Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 29., szombat

Mézeskalács-doboz



Mézeskalács doboz
Nálunk a családi ünnepek többször "kétfordulósak", mert szanaszéjjel vagyunk az országban meg a világban, így nehéz egy alkalomra összeszedni mindenkit. Így esett, hogy a nővérem születésnapját is már egyszer megtartottuk, egy hónap múlva pedig lesz még egy azoknak, akik most nem tudtak hazajönni.
Erre az alkalomra nem én készítettem a tortát, többféle aprósüteményt sütöttem, melyeket már régebben bejegyeztem a blogba.
Szinte az utolsó pillanatban, az esemény előtti nap reggelén jutott eszembe, hogy azért egy mézeskalács bonboniert kellene csinálnom. Legalábbis megpróbálkozom vele, aztán ha jól sikerül odaadom, ha nem, akkor megesszük mi.                   
Lázas keresés a neten, és találtam a dobozhoz alkalmas receptet Itt. Köszönettel tartozom érte.


Tészta hozzávalói:

60 dkg liszt
1 ek kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2-3 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 púpozott tk szódabikarbóna


Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszert, a kakaóport és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat villával elkeverjük. A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát (lehet géppel is). Folpackkal letakarva, hűvös helyen másnapig pihentetjük. (Akár több napig is állhat a tészta.)
Másnap lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk a tésztát, és nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Kartonsablon mentén kivágjuk a formákat belőle, vagy kiszúrókkal dolgozunk. Az átgyúrás fontos, különben buborékos lesz a tészta felszíne, nem sima!
A sütőt begyújtjuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell!

Mindjárt össze is állítottam a tésztát és hűtőbe tettem késő délutánig(kora délelőtt csináltam. Akkor állítható tortakarikába sütöttem az alját meg a tetejét (két egyforma körlapot, az oldalának pedig 5 centi széles, 7 centi magas téglalapokat vágtam a tésztából, azokat sütöttem meg. Miután kisültek, még melegen ((ilyenkor képlékenyebb) olvasztott cukorral összeragasztottam az aljának szánt köralapra a téglalapokat, és a tortagyűrűt szorosan köré téve éjszakára hűtőbe tettem.

Ekkor már láttam, hogy jó nagy lett a doboz, ebbe rengeteg bonbon kellett volna, amihez nem volt itthon csokoládé, ezért kerestem hamar olyan mézeskalács receptet, amelynek a tésztáját nem kell pihentetni és kisütve is azonnal puha.  Találtam, rögtön el is készítettem a virág, szív, pillangó és egyéb formájú mézes sütiket, hogy éjszaka jól kihűljenek a másnapi díszítéshez. (Lesz róla külön bejegyzés.)
Reggel levettem a dobozról a karimát, stabil volt.
Most jött volna a tojáshab íróka készítése, de valahol olvastam, hogy lehet írókát a fehérje felverése nélkül is csinálni úgy, hogy fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot   folytonos keverés mellett. Én ezt a módszert választottam, a porcukorba kis zöldtea port vegyítve. 
Háááát! Eleinte nem volt vele baj, de ahogy kicsit állt, ellágyult ez a massza és folyós lett. Nem kellett volna a járt utat elhagynom a járatlanért.  Mikor már nagyon folyt, nem erőltettem tovább, hanem az unokám névnapi tortájából kimaradt zöld fondantból 2 dekát felolvasztottam két deka vajjal, és zacskó sarkából ezzel, meg dekortollal díszítettem. Délután négy óráig minden száradhatott, kitártam hozzá az ablakot is.
Negyven darab 5-6 centi átmérőjű mézeskorong belefért a dobozba.

Tudom, hogy nem lettek olyanok, mint amilyet Moha csinál (azt hiszem, a hivatkozott oldal is Moha receptjét ajánlja), vagy mások, akik művészi szinten készítik és díszítik a mézeskalácsokat (sokan vannak, elismeréssel adózom a munkájuknak, név szerint nem sorolnám most itt fel őket), de én ilyet tudok, és családon belül adható volt, a családtagjaim pedig nagyra értékelték. A nővérem nagyon örült neki, és nagyon tetszett neki.
Így hát én is örültem és máskor is megpróbálkozom ilyesmivel.

  

2012. szeptember 26., szerda

Csíkos muffin


Csíkos  muffincsigák
Ez még mindig a SAD IX. fordulójára  készült, mert Zsuzsi szeptember 28.-ig meghosszabbította a nevezési határidőt, így még beleférek.

Hozzávalók:
1 dl tej
1 kis pohár natúr joghurt
1 db tojás
1/2 mk só
1-4 ek cukor( ízlés szerint,lehet 2tk foly.édesítő is)
5 dkg margarin (olvasztott)
60 dkg kenyérliszt vagy (40 dkg sima és 20 dkg rétes)
1/2 cs friss élesztő
1 ek natúr kakaópor
Elkészítés:
A megfelelő sorrendben (először a folyékony, majd a szilárd) beraktam a hozzávalókat a kenyérsütő tartályába, megdagaszttattam, és miután megkelt a tészta, kivettem. Ekkor kettőbe vágtam, és az egyik felébe beledolgoztam egy evőkanálnyi natúr jó minőségű kakaóport. A kakaóport először kevés vízzel összekevertem, mert így könnyebben felveszi a tészta.
Két-három mm vastagra kinyújtottam mindkettőt, majd a két lapot egymásra helyeztem és együtt felcsavartam.

Vékonyra kinyújtottam mindkét lapot

Egymásra helyezve felcsavartam a tésztát
Ezután jó éles késsel kb. 3 centis darabokra vágtam (a muffinsütő fele magasságáig) és szilikon muffinsütőbe tettem őket.

Sütés előtt
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, addig letakarva keltek a muffinok (kb. 20 prc), majd alsó-felső lángon 25 perc alatt kisütöttem.

Miután kisültek
A receptet  Itt találtam. Én most csak fél adagból készítettem el, így 18 darab muffinom lett. Ebből a tésztából csíkos kifli is készíthető. Hálás vagyok ezért a receptért, szerintem mutatós kis muffinkalácskák lettek. És finom is! Hármat rögvest megettem, még melegében.
Felét elcsomagolom, és indulok is vele a gyerekekhez, hogy mire az unokáim hazaérnek az óvodából, iskolából, ez várja őket. Remélem, örülni fognak neki!

2012. szeptember 25., kedd

Csokoládés pöfeteg

Csokoládés pöfeteg

Nagyon sok blogon és egyéb gasztro közösségben láttam már ennek a sütinek a képét és receptjét. Legalább egy éve készültem elkészíteni. Most jött el az ideje.
Hozzávalók:
15 deka étcsokoládé
12 deka liszt
3 deka kakaó
1teáskanál sütőpor
csipet só
8 deka vaj vagy margarin
10 deka cukor
1 tojás
2 evőkanál tej

5 deka porcukor forgatáshoz

Elkészítés:
A csokit összetördeltem, majd felolvasztottam. Amíg hűlt, összekevertem a lisztet a sóval, sütőporral, kakaóporral. A margarint a cukorral, tejjel jól felhabosítottam és hozzáöntöttem az eddigre kissé már kihűlt csokit, végül a lisztet is. A most még eléggé lágy masszát éjszakára hűtőbe tettem nylon zacskóba csomagolva.
Másnap szobahőmérsékleten egy óra alatt képlékennyé vált. Kissé lisztezve átgyúrtam, és 26 gombócot gömbölygettem a tésztából. Ezeket egyenként porcukorba forgattam, azután raktam a kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső lángon 15 percig sütöttem.

Egymástól két ujjnyira 
Sütés után















A tepsiben hűtöttem ki sütés után. Kívül roppanós, belül lágy csokoládés az állaga, az íze pedig mennyei! Fontos, hogy jó minőségű csokiból csináljuk, akkor nőnek szép magasra. Gyengébb minőségű csokiból készítve laposabbak le  sznek, inkább szétterülnek.
Szabina receptje alapján készítettem, és ahogy ő, úgy én is csak ajánlani tudom csokiimádóknak!
Azt is írja, hogy dobozban tárolva 1 hétig is eláll. Hát egy adagból készítve nálunk biztos nem!

                                         

2012. szeptember 22., szombat

Csíkos piskótatekercs a 9. SAD-ra

Csíkos piskótatekercs
Praliné Zsuzsi divatba akarja hozni ősszel a csíkosat meg pöttyöset, legalábbis aSAD IX. fordulójára, ez alkalomból csíkoztam be a piskótatekercsemet.
Egy-két blogon már láttam ilyet, Itt (és másutt is) úgy írják, hogy külön csináljuk meg a kétféle színű piskóta tésztáját, majd habzsákból ferdén csíkozzuk be a kikent, lisztezett tepsit.
Hát nekem nem volt időm külön-külön vacakolni vele (a névnapom második fordulójára többféle ételt kellet készítenem, meg az unokámnak az Aranyhaj tortát is ekkor csináltam).
Hat tojást leütöttem, hat evőkanál cukorral jó habosra kikevertem géppel, majd fakanállal hozzákevertem 6 evőkanál lisztet.  Ekkor kétfelé  vettem a masszát, és az egyik felébe beledolgoztam kb. két teáskanálnyi matcha zöld teaport. Két nylonzacskóba kanalaztam a kétféle tésztát, és mivel a sárgát többnek találtam, egy kicsit hagytam belőle, amit kevés kakaóporral barnára színeztem(Így háromféle színem lett). Ezt egy kisebb zacskóba töltöttem és jöhetett a csíkozás.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt nagy alakú tepsiben a sarkánál kezdtem sárgával ferdén, utána zöld, majd egy vékonyabb barna csík következett, és így folytattam, míg betelt a tepsi.
Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokosra és alsó-felső lángon húsz percig sütöttem.
Amíg sült, egy kisebb tepsibe belecsíkoztam a maradék anyagot, mert rosszul számoltam ki, és lett maradék. (Ez egy kicsit "elállta" magát, de azért ezt is megsütöttem, megtöltöttem.)
Amikor kisült a piskóta lehúztam róla a papírt és feltekertem a papírral együtt, majd egy nedves konyharuhába csomagolva hűtöttem ki.

Miután kisűlt, lehúztam róla a papírt és felcsavartam
Közben elkészítettem a krémet, csak úgy fantáziám szerint.
Hozzávalók:
20 deka mascarpone
15 deka vaj
10 deka porcukor
másfél deci habtejszín
1 evőkanál vaníliaeszencia
1-2 kávéskanál zöldtea por
4 fél őszibarack befőtt

A szobahőmérsékletű vajat, a mascarponét és  a porcukrot jó habosra kikevertem géppel, és lassan hozzáöntve a folékony tejszínt, vaníliaeszenciát,  mindent jól kihabosítottam, és utoljára kevertem először egy kevés krémbe a zöldtea port, majd ezt bele az egész krémbe. Nem lett túl erős a színe, de kellemes halványzöld lett, és az íze is finom volt. Rákentem a kihűlt piskótára, közepén egy sorba raktam az összemetélt őszibarack befőttet és szorosan feltekertem.

A képen nem látszik, hogy halvány zöld volt a krém

Szeletelve
Amit az ezután maradt tésztából sütöttem, azt csak barack meg zöldtea nélküli krémmel töltöttem, de az is elfogyott.



Nagyon mutatósak voltak ezek a piskótatekercsek annak ellenére, hogy nem valami szabályosak lettek a csíkok.  Menyem meg is jegyezte, hogy az ősz színeit használtam. Egyéb díszítést most nem is kapott, bár olvasztott csokival még fokozható lett volna a külső megjelenése. A krémje nagyon kellemes volt mindkettőnek, úgyhogy összességében elégedett vagyok vele. És hát ezért megint sok elismerést kaptam a családomtól   és rokonaimtól.    
Mivel kedvelem a pöttyöset is, szerettem volna azt is csinálni, már régóta tervem egy pöttyös torta, dehát az majd egy másik alkalommal lesz.

2012. szeptember 19., szerda

Vajdasági sós

Vajdasági sós
A papíron, amelyre felírta a nővérem a receptet, még felkiáltójel is volt a sós után.
Ezt   a "sósságot" ugyanis nem én sütöttem, hanem a nővérem egy tál ilyennel jött a névnapi ebédemre. Már az első darab befalása után leültettem papírral-tollal, hogy azonnal írja le nekem a receptet, mert ez annyira finom!
Hozzávalók:(tésztához)
80 deka liszt
2 deci olaj
fél liter tej
1 cs. élesztő(5 deka)
1 kanál cukor
1 csipet só

Krémhez:
25 deka Ráma margarin
3 tojás sárgája
1 evőkanál só

Elkészítés:
A langyos tejben cukorral felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval meggyúrjuk a tésztát, 4 cipóba osztjuk, és letakarva pihenni tesszük(nem kell sokáig, elég csak míg a krém elkészül).
A krémhez a szobahőmérsékletű margarint a tojássárgákkal és a sóval kikeverjük jó krémesre.
A tésztacipókat egyenként kinyújtjuk szögletesre, kb 3 mm vékonyra, és mindegyik lapot megkenjük a krémmel, majd feltekerjük, mint a kalácsot. Laposra lapogatjuk, kb. 3 ujjnyi magas legyen. Tetejét megkenjük tojással és reszelt sajttal megszórjuk. Háromszög alakúra vágjuk és jó forró sütőben megsütjük.

Hát ami nincs a receptbe beleírva, azt az ember (mármint aki süti) magától kikövetkezteti. Az olaj általában napraforgó étolaj szokott lenni, de én gyakran használok sütéshez is hidegen sajtolt olíva olajat. Tetejét megkenjük - én valószínűleg a tojásfehérjével kenném meg, de ha van bőven tojás, akkor azzal. A tepsiben egymástól kis távolságra helyezzük el, mert kicsit nő sülés közben. Öt-hat centi oldalú négyzeteket vágjunk a nyers tésztából, amit kettészelve háromszögeket kapunk.
Ha nincs sajt otthon, szezámmaggal is biztos finom.
A névnapi vendégeim mindegyike szerette ezt a finom sós kalácsot, Dorka unokám még a zsebeit is megtömte velük (nem nagy zsebei voltak a nadrágjának).
Megköszöntem a nővéremnek a kalácsot is, a receptet is, remélem, nekem is ilyen jól sikerül, mint az övé.


 

2012. szeptember 17., hétfő

Aranyhaj torta "Aranyhajnak"

Aranyhaj torta

Szombat délelőttönként Dorina unokám (szülői segítséggel) fel szokta hívni akiket szeret.
Felveszem a telefont és bemutatkozom, ő pedig válaszol, hogy : "itt Aranyhaj beszél"!
Gondoltam, örülne, ha névnapjára Aranyhaj tortát készítenék. Jó nagy piskótát sütöttem, amelyet tejbegrízes-pudingos -gyümölcsös  krémmel töltöttem, kívülről pedig fondanttal díszítettem.
Piskóta hozzávalói:
8 tojás
28 deka liszt
20 deka cukor
1 deci étolaj
1 deci víz
1 cs. sütőpor
Egy tálba leütöttem a tojásokat, beleadtam a cukrot (világosbarna nádcukrot), és elektromos habverővel jó habosra felvertem. (Kb. 6-8 perc alatt lett megfelelő, a nádcukor eléggé öreg szemcsés volt.) Ekkor kevertem hozzá felváltva az olajat és a vizet (hideg vizet), majd fakanállal óvatosan a sütőporral elkevert lisztet (fele rétesliszt, fele finomliszt volt).
A nagy gáztepsimet sütőpapírral kibéleltem, belesímítottam a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 40 perc alatt megsütöttem. Rácsra borítottam kihűlni, addig kikevertem a krémet.
Krém hozzávalói:
6 deci tej
6 evőkanál gríz
2 evőkanál cukor
25 deka vaj
2 evőkanál porcukpor
2 evőkanál vaníliaeszencia
1 deci habtejszín
8 fél őszibarackbefőtt (apróra metélve)
1 deci befőttlé
1 teáskanál zselatin

A tejben megfőztem a grízt a két ek cukorral. A vajat kikevertem a 2 evőkanál porcukorral, és a kihűlt tejbegrízzel összekevertem. Folyamatos (gépi) keveréssel beledolgoztam egy deci tejszínt is a krémbe. A befőttlében elkevertem a zselatint, forrásig hevítettem, majd ezt is a krémbe kevertem.
A hideg piskótát hosszában és keresztben kettévágtam (így négy lapos lett a torta, melyet három helyen kellett tölteni).
A krémmel megkentem a lapokat, minden réteg krémet megszórtam vágott őszibarack befőttel. Mikor készen volt, két órára hűtőbe tettem.
Ez a krémmennyiség csak a torta belső töltésére volt elég. A külsejére 15 deka vajat 10 deka porcukorral és fél citrom levével kikevertem, és kívülről ezzel kentem körbe vékonyan a fondantborítás alá. Míg a fondanttal elkészültem, ismét hűtőbe került a torta.
A fondantot egy csomag 30 dekás fehér pillecukorból gyúrtam a Barbi tortánál ismertetett módon.
Durván 1 kilónyi fehér fondantom lett, melyből több kisebb darabot levágtam és beszíneztem. A hajának curry porral adtam meg a sárga alapszínt, és hogy élénkebb legyen, 4 csepp Sárga Szilas ételszínezőt csepegtettem hozzá. A ruhája színéhez felhúztam a kertben egy kisebb céklát, lereszeltem és kinyomtam a levét, de kevés bodzabogyó levét is tettem hozzá.
Most a zöld szín volt nálam a sláger, mert hosszas várakozás után sikerült szereznem eredeti japán Matcha teaport. A füvet, leveleket meg a Pascál nevű kaméleont ezzel színeztem. A füvet meg a leveleket kevés vízzel kikevert teaporral ecsettel festettem rá a fehér fondantra. Szerintem egész jó lett. A teapor meg a víz keverési arányával nagyon jól szabályozható a zöld szín árnyalata.
Nagyon élveztem a torta készítését és dekorálását -végre is ez lenne a hobbim- csak az a baj, hogy sietnem kellett vele, meg nem tudtam elég időt rászánni, hogy precízebben kidolgozzam.
A kaméleont elfelejtettem megcsinálni, pedig úgy terveztem, hogy mászik fel a torta oldalán.  Már közvetlenül ebéd előtt jutott eszembe, ekkor gyorsan megmikróztam egy darabka zöld fondantot, és húsz másodperc alatt amilyet sikerült formázni, olyan lett, és a torta aljához került. De természetesen itt is rálelt Dorina miután Aranyhajban kigyönyörködte magát. Gyönyörűség volt nézni, ahogy ugrált örömében, és mindenki más is megdicsérte, mert nagyon finom is volt.



Egy szelet torta
Pascalnak örül Dorka
             
Egyveleg

2012. szeptember 14., péntek

Mogyoróvajas szelet sütés nélkül


Mogyoróvajas szelet

Egy hónapja láttam meg Latsiánál ezt a sütés nélküli desszertet, s hozzászólásban sajnálkoztam, hogy nincs mogyoróvajam. Ám úgy alakult, hogy rokonaim Londonból hazalátogattak, én pedig megkértem őket, hozzanak nekem néhány tortázáshoz való dolgot, ami nálunk nem kapható, vagy nagyon drága.
Így történt, hogy lett mogyoróvajam is, úgyhogy az óhajtott finomságot még a múlt hétvégén  gyorsan meg is komponáltam.
Hozzávalók:

Mogyoróvajas réteghez:
25 deka sós mogyoróvaj
12,5 deka vaj
12,5 deka kekszdara
10 deka porcukor

Csokoládés réteg:
10 deka 70%-os étcsokoládé
5 deka tejcsokoládé
6 deka vaj

Elkészítése nagyon egyszerű, és egy pillanat alatt (negyed óra) megvan.
Először a mogyoróvajas réteg hozzávalóit kevertem össze. Egy tálba öntöttem a porcukorral elkevert  kekszdarát,  a hideg vajat késsel rámetéltem, majd következett a mogyoróvaj. Először fakanállal mindent összekevertem, majd kézzel meggyúrtam, jó alaposan, egynemű állagúra.
Ezt a masszát belesímítottam egy 20x20 cm-es folpackkal kibélelt formába, és egy órára hűtőbe tettem.
A bevonáshoz  vízgőz fölött olvasztottam fel a kétféle csokoládét, meg a vajat. Még melegen a mogyoróvajas massza tetejére öntöttem, majd fogyasztásig ismét hűtőbe került.
A színe erősebb, sárgásabb volt, a kép nem adja vissza hűen.
Egyetlen baja volt ennek a desszertnek: egy adag kevés belőle! Annyira, de annyira finom, hogy fénykép is csak alig készült róla, olyan hamar elfogyott!
Köszönet Latsiának a receptért, ez nekünk is nagyon bejött!
     





Nálunk most ez a dal időszerű

2012. szeptember 12., szerda

Gesztenyés krémes sütés nélkül


Gesztenyés krémes
 Az alaphoz:
50 deka gesztenyemassza
25 deka kekszdara
5 deka vaj
5 evőkanál tej
2 evőkanál rum

Vaníliás krémhez:
8 deka főzős vanília pudingpor
hat deci tej
10 deka cukor
12,5 deka vaj

Csokoládés krémhez:
Ugyanaz, mint a vaníliás, csak ehhez csokoládés pudingport kell használni.

Tejszínes  réteghez:
2,5 deci habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 kis zacskó habfixáló

Elkészítés:
Az alap hozzávalóit összegyúrtam, majd egy 25x25 centis, folpackkal kibélelt formába nyomkodtam, és hűtőbe tettem.
A vaníliás és a csokoládés pudingport külön-külön a szokásos módon megfőztem. Először a vaníliásat, amit hideg vízben, kevergetve kihűtöttem és ekkor kevertem hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és géppel jól kihabosítottam. 
Rákentem a gesztenyés alapra, majd hűtőbe került a félkész desszert, és ugyanígy elkészítettem a csokis krémet is. Ezt a vaníliaréteg tetejére símítottam és egész éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap reggel felvertem a tejszínt, vagy inkább csak akartam, mert nem kemény hab lett belőle, hanem inkább valami krémszerűség. Megkóstoltam, ízre jó volt, rákentem a csokis krém tetejére, majd táblás étcsokiból 3 kockát ráreszeltem a tetejére. Fogyasztásig ismét hűtőbe került.




Ez nagyon finom volt! Az alaprecept  Anitától van, köszönöm neki! Persze, én kicsit módosítottam rajta.
A fotók nem valami szépek (most sem), az igazi színeket nem adják vissza. Annyit azért elárulok, hogy én már elég régóta gluténmentes pudingporokat használok, és ezeknek a színe kevésbé intenzív, mint pl. a drOetkeré.        
Ezt is még a névnapomra készítettem, főleg azért, mert a kisebbik fiam nagyon szereti a gesztenyés édességeket. De a többi vendég is  dicsérte, így aztán merem ajánlani másoknak is.

2012. szeptember 10., hétfő

Névnapi és születésnapi torták

Névnapi tortám
Hétvégén névnapi ebéd volt nálunk, ez alkalomból készítettem ezt a tortát.
Hogy is kezdjem  a történetét?
Szóval már régen kinéztem magamnak a híres Vörösbársony =(Red velvet) tortát, de mivel az ételfestékektől eléggé viszolygok, egyre halogattam. Soknak találtam a színezéket bele, főleg, hogy a  piros Szilas folyékony színező összetevői közt négy E betűs hozzávaló is szerepel, ebből az E122- az azorubin(karmazsin) igen rossz hírű.
A..Webbeteg.leírása szerint:
Szintetikus színezőanyag, az Egyesült Államokban nem használják. Allergiát okozhat, nagyobb adag esetén állatok esetében többféle mellékhatást figyeltek meg, hatott a vérképre, a tüdőre, a nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre is.
A Wikipédia szerint az USÁn kívül Kanadában, Japánban, Norvégiában, Svédországban is betiltott, Európa nagy részén azonban engedélyezett szer.
Az üvegcse hátoldalán felirat figyelmeztet rá, hogy:"kedvezőtlen hatással lehet a gyerekek figyelmére és teljesítményére".
Így aztán nagyon megörültem, amikor az Angliából hazalátogató rokonaim természetes, növényi eredetű, vegetáriánusok részére is ajánlott ételfestékeket hoztak, amelyekben semmi E betűs tartalom nincs.
A pirost megnyalva kellemes paprikaízt (nem csípőset) éreztem.
No, jöhet a híres torta!
Nagyon sok receptet tanulmányoztam a neten, végül ezt készítettem el,( nem tudom, kinek a receptje), minimális változtatásokkal, átmásolom a készítést:
Piskóta:
* 25 dkg liszt
* 1 evőkanál kakaópor (szitán keresztül adjuk hozzá)
* 0,5 teáskanál só
* 30 dkg kristálycukor
* 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
* 3 db tojás
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 2 és fél dl  író (tejsavó)
* 4 teáskanál folyékony piros ételfesték
* 2 teáskanál ecet 
* 2 teáskanál szódabikarbóna

Krém
* 25 dkg tejszín krémsajt (Mascarpone) 
* 25 dkg egyéb krémsajt, vagy sűrű tejföl
* 3,5 dl sűrű hideg tejszín felverve
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 15 dkg átszitált porcukor
* apróra vágott mandula, vagy dió a dekoráláshoz  

Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra (1 C fok), és helyezzük a rácsot a sütő közepére. 
Készítsük elő a kivajazott torta sütőformát.

Tészta:
Egy keverő tálban keverjük össze kézzel a lisztet, a sót, és a megszitált kakaóport. Tegyük félre.

Egy kézi mixerrel keverjük vajat puhára (kb. 1-2 perc). 
Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg könnyű és puha lesz (kb. 2-3 perc). 
Hozzáadjuk a tojást, majd a vanília kivonatot, és keverjük, amíg egyneművé válik.

Az íróhoz adjuk a piros ételfestéket és elkeverjük.  
Ezután a nagy keverőedényben lévő vajkeverékhez a mixert lassúra állítva, hozzáadjuk a lisztet kis adagokban, majd a pirosra festett írót is kis porciókban.

Végezetül egy kis csészébe tesszük a szódabikarbónát és hozzáöntjük az ecetet. Ekkor pezsegni kezd. A habzó keveréket a piros masszához keverjük egy fakanállal. Dolgozzuk át még egyszer az egészet alaposan.

A tésztamasszát tegyük a tortaformába, simítsuk el a tetjét egy spatulával, vagy fakanállal és tegyük az előmelegített sütőbe.
Nagyjából 25-30 perc alatt sül készre. Egy fogpiszkáló segítségével elenőrizzük, átsült-e? (Már nem ragad rá a tészta).
Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 10 percig.
Ezután borítsuk ki egy deszkára. Amikor teljesen kihűlt, műanyag fóliába helyezve tegyük a hűtőszekrénybe pár órára, vagy akár egész éjszakára. Így könnyebb lesz megtölteni és bevonni a krémmel.


Krém:
A kézi mixerrel keverjük a krémsajtot (vagy tejfölt) és a mascarpone sajtot simára. 
Hozzáadjuk porcukrot és a vaníliát. 
Most vegyünk egy elektromos habverőt és állítsuk a legmagasabb fokozatra. Lassan adagoljuk a masszához  a tejszínt és addig verjük, amíg szép könnyűvé, habossá  válik. 

Összeállítás:
Egy recés késsel óvatosan vágjuk ketté a tortát. 
Helyezzük a krémet az alsó rétegre és tegyük rá a másik felet. Ezután vonjuk be az oldalát és tetjét is a krémmel.
Hűtsük be 1-2 órára, majd dekoráljuk kevés piros tortamorzsával, mandulával, deióval, vagy pisztáciával.

Annyit változtattam, hogy író helyett tejfölt használtam, kakaóport csak teáskanálnyit tettem bele, mert a holland kakaópor elég sötét színű. A természetes anyagú piros ételfestékből pedig csaknem egy egész üvegnyit belekevertem (38 ml), mert nem akart piros lenni a massza, inkább olyan borseprő színe volt. Azért reménykedtem, hogy mire megsül, pirossá változik. Hát nem tette! Inkább  rozsdavörös, vagy rókavörös színű lett.
A krémbe pedig a porcukorral és tejszínnel kikevert mascarponéhoz hozzákevertem 10 deka kókuszreszeléket. Isteni lett!
Azt még elmondom erről a tésztáról, hogy nagyon morzsálódik, még egy éjszakai pihentetés után is csak nagyon óvatosan tudtam félbevágni a szív alakúra sütött tésztámat. Miután kívülről is bevontam a krémmel, szárított rózsaszirmokból csináltam a díszítést. Nem merem kandírozott rózsasziromnak nevezni, mert nem tojásfehérjébe mártottam, csak vízbe, utána porcukorba, amely a szárítás folyamán elég jól lepergett róluk.




 És megmutatom belülről is, bár nem készült így sok fotó, azok is elég rossz minőségűek.



Ízre nagyon-nagyon finom lett, mindenki dicsérte.  Én nagyon szeretem a kókuszt, meg ehhez a tésztához nagyon passzolt szerintem.
Köszönettel tartozom a receptért akkor is, ha nem lett látványos piros a tortám.              
Ez alkalommal (kissé megkésve) ünnepeltük Anna unokám születésnapját is. Neki főtt pudingkrémes csokitortát készítettem csokigalléros külső bevonattal. Az oldalán Boldog születésnapot Anna feliratot balról jobbra fordított betűkkel írtam fehércsokival, arra ment az étcsokis bevonat. A tetejére is a csokigalléros technikával csináltam a virágot. Sajnos részletfotókra nem volt időm (nyolcfogásos ebédet főztem 14 személyre). A széleken kapott tejszínhabrózsákat is díszítésként, amelyek rövid állás után "megindultak" (itt még tegnap is kánikulai meleg volt, az ünneplő társaság egy része lement fürdőzni a Szelidi tóra, és nagyon kellemes langyosnak találták a vizet).

Az én gyöngyharmatos Anna unokám a tortájával
A csokitorta is nagyon finom volt, sajnos szelet fotó nem készült.        

2012. szeptember 9., vasárnap

Zabpelyhes sós keksz


Zabpelyhes sós keksz
Ezt a receptet BeckZsu és Gyémántkonyha  blogján is megtaláltam, és kettőjük tapasztalait hasznosítva készítettem el az én variációmat. Nagyon hálás vagyok nekik érte, mert egy újabb kedvenc rágcsálni valóra találtam náluk.
Ahogy én csináltam:

Hozzávalók:
20 deka zabpehely
25 deka reszelt sajt
5 evőkanál liszt
5 evőkanál kukoricaliszt
1/3 csomag sütőpor
2 tojás
3 evőkanál tejföl
fél deci étolaj(nálam olíva)
1 kávékanál só
zöldfűszerek(nálam friss oregánó, kakukkfű)

A hozzávalókból összegyúrtam a tésztát, és kb. 5-6 cm átmérőjű  rudakat formáztam belőle, melyeket folpackba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tettem.  Másnap  fél centi vastagra felszeleteltem.


A szeleteket sütés előtt kicsit megformáztam
 
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. Ebből a tésztamennyiségből 50 darab keksz lett. A második tepsivel kicsit tovább maradt benn, megpirultak, de nem égtek meg. Nekem ez jobban ízlett.

Kicsit pirosabbra sütve
     

2012. szeptember 5., szerda

Vajas kekszek


Vajas kekszek
         
Hozzávalók:

250 gramm liszt
200 gramm  vaj
100 gramm porcukor
egy csipet só
2 tojássárgája
fél citrom leve

Elkészítés:
A lisztbe almareszelőn belereszeltem a hideg vajat és elmorzsoltam. Hozzáadtam a porcukrot, sót, a tojássárgákat, és meggyúrtam. A tésztát egy órára hűtőbe tettem, majd alaposan meglisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra kinyújtottam és különböző formákra kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon az első tepsivel 12 percig, a másodikkal 10 percig sütöttem. 
Miután kivettem, azon forrón mindegyik tetejét átkentem frissen facsart citromlével.
Sütés előtt

A kisült kekszek
Teljes kihűlés után  némelyiket átkentem frissen préselt bodzabogyó levével, attól lett vöröses barnás a színük.  Mivel gyerekeknek készítettem,dekortollal mintákat írtam rájuk, hadd legyenek minél színesebbek.
Ebből a tésztamennyiségből 60 darab kekszem lett. Gyémánt Konyha a Tésztavarázs című könyvből készítette és  pate sablee -nak nevezi. Szerinte ezzel az alaptésztával nagyon sokféle édesség készülhet, sőt a nyers tészta le is fagyasztható. Köszönöm a receptet!


Névre szólóan négyfelé csomagoltam a kekszeket

Külföldről hazalátogatott rokon gyerekeknek csináltam a színes kekszeket. Örültek neki, és én is, mert tényleg finom. Ez az univerzális tésztarecept máskor is el fog készülni.
A felnőtteknek sós rágcsát sütöttem. Legközelebb azt posztolom.    
   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...