![]() |
Epres-túrós rolád |
Én így készítettem:
Hozzávalók:
20-25 db babapiskóta
25 deka túró
25 deka eper
15 deka cukor
2 deci tej
3 gr agar agar
1 citrom lereszelt héja
1 mk vanília eszencia
2 dl tejszínhab
Elkészítés:
Egy őzgerinc formát kibéleltem folpackkal úgy, hogy hagytam rá amit majd felhajtok a tetejére (ami a kész torta alja lesz).
A babapiskótákat 2-3 másodpercre langyos tejbe forgattam és kiraktam vele az őzgerinc formát (az oldalát és a végeit is).
Fél deci vízben leáztattam az agar agar port. Ilyenkor nagyon "mocsárszaga" van, de nem kell megijedni, rövid állás után a szag elillan.
A túróba beletettem a cukrot meg a citromhéjat és géppel jól összekevertem. Felmelegítettem a tejet forrásig, hozzákevertem a leáztatott agar agart. A tejszínt 1 kanál porcukorral keményre vertem.
A túróhoz a már csak langyos tejet hozzáöntöttem, a tejszínhabbal pedig óvatos mozdulatokkal kevertem össze. Felét belesímítottam az őzgerinc formába a babapiskótákra.
A közepére egy sorba raktam az előzőleg alaposan megmosott, letörölt, felszeletelt epret, majd a maradék túrós krémmel betakartam. Ide jött még rá egy sor babapiskóta, a folpackot ráhajtva ment a hűtőbe egy éjszakára.
![]() |
Mascarpone krém:
20 deka házi mascarpone
10 deka porcukor
5 deka vaj
A hozzávalókat jó alaposan kikevertem és körbekentem vele a tortát. Díszítésnek eperrel kiraktam. Az epret szeletelni kellett, április elején még melegházi, sok volt rajta a fehér, éretlen rész.
Azért finom volt, de tudjuk, hogy szabadföldi eperből, amit a napfény érlelt, kétszer ilyen finomat lehet készíteni.