Összes oldalmegjelenítés

2012. december 31., hétfő

Házi ropi


Házi ropi
A házi ropit több helyen láttam már az interneten. Kinézetre némelyik jobban, más kevésbé hasonlít a boltban kaphatóra. Receptet is többfélét találtam, már ami az összetevőket illeti. A legegyszerűbb receptet választottam, mindössze liszt, zsír, tejföl és só kell hozzá.

30 deka liszt (nálam fele rétes, fele sima)
12 deka olvasztott liba vagy kacsazsír (nálam mangalica)
15 deka tejföl
só (nálam 1 csapott teáskanállal)

A kimért lisztbe belekevertem a sót, beleöntöttem az olvasztott zsírt meg a tejfölt, és először fakanállal összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a tésztát. Fóliába csomagoltam és két órára hűtőbe tettem.
Kivéve kettőbe vágtam és az egyik darabot lisztezett sütőpapíron tepsi hátulján 3 mm vastagra nyújtottam, téglalap formára. Rádlival először hosszában vágtam keskeny csíkokra, majd 3 helyen keresztben is. Így a tepsi hátán tettem a kétszáz fokra előmelegített sütőbe és alsó-felső lángon fél óra alatt megsütöttem. Míg az egyik tepsi sült, addig a másik darab tésztát ugyanígy elkészítettem.
Az már húsz perc alatt kisült.
A receptet Csiperke blogján találtam, nagyon köszönöm neki! A sütési módot régebben láttam valahol, sajnos nem emlékszem kinél.
Most sült ki. Olyan finom lett, hogy azonnal el tudtam volna ropogtatni egyedül mindet. De visszafogtam magam, maradjon estére is.     
Sütés előtt
Így várjuk az éjfélt
Minden embertársamnak békés, boldog, sikerekben, testi és lelki jólétben gazdag 2013-as esztendőt kívánok szeretettel!

Kolbászos pogácsa

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók:
30 deka liszt
20 deka vaj
2,5 deka élesztő
1,5 deci hideg tej
fél evőkanál cukor
másfél teáskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
néhány csepp ecet
1 arasznyi füstölt kolbász
tetejére egész kömény, vagy sajt

A hideg tejbe belekevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és összekevertem.
A vajat 1 kanál liszttel és pár csepp ecettel összegyúrtam, kis téglalappá formáztam és félretettem.
A lisztbe elkevertem a sót, beletettem a tojást, majd az élesztős tejet is, és meggyúrtam a tésztát. Jól kidolgoztam, majd letakarva fél órát pihentettem.
Utána kinyújtottam, közepére helyeztem a téglavajat, amelyet két oldalról beburkoltam tésztával és kinyújtottam. Alaposan kellett alá lisztezni a deszkát, mert eleinte eléggé ragadt a tészta.
Ezután következett a háromszori hajtogatás, nyújtogatás fél órás pihenő időket közbeiktatva.
Katalin konyhájában fázisfotókon megtekinthetők a pogácsakészítés ezen mozzanatai, ugyanis tőle hoztam ezt a remek receptet. Nagyon köszönöm neki, nagy siker volt és lesz.
Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentettem a tésztát, majd 3 mm vastagságú téglalappá nyújtottam, melynek felét megkentem tojással és a felkarikázott, lebőrözött kolbászokat sorba raktam rajta. Ráhajtottam a tésztalap másik felét, majd a tenyerem élével lenyomkodtam a tésztát a köztes részen. (Teljesen olyan ez a művelet, mint mikor lekváros derelyét készítünk.)
A tetejét is megkentem tojással, majd éles késsel feldaraboltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, ahol még huszonöt  percig kelesztettem. Száznyolcvan fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt szép pirosra megsütöttem.
A tetejére elfelejtettem sajtot vagy magvakat szórni. Ez a kis hiányossága volt ennek a pogácsának, de nagyon-nagyon finom volt. Mivel vastag szalámi kolbásszal csináltam, nekem elég nagyok lettek, ebből a tésztamennyiségből húsz darab. Tehát legközelebb dupla mennyiséget kell belőle sütni, mert nagyon kapós volt.


2012. december 30., vasárnap

Almás-diós diabetikus muffin


Almás-diós diabetikus muffin
Idős cukorbeteg rokonomhoz mentem látogatóba. Neki mindig valamilyen diabetikus süteményt viszek, mert a felesége néhány évvel ezelőtti halála óta csak ritkán eszik házilag sütött diabetikus süteményt.
Varga Gábor almás-diós muffin receptjét alakítottam át, az én változatomat írom le.
Hozzávalók:
170 gr búzaliszt (BL55)
120 gramm xilit (nyírfacukor)
7 gramm sütőpor
5 gramm őrölt fahéj
50 gramm vaj
125 ml tej (2,8%-os)
1 tojás
220 gramm reszelt alma
Szóráshoz:
1 evőkanál lágy barna nádcukor
45 gramm durvára tört dió

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálban, és elmorzsoltam benne a vajat.
A tejet kikevertem a tojással és a liszthez öntöttem, s miután összekevertem, belevegyítettem a reszelt almát.
Szilikon muffinformákba kanalaztam a massszát, minden formát 3/4 részig megtöltve. Nekem 13 darab lett.
A nylonzacskóban nyujtófával durvára összetört diót elkevertem egy evőkanál sötétbarna nádcukorral, s ezt  elosztottam a muffinok tetején. Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél óra alatt megsütöttem.
Sütés előtt és után.
Szépen feljöttek. Karácsonyi mintájú muffinpapirokba  téve tettem dobozba.



Mihály bácsi nagyon örült a sütikéknek és megdicsért, milyen finomat sütöttem. Egyet én is megettem, tényleg finom volt!


2012. december 29., szombat

Szilveszterre és Újévre ajánlom!

Szilveszter-Újév napjára ajánlok néhány édes és sós süteményt!
Kakaós pöfeteg keksz
 Kakaós pöfeteg keksz - gyorsan megsüthető édes
Csokoládés gesztenyebomba
 Csokoládés gesztenyebomba - sütés nélküli

Gesztenyés krémes
Gesztenyés krémes - sütés nélküli

Zebratorta
 Zebratorta - krémmel is tölthető zebrasüti
           
Kétszínű csigakeksz
Kétszínű csigakeksz - gyorsan megsüthető édeskeksz
Nehéz sós teasütemény
 Nehéz sós teasütemény - nagyon finom magvas pogácsa

Sajtos rúd szezámmagosan
  Sajtos rúd -

Vajdasági sós
vajdasági sós

Ropogós perecek
  ropogós sós perecek                           

Kórházi kifli
    Kórházi kifli     

   Jó válogatást és jó sütögetést kívánok!

Hobbychef jelentkezz!

Utoljára december 19-én írt bejegyzést  Hobbychaf, egyik gasztroblogger társunk. Azóta semmi aktivitást nem mutat. Nem válaszol a kommentjeinkre, nem kommentel, ami a legfeltűnöbb - nem köszöntött karácsonyt!
Mivel rá ez nem jellemző, néhány blogger társammal együtt aggódom miatta. Próbáljuk kitalálni, mi történhetett vele: talán elutaztak, megbetegedett, vagy egyszerűen csak "pihenteti" a blogolást?
Reméljük, hogy nincs nagy baj, és várjuk, hogy az új évet a tőlke megszokott módon köszöntse!

2012. december 28., péntek

Citromos csodabogár


Citromos csodabogár
 
Ezt a címet adtam neki, mert ez egy "öszvér" sütemény, a tejfölös csodabogár és a citromos álom keveréke. Vagyis a tejfölös csodabogár továbbfejlesztett változata a citromos álom krémjével.
Tészta (Tejfölös csodabogár):
20 deka finomliszt
30 deka kristálycukor
1 nagy pohár tejföl (375 gramm)
2 tojás
1 cs sütőpor
10 deka tortadara

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral fehéredésig habosra kikevertem, majd a tejföllel is alaposan összekevertem, ezután adtam hozzá a sütőporos lisztet több részletben, utoljára pedig a tortadarát. Máris öntöttem a sütőpapírral kibélelt 31x23 cm-es tepsibe, és betettem sülni a 160 fokra előmelegített sütőbe.
Alsó-felső lángon 35 percig sütöttem, közben a sütőajtót nem nyitottam ki.
Miután kivettem, teljesen kihűtöttem, lapjában ketté vágtam és megtöltöttem a citromos álom nevű sütemény krémjével.
Krém: (citromos álom)
5 deci tejföl
5 deci tejszín
2 citrom (kisebb)
12 evőkanál porcukor
1 zacskó vaníliáscukor (kifelejtettem)

A tejfölt kikevertem hat evőkanál  porcukorral, beleadtam a citromok lereszelt héját és kifacsart levét.
A tejszínt felvertem a másik 6 kanál porcukorral, majd több részletben óvatosan összevegyítettem a kétféle krémet és rákentem a félbevágott sütemény alsó lapjára. A felső lapot ráhelyeztem és a tetején is bevontam a maradék krémmel. Egy éjszakára hűtőbe tettem, csak másnap szeleteltem fel.
Mindkét eredeti sütemény receptje Andi konyhájából való,  nála elolvashatók. De valahol láttam hasonló párosítással, ám nem tudom kinél. Andinak is és az ismeretlen személynek is hálás vagyok a receptért. Ha esetleg az ismeretlen személy olvassa ezt, kérem, jelentkezzen, hogy belinkelhessem.
Ez volt az egyik süteményünk karácsonykor. Nagyon finom volt, jól harmonizált a csokidarás tészta és a kellemesen savanykás habos krém.
Fázisfotók
Olvasztott csokidíszeket raktam a kockákra

2012. december 25., kedd

Gesztenyetekercs diabetikusan


 Gesztenyetekercs, meggyel és gesztenyemoussal töltve 

Ez a recept Zellei Tünde blogjáról való. Tünde a cukormentes és szénhidrátcsökkentett receptek mestere, és tanítója. Ez a receptje a  Gesztenyetekercs, meggyel és gesztenyemoussal töltve  nevet viseli, és a  TV2 - Több mint testőr című műsora  2012.10.28-iki adásában szerepelt, ITT visszanézhető.
Tészta hozzávalói:
5 tojás
5 evőkanál nyírfacukor
3 evőkanál gesztenyeliszt
3 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál natúr holland kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna

Krém hozzávalói:
50 deka gesztenyemassza (natúr vagy édesítővel készült)
3 deci tejszín
1 evőkanál rum
nyírfacukor ízlés szerint
20 deka mélyhűtött magozott meggy

Díszítéshez:
5 deka cukormentes étcsokoládé
1 deci tejszín
1 evőkanál holland kakópor

Először a nagy gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral, a sütőpapírt bevajaztam és meghintettem mandulaliszttel,( így könnyebben lejön a piskótáról a papír). A sütőt begyújtottam és 180 fokra állítottam. A kétféle lisztet, szódabikarbónát és a kakaóport szárazon összekevertem. A tojásokat leütöttem keverőtálba, és a hozzáadott nyírfacukorral alaposan kikevertem habosra (nálam 5-6 perc volt). Ekkor kevertem bele több részletben a lisztet és a tepsibe öntve alsó-felső lángon tűpróbáig sütöttem a piskótát (nálam fél óra). Kivéve lehúztam róla a papírt, feltekertem és így hagytam kihűlni.
A krémhez az édesítőszerrel készült  szobahőmérsékletű gesztenyemasszához hozzáöntöttem a rumot és jól elkevertem. A tejszínt 1 evőkanál nyírfa porcukorral kemény habbá vertem, majd apránként hozzádolgoztam a gesztenyéhez, hogy kenhető állagú krémet kapjak.
A kihűlt piskótalapra fele krémet rákentem, ráraktam a meggyet majd felcsavartam. A többi krémmel kívülről bevontam a roládot.

Néhány karácsonyi fenyő és csillag formát készítettem olvasztott diabetikus csokiból, ráraktam díszítésnek és ment a hűtőbe éjszakára. Fotót se készítettem róla, gondoltam, majd másnap.
Másnap mikor kinyitottam a hűtőt meglepetés ért. A tekercs kívülről megrepedezett .

Finomra reszelt diabetikus csokival se lehetett javítani a kinézetén, ezért úgy döntöttem, hogy felszeletelve adom asztalra.
Felirat hozzáadása
A családtagjaim nagyon finomnak találták, és nem vették észre, hogy nem a hagyományos alapanyagokból készült süteményt eszik. Annyira könnyű, puha és kellemes ízű volt a tésztája, hogy szerintem bármilyen tortához nyugodtan használható. A gesztenyekrém is finom volt.
Azt azonban megtanultam, hogy ha legközelebb ilyen tekercset készítek, vagy frissen asztalra adom, vagy ha állnia kell, akkor valami bevonatot készítek rá, talán diabetikus csokiból.
Egyik karácsonyi desszertünk ez volt. Talán valamivel egészségesebb édesség, mint a finomlisztből, répacukorral készült. 



2012. december 24., hétfő

KARÁCSONY


Karácsony csillaga



Egy kis csillag
Hullott éjjel,
A mi házunk
Tetejére.

Hopp! elkaptam,
Be is hoztam,
Fenyőfánkra
Akasztottam.

Kicsi csillag
Ékes fénye,
Szeretetnek
Hű jelképe.

                                                         Szalayné Komlósi Gizella


                                                                           
Áldott, békés ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak!

2012. december 22., szombat

Vajkaramellás házi szaloncukor


Vajkaramellás szaloncukor
A karamellának minden formáját imádom. Eddig a bolti vajkaramellás szaloncukrot szoktam vásárolni, de idén először ezt is házilag készítettem. Nem bonyolult, csak keményebb állagú vajas karamellát kell főzni, dermeszteni, kimetélni és a végén csokoládéval bevonni.
Hozzávalók:
200 gramm vaj
300 gramm barna nádcukor
250 ml zsíros tejszín
csipet só
4-5 csepp citromlé
1 evőkanál vaníliaeszencia

A felsorolt hozzávalókat egy lábasba tettem és állandóan kevergetve felforraltam. A forrástól számított 40-45 percig lassú tűzön főztem folyamatos kevergetés mellett. Egy idő után elkezdett sűrűsödni, sötét színe világosabbra változott. Sűrűsödéskor eléggé poszogott, kicsit meg is égettem a kezem, amikor ráfröccsent. amikor elég sűrűnek véltem levettem a tűzről és beleöntöttem egy előre elkészített, folpackkal kibélelt 10  x 26 cm-es műanyag dobozba és egy éjszakára a hideg spájzba került. Pár óra múlva feldaraboltam, kicsit megformáztam és a marcipános szaloncukrom készítésének módján bevontam olvasztott csokival, majd csomagoltam. Nem mindegyiket, mert ebből elég sok lett, így kisebb kockákat, gömböket is csináltam, melyeket bonbonként kínálok majd.
Csokibevonat előtt

Karamellát már máskor is használtam(bonbonhoz, süteménybe), de most ezt a keményebb állagú, szaloncukornak is alkalmas receptet Citromhab blogjáról hoztam. Nagyon nagyon köszönöm neki!

2012. december 21., péntek

Bejgli a jól bevált receptem szerint

Diós, mákos bejgli
           
Ez a recept egy 80-as évekbeli Magyar Konyha újságból való, és én hosszú évek óta sütöm ez alapján a bejglit is, meg pozsonyi kiflit is szoktam ebből a tésztából.

Tészta hozzávalói:                        Máktöltelékhez:                            Diótöltelékhez:
60 deka finomliszt                        20 deka darált mák                      20 deka darált dió
15 deka margarin                         15 deka darált cukor                    15 deka darált cukor
10 deka zsír                                 5 deka mazsola                             5 deka mazsola
1,5  dl tej                                     1,5 dl tej                                       1,5 dl tej
1 púpozott ek cukor                     1 citrom reszelt héja                      1 citrom reszelt héja
1,5 deka élesztő                           1 ek baracklekvár                         1 ek baracklekvár
2 tojás
csipet só
Megkenéshez :
2 tojás

Munka menete:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal meg a zsírral, a csipet sóval, majd hozzáadjuk a langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőt, a tojásokat, és összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket: a diót, illetve mákot forró tejjel leforrázzuk, beletéve a citromhéj reszeléket meg a mazsolát is.
Felhasználáskor a teljesen kihűlt töltelékekkel töltünk.
Ebből a tésztából beigli is, pozsonyi kifli is készíthető.
Beiglihez a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és lisztezett deszkán egyenként kb. 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák, kettőt diótöltelékkel kenünk meg, a széleken körben 1-1 centit kihagyva, feltekeréskor ezeket a részeket behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Zsírral kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a rudakat és tojássárgájával megkenve 40-50 percig hideg helyen állni hagyjuk Utána tojásfehérjével kenjük le őket és langyos helyen pihentetjük 30 percet. Ekkor kezd kelni, így lesz a teteje márványos. Hogy szép "térképes legyen, annak az a titka, hogy a tojássárgáját hosszában, a tojásfehérjét keresztben kenjük rá.
Mielőtt a sütőbe tesszük tanácsos megszurkálni (én kötőtűvel szoktam), hogy ne repedjen ki.
Sütése közepesnél erősebbre előmelegített sütőben (én 200 fokon alsó-felső lángon) kb. 35 percig tart.
       
Diós, mákos bejgli
Hát én most úgy jártam a bejglivel, ahogy még soha! De bevállalom, hisz mindenkivel történhetnek váratlan dolgok.
Míg a bejgli kelt, el kellett mennem valahová, és sajnos soká értem csak haza, ezért egy kicsit túlkelt és összeértek. Próbáltam sütőpapír csíkot tenni közéjük, de  nem sikerült, beleragadt volna, ezért hagytam úgy.
A következő affér a kivételkor történt.  Konyharuhával fogtam meg a tepsit, a konyharura megcsúszott, a tepsi kiesett a kezemből. Először felfelé repültek a kalácsaim, majd visszaestek a tepsire és azzal együtt hatalmas csapódással a konyhakőre. Kettőnek a teteje is megrepedt keresztbe, de hosszába szinte mindegyik megrepedt. Viszont egyben maradtak, és ennek nagyon örültem, mert kis szépséghiba ugyan, de szelhető, ehető...
Szóval nem ez a világvége - a mára jósolt világvége különben is elmaradt!
Kisülve inkább nem csináltam róluk fotót egészben, úgysem egészben teszem asztalra.
Langyosan szeleteltem mindkettőből. Szépséghibájuk ellenére nagyon-nagyon finomak!
Mi ebből a tanulság?
Tudom, tudom. Meg kellene tanulnom bánni az idővel, nem kellene folyton kapkodnom...
Kezdem : itt és most!

2012. december 20., csütörtök

Mákvirág kalács

Mákvirág kalács
             
Hozzávalók:
35 deka liszt
5 deka margarin
5 deka cukor
csipet só
1,5 deci tej
3 deka élesztő
1 tojás

Töltelék:
15 deka  mák
4 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
0,5 deci forró tej

Elkészítés.
A kenyérsütő tartályába a szokásos sorrendben betettem a tészta hozzávalóit és a géppel összeállíttattam. Akinek nincs kenyérsütője, a szokásos módon készítse el a kelt tésztát.
Kelesztéshez átraktam egy kelesztőtálba és duplájára kelesztettem. Közben elkészítettem a tölteléket.
A mákot a cukorral ledaráltam, hozzákevertem a kanál lisztet, én belereszeltem egy citrom héját is, és leöntöttem a forró tejjel. Nekem kevés volt a fél deci tej, majdnem 1 deci kellett, hogy ne legyen száraz a töltelék.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrtam, majd 1 centi vastag téglalappá nyújtottam. Rákentem a tölteléket, és szorosan feltekertem. a tekercs két végét levágtam és kör formára összeillesztettem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és egyenlő távolságra bevagdostam, így alakítottam ki a "szirmokat", melyeket kifordítottam. A két levágott végét betettem közepének. Negyedóra pihentetés után tojással lekentem, majd begyújtottam a sütőt 170 fokra és ezzel egyidőben tettem be a kalácsot sülni. Harmincöt percig sütöttem  alsó-felső lángon, és a sütőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam.
Fázisfotók
Szerintem egész jól sikerült, bár most is sietnem kellett vele, ha több időt rászánhattam volna ...
Na, mindegy. Örülök ennek a receptnek és biztos máskor is elkészítem. Ilyenkor karácsony táján bejgli helyett is süthető, ezzel garantáltan nem lesz olyan gond, hogy kireped.  

Ménesi Magdi receptje a facebookról. Nagyon köszönöm neki! Nála láttam diós, meg túrós-kókuszos változatát is, egyszer majd azokat is kipróbálom, bár szerintem a mákos a legmutatósabb.
         

2012. december 19., szerda

Bögrés mákos süti


Bögrés mákos
Hozzávalók:
1 bögre mák
1,5 bögre cukor (nálam barna nádcukor)
1,5 bögre liszt(nálam fele rétes, fele finom)
1 bögre tej
fél bögre étolaj
2 tojás
1 cs sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom lereszelt héja

Töltelék: 1 kis üveg lekvár
A bögre 2 dl-es

Elkészítés:
Az  egy bögre mákot egy bögre cukorral összekevertem és ledaráltam, majd összekevertem a kimért liszttel, sütőporral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal.
A két tojást a fél bögre cukorral jól kihabosítottam, beleöntöttem a tejet, ezzel is jól elkevertem és több részletben adtam hozzá a mákos liszt keveréket, utoljára pedig az étolajat.
a masszát egy 27 cm átmérőjű kerek szilikon formába öntöttem és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 40 perc alatt megsütöttem(tűpróba!).
Mikor teljesen kihűlt, lapjában ketté vágtam és megkentem magam főzte birs-sütőtök lekvárral.
A teteje leönthető olvasztott csokival, vagy meg lehet hinteni porcukorral, de én most natúr hagytam.

A receptjét Gerdi blogjáról hoztam, és megköszönöm neki . Nagyon finom ez az egyszerű süti, és a mák főleg a téli időszak eledele, ezért igyekszem minél több módon felhasználni.

2012. december 17., hétfő

A legegyszerűbb házi szaloncukor


Házi szaloncukor
Vasárnap volt a szokásos adventi összejövetele az én baráti körömnek. Minden ilyen találkozásra szoktam készíteni valami finomságot. Tavaly sütőtökös Karácsonyi muffinokat sütöttem.
Most a legegyszerűbben elkészíthető házi szaloncukrot. 
Farkas Vilmos blogján találtam egy receptet, melyhez marcipán, aszalt gyümölcs és csokoládé kell.
Minimális módosításokkal (pl.én a csokit nem temperáltam, rumot nem tettem) ezt készítettem el.
20 deka készen kapható marcipán masszát vettem, 20 deka aszalt sárgabarackot és 15 deka étcsokit 5 deka vajjal olvasztottam fel, majd ezzel vontam be a szaloncukrokat.
A marcipán masszát 1 mm vékony hosszú téglalappá kinyújtottam. Az aszalt barackokat forró vízben alaposan megmostam, majd leitattam róluk a vizet és félbevágtam. A kinyújtott marcipánlap szélére sorba raktam a fél barackokat kis távolságra egymástól, Ráhajtottam a marcipánt és a barackok körül kézzel lenyomkodtam, elmetéltem, és kézi nyomkodással szaloncukor formára alakítottam. Egy órára hűtőbe tettem, aztán csokoládéval bevontam őket.
Bevonáshoz gőz fölött 15 deka apróra tördelt csokoládét 5 deka vajjal felolvasztottam. A szaloncukrokat egyenként fogvájóra szúrva belemártottam, az alján szilikon ecsettel igazgattam el a bevonatot. A bevont szaloncukrokat egy sütőpapírral letakart hungarocell darabba szúrtam megszáradni.
Fázisfotók a szaloncukor készítésről
A hideg spájzba kerültek néhány órára, ezután következett a csomagolás.
Aki ismer, mindenki tudja rólam, hogy mindenféle csomagolástól írtózom, nagyon ügyetlen vagyok, semmi érzékem hozzá.  Azért bizonyos helyzetekben nem tudom elkerülni ezt a nemszeretem munkát (a gyerekek könyveit-füzeteit is be kellett kisiskolás korukban csomagolnom), most pedig úgy gondoltam, jobban mutat, és hátha valaki nem akarja megenni, akkor papírban csak jobb lesz elvinni. Csak hát papírom se volt itthon olyan.  Nem mehettem el boltba, mert a szenet bármikor hozhatta a fuvaros, maradt tehát az ötletelés. Találtam egy ív mintás celofánt, úgy döntöttem jó lesz, a két végükön keskeny szalaggal megkötöttem.
A csomagolás időben többet tett ki, mint az elkészítés. De hősiesen megoldottam és elégedett vagyok a végeredménnyel.
Becsomagolva a szaloncukrok

Félbevágva
A fotózás se valami fényes, éppen mert a celofán fényes és akármelyik szögből fotóztam visszaverődött.
Köszönöm a receptet Farkas Vilmosnak.
A  barátaimnál nagy sikere volt a szaloncukromnak, ezért reggel már vettem aszalt szilvát meg aszalt áfonyát, hogy a következő adagokat azzal készítsem.              
No és a mézessüti projekt már nagyüzemi méreteket ölt nálam, hetek óta már több száz elkészült, természetesen ez sem maradhatott ki.

Az idén a    Pihentetés nélküli azonnal puha   gyors mézeskalács receptemet sütöm, a díszítésre sincs sok időm, azért a napi munka mellett 500 darabot elkészíteni nem kevés. 
 
Itt teszem közzé, hogy megkaptam az ajándékom Neától, Az otthon ízei blog tulajdonosától, melyet  Blogszülinapi játékán nyertem.
Megköszönöm Neának a játék lehetőségét és a nyereményt!
Kézműves fa ajtótáblácska
A táblácskát a lányok (unokáim) ajtójára   szánom, biztos örülnek majd neki!          

2012. december 16., vasárnap

Tejbegrízes-kókuszos szelet

Tejbegrízes-kókuszos szelet
Hétvégén ezt a gyors, egyszerű sütés nélküli édességet készítettem, melynek receptjét Balogné Teréz a facebook  Gyomro - Sokk   gasztro csoport oldalára töltött fel.
Ide másolom a receptet, mert semmit nem változtattam rajta:


4,5 dl tejet felteszek melegedni,majd hozzáadok 12 dkg margarint,12 dkg cukrot,2 van.cukrot.Amikor rotyog,belefőzök 7,5 ek búzadarát és 18 dkg kókuszreszeléket.Csomómentesre kell főzni.A négyszögletes kapcsos tortaformába belenyomkodom és alaposan kihűtöm.Ha hideg,csokimázat teszek rá.
Megszórhatod kókuszreszelékkel.Ehhez a mennyiséghez a forma:24x24-es.
                   
Nálam így készült
                        
Köszönöm Teréznek a receptet, nagyon finom volt!

2012. december 14., péntek

Fahéjas reformkeksz

Fahéjas reformkeksz
Télidőben több időt töltünk benn a lakásban. Estéként tévézés, olvasás, netezés közben   szokásunk nassolni. Folyamatosan keresek olyan recepteket, amelyek egészségesebb hozzávalókat tartalmaznak. Ennek a keksznek a receptjét egy vegán blogon találtam. (A vegán konyha hús, tojás és tejtemék mentes.)  Én egy kicsit módosítottam rajta.
Hozzávalók:
120 gr teljes kiőrlésű búzaliszt (nálam teljes kiőrlésű barna tönkölyliszt)
80 gr  rizsliszt (nálam fehér rizsliszt)
80 gr zabpehelyliszt
5 ek. karobpor
1 tk. őrölt fahéj
100 ml juharszirup (én saját készítésű pitypang szirupot használtam)
4 ek. extra szűz olívaolaj
100 ml rizstej (vagy amennyi szükséges a tészta összegyúrásához, nálam saját készítésű diótej, kicsivel több kellett mint 1 deci)
1/2 tk. tengeri só
szezámmag
Egy tálban a szezámmag kivételével először a száraz hozzávalókat összekevertem, majd beleöntöttem a folyadékokat és fakanál segítségével összeállítottam a tésztát, majd kézzel meggyúrtam. Elég ragadós lett, ezért két réteg sütőpapír között nyújtottam ki, sőt még rizsliszttel is megszórtam kicsit a papírt. A kb. 3 mm vastagságú tésztából rádlival előbb rombusz formákat vágtam ki, melyeket megfeleztem háromszögekké.
A háromszögek kivágása
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 perc alatt megsütöttem. mivel a nyers tészta színe is elég sötét, figyelni kellett, hogy mikor van készen. 
Sütés előtt
Miután megsült pitypangszirupba mártott szilikon ecsettel gyorsan lekentem a kekszek tetejét, és meghintettem fehér szezámmaggal.
Sziruppal lekenve, szezámmaggal meghintve
Vegagyerek  blogján találtam a receptet - megköszönöm neki, és máskor is elmegyek hozzá, mert sok általam egészségesnek vélt édességet láttam nála.
Mivel ő már a receptnél írta, hogy ezek a kekszek először kemények, kell egy hét állás, hogy megpuhuljanak, így én kihűlés után azonnal bedobozoltam és elrejtettem a hideg kamrában.
Előbb persze megkóstoltam.
Őszintén megmondom, hogy nem tartom felejthetetlen gasztronómiai élménynek.
Eléggé ismeretlen íz - de nem rossz. A karob karakteres íze dominál szerintem, lehetne kicsit édesebb is, de összességében elmegy.                                       
   

2012. december 11., kedd

Török zsemle - acma


Török zsemle - Acma

Amikor megláttam a török zsemle képeit a neten, rögtön nosztalgiázni kezdtem. Fiatalkorunkban utazgattunk ide-oda. Már több, mint negyed százada hogy Törökországban voltunk. És az ételeik közül nekem a kalácsaik, kelt tésztáik voltak a legszimpatikusabbak. Ha mást nem ettem volna az ott tartózkodásunk ideje alatt, csak kalácsfélét, akkor is változatosan lehetett volna étkezni, mert igen bő volt belőlük a választék. Mutatósak és nagyon finomak voltak, légiesen könnyű tésztából.
Ennek az elkészítése tehát kihagyhatatlan volt nálunk, csak éppen rossz időpontot választottam hozzá. A kisebbik fiam busza reggel 9-kor indul, fél kilencre legkésőbb ki kell hogy süljön, tehát hajnali 5-kor neki kell fogjak.
Csakhogy! Már az 5 helyett fél 6-kor kezdtem neki. Aztán tudjuk, hogy a kelt tészta a meleget szereti. Nálam reggel 18 fok volt a konyhában, és bár én nem fáztam, a tészta nemigen akart kelni.
A továbbiakban is problémáim adódtak vele: nem és nem értettem, sőt most se értem a formázás utolsó fázisát. Lehet, hogy ezt szégyellnem kell, de vállalom. Sokszor van, hogy egy egyszerű dolgot nagyon nehéz szemléletesen leírni. Nem MACI-t hibáztatom érte, akinek a blogján találtam ezt a péksüteményt, sőt, köszönettel tartozom neki a receptért, és tudom, hogy ő a legjobb tudása szerint leírta, a hiba az "én készülékemben van".
Tehát ha esetleg török nemzetiségű olvasóm is van, lehet, hogy megszól ezért a kinézetért, de szívesen veszek bárkitől bármilyen jó tanácsot, hogy legközelebb szebbre, jobbra sikerüljön.
A receptet és az elkészítést bemásolom úgy, ahogy Maci leírta (remélem nem neheztel meg érte), majd ahogy én csináltam.
Acma (Açma)
  • 50 deka finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár langyos tej
  • 1 egész tojás
  • 1/4 pohár cukor
  • 1 púpozott tk. só
  • 1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
  • szezám, feketeszezám, darálatlan mák, vagy feketekömény a tetejére
A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összezagyvált tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép kompakt, nem túl kemény tésztává. A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem. Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!) Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem. Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni. A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven megszórom. Ha épp szorít az idő, akkor 170° C foknál hőlégkeverésnél sütöm meg egyszerre a 2 tepsire való süteményt, de nem melegítem elő a sütőt. A kelt tésztáknál viszont azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.
Eddig Maci leírása, és most jön az én elkészítésem.
Minden hozzávalót kimértem és a kenyérsütőgép tartályába téve bekapcsoltam a dagasztási programot. Keleszteni is a gépben hagytam, de ott is lassabban kelt, mint nyáron. A konyhában minden hőforrást bekapcsoltam, hogy mire kiveszem a tésztát, meleg legyen.
Nagyon jó állagú, kicsit ragadós tésztám lett, ezért csak egy kicsit kellett meglisztezni, és így mégegyszer alaposan megdolgoztam. Nyolc részre vágtam és a mellékelt fotón látható módon
Fázisfotók
készítettem el a  felcsavart zsömléket. Nem vagyok benne biztos, hogy így kell, Macié szebb, majd nézzétek meg nála is.
A sütés hőmérsékletével is gondban voltam, aztán 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, ahol alsó-felső lángon 25 perc alatt kisütöttem. Tudom, hogy kicsit kelhetett volna még, de az idő!
Nem tudom, hogy van ez, de mostanában állandó időproblémáim vannak, pedig mindig rohanok.
Most is fél kilenc előtt öt perccel vettem ki a sütőből, 1-2 fotó róla kutyafuttában, azon forrón csomagolás és indulás. 
Én csak később kóstoltam meg langyosan. Nagyon jó ízű, foszlós, kicsit édes, kicsit sós.

                           

 Lesz ennek még folytatása, majd beszámolok arról is!               

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...