Összes oldalmegjelenítés

2012. július 30., hétfő

Kivis krémtorta


Kivikrémes torta
Anna unokám névnapjára készítettem ezt a tortát.
Hozzávalók:
     A tésztához:

50
 g
 porcukor 
100 g vaj
150 g búzaliszt (BL55)
A kivis töltelékhez:

480 g érett kivi gyümölcs húsa
4 db tojás
200 ml habtejszín
150 g kristálycukor 
2 evőkanál barnarum
100 g búzaliszt (BL55)
1 csapott teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés:

Először a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.
Hámozzuk meg a kiviket, és turmixgépben mixeljük össze.
Keverjük össze a tojásokat egy edényben a liszttel, cukorral, keményítővel, rummal, és a tejszínnel, a kivik püréjét kis adagokban.
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a tortaforma alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg.
Tegyük a tölteléket a formába, és maximum 30 percig süssük 200 C-on.
Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd ha teljesen kihűlt, vegyük ki a formából.
Díszítsük ízlés szerint.

Egy 22 cm-es formát kibéleltem a tésztával
    
A tölteléket a tésztára öntöttem
     
Miután megsült, kivikarikákkal kiraktam a tetejét, színtelen zselével leöntöttem
        

Tejszínhabbal körbedíszítettem

Szeletben
         
A receptet ITT találtam, megköszönöm, finom volt és könnyen elkészíthető. Nekem ugyan nem lett  olyan erős zöld a színe, de a képen láthatótól zöldebb volt. Sajnos a fényképek nem valami jók: nem nagyon értek hozzá, meg amikor vagyunk tizenvalahányan, nem is igen van türelmem hozzá.
A többiről most nem készült bejegyzés se, meg fotó se, de sütöttem még sós és édes kelt kalácsot, muffint, és mindezek a hatfogásos ebéd után kerültek asztalra. De estig elfogytak. Azért van ma jó idő.


2012. július 28., szombat

Reformkeksz és túrós burek

Reform keksz
Idősebb fiam névnapja alkalmából sütöttem ezt a kekszet, hogy megkínálhassa az uszodás barátait, ha felköszöntik. Szerencsére a minap Kecskeméten jártomban belebotlottam egy bio boltba, ahol különféle nem általánosan használt liszteket és egyéb sütéshez használt, de általam még nem ismert, vagy nem kipróbált hozzávalókat vettem. Most tehát ezekhez kerestem recepteket, és találtam is.
Tökmaglisztes sós keksz:
100 gramm tökmagliszt
100 gramm gluténmentes liszt
35 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
1 tojás, + 1-nek a sárgája
75 ml étolaj
3 ek tejföl
1 kiskanál só

Összekevertem a száraz hozzávalókat, s a többit hozzáadva meggyúrtam a tésztát. Fél órára hűtőbe tettem, majd kevés liszt alászórásával 3 mm vastagságúra kinyújtottam, majd egy virág formájú szaggatóval kiszaggattam. A tészta állaga tökéletes volt, könnyen lehetett formázni. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső lánggal megsütöttem, kb. 20 perc alatt.

   

      
Alig vártam, hogy megkóstolhassam! Hát hogyis mondjam? Nem voltam nagyon elragadtatva tőle.
Nem volt rossz, de kissé még szokatlan utóízét éreztem. Összesen 29 darab lett ebből az adagból, huszat odaraktam a fiamnak, a többi itt maradt az asztal sarkán egy kistányéron. Jártomban-keltemben mellette elhaladva elvettem egy-egy darabot, aztán egyszer csak kiürült a tányér. Szóval mire elfogyott, egészen megkedveltem, úgyhogy máskor is  fogok reformsütiket sütni. Nem mintha nekem fogyni kellene, hanem azért mert igyekszem minél több egészséges ételt fogyasztani.
A recept margaretta tökmaglisztes gluténmentes keksze, amit már régebben is nézegettem, de hozzávalók hiányában eddig nem tudtam elkészíteni. Köszönet a receptért!
Gondolom, a fiam barátai is úgy voltak vele, mint én,de azért elfogyott.
Persze küldtem egy tepsi túrós burekot is, aminek tudom, hogy nagy sikere volt. Már van bejegyzésem túrós burek készítéséről. Nagyjából így csináltam, emlékezetből, mert most néhány napig nem volt internetem. Joghurtot használtam tejföl helyett, mert nem volt nálam szemüveg, és elnéztem a hasonló csomagolást. De így is nagyon finom lett.

Túrós burek
        

2012. július 25., szerda

Parfétorta


Parfétorta sütés nélkül
Hirtelen felindulásból, magamnak is teljesen váratlanul fogtam neki ennek a tortának. Rostos üdítőnek szántam a ribizlit, s már benne volt a turmixgépben, amikor hirtelen ötlettől vezérelve elhatároztam, hogy márpedig csinálok az Ari barinőmnek egy parfétortát! Mert hát micsoda dolog, hogy mások kapnak szülinapjukra tőlem tortát, ő pedig nem?
Már túlhaladtuk az ünnep időpontját, de hol egyőnk, hol másónk nem volt a városban, Ari szabadkozott, hogy ő nem bír egyedül megenni egy tortát, a gyerekei pedig állandóan díétáznak, az unokák csak csínjával ehetnek édességet ...Szerintem kifogásokat keresett, mert látta, hogy egész nyáron megfőzök, kifőzök, befőzök, lefőzök, amikor épp nem a kertben ügyködök,  az egyéb teendőimről nem is beszélve.

A minap épp várta a lányáékat, no majd azok segítenek a torta eltüntetésében. A joghurtos talán kevésbé egészségtelen, mintha vajas, krémes lenne.
Gyorsan felmértem, mi található a háznál, és összehoztam rövid idő alatt . Volt 15 deka vaníliás kekszem, kekszdara, vaj, joghurt, tejszín, házi mascarpone, porcukor,tej, zselatinfix, csoki és a ribizli a turmixgépben.
Először egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kibéleltem folpackkal.
A 15 deka kekszet nylonzacskóba tettem és sodrófával apróra összetörtem. Beleszórtam egy tálba és kekszdarával kiegészítettm 25 dekára. Ehhez hozzáadtam 5 deka olvasztott vajat, 5 deka olvasztott csokit és 2-3 evőkanál tejet. Mindezt összekevertem, összegyúrtam. Tejjel szabályoztam a képlékenységét. Belenyomkodtam a tortakeret aljába, ez lett a torta talpa.Hűtőbe került, míg elkészítettem rá  a joghurtos krémet.

A mixerben összetört ribizlit átpasszíroztam sűrű szitán és 450 gramm natúr joghurttal, 10 deka házi mascarponéval meg két púpos kanál porcukorral alaposan összemixeltem. A mixerkancsót elmostam, és az alaposan behűtött tejszínt beleöntöttem. Valahol a neten olvastam, hogy turmixgépben fel lehet verni a tejszínt. Most jött el a próba ideje. Fél perc forgatás után hozzáadtam 1 kanál porcukrot és 1 zacskó zselatinfixet. Újabb fél perc működtetés után olyan kemény habom lett, hogy csak na! Ezután így fogom felverni a tejszínhabot.
Már csak össze kellett kevernem a joghurtos keveréket a tejszínhabbal és önthettem rá a tortaalapra.
A fagyasztóba tettem másnap reggelig.


Levettem róla a tortakarimát
              
A tortakarima levétele után olvasztott csokival díszítettem, csak úgy sebtében, mert nem volt sok időm rá. Csináltam sablonnal néhány csoki virágdíszt meg egy szerencsemalacot is, azokkal raktam ki a torta tetejét, most felirat vagy gyertya nem került rá.
Egy kicsit kezdett olvadni, mire a város másik felébe értem vele (az összes lámpánál pirosat kaptam), de Ari mindjárt a fagyóba tette. Nagyon megörült neki, köszönte, és az utólagos visszajelzések szerint ízre is elégedettek voltak vele.


Olvasztott csokival dekoráltam
          

  A kép nem adja vissza a valódi színét. Erősebb rózsaszín volt, és jól mutatott a barna csokival.        
          

2012. július 21., szombat

Citromos görög mignon - SAD 7.forduló

Citromos görög mignon
A kisebbik fiam névnapjára készítettem, és egyúttal ezzel nevezek a SAD 7. fordulójára is, melynek a témája   most valamilyen klasszikus torta vagy sütemény újszerű, egyedi  megkomponálása.
Én úgy döntöttem, hogy a citromos görög sütit, amit Stáhl Judit könyvéből tanultam - továbbfejlesztem mignonná.
Ehhez először megsütöttem a citromos görög sütit úgy, ahogy  EBBEN  a bejegyzésben még tavaly leírtam. Annyiban tértem csak el, hogy nem volt sütőpapírom, és elég nehezen sikerült kivarázsolni a tepsiből. Hosszában is el kellett vágnom a tésztát, hogy ne törjön el, amikor töltöttem. Tölteléke  is citromkrém lett, sőt még a a külső bevonathoz főzött fondantot is citromlével ízesítettem.

 Citromkrém:
40 g kukoricakeményítő
1 citrom leve
2 dl víz
1 evőkanál tejföl
1 vaníliáscukor vagy pár csepp kivonat
200-250 g porcukor
200 g vaj

A keményítőt elkevertem a vízzel és a citromlével, majd felfőztem sűrűre. Még forrón belekevertem egy szeletke vajat és a tejfölt. Hagytam teljesen kihűlni. A puha vajat a cukorral, vaníliáscukorral habosra mixeltem, és evőkanállal adagolva hozzákevertem a felfőzött keményítőt is.
Ez a krém  Wiseladytől van, és nagyon jó választás volt, mert annyira finom, hogy el tudtam volna nyalogatni az egészet. Megköszönöm Wieladynak ezt a remek receptet, biztos használni fogom máskor is.
A középen elvágott tésztát megkentem a krémmel, ráborítottam a másik lapot és kívülről is bekentem, aztán hűtőbe tettem egy órára.

A cukorsziruppal átitatott tészta teteje barnára színeződött
A 20x30-as  tepsiben sütött tésztát összesen 24  kockára felvágtam, és minden kocka oldalát is bekentem a citromos krémmel, tehát minden kockának 5 oldala lett bekenve.    
Ismét hűteni tettem, amíg megfőztem a külső bevonathoz a fondantot (Farkas Vilmos fondánnak nevezi).
Erről is van már bejegyzésem, tavaly már készítettem mignont, akkor is leírtam a fondant főzését.
Most csináltam néhány fotót a fondant táblázásáról:

Egy lehűtött burkoló lapra öntöttem ki a cukormasszát
     
Miután visszahűlt 40 fokosra habkártyával tábláztam
Amikor kész lettem a fondanttal, fele mennyiséget  kurkuma porral  kicsit megszíneztem sárgára, és egy citrom levével felhígítva újramelegítettem, aztán langyosan a rácsra tett mignonok tetejére öntöttem, az oldalukra ecsettel kentem. Színes szórócukorral díszítettem, és amit a fotózáshoz elvágtam, mindjárt megkóstoltuk Dani fiammal. Hát ez valami fantasztikusan finom lett! Nem éppen egészséges a sok cukor miatt, féltem is tőle, hogy nagyon édes lesz, de nem lett az, mert citromlé is ment bele rendesen.      
A citromos görög süti magában is finom, így meg egyenesen mennyei. Remélem, a többi családtagomnak is ez lesz a véleménye holnap, mikor asztalra kerül.



2012. július 19., csütörtök

Mákos-meggyes torta


Mákos-meggyes legyezőbetétes torta
           
A menyem születésnapjára készítettem ezt a mákos-meggyes legyezőtortát.
Két mákos piskótalap között meggyes töltelékkel piskótatekercs legyező formában állítva.
Mákos piskóta hozzávalói:
4 tojás
10 deka darált mák
30 deka cukor
10 ek víz
20 deka liszt
1 cs sütőpor

Ezekből a hozzávalókból piskótatésztát kevertem. Először a mákot ledaráltam 10 deka cukorral. Másik 10 deka cukorral kemény habot vertem a tojásfehérjékből, a maradék 10 deka cukorral, meg a 10 ek vízzel habosra kevertem a tojássárgákat. A lisztet, darált mákot , sütőport összekevertem és végül minden alapanyagot óvatosan összevegyítettem. Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában száznyolcvan fokra előmelegített sütőben kb. 90 percig sütöttem. Óvatosan kell sütni, alsó-felső lánggal, vége felé a tetejét letakarva.

Középre a legyezőhöz:
3 tojás
3 ek víz
3 ek cukor
3 ek liszt
1 ek étkezési keményítő
fél cs sütőpor

Ezekből a hozzávalókból piskótát sütöttem, melyet még forrón feltekertem kihűlésig.

Krém I.(meggyes krém a piskótatekercsbe)
Fél kiló magozott meggy
15 deka cukor
1 ek éátkezési keményítő
5 deka vaj

A cukrot önmagában karamellizáltam, majd beledobtam a meggyet és kb. 10 percig forraltam. Elején cukorrögök képződtek, de ettől nem kell megijedni, mert a forralás alatt feloldódnak. Tíz perc után beletettem a keményítőt és a vajat, jól összekevertem mindent és még 1-2 percig forraltam.

Krém II.(pudingos krém)
6 deci tej
2 csomag vanília pudingpor
15 deka cukor
20 deka habosra kevert vaj
turmixolt meggy leve színezni(kb.2 evőkanálnyi)


A pudingokból a tejjel, cukorral kemény krémet főztem, s mikor már csak langyos volt összekevertem a vajjal, elturmixolt meggy levével és jól kihabosítottam.

Torta összeállítása:
A mákos lapot vízszintesen ketté vágtam, ennek egyik fele került alulra pudingos krémmel megkenve.
Erre jött a piskótatekercs, melyhez a piskótalapot megkentem a meggyes krémmel, majd 4 centi széles csíkokra felszeltem. Tehát 4 cm lett a meggykrémes piskóta magassága. Összesen 7 csíkom lett. Az elsőt a megkent mákos lap közepére illesztve csigavonalban feltekertem, majd a következő csíkot szorosan e köré, és ezen a módon helyeztem el mind a hét csíkot.  Ez fázisfotókon megtekintető  ITT. Ennek a piskótatekercsnek a tetejére ismét pudingos krém került, majd erre a második mákos lap.  Most kívülről is körbekentem a maradék pudingos krémmel. Csokihálóval akartam díszíteni, amit először a tetejére szándékoztam feltenni. Nem jó minőségű csokit választottam, így nem sikerült, mert csúnyán elmaszatolódott. Mivel pudingos krémem már nem volt, hogy átkenjem, meg másmilyen csoki se volt itthon, ezért "maszatolás" lett a díszítés. Az olvasztott csokival ecsettel körbemaszatoltam a tortát. Ahogy kilátszott a rózsaszínes krém, szerintem nem is lett olyan rossz... Fehércsokiból gyúrtam egy virágot a tetejére és kész.

Nagy sikere volt a tortának, számítottam is rá, mert nagyon finom volt, és hát felvágva mutatós.
A receptet a network közösségi oldalról Keresztúriné Marikától hoztam, megköszönöm neki.

Születésnapi torta
       
               
A torta belseje
Házassági évforduló és születésnap
 
Fiam és menyem

2012. július 17., kedd

Malakoff torta sütés nélkül


Malakoff torta sütés nélkül
Egyik barátnőm születésnapjára készítettem.  Azért ezt a sütés nélküli változatot, mert pénteken este 8 órakor tudtam meg, hogy szombaton délben lesz a családi ünnepi  ebéd, nem vasárnap, mert a gyerekeik akkor érnek rá.  
Nosza, azonnal internet, receptkeresés és már kezdtem is neki. Seasnail receptjét választottam, megköszönöm neki.

Hozzávalók:


A vajas pudingkrémhez:
5 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
7 dkg kristálycukor
1 ek. vízben oldódó kávépor
25 dkg puha vaj
4 dkg porcukor

A cukros borsziruphoz:
3 ek. kristálycukor
1 ek. víz
4 ek. édes desszertbor
3 cl konyak

A vajkrémhez:
15 dkg puha vaj
1 ek. porcukor
1 cs. vaníliás cukor
néhány csepp konyak

A fentieken kívül:
kb 60 db babapiskóta
5 dkg híg ribizlilekvár

A díszítéshez:
10 dkg pirított leveles mandula
6 db babapiskóta
egy kevés csokoládémáz


Először a krémeket, meg a borszirupot készítettem el:

Vajas pudingkrémhez a szokásos módon megfőztem a pudingot, majd miután kihűlt, összekevertem a puha vajjal - én ebbe már nem tettem cukrot. Beleadtam az instant kávéport is, az egészet jól kihabosítottam.

A cukros borsziruphoz a kristálycukrot a vízzel felforraltam, s mikor kicsit lehűlt, belekevertem az édes bort - én tokaji aszút, és konyak helyett kevés viszkit.

A vajkrémhez alaposan kikevertem a hozzávalókat, itt is viszkivel konyak helyett. Ezt félretettem másnapig.
Öt dekányi mazsolát forró vízben leáztattam majd lecsepegtettem.(Ez nincs a receptben).

Összeállítás:

Egy kapcsos tortaformát kibéleltem folpackkal, majd kiraktam az alját babapiskótákkal szorosan, hogy mindenütt legyen. Ezután a babapiskótákra locsoltam a cukros borszirupból, kentem rájuk a ribizlilekvárból, erre pedig vajas pudingkrémet kentem. Ezen a módon rétegeztem a hozzávalókat, míg el nem fogytak. Minden rétegre szórtam kis áztatott mazsolát is.  Az én tortaformám 46 babapiskótával telt meg. Ribizlilekvárom nem volt, helyette gyorsan készítettem ribizlizselé-féleséget. Friss ribizlit (kb.30 dekát) nyersen átpasszíroztam majd két kanál cukorral felfőztem és kihűtöttem. Nem mértem, de biztos több volt mint 5 deka, és mindet elhasználtam. A tetejére vajas pudingkrém került és hűtőbe tettem éjszakára.
Szombaton reggel kivettem a tortát a formából szépen meg volt dermedve. A tetejére és az oldalára rákentem a  vajkrémet. A tetejét meg az oldalát mandulaforgáccsal kellett volna beszórni, de mivel az nem volt, olvasztott csokival pötyögtettem meg. Hat babapiskótát félbevágtam és félig olvasztott csokiba mártottam, ezt raktam a tetejére díszítésnek. Fehércsoki gyurmához kis instant kávéport kevertem, a rózsa abból készült, az 55-öshöz pedig kakaóval színeztem a fehércsoki gyurmát.


Ez a torta most kimondottan a barátnőmnek készült. Mivel kávé is, alkohol is van benne, az unokáknak nem ajánlottam (ők ehettek csokitortát).
Sikerült meglepnem a barátnőmet a tortával ebédfőzés közben. Nem számított rá, így nagyon megörült neki. Az unokái persze a nyakában, vele örvendeztek.

Sok boldog szülinapot érjél, Mari!
Szeletelve nem készült róla kép, egy falatka maradék jutott nekem is. Ha gyorsan kell torta, biztos máskor is elkészítem.              
  

2012. július 15., vasárnap

Virágos piskótatekercs áfonyás túrókrémmel



Virágos piskóta
Jucinál  találtam rá erre a  receptre   és el is készítettem.
Ennél a díszítési technikánál a mintát belesütjük a piskótába. Először a mintához készítjük el a habot.
Mintázó hab hozzávalói:
1 tojásfehérje
30 gramm cukor
40 gramm liszt
30gramm olvasztott vaj
pár csepp ételfesték

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és az ételfestéket. Nylon tasakba tesszük, melynek a sarkát kivágva tetszőleges mintákat rajzolunk vele egy nagyméretű tepsibe helyezett sütőpapírra. Ezután a tepsit 10 percre a fagyasztóba tesszük. Ez idő alatt elkészítjük a piskótamasszát.

Sütőpapírra rajzolt minta
              
Piskótatekercs hozzávalói:
4 tojás
120 gramm cukor
120 gramm liszt
fél cs sütőpor
A hozzávalókból a szokásos módon elkészítjük a piskótatésztát, melyet a fagyasztóból kivett tepsibe töltünk és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kivettük, lehúzzuk róla a papírt és felcsavarva hűtjük ki.
Mindent a recept szerint csináltam, kivéve, hogy ételfesték helyett piros ribizli és cékla leve volt a színezékem.  Mivel sok lett a mintázó hab, mindjárt két piskótát sütöttem. Míg hűltek, elkészítettem az áfonyás túrótölteléket.

Áfonyás túrókrém:
fél kiló tehéntúró
15 deka házi mascarpone
10 deka porcukor
25 deka friss áfonya
1 ek vaníliaeszencia

A túrót a mascarponét és a cukrot géppel alaposan összekevertem, majd hozzáadtam  a vaníliaeszenciát, kb. 20 deka összemixelt áfonyát és ezzel is jól összekevertem. Megkentem vele a piskótalapokat és rászórtam a töltelékre a maradék áfonyát, meg néhány szem ribizlit, majd szorosan feltekertem.

Így készült
           
Egy éjszakát hűtőben tartottam, majd másnap baráti összejövetelre elvittem. Mindenkinek tetszett a virágos piskótatekercsem, és ízlett is. Köszönöm a receptet Jucinak, sikerem az ő érdeme is.


       
Felszeletelve
Az áfonya kékes-lilára színezte a túrót, a cukrászdai áfonyás készítmények sötétebb, melegebb lilák.
Én azonban ha módom van rá, inkább a természetes színezéket választom akkor is, ha az kevésbé mutatós.        
********************************************************************************
Ez óta a bejegyzés  óta már ismét elkészítettem a virágos piskótát többször is.

Bodza és céklalé a színező
Kakaós piskótára színezék nélkül rajzoltam
Teljesen mindegy, milyen töltelékkel töltjük, akár egy lekváros piskótatekercs is készülhet ilyen ünnepi kivitelben.
Váradi Zsolt   gasztroblogger pedig kétféle színnel készítette.
Kalocsa, 2012. aug.24.

2012. július 10., kedd

Meggyes muffin

Meggyes muffin
Sütni jó oldalon talált epres muffin mintájára készítettem ezt a muffint eper helyett meggyel.
Hozzávalók:
150 gramm magozott meggy
150 gramm tejföl
150 gramm natúr joghurt
110 gramm cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
280 gramm liszt
1 cs. sütőpor
csipet só

Beleraktam a turmixgépbe a meggyet, cukrot, tejfölt, joghurtot, tojásokat, 1 mokkáskanál vaníliaeszenciát és mindezt összemixeltem.
Utána belekevertem a lisztet, amelybe előzőleg beleadtam a sütőport és a sót. Szilikon muffinformákba kanalaztam a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 percig sütöttem és még 5 percig bent hagytam. Kivétel után azonnal lekentem a tetejüket agavé sziruppal.
Mivel a meggy nem volt túlságosan savanyú, kóstolás után még citromlevet is csöpögtettem rá.

     


Gyönyörű halványlila színe van ennek a klemátisznak

2012. július 8., vasárnap

Répasüti


Répasüti
Hiába a nagy meleg, a család hozzá van szokva, hogy hetente többször sütök, így aztán most is készül sütemény a konyhámban, de igyekszem minél egyszerűbb, gyorsan elkészíthető sütiket választani.
Ilyen ez a répasüti is, mindent bele kevert tészta.

Hozzávalók:        

3 tojás
1,5 dl étolaj
23 dkg cukor
20 dkg rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 kk. szódabikarbona
csipet só
2 kk. fahéj
10 dkg összevagdalt dió vagy mogyoró
25 dkg (kb. 3 közepes méretű) sárgarépa lereszelve (nagylyukú reszelőn)

Egy kisebb szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat habosra verjük az olajjal, cukorral. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sütőporral, szódabikarbonával, a fahéjjal és a sóval. Apródonként a tojásos masszához adjuk. A végén beleforgatjuk a tésztába a répát és a magvakat is. A tepsibe öntjük, 160 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. Miután elkészült, 20 percig pihentetjük.

Citrommáz a tetejére (opcionális, nélküle is nagyon finom):

13 dkg porcukor átszitálva
1-2 ek. reszelt citromhéj
1 kk. citromlé
1 dkg vaj
2 kk. tej

Az egészet elkeverjük és forró vízfürdő fölött megolvasztjuk, majd a süti tetejére csorgatjuk.


A receptet Kicsivu blogjáról másoltam, megköszönöm neki, nagyon elégedett vagyok  vele.
Csak annyiban tértem el, hogy kevesebb cukrot használtam, 18 deka barna nádcukorral kevertem ki a tésztát, a tetejére pedig 5 dekát egy citrom levével kikevertem és azon forrón ahogy kivettem a sütőből, rálocsoltam, ezt a sütemény elitta, de nagyon kellemes ízt adott neki. És extraszűz olívaolaj volt itthon, azzal készült. Egyik szomszédasszonyom megkóstolta és mindjárt el is kérte a receptjét.



A házunk melletti fűzfára felmászott a vadszőlő, róla készítettem egy fotót.



        

2012. július 5., csütörtök

Főtt kukorica


Főtt kukorica
 Tegnap kukoricát főztünk. De nem kispályáztunk ám, hanem mindjárt egy fél bográccsal.
Felirat hozzáadása
           
Amikor zubogva forrt a víz, beleraktuk a kukoricákat (100 csövet), majd a bográcsot lefedve újraforrástól számított 20 percig főztük. Ekkor hideg vízbe kiszedtük a kukoricákat. Lehűlés után lecsepegtettem, majd kézzel lemorzsoltam hatvan csövet. Fél kilós zacskókba töltve kerültek a fagyasztóba, ott várják a telet, hogy pizzafeltétbe, csilis babba, kukoricás rizsbe, minestrónébe téve felhasználásra kerüljenek, vagy csak úgy tv nézés közben elszemezgessük őket.

Lemorzsoltam a kukoricát
         
Bezacskózva
Más alkalmakkor is így szoktam főzni a kukoricát azzal a különbséggel, hogy egy fazéknyi (5-6 liter) vízbe teszek egy teáskanál sót, két evőkanál cukrot és két evőkanál étolajat. Ezek most elmaradtak, a férjem szerint "elég néhány gyenge kukoricalevél bele a vízbe, és jó lesz az!"
És tényleg jó lett, mi is megtapasztaltuk, két-két csövet azonnal megettünk. Másik harmincat pedig elvittem a gyerekeknek, rokonoknak, barátoknak. Mindenki szerint finom, édes, kellemes csemege volt.                
       

2012. július 4., szerda

Rostos ribizlilé agávé sziruppal, mentával


Ribizlilé mentával
Ebben a kánikulában jólesik a hideg üdítő. Mi már évek óta nem iszunk cukros szörpöket, hanem frissen facsart gyümölcsleveket készítek télen-nyáron.
Most éppen ribizliből csináltam.
Hozzávalók : buborékmentes ásványvíz vagy tisztított víz( fél liter), fél marék leszemezett alaposan megmosott ribizli, 5-6 mentalevél és kb. fél deci agávé szirup.

Az agávé szirupot bioboltban vettem, és Itt  találtam    ismertetőt róla.






Mit tartalmaz?
Az agave növény szárából nyerik a nedvet, így minnél idősebb a növény annál több nedvet ad. Ez a lé fruktózt és glükózt tartalmaz, de található még benne vas is. 100 ml agave szirup 300 kalóriát tartalmaz, de mivel kevés mennyiségre van szükség belőle  ajánlott diétázóknak is. Cukorbetegek is fogyaszthatják!




A hozzávalókat turmixgépbe raktam, összemixeltem  és leszűrtem. A mentaleveleket a gép felaprította, nagyon kellemes ízt adtak a gyümölcslevemnek. Hűteni sem kellett, mert minden hozzávalót a hűtőből vettem elő.
Két ilyen pohárral lett ebből a mennyiségből és mindkettőnknek (férjem és én) nagyon jólesett.
Ilyet mindennap csinálok, mikor milyen gyümölcs van. természetesen cukorral, mézzel vagy egyéb édesítővel is készíthető.

Felirat hozzáadása
 

2012. július 3., kedd

Ribizlis pohárkrém




Ribizlis joghurt
                 
Tegnap egyedül voltam itthon, így csak egy gyors egyszemélyes desszertet kevertem magamnak .
Egy pohár Actívia natúr joghurtot mixerbe öntöttem egy kanál porcukorral, és dobtam hozzá két evőkanálnyi jól megmosott leszemezett ribizlit. Összemixeltem, hűtőbe tettem és ebéd után nagy élvezettel elfogyasztottam. Egy 125 grammos joghurtból egy fagyis pohárral lett. Ha több szemálynek készítjük, mindenkire egy kispohár natúr joghurtot kell számítani. Akármilyen gyümölccsel készíthető egyszerű, egészséges édesség.

Mentalevelekkel és ribizliszemekkel díszítettem
           
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...