Összes oldalmegjelenítés

2012. június 29., péntek

Kékáfonyás muffin


Kékáfonyás muffin

A tízéves lányunokám érdeklődik a sütés iránt. Megbeszéltük vele, hogy a nyári szünetben minden héten egy délután eljön, és megtanítom néhány egyszerűbb sütemény elkészítésére.
Az első héten muffint meg pogácsát terveztünk. Mivel nagyon szeretjük az áfonyát, vettem, de még ribizli is van, azzal is finom lett volna .
Gyakran sütök muffint, de szinte mindig más recepttel, illetve a receptek nagyon hasonlóak, sokszor csak az összetevők aránya változik.
Most a NoSalty receptjei közül választottam.
Jött az unokám Anna, és jött vele a barátnője Luca, aki idősebb két évvel, és már "komoly" konyhai tapasztalatokkal rendelkezik sütés-főzés terén.
Először kimértük a hozzávalókat, előkészítettük a szilikon muffin formákat, tepsit, megmostuk az áfonyát, begyújtottuk a sütőt, és kezdődhetett a muffin sütés.
Hozzávalók:
240 ml natúr joghurt
60 ml olívaolaj
10 deka cukor
25 deka liszt
1 tojás
1 evőkanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 deka friss áfonya

Elkészítés:

A joghurtot elkeverjük a tojással, az olajjal és a vanília esszenciával.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. A megtisztított gyümölcshöz hozzáadunk ebből a keverékből egy evőkanállal, elkeverjük.

A lisztes keveréket összedolgozzuk a joghurtossal, legvégül a gyümölcsöt keverjük bele.

Papírral kibélelt muffinformákba kanalazzuk, megsütjük. Akkor jó, amikor a muffin közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kihúzható a muffinból.

Előmelegített sütőben 190 fokon alsó-felső lánggal 25-30 percig sütjük.

Így szól a recept, de mi azért nem éppen így csináltuk, hanem ahogy máskor is szoktam: tojást a cukorral(nádcukrot használtunk), joghurttal, olajjal alaposan kikevertük, beletettünk egy evőkanál magam készítette vaníliaeszenciát. Hozzáöntöttük a lisztet, melybe belekevertük az evőkanál biosütőport, késhegynyi szódabikarbónát, csipet sót. Egy-két mozdulattal összekevertük és már lehetett is kanalazni a szilikon muffinformákba.

És hát többnyire a lányok dolgoztak, én jóformán csak "dirigáltam". Nagyon ügyes volt mindkettő.
Tizenöt forma lett háromnegyed részig megtöltve masszával, és mindegyik tetejére 6 szem áfonyát dobtunk, melyeket kicsit lenyomkodtunk.

Sütés előtt a muffinok
Fél óra múlva lehetett kivenni a sütőből, és a tetejüket azonnal lekentem porcukor-citromlé keverékével. Kis hűlés után kiszedtük a formákból. A lányok nagyon szerettek volna valami szép díszítést a tetejükre, de most csak egy kevés mézes fehércsoki gyurmám volt, ami a keresztlányom szülinapi tortájából kimaradt. Néhánynak ezzel fedtük be a tetejét és cukorgyöngyökkel megszórtuk.

       
Felirat hozzáadása
       
Felirat hozzáadása
  
Felirat hozzáadása
            
A többi úgy maradt, de nem sokáig, mert megkóstoltuk, és igen finomnak bizonyult.
Sor került még a pogácsa sütésre is, de arról fénykép se készült. Eleinte még lelkesek voltak a lányok, szépen ki is szaggatták, formázták, de időközben "beléjük bújt az ördög", ahhoz már nem volt türelmük, hogy megvárják amíg megkel, pláne, hogy megsüljön. Biciklire kaptak és ottmaradtam egyedül a pogácsával, úgy vittem utánuk, mikor kisült. Finom volt a pogácsa is, de megegyeztünk, hogy a legközelebbi közös sütéskor csak egyfélét sütünk. Belátták, hogy jobb lesz az úgy.
Egy egy muffin a szüleiknek is jutott, és a két lány nagyon elégedett volt magával a dicséretek hallatán.Én is megdicsértem őket, és remélem, a kezdeti lelkesedés a későbbiekben is megmarad.



2012. június 27., szerda

Narancsos-meggyes csokivarázs torta


Narancsos-meggyes csokivarázs torta
Gizi     narancsos-meggyes-csokivarázsát csináltam meg tortának a keresztlányom születésnapjára.
Ebben a kánikulában nem akartam a sütőt használni, ezért választottam ezt a gyorsan elkészíthető receptet.

Hozzávalók:
20 deka 70%-os narancsos csoki
20 deka porcukor
20 deka margarin
20 deka háztartási keksz
20 deka kakaós Győri édes keksz
2 deci tej
2 cs vaníliás cukor
1 üveg magozott meggy
1 rumaroma
1 meggyaroma
reszelt narancshéj
1 tortabevonó csoki


Először ledaráljuk mindkét féle kekszet.
Egy edényben tűzre tesszük a tejet, porcukrot, vaníliás cukrot, margarint, és az apróra tördelt csokoládét. Kevergetve felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az aromákat, a darált kekszet, végül pedig a meggyet. Belereszeljük a narancshéjat és jól összekeverjük a masszát.
Egy téglalap alakú, folpackkal kibélelt szögletes sütőformába öntjük még melegen, tetejét elsímogatjuk és hagyjuk kihűlni. Ha már kihűlt, mehet a hűtőbe. Minél több időt tölt hidegben, annál jobb lesz az állaga, könnyebben szeletelhető lesz.
Hűtőből kivéve tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát és visszafordítjuk. A tetejét leönjük olvasztott csokival, s amint az rádermed, már szeletelhető is.
Ez az eredeti recept és én annyiban tértem el tőle, hogy mindjárt dupla adagból csináltam,  a csokinak fele csokiszökőkúthoz való tejcsoki volt, kimagozott mirelit meggyet használtam, csak 25 deka porcukor került bele és kapcsos tortaformába tettem.
A díszítéshez pedig plusz egy tábla Boci fehércsoki kellett.



                   
A külsejét is a csokiszökőkút  féle csokival vontam be, de ez másképp viselkedik, mint a bevonó csoki, nem lett olyan szép, mintha azt használtam volna.
A fehércsokit elfeleztem, egyik felét megolvasztottam és nylonzacskó sarkából össze-vissza vonalakat húzgáltam a tortára.
A másik feléből mézes csokigyurmát csináltam a rózsának.

Mézes csokigyurma:
5 deka fehércsoki
2 deka méz

Ezeket mikróban összeolvasztottam, majd mikor már elállta a kezem, kigyúrtam belőle a felesleges folyadékot. Mivel ezt is most készítettem, nem sok ideje volt pihenni, de jól bekeményítőzött szilikonlapon könnyen lehetett nyújtani. Ez a mennyiség elég volt a rózsának a három levéllel, még egy maradt is belőle.

     
           

Gyertyát, feliratot nem kért rá a keresztlányom, így köszöntöttük fel vele. A szeleteléskor látható, hogy ez elég tömény, sűrű édesség, de nagyon finom volt, aki evett belőle mindenki dicsérte.

         

2012. június 24., vasárnap

Ribizliparfé

Felirat hozzáadása
A parfé a Wiki Szótár szerint:
"Fagylaltszerű édes krém, tejszínből és tojásból készítve, különféle ízesítésekkel, gyümölcsökkel."' Lehet fagyinak is, de inkább olyan jégkrémtorta féle.



Ribizli parfét csináltam a hétvégén. A piacon már többször láttam sárga ribizlit, de most vettem először. Ugyanolyan fanyar savanykás, mint a piros, csak színben különböznek. Mindkettőből tettem a parféba.

Hozzávalók:

4 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
5-6 ek porcukor
20 dkg ribizli

Az alaposan megmosott ribizlit leszemeztem, majd villával kicsit összetörtem, nem teljesen, maradtak benne egész szemek is.
A jól lehűtött tejszínt a porcukorral és a zselatin fixxel kemény habbá verjük (most sikerült a kemény hab). Végül lazán belekevertem a kétféle ribizlit, nem teljesen homogénre, kicsit márványosra hagytam.
Egy özgerincformát folpackkal kibéleltem, beletöltöttem a masszát, és a tetejére szabtam egy akkora ostyalapot, mint a forma. Kiborításkor ez lesz az alja. Ráhajtogattam a fóliát és fagyasztóba tettem.

Így került a fagyasztóba
Csak ma reggel vettem ki, szépen kijött a formából. Mindját kettőbe is vágtam forró vizes késsel, mert a fiaméknak is adtam belőle.


                  

                    
Később olvasztott csokival meglocsoltam a tetejét (tortakészítésből maradt ki).

        
Fogyasztáskor szeleteltem fel, mindig csak annyit, ami elfogyott, mert gyorsan olvad ebben a nagy melegben.
Szerintem másféle gyümölccsel is készíthető, érdemes kipróbálni.



             

A receptet   Strawberry blogján találtam, megköszönöm neki, örülök ennek a gyorsan , könnyen elkészíthető mutatós hideg édességnek. Ő külön csokiöntetet főzött hozzá, akit érdekel, nála megtalálja. És azért is az ő receptjét választottam, mert nincs benne tojás. Nyáron nagyon óvatos vagyok a tojáshasználattal.
Ezzel a gyümölcsös édességgel veszek részt Verusnál a Jöhet a desszert?…..Játékra fel!
játékban. Itt is megköszönöm a játékot és a szervezést Verusnak.

2012. június 20., szerda

Diabetikus keksz

Diabetikus keksz
Cukorbeteg rokonnak készítettem ezt a kekszet.

Hozzávalók:
10 deka ledarált xilit
14 deka margarin
28 deka liszt
4 deka cukrozatlan kakaópor
2 tojás
fél zacskó bio sütőpor

Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sütőport, a tojásokat a porxukorral (ledarált xilit) kicsit kikeverjük, majd a liszthez adva gyorsan összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
Kivéve jól lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és különböző formákra kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt 170 fokra előmelegített sütőben 7 percig süssük. Rácson kihűtjük és díszíthető magvakkal.

 
Egy kanál porxukor és fél citromlé keverékével még forrón átkentem és megszórtam a tetejét xilittel. A tepsiben hűtöttem ki.




Gyorsan elkészíthető, olcsó, finom édesség cukorbetegeknek, diétázóknak, vagy az egészséges étkezés híveinek.
A recept Zsófitól van, megköszönöm neki. Én mindjárt dupla adagból csináltam és nem bántam meg, máskor is megsütöm.

2012. június 17., vasárnap

Diabetikus kávéfagyi gép nélkül



Diabetikus kávéfagyi
Ennek a fagyinak a receptjét  Ezen  a blogon láttam meg. Rögtön tudtam, hogy ezt én is megcsinálom, mégpedig diabetikus változatban, mert a hétvégén jönnek rokonok, akik közt van cukorbeteg.   Fagyigépem sincs, de anélkül csináltam már eddig többször fagyit.
Tehát én így készítettem:

Hozzávalók:
1 deci erős lefőzött feketekávé
15 deka mascarpone
2 deci tejszín (cukrozatlan, nálam zacskós)
6 evőkanál darált xilit (nyírfacukor)
1 evőkanál vaníliaeszencia

Lefőztem a kávét, és amíg hűlt finomra ledaráltam a xilitet. A mascarponéhoz hozzáadtam 3 evőkanál darált xilitet (nevezhetjük porxukornak is), és a kávét apránként hozzáöntve elektromos habverővel jól összekevertem. Ebbe tettem az evőkanál vaníliaeszenciát is.
A jól lehűtött tejszínt 3 evőkanál porxukorral habbá vertem és összedolgoztem a mascarponés kávés eleggyel. Most nem sikerült igazán kemény habot vernem - nem tudom, bennem van-e a hiba, vagy a tejszín minősége a ludas - ezért miután összeöntöttem a két hozzávalót, pár percig vertem, majd lefedve a fagyasztóba tettem. Ahogy ilyenkor szoktam, kb. egy óra múlva átkevertem csak műanyag lapáttal, majd később kézi mixerrel,  úgy félóránként. Ez három óra alatt elérte a megfelelő állagot - a fagyasztási hőmérséklettől és a fagyasztani kívánt fagyi mennyiségétől is függ a fagyasztási idő. Egy pohárral mindjárt meg is kóstoltam. Fagyikanál nélkül raktam pohárba, és bár nem "gombóc", azért fagyi ez is. Nagyon finom lett, egyáltalán semmi különbséget nem érzek a xukor és a cukor íze közt.

       
Remélem, másoknak is ez lesz a véleménye. Kár, hogy most ilyen rossz fotókat lehetett csinálni, de az udvarunk mindenütt napos, a lakás pedig le van sötétítve a meleg miatt.
Köszönöm a receptet Debi Gabinak, ez biztosan meg lesz ismételve.
Aki nem cukorbeteg, az pedig  készítheti cukorral.
Mivel még éppen belefér a határidőbe, elküldöm a SAD. 6.fordulójára, melynek témája "Kávét, vagy teát?".

FONTOS! Gyerekek ezt a fagyit nem fogyaszthatják, mert a kávé élénkítő hatása érvényesül!

2012. június 16., szombat

Kávéhabos kocka - "Kávét vagy teát?" SAD 6. forduló

Kávéhabos kocka
A Meglepetés magazin 2000/50-es számában láttam meg ezt a receptet és még akkor elhatároztam, hogy feltétlenül kipróbálom. Közel 12 évet váratott magára a próba, de mivel a SAD 6. fordulójára kávés vagy teás receptek kellenek, most jött el az ő ideje.

Kávéhabos kocka -hozzávalók:


A tésztához a pudingporokat kis tálkába öntjük, és a sütőporral együtt alaposan összevegyítjük.
A tojásokat egy tálba felütjük, majd hozzámérjük a porcukrot, a főzött kávét, és habverővel addig verjük, míg a cukorszemcsék elolvadnak. Akkor belekeverjük a sütőporos pudingporokat, és a masszát papírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tejszínt cukorral és habfixálóval kemény habbá verjük, majd folyamatosan verve hozzáadjuk az instant kávét. A kihűlt tésztalap tetejét kávéhabbal megkenjük, és megszórjuk kakaóporral. Éles késsel kockákra vágjuk, majd minden kocka tetejére egy pötty tejszínhabot nyomunk és egy kávészemmel díszítjük. Az újságból másoltam ide a készítés módját.
Az előírtak szerint készítettem el mindent, de nem igazán olyan lett, amilyet elképzeltem. Ez a külső megjelenésére vonatkozik, mert az íze remek volt. Bár annyit változtattam, hogy két tasak csokis és két tasak tejkaramellás pudingport használtam, mert mogyorósat sehol nem kaptam. Lehet, hogy azért nem sikerült, mert kapkodtam - nálunk most van a borsószezon és a napi főzés meg egyéb munkák mellet eddig kb. negyven kiló borsót fejtettem ki, fagyasztottam le. Szóval az enyém nem lett olyan szép, mint az újságbeli képen.

Habbal bevonva
Kakaóporral behintve

       











Nem tudtam szépen kimetélni, egész kávészemem nem volt a díszítéshez. Hát ez ilyen lett, nem sikerül mindig minden az elképzeltek szerint, de azért nem ugrom a Dunába (úgyis kiúsznék)!

Az újságbeli kép
Nem tudom, mekkora tepsiben sütötték ezt, hogy ilyen vékony lett a tésztája. A hab magassága viszont nem létezik, hogy 4 deci tejszínből ilyen magas lett!  

Az én kávéhabos kockáim

     
Nekem magasabb lett a tésztája, laposabb a hab, ha ismét sütök ilyet, ezt a receptet újragondolom, ha mutatósabbra akarom.

2012. június 15., péntek

Kapros házisajt


Egyszerű házi sajt tehéntejből
   
A fiam jó házi tejet hozott, de éppen  nem volt olyasmi tervbe véve, amihez kellett volna. Ezért sajtot csináltam belőle, de nem úgy, ahogy máskor, hanem kerestem egy újabb egyszerű receptet.
Az Ezen oldalon található leírás szerint:

Hozzávalók:
házitej vagy tartósító mentes, nem hőkezelt tej
ecet vagy citromlé
só, fűszerek

Nekem másfél liter házi tehéntejem volt, amit forrni tettem.

 
Mikor kezdett forrni, belekevertem egy kanálnyi friss apróra vágott kaprot. Miután teljesen felfiorrt,  elzártam alatta a lángot és belekevertem 2 evőkanál magam készítette almaecetet. Ettől kivált a savó, az edény közepén a tej túrósodni kezdett. Tüllel bélelt szűrőbe öntöttem.

     
Ebben kevergetve adtam hozzá fél kávéskanál sót, majd kicsit formára igazítva összekötöttem a tüllkendő széleit és szűrőbe téve hűtőbe tettem néhány órára.

       
Igaz, kicsit túrós jellegű, morzsalékos lett, de azért mégiscsak sajt, és tudom mi van benne.

       
Lemértem, alig több mint 20 deka lett a másfél liter tejből, tehát nemigen mondható olcsóbbnak, de most nem ez volt a fő szempont. Akinek készítettem, az nem ehet érlelt sajtokat. Szeletelhető és lehet, hogy 1-2 nap hűtőben állás után reszelhető is lesz.
Megkóstoltam és nagyon-nagyon finom! A sava is épp el lett találva, a kapor kellemesen fűszerezi, szóval ez így "tuti" ahogy van.

         

2012. június 13., szerda

Meggyes pite karamellizált töltelékkel


Rácsos meggyes pite karamellizált töltelékkel

Meggyes süteményt nagyon sokféleképpen készítettem már, piskótának, linzernek, tejes pitének, stb. De mivel szeretek új dolgokat kipróbálni, most olyat csináltam, amilyen még nem volt.
A tésztája olajos, a tölteléke pedig karamellizált meggy.
Tészta hozzávalói:
Fél kiló liszt
16 deka cukor
16 deka étolaj
1 pohár tejföl (kicsi)
1 tojás + 1 a kenéshez
1 csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
csipet só

10 deka kekszdara szóráshoz

Karamellás meggytöltelék hozzávalói:
1 kiló kimagozott meggy
15 deka nádcukor
5 deka vaj
2 teáskanál őrölt fahéj
1 csomag főzős vanília puding

Elkészítését a töltelékkel kezdtem.

A cukrot forró serpenyőben magában megkaramellizáltam, majd beledobtam a vajat és kevergettem, míg elolvadt, ezután öntöttem hozzá a meggyet. Ekkor a cukrot kicsit összekapta, meg is ijedtem, hogy kemény cukordarabok lettek benne, de kevergetve néhány perc alatt felolvadtak. A pudingport kikevertem jó fél deci hideg vízzel, így öntöttem a szortyogó meggyes elegybe. Gyorsan besűrűsödött, érdekes kocsonyás állagot vett fel az egész töltelék. Ekkor elzártam alatta a lángot és már csak hűlni kellett neki.
Sajnos nem tudom megjelölni ennek a receptnek a forrását,nem jut eszembe kinél olvastam. A recept gazdája almával is javasolta a pitetölteléket így elkészíteni. Ha valaki ráismer saját receptjére, kérem jelezze, hogy be tudjam linkelni. És addig is megköszönöm neki, nagyon finom lett a töltelék ily módon elkészítve.

Míg a töltelék kihűlt, összeállítottam a tésztát, amit Szabina blogjában találtam. Pillanat alatt összegyúrható, egyszerű tészta. Én felerészben réteslisztet, felerészben finomlisztet használtam, az olajat is mérlegen dekáztam ki, vaníliás cukor helyett pedig egy mokkáskanál saját készítésű vaníliaeszenciát tettem bele.
A tésztát nem is pihentettem, hanem azonnal kétfelé osztottam, és az egyik felét egy sütőpapírral kibélelt 22x38 cm-es tepsibe helyeztem úgy, hogy alá és a tésztalapra is kekszdarát szórtam. Erre került a töltelék szépen elegyengetve, majd a töltelékre rászórtam a maradék kekszdarát.
A tetejére a tészta másik feléből rácsot készítettem, amit megkentem tojással és meghintettem egy kevés mandulaforgáccsal.
Kétszázhúsz fokosra előmelegített sütőben alsó- felső lángon 35 percig sütöttem.

A kisült meggyespite
Olyan jó illata volt, hogy alig bírtam kivárni, amíg hűlik kicsit, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Nem csalódtunk benne, nagyon finom lett. A tetején a rács finom roppogós (Dorka unokám mindenkitől elkérte), a tésztája puha, porhanyós, a tölteléke pedig  zselatinos jellegű.

Felirat hozzáadása
Kár, hogy csak négy sarka van egy tepsi süteménynek, mert mi hatan voltunk rá, és a sarka mindőnknek kedvence. De azért nem kézitusával döntöttük el, kié legyen.    

2012. június 10., vasárnap

Meggyes finomság gyorsan


Meggyes finomság
     
Pénteken a férjem nagyon szép meggyet hozott a Keceli Meggyfesztiválról, legalább öt kilót. No, akkor most sorba vesszük az összes általunk kedvelt meggyes finomságot: lesz tejszínes meggyleves, meggyszósz, meggyes pite...
De most azonnal valami gyors, sütés nélküli kellene. Edithnél ráakadtam egy ilyenre, de persze szokás szerint átvariáltam, így létrehoztam az én meggyes fantázia-finomságomat
Hozzávalók:
100 szem meggy (közepes nagyságú)
1 csomag babpiskóta (200 grammos)
2 kispohár joghurt(összesen 300 gramm)
fél liter tej
1 zacskó vanília puding
4-5 evőkanál kristálycukor
Fél citrom leve

Először megfőztem a tejben három kanál cukorral a pudingot. Mivel kevesebb volt a tejem, ezért nyomtam ki hozzá meggy levét, hogy meglegyen a fél liter, ez egy kissé elszínezte.
A száz szem alaposan megmosott meggyet kimagoztam. Harminc szemet félretettem a tetejére, a többit pedig a két pohár joghurttal két kanál cukorral összeturmixoltam.
Egy jénai tál alját kiraktam babapiskótával, leöntöttem akb. fele mennyiség  meggyes-joghurttal, erre rákentem a puding felét, majd egy újabb sor babapiskóta jött, amit ismét meggyes joghurttal és a puding másik felével vontam be. A tetejére hagytam egy kis joghurtos keveréket, majd megszórtam a félretett meggyszemekkel. Rá a tető és ment a hűtőbe. Négy-öt óra múlva már fogyasztható volt a kellemes, hűs-savanykás édesség.

Szeletelve

2012. június 8., péntek

Keksz rozslisztből

Keksz rozslisztből

Ez egy nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető reform nasi.
Javas Zsuzsa receptjét rögtön dupla adagból készítettem el.
Az én verziómat írom le:

Hozzávalók:
20 deka teljes kiőrlésű rozsliszt
2 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál akácméz
6 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál meggylekvár

A hozzávalókat alaposan összekevertem, vizes kézzel diónyi gombócokat gömbölygettem, melyeket a sütőpapírral bélelt tepsiben egy pohár aljával lapos korongokká nyomtam. Volt valamennyi mandulaforgácsom, néhányra azt is szórtam. Kétszáz fokosra előmelegített sütőben  alsó-felső lángon20 percig sütöttem, majd még két percig bent hagytam.

Frissen kisűlt kekszek
Nekem 18 darab lett ebből a mennyiségből. A meggylekvár a télen sütött Vörösboros meggylekvár     nagyon jól illett ehhez a kekszhez.
Hát nekem egy kicsit még szoknom kell a rozsliszt enyhén kesernyés ízét, de mindent egybevetve finom ez a keksz és biztos hogy máskor is fogok sütni.

     

2012. június 4., hétfő

Kókuszos-csokoládés-cseresznyés muffin


Kókuszos-csokoládés- cseresznyés muffin
   
A fagyasztómban még van a tavaly betett mirelit gyümölcsökből, pedig már itt az új. Ezért ez még fagyasztott gyümölcsből készült, hogy elhasználjam. Felolvadás után derült ki, hogy cseresznye volt a zacskóban, így most nálam azzal készült, de eredetileg meggy kellett volna bele.
A receptet a Tutireceptek    gasztro oldalon találtam.

Hozzávalók:
• 20 dkg liszt,
• 4 dkg kókuszreszelék,
• 6 dkg cukor,
• 1 tojás,
• 2 dl tej,
• 6 dkg olvasztott vaj
• 3 tk sütőpor,
• 0, 5 tk szódabikarbóna,
• csipet só,
• 1 csésze (2, 5 dl) lecsöpögtetett meggybefőtt,
• 0, 5 csésze (1, 2 dl) apróra vágott főzőcsokoládé

Elkészítés:
Egy edényben összekevertem a száraz hozzávalóka, egy másikban a nedveseket, majd a kettőt összeöntöttem, utoljára hozzákevertem a kiolvasztott lecsepegtetett cseresznyét meg az apróra tördelt csokoládét (én fél tábla tejcsokit használtam). Szilikon muffin formákba kanalaztam a tésztát, a formák háromnegyed részéig. Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 percig sütöttem, öt percig még a sütőben hagytam.
Kivétel után azonnal átkentem a tetejüket egy púpozott evőkanál cukor és fél citrom levének a keverékével és még mielőtt beitta volna, rögtön rászórtam a színes cukordarát.


                                                  

Finom volt, nem túl édes, de éppen megfelelő. Meggyel is ki fogom próbálni.

2012. június 1., péntek

Vajkaramella házilag

   


Vajkaramella házilag
 
Citromhabnál láttam meg a vajkaramella házi kivitelezését.

Hozzávalók:
200 gramm vaj
250 ml tejszín
300 gramm barna cukor
vaníliaeszencia

Elkészítés:
A hozzávalókat lábosba tesszük és forrás után lassú tűzön állandó kevergetés mellett 40-45 percig főzzük.


A főzés végén - mikor megfelelően kemény az állaga - adjuk hozzá a vaníliaeszenciát ízlés szerint 1-2 mokkáskanállal.  
Én sötétbarna lágy nádcukorral és zsíros tejszínnel főztem.A színe a cukor miatt lett ennyire sötét.  Amikor kihűlt, kikanalaztam az edényből és meggyúrtam, majd kinyújtottam.


  Éles késsel felkockáztam és sütőpapírra téve hűvös szellős helyen egy éjszakát szárítottam.


  Másnap fogyasztottuk. Nagyon, de nagyon finom volt!


A vaníliaesszenciát is magam készítettem, még régebben. Egy deci gyógyszertárban vásárolt alkoholba beletördeltem 2 rúd vaníliát. Néhány napig  naponta egyszer- kétszer felráztam, hogy jobban keveredjen.
Nagyon átható vaníliaízű kivonatom lett, össze se lehet hasonlítani az így elérhető ízt azzal, amikor bolti vaníliáscukrot használtam.
Megköszönöm a receptet, biztosan sor fog kerülni ismétlésre.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...