs időm utánanézni, de szerintem az.
És nagyon-nagyon finom!
Köszönöm Katinak az ötletadó játékot! A tegnapi jó ebéd készítésekor kellemes régi emlékek jöttek elő, melyek szebbé tették a napunkat.

16 megjegyzés:

  1. Marisz, köszönöm:) Olyan szép bejegyzést írtál, hogy öröm volt olvasni, hallgatni. Ugye milyen szépen össze lehet kapcsoni az irodalmat a gasztronómiával:)
    És az indul a bakterház című film az egyik nagy kedvencünk a Párommal, van olyan jelenete amit már 20x is megnéztünk:)
    És ne beszéljünk a szílvásgombócról, az is az egyik nagy kedvencem, hasonlóan készítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm a dicséretet, és A JÁTÉK LEHETŐSÉGÉT!
      Igen, ilyenkor látni, hogy minden mindennel összefügg.

      Törlés
  2. Türelmetlenül várom a videót a dalocskával:))) A szilvás gombóc pedig nagyon guszta és imádom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak türelem Janka, majd ha valamelyik fiam ráér engem videózni...

      Törlés
  3. Szilvás gombóc....milyen igazad van, megannyi gyerekkori emlék, fim és zene, valóban mindenkinek jelent valamit!
    És nem mellékesen imádom....:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teller-cake, örülök, hogy a te ízlésedet is eltaláltam!

      Törlés
  4. Nagyon guszták a szilvás gombócaid! Én a teás játékra jelentkeztem, mert erre a másikra sajnos semmi ötletem nem volt :) Nagyon jól választottál...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin!Láttam a teakeverékeidet, nagyon szépek, egészségesek!

      Törlés
  5. Nagyon finomak lehetnek. Egyik kedvencem és a zene is :) Köszi :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép bejegyzést írtál, ezt a gyerekdalocskát nem is ismertem eddig! :) A szilvás gombóc pedig nagyon guszta, mi is nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Nekem nagyon nagy munka volna lekottázni, inkább majd egyszer teszek fel róla videót.

      Törlés
  7. Ez a bejegyzés valóban nagyon klassz nem kevésbé az ínycsiklandozó gombócaid! Szerintem is magyar étel :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néznek ki ezek a gombócok! Nagyon szeretem a napokban akarok én is főzni! Légyszíves a békás bejegyzésedet nézd már meg mert nem lehet megnyitni csak a fotót látni. Ha rákattintok azt írja ki hogy ez az oldal nem nyitható meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva hogy szóltál. Valami nincs rendben a gépemmel, nekem is alig akar betölteni, lassú, pedig már sokmindent levettem az oldal bejegyzésekből.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...