Összes oldalmegjelenítés

2012. május 29., kedd

Mazsolás kalács marisom módra


kakaós-mazsolás kalács
Pünkösdkor sütöttem ezt a kalácsot. A neten kóborolva ráakadtam   marisom receptjeire és ez annyira megtetszett, hogy mivel minden hozzávaló volt itthon, azonnal neki is láttam elkészíteni.
Hozzávalók:
1,5 deci tej
1 evőkanál cukor
1 egész tojás
2 tojássárgája
30 deka liszt
1 citrom lereszelt héja
1 mokkáskanál só
2 deka élesztő

Később!  5 deka olvasztott vaj

Később! 5 deka mazsola

Később! 1 kanál kakaópor

Tojás megkenni

Ezeket a hozzávalókat  a kenyérsütő tartályába tettem - a vaj, mazsola és kakaópor kivétel  -először a folyékony, majd a liszt sorrendben, a liszt tetejére rámorzsoltam az élesztőt és bekapcsoltam a gépet.  Az olvasztott vajat a sípszó után adtam hozzá és a tésztát megkelt állapotban lisztezett deszkára borítottam.
Ekkor kicsit átgyúrtam az egészet és beledolgoztam az alaposan megmosott, lecsöpögtetett és lisztben meghempergetett mazsolát.
Három felé osztottam a tésztát, egyik részbe beledolgoztam a kakaóport, majd kis pihentetés után kisodrottam és megfontam. Egy ovális jénai tálat kivajaztam, liszttel meghintettem és abba tettem a kalácsot.

Tetejét tojásos tejjel megkentem
Egy tojássárgáját 1 kanál tejjel kikevertem, ezzel kentem meg a tetejét és letakarva kb. húsz percig még kelesztettem, majd 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 45 percig sütöttem és még öt percig bent hagytam. Húsz perc után alufóliával letakartam a tetejét, így nem égett meg és szépen megsült az alja, oldala is. Kivéve azonnal megkentem 1 kanál víz, 1 kanál cukor keverékével.

Még forrón cukros vízzel megkentem
Alig bírtam kivárni, hogy kicsit hűljön, máris felvágtam.    A kuglófhoz hasonlatos ízű és szerkezetű süteményem lett. Ha egy kicsit nagyobb tálban tudtam volna sütni, biztos könnyebb lett volna a tésztája, de így is nagyon finom volt. Nekünk az édessége is megfelelt, de tálaláskor lehet porcukorral behinteni.


Aki hagyományos módon dagsztja, az tartsa be a hagyományos kelttészta dagasztás sorrendjét.

2012. május 28., hétfő

Eperfagyi gép nélkül, egyszerűen


Fagylaltgép nélküli házi eperfagyi
     
Már írtam tavaly nyáron is, hogy a fagylaltot nagyon szeretjük, de mivel tudom, hogy az egyik legegészségtelenebb édesség, ezért csak ritkán veszek és évente két-három alkalommal készítek.
Most nem fagyi volt tervbe véve, de úgy alakult, hogy "elkopott" az eper, mire a süteménynek nekiálltam volna, ezért a maradék, kb. negyedkiló eperrel valami poharas édességet gondoltam készíteni.
Vikynél ráakadtam a világ legegyszerűbb eperfagyijára, hát gyorsan megcsináltam.

Hozzávalók:
30 deka eper
2 deci tejszín
1,5 deci tej
10 deka porcukor
vanília aroma vagy vaníliás cukor

Elkészítés:

Az alaposan megmosott epret a cukorral és a tejjel turmixgépben összeturmixoljuk. Én ebbe tettem egy teáskanál vaníliakivonatot, mely szintén házi készítésű.
A tejszínt habbá verjük és összeforgatjuk az eperpéppel. Nekem a tejszínből nem lett hab, pedig előtte a tálat is hűtőbe tettem, mégis csak vajszerű valami lett, de összekevertem a kettőt, műanyag dobozba öntöttem és a fagyasztóba tettem, mivel nincs fagyigépem.

Felirat hozzáadása
Egy óra múlva alaposan összekevertem, majd a követzkező órában még kétszer . Keverés után a kanalat lenyaltam és már megállapítottam, hogy ízre olyan, amilyennek lennie kell.  
Fogyasztáshoz csak evőkanállal raktam a poharakba, mivel nincs fagylaltadagoló kanalam se.

Felirat hozzáadása
nagyon finom volt annak ellenére, hogy az állaga nem volt olyan krémes, mintha sikerült volna habbá verni a tejszínt.
Remélem, a legközelebbi tökéletesebb lesz!

Felirat hozzáadása
Egy tücsök pihen a körömvirágon
 

2012. május 26., szombat

Kókusztöltelékes csokis kekszkosárkák



   
Trollanyu  "'Blogkóstoló" játékára készítettem ezeket a kis kosárkákat. A játék lényege, hogy a jelentkező bloggerek mindegyike sorsolás útján kap egy másik blogot, ahonnan a megadott határidőig egy szabadon választott ételt kell elkészítenie és posztolnia. Nekem  Inga kreatív blogja jutott. Ezt a blogot eddig nem ismertem, talán azért nem, mert "kézimunkás" blog, arra pedig mostanában nem tudok időt szánni.
De szerencsére recept is akadt a bejegyzések között, sütirecept pedig kettő is, melyekből én nem az ötperces mikrós sütit választottam, hanem a Kókusztöltelékes csokis kekszkosárkákat.
Érdekességként még megemlítem, hogy Inga a januári játékon Trollanyu blogjából választotta ezt a sütit.

Tészta hozzávalói:
18 deka vaj
10 deka cukor
1 tojás
25 deka liszt
csipet só
5 deka kakaópor
1 tk sütőpor

Töltelék hozzávalói:
15 deka natúr krémsajt
15 deka kókuszreszelék
8 deka cukor
1 tojássárgája

Elkészítés:  
Először a tölteléket kevertem ki: a házi készítésű mascarponet a cukorral alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a tojássárgáját és azzal még jól elkevertem, végül pedig beleforgattam a kókuszreszeléket és hűtőbe tettem.
A tésztához a puha vajat a cukorral alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a tojást, sót és miután selymes lett az állaga, beledolgoztam a kakaóval, sütőporral elvegyített lisztet. Fél órára ez i hűtőbe ment.
Utána a tésztát kinyújtottam és pogácsaszaggatóval nagyobb köröket szúrtam ki belőle, melyek közepébe egy-egy kanál kókuszos tölteléket halmoztam, és körben felhajtottam a barna tészta szélét, kicsit rányomkodva a kókusztöltelékre. Elég nehéz volt a tésztával dolgozni, főleg, mert a konyhában nagyon meleg volt és ellágyult. Gomba kalapjához hasonlatos kis kosárkáim lettek, melyeket sütőpapírral betakart tepsi hátulján sütöttem meg.


Készülnek a kosárkák
     
Kisültek a kosárkák
                 
200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal 20 perc alatt sültek meg, félidőben megfordítottam a tepsit. Csak miután teljesen kihűltek akkor kell kivenni a tepsiből, mert melegen törik és morzsálódik.
Inga kicsit száraznak találta a sütit, ebben egyetértek vele, de ízre nagyon finom. A szárazságán pedig úgy lehet segíteni, hogy felszolgáljuk mellé az ötórai teát (én egy deci Egri bikavért ittam utána és az is nagyon jól ment hozzá).

Szerintem mutatós is, nemcsak finom
Trollanyunak is, Ingának is megköszönöm ezt a receptet, biztos hogy lesz ismétlés.

Gyermeknapra vittem az unokáimnak is belőle
       
A kertemben nyíló pünkösdi rózsával kívánok áldott, békés pünkösdöt minden olvasómnak!
       

2012. május 23., szerda

Mogyorókrémes muffin

Mogyorókrémes  muffin
Szinte semmi idő alatt összedobható, mégis finom muffin receptet találtam Adélnál, és a frissen készített házi mogyorókrémemet mindjárt ki is tudtam próbálni.
Hozzávalók:
20 deka liszt
1 tojás
2 deci natúr joghurt
3 evőkanál mogyorókrém (nutella)
10 deka cukor
1,5 tk sütőpor
0,7 deci étolaj
1 vaníliás cukor

Elkészítés:


Először bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. Kimértem a hozzávalókat: a lisztnek fele rétesliszt, fele finomliszt, napraforgó olajat használtam, bio sütőport és egy késhegynyi szódabikarbónát is tettem bele.
Összekevertem külön a nedves, külön a száraz hozzávalókat, végül a kettőt összeöntöttem.
Háromnegyed részig töltöttem a masszával 12 szilikon muffinsütő formát és 25 percig alsó-felső lángon sütöttem, majd még öt percig a sütőben hagytam.
Most nem díszítettem, még porcukrot se szórtam a tetejére, mert elég édes volt, éppen így volt finom.

             
         
Rókaliliom a kertemben
       

2012. május 21., hétfő

Mogyorókrém házilag

Házi készítésű mogyorókrém
Nem merek nutellát írni, mert abban sem vagyok biztos, hogy a nutellát a közönséges bokron (fán) termő mogyoróból, vagy a törökmogyoróból készítik -e, esetleg a földimogyoróból?
Én inkább csokis mogyorókrémnek nevezem az enyémet, amit az udvarunkban lévő mogyoróbokor terméséből készítettem.
Hozzávalók:
10 deka darált mogyoró
7 deka cukor
15 deka csokoládé
7 deka vaj
1 deci sűrített tej

Elkészítés:
Először a mogyorót kellett ledarálni. Ettől nagyon féltem, mert máskor majdnem tönkrement a robotgépem, ugyanis az olajos mogyoró összeállt benne krémmé, kiszedni is alig lehetett.
Hogy ez ne történjen meg, most daráláskor egy kis cukrot is tettem a darálóba. Négyszer fért bele az elektromos darálóba a 10 deka mogyoró, és a hét deka cukrot is négyfelé osztottam, és így együtt darálva olyan mogyoróliszt-félét kaptam.

Mogyoró és cukor daráléka
Mikor ez megvolt, az apróra tördelt csokit gőz fölött felolvasztottam, hozzáadtam a vajat is, majd belekevertem a mogyorót, a magam készítette sűrített tejet, és már kész is volt.

Mindent összekevertem
           
Nagyon finom lett, bár a csokoládé dominál az ízében. Szerintem az összetevők arányait változtatva más-más ízű krémet lehet előállítani.    Lehet, hogy kipróbálom majd több mogyoróval, kevesebb csokival, és egyszer biztosan elkészítem a fehércsokis változatát is.

Kihűlés után lecsavarozva hűtőben tárolandó
     
Egy félliteres üveggel lett. Az állaga nem annyira homogén, mint a boltié, de ez csak "szépséghiba".
Annak örülök, hogy tudom, mit tartalmaz és finom.
Ezt a receptet Itt találtam és megköszönöm Szederligetnek.

2012. május 18., péntek

Spenótos sajtos batyu



Spenótos sajtos batyu
Hozzávalók.
1 csomag leveles tészta
fél kiló spenót
15 deka trappista sajt
2 tojás
2 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás megkenni

Az alaposan megmosott spenótot laskára vágtam, majd az olívaolajon a szétnyomott fokhagymával kicsit megpároltam. Kihűlés után sóztam, borsoztam és összekevertem a lereszelt sajttal meg a tojásokkal.
A leveles tésztát kb. 3 mm vékonyra kinyújtottam és 12x12 cm-es négyzetekre vágtam. Mindegyik közepébe tettem egy kanálnyi tölteléket, majd felvert tojással körbekentem és batyuvá formáztam őket.

Tojással körbekentem a tészta szélét
         

A második tepsinél csak tízbe jutott töltelék
Kívülről is bekentem tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon az első tepsit 30, másodikkal 25 percig sütöttem.  Összesen 22 db batyu lett, meg egy rúd, amibe nem jutott töltelék.     


Egyet félretettem hűlni, hogy megkóstolhassam, ugyanis látogatóba mentem egy volt tanáromhoz, gondoltam megkóstolom, mit viszek neki. 
A spenótos batyuval minden rendben volt,   nagyon finom, könnyű tészta, merem ajánlani tartalmasabb leves utáni második fogásnak is.

           
A receptet Itt találtam és kis változtatásokkal készítettem el.


2012. május 16., szerda

Sűrített tej házilag


Házi sűrített tej
Már régóta terveztem, hogy kipróbálom a sűrített tej házi változatát. Most igazi falusi tehéntejhez jutottam, tehát itt a ragyogó alkalom. Először csak kis mennyiséget próbáltam, aztán ha beválik, máskor többet készítek.
Recept:
2,5 deci tej
2,5 deci tejszín
17 deka kristálycukor

Minden hozzávalót lábosba öntöttem és alágyújtottam.

   
Felforrásig nagylángon, állandóan kevergetve főztem, majd miután elolvadt a cukor takarékra vettem, hogy éppen csak bugyogjon, és egy óráig így hagytam, néha megkeverve. Azután nagy lángra vettem és jó tíz percig állandóan kevergetve még főztem.
Mikor az állagából úgy ítéltem, hogy elég sűrű, akkor levettem. Két Erős Pitás kis üveggel lett. Az állaga mire kihűlt, majdnem olyan sűrű, mint a tubusos, az íze pedig nagyon finom.




Egy kiskanállal tettem a reggeli kávémba
                   
             
A recept Panna   oldaláról Zsuzsa hozzászólásában olvasható. Mindkét bloggertársamnak köszönetet
mondok érte.

2012. május 13., vasárnap

Zabpelyhes keksz



   
Ez a zabpelyhes keksz minden várakozásomat felülmúlta. És nemcsak nekem, de a család minden tagjának nagyon bejött.
Már régóta tervezgettem, nem azért, mert szinte az összes  gasztroblogon előfordul már egy-két, vagy több zabpehellyel készült sütemény receptje, hanem igyekszem az egészségesebb alapanyagokat és hozzávalókat beépíteni az életünkbe.
Több receptet átnéztem, olyat kerestem, amihez minden hozzávaló van itthon, vagy legalábbis majdnem minden...
Itt találtam rá a megfelelő receptre, melyen csak kisebb dolgokban kellett változtatnom, például tönköly liszt helyett finomlisztet használtam, a reszelt narancshéj pedig teljesen kimaradt.
Hozzávalók:
15 deka félbarna tönkölyliszt
15 deka apróbb zabpehely
3 evőkanál méz
8 deka puha vaj
1 tojás
1 tk sütőpor
1 kk vaníliakivonat
10 deka mazsola
5 deka csoki apróra vágva
1 narancs finomra reszelt héja

Elkészítés:

Külön-külön edényben összevegyítettem a száraz és a nedves hozzávalókat, majd a kettőt egybeöntöttem, összegyúrtam.  Nedves kézzel diónyi gombócokat gömbölygettem, azokat  korong alakúra ellapítottam, így tettem sütőpapírral bélelt tepsibe.
 
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 15 percig sütöttem, majd a sütőt elzárva még 5 percig bent hagytam. Kivétel után a tepsiben hűtöttem ki, csak azután raktam tányérra.

Már süléskor nagyon kellemes volt az illata, alig bírtam a kóstolással kihűlésig várni.
Töredelmesen bevallom, hogy még langyos volt, amikor megkóstoltam. Rögtön  megállapítottam, hogy van egy nagy baja, mégpedig az, hogy kevés. A leírt adagból 26 darab 5-6 centi átmérőjű korong lett, de egyszuszra be tudtam volna falni  egyedül az összeset. Ez a helyzet ismétlést kíván, úgyhogy nagyon hálás vagyok Cserkének a receptért, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

Ezen a napon még meggyes joghurt pohárkrém készült, ami szintén  egyszerű, gyorsan megvan és finom.
Ehhez négy kispohár krémes natúr joghurtot két evőkanál porcukorral elkevertem, majd hozzáadtam két evőkanál Vörösborban sült meggylekvárt, ezzel is átkevertem, majd felhasználásig mehetett a hűtőbe.

Meggyes joghurt házilag
Nagyon kellemes hűsítő édeskés-savanykás egészséges nasi.

Mivel házi tejhez jutottam, sütöttem egy tepsi rizskókot is, nagyon jól sikerült.

 

2012. május 11., péntek

Bodzaital

Bodzaital

A bodzaitalt azt hiszem mindenki ismeri, bár elkészítési módjában sokfélével találkoztam már. Én most azonnali fogyasztásra csak nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető megoldással csináltam.
Mihelyt felfedeztem, hogy kezd nyílni a bodza, szedtem 18-20 kisebb tányér virágot. Négy liter vizet felforraltam, mikor felforrt beleöntöttem fél liter pitypangszirupot, kb 20 deka cukrot, jól elkevertem, majd beletettem a virágtányérokat - nem mostam meg, tiszta helyen, zárt kertben szedtem. Felkarikáztam 2 kisebb alaposan megmosott citromot, ezt is beletettem, majd téptem néhány citromfű levelet.Lefedtem és hagytam állni 24 órát.
   
Így hagytam állni 24 órát
Másnap leszűrtem, a citromokat kinyomkodtam, üvegekbe töltöttem és hűtőben tároltam felhasználásig.
Nem sok időt töltött hűtőben, ebben a hirtelen jött melegben nagy keletje volt.

Felirat hozzáadása
                   

2012. május 8., kedd

Meggyes csokitorta

Születésnapi meggyes csokitorta
A férjem ma tölti a 62. születésnapját. Bár hétköznapra esik, szerényen megünnepeljük. Egyéb elfoglaltságaim miatt most a torta is csak egy szerényebb, gyorsan elkészíthető torta lett, amit tegnap délután egy jó óra alatt elkészítettem, hogy ma reggelre csak egy kis díszítés maradt, aztán ugorhattam is neki az ünnepi ebédnek.
A torta receptjét az Olcsó receptek   oldalon találtam, és csak annyit változtattam rajta, hogy én a krémet dupla adagból készítettem.
Tészta hozzávalói:
6 tojás
15 deka cukor
15 deka liszt
4 deka kakaópor

Krém hozzávalói:
2 tojás
2 evőkanál liszt
3 ek kakaópor
20 deka porcukor
2,5 dl tej
2 cs.vaníliás cukor
10 deka vaj
 fél üveg meggybefőtt


A szokásos módon megsütöttem a piskótát egy kapcsos tortaformában, majd kihűlés után három lapba vágtam. A krémhez (amit én dupla adagból, tehát fél liter tej, stb. csináltam) a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábasba tettem és habverővel állandóan keverve felfőztem, majd mikor megfőtt, hozzákevertem a vajat és időnként megkevergetve hűtöttem ki.
Miután kihűlt a piskóta is és a krém is, megkentem a krémmel a lapokat és minden réteget megszórtam lecsepegtetett meggybefőttel. Kívülről is ezzel a krémmel kentem be a tortát és éjszakára hűtőbe tettem.
Reggel egy 2,5 dl-es zacskós tejszínt 2 ek porcukorral felvertem és nyomócsőből díszeket raktam a tortára,  meg meggyszemeket. Most sajnos gyertya nem került rá, de a jókívánságok elhangzottak, a torta pedig finom volt.
Valamiért ez a torta nem túl fotogén, a valóságban pedig jól mutatott.

Felirat hozzáadása
       
Talán valami fixálót tehettem volna a krémbe is meg a habba is, mert nyár lévén nagyon hamar olvadni kezdett.      

     

2012. május 6., vasárnap

Epres rakott palacsinta



 

Anyák napi köszöntőimnek epres rakott palacsintával kedveskedtem, mert tudom, hogy szeretik
A palacsintákat 40 deka lisztből, 4 tojással, csipet sóval, 4 deci tejjel és 4deci buborékos ásványvízzel kevertem ki, utoljára még hozzáadtam 4 evőkanál étolajat, így csak az első palacsinta alá kellett kisütéskor olajat önteni.
Ezután 40 gramm gluténmentes eperízű pudingport 3 evőkanál cukorral fél liter tejben jó sűrűre felfőztem és hűlni hagytam.
A kisütött palacsintákat egy nagyobb jénai tálba rétegeztem úgy, hogy minden palacsintára kentem egy kis pudingkrémet, erre apróra metélt friss földiepret szórtam, majd rá a következő palacsinta és így tovább amíg el nem fogytak a hozzávalók. Nekem 11jó vastagra sütött palacsinta került a tálba.

Így rétegeztem amíg tartott a hozzávalókból
A tetejére eperlé porcukorral bekeverve ,  meg egész földieprek kerültek.

Felirat hozzáadása
          

Jót tett volna neki, ha kis időt még hűtőben tölthet, de alig elkészültem vele, jöttek a kedveseim.

   

Gyönyörű verset, éneket mondtak, nagyon helyesek voltak a lányok. A fiaim közül a fiatalabb most csak telefonon köszöntött fel, Így csak a jelenlévőknek jutott a rakott palacsintából, de mindenkinek nagyon ízlett. Volt még néhány kakaós palacsinta is, de az még fotózás előtt elfogyott.

Háromszög szeletekre vágtam, mint a tortát
   

2012. május 3., csütörtök

Karamellás háromszögek



Karamellás háromszögek
       
Főleg karácsonyra szoktam ezt a sütit sütni, a receptje is egy jó tíz évvel ezelőtti karácsonyi Magyar Konyha magazinból való.
Tészta hozzávalói:
25 deka margarin
35 deka liszt
10 deka kristálycukor
1 tojás
csipet só
A feldarabolt margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot meg a tojást és összeállítjuk a tésztát. A receptben nem szerepel, de én 1 kanál tejfölt is teszek hozzá, hogy könnyebben összeálljon.
Gyorsan kell dolgozni, ez a tészta nem szereti a "kézmeleget". Fél órára hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk és 180 fokosra előmelegített sütőben (én alsó-felső lángon) 35 perc alatt megsütjük.
Krém hozzávalói:
25 deka margarin
6 ek méz
4 deci tejszín
A hozzávalókat összekeverjük, tűzre tesszük, felforraljuk, majd csökkentve a hőt állandó keverés mellett 20 percig főzzük, amíg sűrű massza lesz.
A karamellt a már hideg tésztára símítjuk.
Csokimáz:
25 deka tortabevonó csoki
A felaprított tortabevonót vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a karamellmassza tetejére kenjük. Villával hullámos csíkokat húzunk díszítésnek.
Ötször öt centis kockákra kimetéljük, amelyeket átlósan ketté vágunk, így lesz háromszög formája.
 
A képen nagynak tünnek a sütemény darabok, a valóságban elég kicsik, de mivel eléggé édesek, nem kell belőle nagy darab.Egyébként elég sok lesz ebből a mennyiségből, én 25x35cm-es tepsiben sütöttem.
Mi nagyon szeretjük, és mivel a   SAD (Süss, Alkoss, Díszíts) 5. fordulójára valami karamellás édesség készítése volt, ezt választottam.

     

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...