Összes oldalmegjelenítés

2012. április 30., hétfő

Epres-túrós rolád



Epres-túrós rolád
Katuci blogszülinapi játékára készült ez az  Andinál talált epres-túrós rolád. Illetve húsvétkor készült, csak a játék miatt most teszem fel a bejegyzést róla.
Én így készítettem:
Hozzávalók:
20-25 db babapiskóta
25 deka túró
25 deka eper
15 deka cukor
3 gr agar agar
1 citrom lereszelt héja
1 mk vanília eszencia
2 dl tejszínhab

Elkészítés:
Egy őzgerinc formát kibéleltem folpackkal úgy, hogy hagytam rá amit majd felhajtok a tetejére (ami a kész torta alja lesz).
A babapiskótákat 2-3 másodpercre langyos tejbe forgattam és kiraktam vele az őzgerinc formát (az oldalát és a végeit is).
Fél deci vízben leáztattam az agar agar port. Ilyenkor nagyon "mocsárszaga" van, de nem kell megijedni, rövid állás után a szag elillan.
A túróba beletettem a cukrot meg a citromhéjat és géppel jól összekevertem. Felmelegítettem a tejet forrásig, hozzákevertem a leáztatott agar agart. A tejszínt 1 kanál porcukorral keményre vertem.
A túróhoz a már csak langyos tejet hozzáöntöttem, a tejszínhabbal pedig  óvatos mozdulatokkal kevertem össze. Felét belesímítottam az őzgerinc formába a babapiskótákra.
A közepére egy sorba raktam az előzőleg alaposan megmosott, letörölt, felszeletelt epret, majd a maradék túrós krémmel betakartam. Ide jött még rá egy sor babapiskóta, a folpackot ráhajtva ment a hűtőbe egy éjszakára.  
 

Másnap kifordítottam a formából és kívülről bekentem mascarponés krémmel.
Mascarpone krém:
20 deka házi mascarpone
10 deka porcukor
5 deka vaj

A  hozzávalókat jó alaposan kikevertem és körbekentem vele a tortát. Díszítésnek eperrel kiraktam. Az epret szeletelni kellett, április elején még melegházi, sok volt rajta a fehér, éretlen rész.

     
Azért finom volt, de tudjuk, hogy szabadföldi eperből, amit a napfény érlelt, kétszer ilyen finomat lehet készíteni.

             

2012. április 29., vasárnap

Pitypangszirup, pitypangméz


Barna nádcukorral készült pitypangméz
   
Maria Treben természetgyógyász könyvét még 1990-ben vettem meg és ott találkoztam először a pitypangsziruppal, más néven pitypangmézzel. Akkor mindjárt ki is próbáltam és mivel bevált, csaknem minden évben csinálok egyszer-kétszer.
Receptje:
Két összemarék pitypangvirágot tegyünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a fazekat a tűzről és állni hagyjuk másnapig. Másnap szitán lecsepegtetjük, még kézzel is jól kinyomkodjuk A léhez 1 kiló cukrot adunk, meg fél citrom levét és fedő nélkül tesszük a tűzre, inkább csak  pároljuk lassan a főzetet, nem forraljuk, hogy a vitaminjai megmaradjanak. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, úgy ellenőrizzük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Először melegen még folyékonyabb, de amikor kihűl vastagabb lesz az állaga. Épp olyan, miont a természetes méz.


két összemarék (kb.150-160 db) virágfej
Lecsepegtetett, kinyomkodott  virágok
Ennyi lett egy főzetből
Én most barna nádcukorral főztem, azért lett ilyen sötét a színe. Enyi lett összesen, kb. 2 x fél liter. Mások tartósítószert tesznek bele, vagy száraz duntszba rakják míg kihűl, úgy tartósítják. Én nem szoktam egyiket sem alkalmazni , nálunk egykettőre elfogy limonádéba, teába, kenyérre, palacsintába.  

Másnapra kicsit töményebbé válik
Vajas kenyérre csorgatva
Valóban nagyon hasonlít a mézek által gyűjtött mézre. Íze nagyon kellemes. A vesebetegek nem jól tűrik a valódi mézben megtalálható savakat, ezért nekik külön ajánlott a pitypangméz fogyasztása.              


2012. április 27., péntek

Ostoros kalács

Ostoros kalács
Van, aki ostoros rétesnek hívja, de szerintem inkább kalács. Úgy tíz éve ismerem a receptjét, egyszer a barátnőm jött nagy lelkendezve, hogy  "ezt ki kell próbálnod, mert nagyon finom!"  Akkor mindjárt kipróbáltam és azóta rendszeresen sütöm a család nagy megelégedésére.
Tészta hozzávalói:
60 deka liszt
4 deci tej
3 tojássárgája
6 deka cukor
3 ek étolaj
csipet só
5 deka friss élesztő
1 tojás megkenni a tetejét

Krém:
25 deka Ráma margarin
20 deka porcukor
3 ek natúr kakaópor


Elkészítés:
Kimértem a hozzávalókat. A liszt nálam fele rétesliszt, fele finomliszt volt. A kenyérsütőgép tartályába beletettem először a folyékony hozzávalókat, rá a lisztet, melynek a közepébe kis mélyedésbe morzsoltam az élesztőt. A gépet bekapcsoltam és másfél óra múlva vettem ki a megkelt tésztát.
A tésztát jól átgyúrtam, hat egyenlő cipóba osztottam.

A cipókat egyenként kinyújtottam kb. 25x30 cm-es téglalappá és a krémet elosztva mindegyiket bekentem krémmel, majd feltekertem egyenként hosszában, aztán hármasával összefontam.


   
Két hármasfonású kalácsom lett, melyet még kb. húsz percig kelesztettem a sütőpapírral bélelt tepsiben, majd 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 percig sütöttem, majd elzárva a sütőt még öt percig bent hagytam.

Felirat hozzáadása
Ebből a kalácsból nekem mindig kifolyik a töltelék, még akkor is, ha megszúrkálom, mint a beiglit.
Esztétikailag talán rontja az összhatást, de az élvezeti értékéből semmit nem von le.

   
Langyosan kell felmetélni . És hát nagyon-nagyon finom!  Másnap is, ha marad!


2012. április 25., szerda

Levelet hozott a posta!

Ibcsi szakácskönyvecskéje
Ibcsi blogszülinapján játékot hirdetett, még februárban. A játékban régi, hagyományos ételek receptjeit kérte és vállalta, hogy ő felkutatja a recepteket és elkészíti azokat. Pluszba még meglepetésként ebben a szakácskönyvecskében összegyűjtve mindannyian megkaptuk, akik játszottunk.
Az én receptem a barátfüle volt, amit a szülőfalumban ma is készítenek.

Felirat hozzáadása
       
Itt találta meg Ibcsi a Szellem a fazékban című blogban. Én pedig mindkettőjüknek megköszönöm .

2012. április 23., hétfő

Túrós rózsa

Sós kapros túrós töltelékkel
 
Túrós rózsa
Először a formája tetszett meg ennek a kalácsnak, de mivel túrós, amikor megláttam rögtön elhatároztam, hogy ezt kipróbálom.
Jade a recept tulajdonosa, neki köszönöm, hogy megismerhettem ezt a gyönyörűséget.
Ahogy én csináltam:
Tészta hozzávalói:
fél kiló liszt
3 tojás
1 kanál cukor
2,5 deka élesztő
fél tk só
fél deci étolaj
2,5 deci tej
kenéshez tojás vagy vaj

Túrótöltelék:
fél kiló túró
2 tojás sárgája
1 mk só
1 csokor kapor
1-2 ek búzadara
2 ek tejföl

Először a kalácstésztát dagasztottam be a kenyérsütő gépben. Közben összekevertem a töltelék hozzávalóit.

A készítés során a tésztát 16 részre osztottam, és egyenként 12-14 cm átmérőjű körlapot nyújtottam belőlük. A széleiket 6 helyen bemetszettem 3 cm-nyire, 1 evőkanálnyi tölteléket középre helyeztem és minden második "szirmot" felhajtva alakítottam ki a rózsákat. Most nem tudtam fázisfotókat készíteni, de Jade oldalán szemléletes fotók vannak a készítés menetéről. Én ezután muffinformákba tettem őket és miután megkeltek tojásfehérjével megkentem és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 perc alatt megsütöttem.
   
Túrós rózsa
Jade édes túrósat készített, nálunk most sósra volt igény, de nagyon finom volt így is. Egyszer majd én is elkészítem az édes változatát is      


2012. április 20., péntek

Suhajda mignon


Suhajda mignon

Ezt az egyszerű édességet is a Vajdaságból hoztam, mint már annyi mindent. Bár ez inkább tekinthető bonbonnak, mint mignonnak.
Hozzávalók:
10 deka főzőcsokoládé kevés vajjal gőz fölött felolvasztva. Mignon papír alját kikenjük a csokival, kicsit megdermesztjük, majd az alábbi töltelékkel töltjük:

10 deka vajat alaposan kikeverek 10 deka porcukorral, melyhez daráláskor egy kiskanál kávét hozzákevertem és vele daráltam a cukorral.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kis csokikosárkákat, lezárjuk olvasztott csokival és már kész is.

Csokival  kikent mignon papírok

Töltelékkel megtöltött kosárkák

Olvasztott csokival lezárt kosárkák
Amikor lezártam a kosárkákat, ismét hűtőbe kerülnek. Kínáláskor is rajta maradhatnak a mignonpapírok, aki fogyasztja, szépen le tudja hámozni róluk.

     
Küllemre nem valami szépek lettek így elsőre, de ízre! Nagyon-nagyon finom! Merem ajánlani másoknak is kipróbálásra, a kóstolást pedig módjával, mert igen eteti ám magát!

         

2012. április 15., vasárnap

Ropogós sós perecek

Ropogós perecek

Gyerekek, gyerekek,
szeretik a perecet,
sósat, sósat,
jó ropogósat.
Aki vesz, annak lesz,
aki nem vesz, éhes lesz.


Akinek van óvodás gyereke vagy unokája, bizonyára ismeri ezt a kedves kis gyerekverset.
Szeretjük a perecet, de amikor egy-két receptet elolvastam vele kapcsolatban és kiderült, hogy először főzni kell, aztán sütni  -  hát akkor biztos voltam benne, hogy én ilyet nem csinálok.
Nem is magamtól kerestem újra a receptjét, hanem   a google olvasóban Limarától egy olyan perecet olvastam, amit nemhogy főzni nem kell, de végtelenül egyszerű elkészíteni.
És most a fiam valami sós ropogtatni valót kért, de adj uram isten, mindjárt!
Ekkor vettem elő Limara receptjét, persze kicsit a magam képére formáltam. Most csak fél adagból készítettem.  Ide az én verziómat írom le.
Hozzávalók:
negyed kiló graham liszt
negyed kiló sima liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 deka friss élesztő
10 deka mangalica zsír
10 deka vaj
75 ml tej
180 gr tejföl

Kenő a tetejére:
1 evőkanál liszt
1 teáskanál só
víz

Elkészítés:
A liszteket kimértem, belekevertem a sót, a hideg vajat reszelőn hozzáreszeltem, és összemorzsoltam a liszttel. Hozzámértem a zsírt, a tejfölt. A tejet kicsit meglangyosítottam és az élesztőt elkevertem benne, majd a többi alapanyaghoz öntöttem és elsőbb fakanállal, majd kézzel meggyúrtam a tésztát.
Kelesztés nélkül máris kezdtem a formázást. Kicsíptem egy darabot a tésztából és nyújtódeszkán kézzel kisodortam kb. 1 centi szélesre és 30-35 centi hosszúra, melyeket perec formára igazítottam.
Nagyon jó rugalmas tészta, szinte alig kellett lisztezni.
Közben a sütőt 200 fokra beállítottam. Ebből a tésztamennyiségből két tepsivel lett.
Kétszáz fokon sütöttem 15 percig  alsó-felső lángon, majd kivettem és megkentem a sós mázzal, amit a liszt, só és annyi víz hozzáadásával kevertem, hogy tejfölsűrűségű legyen. Aztán néhány percre még visszatettem.
Talán egy óra alatt meglettem vele. És nagyon finom volt, ilyen gyakran lesz.
Limarának köszönöm a receptet!

     

     
       

2012. április 12., csütörtök

Pupusa - töltött lepény



Pupusa - töltött lepény
      
Nem nagyon szeretem az idegen elnevezéseket, de azért tájékozódásképpen meg szoktam nézni, hogy mit takar a név, ha ilyennel találkozom.
A pupusa  El Salvador nemzeti étele, eredetileg kukoricaliszttel ( masa harina-val) készitik. Többnyire lágy sajttal, sertéshússal vagy babpürével töltik, de van tojásos, garnélás változat is. Tulajadonképpen olyan, mint egy töltött tortilla.
Én Linyah oldalán bukkantam a receptre, de azért beírtam a googleba is. Magyar nyelvű alig volt, csak a NoSalty oldalán  akadt receptje, kicsit más.

Azért is Linyah receptjét választottam, mert a húsvéti maradék sonkát kívántam hasznosítani.
Persze, azért változtattam picit a recepten.
Volt ugyan itthon kukoricalisztem is, de már lejárt, így nem mertem felhasználni.
Mostanában többször sütöttem felerészben graham liszttel. Meg volt itthon tökmaglisztem, amelynek alacsony a szénhidráttartalma, de magas a fehérje és rosttartalma. Ajánlják ételek sűrítésére is - e célból vettem, de nem vált be, mert az ételben "túrós" jellege volt. Ezért ezt is sütéshez kívántam felhasználni.



        
Tészta hozzávalói:
15 deka graham liszt
15 deka tökmagliszt
1 tk sütőpor
0,5 dl étolaj
1,5 dl víz


Töltelék hozzávalói:
12 deka sonka apróra vágva
12 deka reszelt sajt (trappista)
3 ek sűrű joghurt (vagy tejföl)


Elkészítés:
A  hozzávalókból meggyúrtam a tésztát, és míg pihent összekockáztam a sonkát, lereszeltem a sjtot, apróra metéltem egy kis fej vöröshagymát.


        
Mivel nem volt itthon tejfölöm, krémállagú joghurttal kevertem be.
a tésztát hat egyenlő részre osztottam és kb. 18 centis körlappá nyújtottam mindegyiket. Háromra elosztottam a tölteléket és szépen elkentem rajtuk.



Egyik lapon a töltelék, másikkal betakartam
A tökmagliszttől szürkés-zöldes a tészta színe
    
Egyik lapra került a töltelék, másikkal betakartam és a széleit benyomkodtam. Így összesen három darab pupusám lett.
Következett a sütés.
Linyah szerint palacsintasütőben minden zsiradék nélkül 3 percig egyik oldalát, majd megfordítjuk és 3 percig másik oldalát sütjük.     
Először bizalmatlan voltam ezzel a sütési móddal, de működött!



Megforrósítottam a serpenyőt és úgy tettem bele a tésztát. Valóban elég a három perc sütés egyik-egyik oldalának.   
Nem kellett egy óra az elkészítéséhez, így mire a férjem hazaért a reggeli úszásból, már várta a jó meleg töltött lepény.



          
Nagyon jól esett melegen! Én egyet bírtam megenni, a férjem is csak másfelet, mert igen laktató.
Szerintem bármilyen töltelékkel készíthető, könnyű leves után másodfogásként is adható.      



2012. április 11., szerda

Szendvics bonbonok

Felirat hozzáadása
A Tavaszi nyúlváró játék-ra csináltam ezeket a "szendvics - bonbonokat".
Az ötletet is Praliné Zsuzsinál találtam, ő javasolja a "szendvics" bonbont, amikor két ostyakör közé rakjuk a tölteléket.
Ennek az elkészítéséhez nem kellett forma.
A bonbonokhoz tortázásból kimaradt maradékokat használtam fel.
Először egy likőrös pohárral 4 cm átmérőjű körlapokat szúrtam ki ostyából.

Töltelék:
12 deka marcipánmassza
5 deka mazsola
2 ek darált keksz
fél deci lefőzött feketekávé

A marcipánt kis időre fagyasztóba tettem, majd félfagyott állapotában sajtreszelőn apróra lereszeltem. A mazsolát alaposan megmostam és azt is összemetéltem (óriásmazsola volt). A feketekávéval és a darált keksszel összegyúrtam képlékeny massza állagúra. Fél órára hűtőbe tettem hogy könnyebben formázható legyen.
Kivéve két ostyakorong közé masszát halmoztam kb 1 cm magasan. Símára eligazgattam.
Két korong közé fogva a töltelék

Ismét hűtőbe tettem egy időre, majd tej és fehércsokit olvasztottam és ebbe mártogattam a bonbonokat.

Tetejüket színes cukorgyönggyel megszórtam
 Becsomagoltam és tálcára téve kínáltam.
 
Ebből a mennyiségből összesen nyolc darab bonbonom lett. Bonbonnak elég nagyok lettek, 4,5 cm átmérőjű, 1,5 cm magas és 25 gramm súlyú átlagosan egy  darab. No, de ami nagyobb, abból kevesebb is elég! Egyébként nagyon-nagyon finomak voltak !

Félbevágva
     
 Köszönet Zsuzsinak a remek ötletért!  

2012. április 8., vasárnap

Húsvéti répatorta


Répatorta húsvétra
Ha húsvét, akkor répatorta!   Hasonlatos az eddig elkészített répatortáimhoz, de most dió is került a tésztába, egy a mindmegette.hu-n talált recept szerint.


Hozzávalók:
4 tojás
2 teáskanál sütőpor
35 dkg pucolt sárgarépa
10 dkg  darált dió
14 dkg finomliszt
14 dkg rétesliszt
1,5 dl napraforgóolaj 
30 dkg barna cukor
csipetnyi só
2 teáskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:
A megtisztított répát apró reszelőn lereszelem. Liszteket, sütőport, fahéjat sót összekeverem. Másik edényben a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral géppel néhány perc alatt habosra kikeverem. Apránként beleadom az olajat, majd a lisztet, diót és a kinyomkodott reszelt répát kézzel, fakanállal forgatom hozzá. Kikent, lisztezett tortaformába töltöm és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 40 perc) sütöm. kivéve rácson kihűtöm.
Én most a húsvét jegyében nyuszis formában sütöttem, melyet Tortabirodalom-Orsitól nyertem még március elején. Már régebben megkaptam a nyereményemet, amelyet itt is megköszönök Orsinak, de mivel húsvéti tortabetétek tartoznak a kapcsos tortaformához, úgy gondoltam, megvárom vele a húsvétot.

A csomagban volt még habkártya, sütőpor és csoki(a csokit rögtön megettem).
A nyuszis betéttel sült répatorta:

              
A kihűlt tortalapot ketté vágtam és az alsó lapot megkentem a januárban főzött narancsos sárgarépa lekvárral. Rátettem a nyuszis lapot és kívülről zöldre színezett mascarpone krémmel  kentem be.
Mascarponés krém:
20 deka házi mascarpone
10 deka vajk
2-3 evőkanál porcukor
1 tk zöld színű mandula aroma
1 mk folyékony zöld festék
A szobahőmérsékletű vajat, mascarponét a porcukorral jó krémesre kikevertem majd színeztem.

A nyuszis részre régebbről maradt pillecukor fondantot borítottam. A nyuszi lábánál lévő tojásokat folyékony ételfestékkel színeztem. Fű gyanánt a zöld részre még tettem sajtreszelőn lereszelt zöld fondantot. Hűtőben töltötte az éjszakát.

          
Az ünnepi asztalra téve minden családtagom megdicsérte a küllemét, és mindenki finomnak találta az ízét.

      
Még csináltam a lányoknak (az unokáimnak) nyuszi popó sütés nélküli édességet, Linyah húsvéti nyúlsegg tortáját alapul véve.


                 

    

Az Ehető kokárda anyagából gólyókat formáltam, hátra kis gyolyócskákat ragasztottam farkának, fehér fondantból pedig füleket előre. Én lábakat nem csináltam  rájuk.

Sütöttem még újabb adag medvehagymás túrós csigát, olyan sikere volt a múlt héten.

       
További kellemes ünnepet kívánok minden olvasómnak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...