Összes oldalmegjelenítés

2012. március 30., péntek

Sült túrótorta

Sült túrótorta
Mivel a túrósat sósan is, édesen is szeretjük - a kisebbik fiam kivételével - elég gyakran kerül asztalra túrós étel valamilyen formában.
Hozzávalók:
8 tojás
40 deka porcukor
2 vaníliás cukor
1 kiló túró
25 deka margarin
20 deka mazsola
1 citrom vagy narancs lereszelt héja
5 ek búzadara

Elkészítés:
A tojássárgákat a porcukorral, vaníliáscukorral habosra keverjük, majd belekeverjük a margarint is.
Ha már jó habos, hozzáadjuk a túrót , ezzel is alaposan összedolgozzuk, majd következik a búzadara, a mazsola és a citrom vagy narancshéj. A tojásfehérjékből vert kemény habot utoljára forgatjuk a masszához kíméletesen. Az egészet zsírral kikent, morzsával meghintett formába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kb. egy óra alatt. Kihűtve olvasztott csokoládéval vonjuk be.
Én most csak fele adagból készítettem. mindenben a recept szerint jártam el. Mazsolám kétféle volt itthon, így aranymazsola és óriás csemege mazsola is került bele. Elég nagy volt a tortaformám a massza mennyiségéhez, ezért kicsit lapos lett. Tejcsokoládé pasztillákat olvasztottam, kb. 15 dekát, ezt öntöttem a tetejére, meg csokidarával is megszórtam.
Nagyon finom volt a torta, legközelebb egész adagból sütök.
Ez a recept is m.k blogjáról való, nagyon örülök, hogy rátaláltam.


       
     

2012. március 29., csütörtök

Díjeső Vikvitől


 A napokban díjeső zúdult rám Vikvitől.



Szeretem a blogodat
Ezt a díjat Maskarától is megkaptam.

Szép, inspiráló
Sokoldalúság díja
Mindhárom díjat köszönettel elfogadom és megtiszteltetésnek veszem.
A Sokoldalúság díját egyszer már megkaptam Hobbychafetől, de most is örülök neki.
A díjakhoz szabályok is tartoznak, melyek Vikvi oldalán elolvashatóak.
Én most mindhárom díjat három személynek továbbítanám:
Erika
Emi
Hani

Szívesen időzök nálatok, tehetséges szakácsnak és bloggernek tartalak benneteket, fogadjátok szeretettel az általam ajándékozott díjakat és kérlek benneteket, hogy Vikvi oldalán elolvasott szabályok után döntsétek el hogyan és hány bloggertársnak adjátok tovább.

*******************************************************************************

Most, április 12 -én ismét megkaptam ezt a díjat Judócától. Nagyon örülök neki, hogy érdemesnek tart rá, és ezúton is megköszönöm!



            

Új gyüjtőoldal a - Gasztroblogok

Mivel a http://gasztro.blog.hu/ működését felfüggeszztették a szerkesztők, Szép Csilla egy új gyüjtőoldalt hozott létre Gasztroblogok címen, ahova jelentkezhetnek a magyar gasztrobloggerek.
Köszönjük Csillának, hogy összegyűjt bennünket.

2012. március 28., szerda

Húsvéti ajánlat - játék

Húsvéti ajánlat - játék

Aki megkapja a játékra  a meghívást  annak ajánlani kell az ünnepekre több ételt vagy süteményt. A bejegyzésedben csak azt kell megemlítened hogy ki hívott meg a játékba és tovább adni 10 bloggertársadnak.
Nem kell feltétlenül összefüggő menűsort írni, ahogy kedved tartja, akár sütemény válogatás is lehet.


Mivel tortás blog vagyok, természetesen süteményeket, tortákat ajánlok.

Húsvéti ajánlatom:

  

 
 


    
      
    
   


     
Éva hívott a játékra a Takarékos konyhából, melyet itt is megköszönök neki.

Akiknek én továbbadom:

Remélem, mindannyian örömmel válogattok össze tízet kedvenc ételeitekből, süteményeitekből, és tíz blogírót kedvenceitekből.

2012. március 27., kedd

Céklás és sáfrányos húsvéti kekszek

Céklás és sáfrányos húsvéti kekszek
             
Céklás keksz


Először, mert szeretem a céklát, aztán mert szép  a színe, végül mert egészséges - ezért sütöttem céklás kekszet.
A googleban rákeresve olyan recepteket találtam, amelyben pürésített főtt céklát kell keverni a tésztába. Én úgy gondoltam, megpróbálom nyers céklával.
Alapul azért az ITT  talált receptet vettem, a hozzávalók, és a mennyiségek miatt,  de a mennyiségeket (is) át kellett variálnom.
Tehát a következőképpen készítettem:
Egy  céklát meghámoztam és sajtreszelőn apróra lereszeltem. Turmixgépbe tettem, egy közepes nagyságú citrom kifacsart levét ráöntöttem, de mivel még mindig nem működött rendesen a gép, ki kellett találnom valamit. Ledaráltam a tésztához szükséges mennyiségű barnacukrot (a kekszkészítés egyik fontos eleme, hogy a cukor porcukor formájában kerüljön bele) és ezt a turmix tartályába öntve beindult a gép és eléggé lágy állagú pépet sikerült mixelni. Ebbe az elegybe beleütöttem egy nagy tojást, beledobtam egy csipet sót,  beleöntöttem az olvasztott vajat , és fakanállal belekevertem annyi lisztet, amennyit felvett, hogy nyújtható állagú tésztát kapjak. A liszt nálam felerész graham, felerész finomliszt volt, amelybe egy teáskanál sütőpor helyett egy késhegynyi szódabikarbónát kevertem, mivel nem volt sütőporom.
Az összeállított tésztát néhány órára hűtőbe tettem, mivel más dolgom volt.
Mikor elővettem alaposan meglisztezett szilikon lapon kinyújtottam kb. 5 mm magasra, majd különböző mintájú kiszúrókkal kiszaggattam.


 








A kiszaggatott kekszeket tepsibe raktam és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon kb. húsz perc alatt megsütöttem.  Még forrón bekentem mindegyik felső oldalát porcukor-citromlé keverékével.
Még nyersen
                     
Kisűlve
Tészta hozzávalói:
10 deka nyers céklapüré
10 deka barna(nád)porcukor
1 citrom leve
25 deka liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
6 deka olvasztott vaj
De ha valaki el akarja készíteni, érdemes egyénileg kikísérletezni a mennyiségeket, hiszen a citrom, vagy a tojás nagysága is befolyásolhatja a liszt mennyiségét.
Amikor kihűltek a kekszek tortázásból maradt olvasztott csokival díszítettem.

 *************************************************************
Sáfrányos vajas keksz - mely az Itt talált recept némi módosításával készült.

Hozzávalók:
227 gramm vaj
175 gramm porcukor
1 tojás
1,5-3 tk tetszőleges kivonat (vanília, narancs, rózsa, mandula,stb.)
1 tk só
2 tk sütőpor
400-425 gramm liszt (nálam fele graham, fele finomliszt)

A vajat jól kikevertem a porcukorral, hozzáadtam a tojást, 3 tk sáfrányos vizet (fél tasak sáfrányport 3 kanál vízben két óráig áztattam) és tovább kevertem. A sáfrány értékes fűszer és gyógynövény, érdekes cikket olvastam róla ezen a gasztroblogon.
A lisztbe belekevertem a sót, sütőport és egy késhegynyi kurkuma port, amely szintén sárga színű.A kurkuma fűszer és gyógynövény, aki többet akar róla tudni,
Itt tájékozódhat. Apránként kevertem a lisztes anyagot a nedves anyaghoz. Még egy mokkáskanál frissen reszelt gyömbért beleadtam. Amikor az állaga nyújthatóvá válik, akkor kész a tészta. Alaposan belisztezett deszkán kb fél centi vastagságúra kinyújtottam és különböző formájú kiszúrókkal kivágtam.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben az első tepsit 10, a következőt 8 perc alatt sütöttem ki. Kivétel után még forrón átkentem egyesével porcukor-citromlé keverékével. Csak miután teljesen kihűltek, akkor díszítettem olvasztott csokival.

Sáfrányos kekszek
Most nem volt sok időm a díszítgetésre, de azért nekem tetszenek.

Még  a dekorálással foglalatoskodtam, amikor jött a keresztlányom, aki mindjárt le is zsürizte a kekszeimet. Nagyon finomnak találta és semmi zavaró ízt nem érzett rajta. Én sem, de én megszoktam és szeretem ezeket az ízeket.
Szerettem volna még zöldteás kekszeket készíteni, de nem sikerült matcha teaport beszereznem, így az elmarad. A céklásból és a sáfrányosból sütök még néhány adagot húsvéti gasztroajándéknak.

   

2012. március 25., vasárnap

Hókifli

Hókifli
Többféle hókifli receptet ismerek. De most se élesztőm, se sütőporom nem volt itthon, tehát olyan receptet kerestem, amibe egyik  sem kell .
Limaránál   találtam.
Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt (rétesliszt)
  • 25 dkg margarin
  • csipet só
  • 2 dl tejföl
Töltelék: szilvalekvár

A réteslisztbe belereszeltem a félig fagyos margarint és összemorzsoltam. Hozzáadtam egy csipet sót és én egy evőkanál porcukrot is, majd a két deci tejföllel összegyúrtam a tésztát és negyedórát pihentettem.

Utána lisztezett deszkán kb. 3mm vastagságúra kinyújtottam és kiszúróval kör formákat szaggattam ki belőle, melyeknek  a közepére magam főzte jó kemény  szilvalekvárt tettem. Majd a formázót összecsukva összenyomtam a tésztát és készen is voltak a kiflik.

Tésztaformázóval készítettem
Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső lángon kb. húsz percig sütöttem.
Akinek nincs ilyen formázója, az pogácsaszaggatóval vágja ki a köröket és a lekvár beletétele után félbehajtva kézzel jól nyomkodja össze a szélein a tésztát.
Én is csináltam ilyeneket is. Ezek kisebbek lettek.
Amikor kisűltek a kiflik még forrón vaníliás porcukorba hencsergetjük.

Vaníliás porcukorba forgatjuk

Felirat hozzáadása
Mindannyian szeretjük és eldobozolva egy-két hétig is eltartható.  

2012. március 23., péntek

Sárgarépás mascarponés tündértortácskáim

Sárgarépás mascarponekrémes cupcake
Hozzávalók a tésztához:
250 gr reszelt sárgarépa
150 gr liszt
150 gr cukor
2 tojás
0,8 dl napraforgóolaj
1 sütőpor
1tk őrölt fahéj
1 kisebb narancs

Krémhez:
150 gr tejszínkrémsajt
150 gr vaj
50 gr porcukor


Elkészítés:
A tojást a cukorral habosra keverjük, a répát apróra lereszeljük. A narancs héját is lereszeljük, a húsát felkockázzuk. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a fahéjat.A tojásos masszához hozzáöntjük az olajat, majd óvatosan az összes többi hozzávalót is belekeverjük.
A tésztát muffinformákba kanalazzuk (a forma 3/4-éig) és előmelegített sütőben 175 fokon alsó-felső lánggal kb. 25 perc alatt készresütjük. (Tűpróba).
         
A krémhez a hozzávalókat géppel alaposan kikeverjük és habzsákból nyomjuk a muffinok tetejére.
A receptet a NoSaltyn találtam, és kevés változtatással készítettem el.

 
Narancsom nem volt itthon, ezért egy citrom héját reszeltem a tésztába, a narancs húsa helyett pedig 5-6 szem aszalt sárgabarackot apróra metélve.
A krémet 100 gramm házi mascarponéből, 100 gramm vajból, 50 gramm porcukorból és egy citrom levéből kevertem ki, színezésre kevés kurkumát használtam és csöves nyomózsákból nyomtam a muffinok tetejére.
Nagyon finom lett a muffin tésztája is és a krém is, és jó volt az összhatás is.
A SAD-ra (Süss, Alkoss, Díszíts) készítettem, részletek Geztenyénél.
A díszítést még lehet fejleszteni, de a muffinsütés már megy és a család megszerette ezt a fajta süteményt.
Félbevágott cupcake
      
A krém kevésnek bizonyult, ezért néhányat csak vékonyan bekentem a krémmel és plasaztikcsokival borítottam.
     

2012. március 21., szerda

Cupcake - tüdértortácskáim

Cupcake
Cupcake - angol szó. Cup: csészét jelent, cake: torta, tehát csészetorta. Másutt tündértorta elnevezéssel találkoztam, gondolom a színes díszítés a névadója.
Csésze torta azért, mert a hozzávalók mértékegysége többnyire csésze, de talán azért is, mert kis csészeformájú edénykékben készülnek.   Egész mostanáig nem tudtam, mi a különbség a muffin és a cupcake között. Most is odajutottam, hogy túl sok különbség nincs. Bár ennek a blognak az írója szerint van, szemlélteti is a különbséget.
A muffin receptet a  Főzzünk együtt blogról vettem.
Hozzávalók:
1 bögre darált mák
1 bögre porcukor
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 tojás
1 tk sütőpor
2 ek olaj
36 szem magozott meggybefőtt

1 bögre: 2,5 dl

Elkészítés:
Összekevertem a száraz hozzávalókat, másik edényben a folyékony hozzávalókat, majd a kettőt egybeöntöttem. A szilikon muffinformák mindegyikébe mertem egy evőkanál masszát (elég híg a massza, de nem kell megijedni, a végeredmény jó lesz), erre rádobtam a lecsepegtetett meggyszemeket (mindegyikbe hármat), majd a maradék masszát elosztottam a muffinformák tetején. Nekem 14 darab lett ebből a mennyiségből. A sütőt már előzőleg bemelegítettem 180 fokra  és alsó-felső lángon 30 percig sütöttem.

Krém:
10 deka krémsajt
5 deka szobahőmérsékletű vaj
1 púpozott evőkanál porcukor
1 teáskanál rózsavíz
villahegynyi céklapor

A vajat önmagában egészen krémesre keverjük, majd továbbkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, és a rózsavízben feloldott céklaport.
Ezt a krémreceptet Pixi Pie  oldalán találtam, főleg azért lett szimpatikus, mert nem túl vajas, de persze én némi módosítással készítettem el. Először is nem volt rózsavizem, tehát az kimaradt, céklaport nem használok, de frissen reszelt cékla levével megszíneztem, meg 2 evőkanál rumot is tettem a krémbe, amihez mascarpone krémsajtot használtam.
Nagyon finom könnyű krém lett a végeredmény, melyet nylon zacskó sarkából nyomtam a muffinok tetejére. Hát úgy, ahogy tudtam, mert az ilyen műveletekben ügyetlen vagyok. Már van kinyomózsákom különféle csövekkel,  talán kétszer próbálkoztam vele, de nem igazán sikerült, így maradtem a nylon zacskónál.
Még cukorgyöngyökkel díszítettem, meg a Tardis tortánál maradt kék fondantot vajjal keverve szintén zacskóból nyomtam rájuk.
Hát ilyenek lettek:
Először mindegyik tetejét lekentem krémmel
nylon zacskóval díszítve
Határozottan finomnak találta mindenki a kis tortácskákat.  
   
   

 

2012. március 20., kedd

Köszöntöm rendszeres olvasóimat

Nyílik az ibolya a kerítésünk mellett

Szeretettel köszöntöm blogom hűséges olvasóit, rendszeres követőimet!
Mind a 108 személynek egyformán szól a köszöntés.
Mert ugye illett volna kerek számnál ünnepelni (az ötvennél még így volt), de valahogy a százat nem vettem észre. Pedig egyik bloggertársam, Ditta úgy két hete gratulált nekem ahhoz, hogy "százados" lettem. Azt hiszem, kicsit lassan jár az agyam, mert fogalmam sem volt, miről beszél. Néhány napi gondolkodás után persze rájöttem, de akkor már 103-an voltak a hűségeseim, és úgy gondoltam, megvárom a bejegyzéssel a 108-at.
Hogy mért pont annyit?
Mert összeszámoltam és 8 személy van a rendszeres olvasóim között, aki rokon vagy barát. Nekik is nagyon örülök, de ők elfogultak lehetnek velem szemben.
Százan viszont ismeretlenül is visszajáró olvasóim és nagyon jó érzés, hogy ennyi embert érdekelhet a sütögetéssel, tortadíszítéssel járó konyhai tevékenységem (meg némi egyéb).
Nagyon jól esnek a hozzászólásaitok, a bíztatások, és jöhet a (kíméletes) kritika is.
Látom más blogokon, hogy külön köszöntenek minden új követőt. 
Nos én erre sajnos nem tudok időt szánni. Sőt azt is elárulom, hogy nem mindig vettem észre azonnal, ha bővült a tábor. 
De amikor észreveszem, igyekszem tájékozódni az új követőről, ha blogol, én is felíratkozom nála.
És itt köszönöm meg azoknak a rendszeres látogatóimnak, hogy olvasnak, akik ugyan nincsenek felíratkozva, de a forgalom forrásaiból látom, hogy szinte napi rendszerességgel bekukkantanak hozzám(egyébként ők vannak többen).
Tehát kalapemelés a névtelenek előtt is.
Egyúttal megköszönöm a facebookos oldalam (Tortafüggő Marisz) lájkolóinak is a látogatást.
Most pedig nem hálálkodhatok tovább, mert sürgősen neki kell látnom az ebédfőzésnek. 


Nálunk már tavaszodik, ezzel a frissen fotózott ibolyával kívánok szép napot és szép tavaszt minden kedves olvasómnak!     

2012. március 19., hétfő

Eszterházy torta

Eszterházy torta
Az eszterházy tortának nehezen álltam neki, féltem tőle, mint általában az olyanoktól, amihez lapokat kell sütni.
De régóta kacérkodtam vele és most megsütöttem.
Praliné Zsuzsi receptjét választottam, olyan élvezetesen írta le, hogy már nem is féltem tőle. Egy ideig.....
Tészta hozzávalói:

5 tojásfehérje
15 deka cukor
15 deka darált dió
5 deka liszt
csipet fahéj

Krém hozzávalói:
4 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
10 deka porcukor
15 deka vaj
10 deka darált dió
rum ízlés szerint
Tetejére:
10 deka fehércsoki
4 deka tejcsoki

Elkészítés:

Először egy sütőpapírra 4 db 18 cm átmérőjű kört rajzolok és kivágom, ekkora lapokat fogok sütni. Eredetileg 5 lap kellene, de most négy lesz.
A tésztához a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verek, beleforgatom a fahéjas lisztet, majd a darált diót is. A négy körlapra elosztom a tésztát - lemértem és egyenlő mennyiség került minden lapra -, majd 180 fokra előmelegített sütőben az első lapot 12-14, a többit 10 perc alatt megsütöm (én alsó-felső lángot használok).

Nyers tészta
Kisült tészta












Addig kell sütni, hogy éppen csak színe legyen. Óvatosan húzzuk le a papírt róla, mert könnyen törik. Először aggódtam, hogy az utolsó lapokhoz összeesik a tészta, de nem volt ilyen probléma.
Míg a lapok hűltek, elkészítettem a krémet.
Megfőztem a pudingot és míg hűlt kikavartam a vajat a porcukorral. Jól kihabosítottam, majd hozzákevertem a pudinghoz, végül beleadtam a darált diót és két evőkanál rumaromát.
A krémmel megkentem a lapokat, körbe a torta oldalát, de véletlenül még a tetejét is - oda nem írta a recept, de nem lett belőle probléma.

Felirat hozzáadása
Tetejére először megolvasztottam a fehércsokit (mikróban), rákentem a torta tetejére, majd megolvasztottam a tejcsokit, nylon zacskóba töltöttem, melynek a sarkát kivágva a torta közepéről kifelé elindulva csigavonalat rajzoltam. Aztán gyorsan egy fogpiszkálóval bentről ki, majd kintről be csíkokat húztam - ez adja a jellegzetes Eszterházy mintát.
       
Nem mondom, hogy hibátlan, de sima mezei háziasszonyként első próbálkozásra nem olyan rossz.
A tortát szombaton délelőtt csináltam. Mivel születésnapra készült, számítottam délelőtt még felszaladni a városba gyertyáért, de nem jött össze. Egy már készen levő fondant virágot tettem a közepére, most ez jelezte az ünnepi alkalmat.
Egy idősebb barátnőm 76. születésnapjára vittem meglepetésnek. Még nem jött el a szülinapja, de gondoltam, hogy a hosszú hétvége miatt most tartják, mert az egyetemista unokájuk is hazajön.Jól gondoltam. Már készült az ünnepi estebéd, mire odaértem a tortával. Ez a barátnőm egy évvel ezelőtt agyvérzést kapott, melynek következtében lebénult egyik fele, ezért tolókocsiban van, beszélni nem tud. De mutogatásából, arckifejezéséből megértettem, hogy tetszik  a torta és nagy örömet szereztem vele  neki. Remélem, finom is volt.
Praliné Zsuzsi továbbment a díszítésben, mert még pluszban eszterházy - bonbonokkal díszítette az általa készített tortát. Nálam ez elmaradt.
Összegezve: nem is volt olyan vészes ennek a tortának a készítése, mint amennyire féltem tőle.
Biztos, hogy ezt a tortát megismétlem!

2012. március 17., szombat

Fonott foszlós kalács

Fonott foszlós kalács
Minden húsvétkor én sütöm a kalácsot a családnak, meg egy-két idős rokonnak, jóismerősnek is szoktam vinni.
A recept évtizedek óta ugyanaz, csak a mennyiségeken szoktam változtatni - a kenyérsütő gépbe nem lehet két kiló lisztet egyszerre beletenni. De mivel nem sok gond van vele, hát egymás után többször megcsinálom.
Hozzávalók:
fél kg liszt
2,8 dl tej
10 deka vaj vagy margarin
2 ek cukor
1 tk só
2 tojás
2,5 deka friss élesztő

A tejet meglangyosítom és a kenyérsütőgép tartályába öntöm. Hozzáadom a két tojás sárgáját, cukrot, sót, öt deka olvasztott vajat, ezután öntöm bele a lisztet, melynek a tetején mélyedést csinálok és ebbe morzsolom az élesztőt.
Máris lehet a gépet bekapcsolni és indulhat a program. Amikor már összekeverte a tésztát és sípol a gép, akkor öntöm bele a másik öt deka olvasztott vajat és legközelebb csak miután megkelt a tészta, akkor van dolgom a géppel, kikapcsolni.
A tésztát lisztes deszkán kicsit átgyúrom.

 
 









Elvágom , és hat rudat sodrok, melyeket hármasával összefonok és a két
fonatot egymásra helyezem. (Egyik fonatot kicsit több tésztából,ez lesz alul, másikat kevesebből csinálom, ezt a tetejére teszem.) Megkenem a tojások fehérjével és kelesztem 40-45 percig.







Míg kel, bemelegítem a sütőt 200 fokra, majd alsó-felső lángon kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm. Öt perccel a kivétel előtt egy teáskanál cukor két evőkanál tej keverékével átkenem (ez elmaradhat). Kivétel után konyharuhába csomagolom és igyekszem kivárni, hogy langyosra hűljön, aztán lehet szeletelni.

   
Most úgynevezett "próbasütést" csináltam bemelegítésként húsvét előtt.
Finom lett, pillanat alatt elfogyott. Egy kicsit édeskés ízű, ha nem kenem le sütéskor cukros tejjel, akkor inkább sós. A kész kalács kb. 90 deka szokott lenni.
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...