Összes oldalmegjelenítés

2012. február 29., szerda

Olajkúra - tavaszi méregtelenítés

Napraforgóolaj
Az olajos öblögetést már több mint húsz éve alkalmazom egészségem érdekében.
Vagy a Természetgyógyász, vagy az Elixír magazinban olvastam, és mivel egyszerűnek tűnt, olcsónak, mindjárt ki is próbáltam és azóta is csinálom.
Az ayurvédikus gyógyítás  alkalmazza, de tudomyányos körökben is imerik ezt a módszert,  Dr.F.Karach ukrán orvos először saját magán próbálta ki, majd másokon is kipróbálva tudományosan is igazolta az olajkúra jótékony hatását.
Tehát maga az olajos öblögetés, olajrágás egy méregtelenítő tisztító, megelőző eljárás.
Reggel éhgyomorra egy evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olajat vegyünk a szánkba és forgassuk, zubogtassuk, szűrjük a fogaink közt legalább 15-20 percig.
Jól keverjük össze a nyállal, csukott szájjal öblögessünk, majd ha letelt az idő köpjük ki és alaposan mossunk fogat, öblítsünk szájat utána. A kiköpött folyadéknak  fehérnek, tejszerűnek kell lennie.
Vigyázzunk közben, hogy ne nyeljük le, mert  mérgező! Ezért alaposan fertőtlenítsük a mosdókagylót is, vagy ahova köptük.
Ennyire egyszerű az egész és talán ezért sokak számára hihetetlen és elfogadhatatlan.
E módszer által a száj nyálkahártyáján keresztül távoznak a szervezetből a méreganyagok. Jótékony hatása legszembetűnőbb a  szájbelső  állapotára.
Csökkenti a lepedéket, ínygyulladást,megszünteti a fogínyvérzést, a laza fogak megszilárdulnak,sőt kifehérednek.
Ehhez persze kúraszerűen kell alkalmazni néhány hétig, esetleg hónapig.
De egyéb esetekben is jótékonyan hat az egészségre:fejfájás, gyomorpanaszok, szívpanaszok, reumás és izületi bántalmak, vese, máj, álmatlanság,stb.
Én első alkalommal három hónapig csináltam ezt a kúrát úgy, hogy még napközben is, amikor eszembe jutott. Először - mint minden méregtelenítésnél - kicsit gyengébben éreztem magam, de aztán ahogy egyre több méreg távozott általa a szervezetemből, jobb lett a közérzetem,fogínyproblémáim renbejöttek,
alvásom rendbejött, a gyakori fejfájásaim megszüntek, és talán még az szembetűnő, hogy az influenza és egyéb járványokat nem szoktam elkapni.
A környezetemben élő emberek közül persze többen kipróbálták már az én "csodamódszeremet". Volt aki már az első perc után kiköpte, mert olyan hányingere volt, hogy ezt nem lehet csinálni. Más pedig végigcsinálta és csinálja azóta is évente négyszer három hétig, neki ez lett a bevált méregtelenítés.
Nem akarok senkit rábeszélni, csupán bemutattam,én hogyan kezdem a tavaszi méregtelenítést.
Akit bővebben érdekel a téma, az alábbi linkeken is tájékozódhat róla: :http://store24.hu/orbanmajor/termekek/etkezesi_olajok/napraforgoolaj_hidegen_sajtolt_1000_ml,
vagy http://hu.hicow.com/fog%C3%A1szat/ayurveda/fog%C3%ADnygyullad%C3%A1s-750244.html

http://magazin.gyogyulasutjai.hu/archivum/19/index.html#cikk02
http://repaelixir.blogspot.hu/2013/09/olajos-zubogtatas.html



Hidegen sajtolt napraforgó olaj

2012. február 27., hétfő

Sonkás, sajtos rakott palacsinta

Rakott palacsinta
Trollanyunál tetszett meg ez a fajta sós rakott palacsinta és most jött el az ideje a megvalósításnak. Ugyanis a sütőm még nincs megjavítva, tehát ez is hozzájárult, hogy ezt válasszam. Lényegében ugyanúgy csináltam, ahogy ő,   csak kevesebb palacsintát tettem egymásra. A palacsintákat a megszokott receptem  szerint sütöttem, csak dupla mennyiséget.
Az egyéb hozzávalókból sonka 20 deka volt itthon, tojást csak 3-at szánhattam rá,
a krémsajt 125gr-os volt.
Sajtszósz hozzávalói:
fél liter tej
5 deka vaj
2 ek liszt
15 deka krémsajt
5 deka reszelt sajt
4 gerezd fokhagyma
só,őrölt bors,
kapor
Elkészítés.
A megolvasztott vajra rászórtam a lisztet, kicsit pirítottam majd felöntöttem a tejjel és habverővel állandóan kevergetve megfőztem a besamel mártást. Sóztam, borsoztam,beletettem a reszelt sajtot és a krémsajtot (Philadelphiát). Kapor helyett friss petruska levelet metéltem apróra, meg néhány oregánó ágat.
A tojásokat már előzőleg keményre főztem és felkarikáztam, a gépsonkát is felkockáztam.
Rétegezéshez kivajaztam egy jénai tálat és a beletett palacsintára először a besamelből kentem, majd sonkakockákat és tojáskarikákat raktam.

Így  rétegeztem
Így rétegeztem 12 palacsintát, tetejére palacsinta került, amit jól megkentem tejföllel.

Most 180 fokos sütőben 20 perecig kellett volna sütni. Van egy harminc éves gáztűzhelyem, amit  disznóvágásokkor szoktunk használni. ennek a sütője működik ugyan, de hőmérsékletet nem mér, alul éget és mindenféle samott téglás meg gőzölős praktikákat szoktam alkalmazni, ha mégis ezt kell használnom.
Ebbe most is betettem, de szerintem csak átmelegedett benne, aztán gondoltam egyet és mivel a rossz villanysütőm grillezője működik, ezért   2-3 percre beraktam grillezni.

Grillezés után
Kicsit pihent, aztán szeleteltem. Nekünk nagyon bejött, ilyet máskor is fogok csinálni, de elég elé egy könnyű leves, mert nagyon laktató.
           
Az egészben maradt palacsintákat narancsos sárgarépa lekvárral megkentem, így édes palacsintánk is volt.


2012. február 25., szombat

Nápolyis tekercsek


Nápolyis tekercsek
   

Nem szeretem a megkent nápolyilapokat, ezért nem is szoktam ilyet készíteni, egy-két alkalmat kivéve, mikor a nagyobbik fiam kollégista korában kimondottan ezt kérte. Már tizenöt éve biztos nem csináltam, és most sem ez volt a szándékom, de elromlott a sütőm, ezért valami sütés nélkülit keresgettem a neten. Így akadtam Gál Edit nápolyis tekercseire, ami elsősorban küllemében megtetszett, így hát rögtön neki is láttam.
Hozzávalók:- nápolyi lapok és kétféle krém.
I.krém:
Felfőzünk 5-6 dl tejben 20 deka cukrot. Hozzáadunk 25 deka darált kekszet, 20 deka darált diót, 2 ek kakaóport, ízesítjük kevés rumesszenciával, csipet őrölt fahéjjal és még melegen rákenjük a nápolyi lapok simább felére.
II.krém:
25 deka Ráma margarint habosra keverünk 20 deka porcukorral, hozzáadunk 5 deka kókuszreszeléket és 1-2 vaníliás cukrot.
Ezt a krémet a kakaós krém tetejére kenjük és szorosan  feltekerjük a lapokat.
Én csak fél adagból csináltam, mivel a nápolyi lapokkal fenntartásaim voltak. Szárazon nagyon törnek a lapok, és éltem a gyanúval, hogy nem fog sikerülni a feltekerés. Most nagy alakú nápolyi lapok voltak itthon, 27x37 cm-esek, ennek egyik fele eléggé barázdás a mintától. Én erre a felére kentem a krémet,alulra a barnát, rá a fehéret. És tényleg, a meleg krémtől a lapok meglágyultak és hiba nélkül sikerült feltekernem.
Először a kakaós-diós krém
Második réteg a kókuszos-vaníliás krém
Rendben sikerült felcsavarni
Tetejüket megcsurgattam kis olvasztott csokoládéval
Felszeletelve
 Mivel fél adagból készítettem a krémeket, a nagy alakú nápolyilapokból kettőt kentem be. Kb. két centi szélesre felmetélve kétszer 19 darab lett .
A metélés előtt tanácsos 1-2 órára hűtőben tartani,úgy könnyebben szeletelhető.
És nagyon finomnak találom annak ellenére, hogy én a nápolyit nem szeretem.
Vagy ezek szerint mégiscsak szeretem?

2012. február 23., csütörtök

Női kalap torta


Női kalap torta
Ezt a tortát is még vasárnapra csináltam,ugyanis összevont születésnapi vendégségben voltunk, ahol összesen öt születésnapos volt.Négy tortát készítettem meg egy adag sajtos ördögpirulát.
Ez a torta egy sütés nélküli gesztenyetorta, megformálva női kalapnak. Receptjét a NoSalty-n találtam, persze én csokoládé helyett  fondant borítást alkalmaztam.
Hozzávalók:
250 gr fagyasztott gesztenyemassza
1 csomag babapiskóta
 4 dl habtejszín
2 dl tej
1 dl rum, vagy 1 tk rumaroma


Tetejére
100 gr étcsoki
50 gr fehércsoki


Elkészítés:
Egy tálat kibélelünk folpackkal. A gesztenyemasszát  jól kikeverjük a rummal, hozzáadjuk a tejszínt felverés nélkül.
A tejbe pár másodpercre belemártjuk a babapiskótákat (ne áztassuk el!) és kirakjuk vele a tál alját és oldalát. Megkenjük a gesztenyés krémmel. Újra piskóta, majd massza következik, mindez addig, míg elérünk a tál pereméig. Az utolsó réteg piskóta legyen. Folpackkal lefedve egy éjszakán át pihentessük hűtőben.Másnap tálcára borítjuk és a tetejét leöntjük a megolvasztott  étcsokival. Mikor ez rádermedt, felolvasztjuk a fehércsokit és azt is rácsurgatjuk.
Ahogy én csináltam:
Ezt a tálat raktam ki babapiskótával:
   


A recept nem ír semmi fixálót a gesztenyés krémhez, én azért előkészítettem egy teáskanál agar-agart, amit aztán végülis kifelejtettem belőle. ezért a krém állaga aggodalomra adott okot. miután hűtőben töltött egy éjszakát, elég jól megdermedt, de félő volt, hogy majd szobahőmérsékleten kifolyik a borítás alól. Amikor megtelt a tál, visszahajtottam
 a folpack széleit, és még egy tányért is tettem a tetejére nyomatéknak.
A borításhoz fehér pillecukrot használtam, amit kevés kurkuma porral színeztem, margarin helyett pedig egy teáskanálnyi saját készítésű körömvirág olajat, így kapta a színét. Kinyújtott fondantra egy direkt erre a célra vásárolt műanyag klipsszel mintát nyomtam, ebből szúrtam ki a szíveket linzerkiszúróval, ami a kalap dekorációja. Találtam egy megfelelő hosszúságú muszlin szalagot rákötni, odatűztem egy fondant rózsát és ennyi. Lehetett volna még szépítgetni, díszítgetni, de általában úgy szoktam járni, hogy arra már nem marad időm.


A megajándékozott - a menyem húga - így is nagyon örült neki. Nem vágtuk az ebéden fel, mert összesen 8 torta volt 18 személyre, nem bírtunk volna annyifélét enni, de remélem, hűtőben 1-2 napot kibírt, és finom volt..

2012. február 22., szerda

Két torta születésnapra


Narancsos-túrós torta

Kókuszos bajadéra torta
Ikerlányok tizenharmadik születésnapjára készült ez a két sütés nélküli  torta.
Kétpetéjű ikrek, nem hasonlítanak egymásra sem alkatilag, sem tulajdonságaikban. De jó testvérek, rájuk bíztam a választást és vita nélkül megegyeztek a tortákon.
Narancsos túrótorta:
Egy 18 cm-es kapcsos formában piskótát sütöttem 2 tojásból. Lapjában ketté vágtam, az egyik piskótakarikát a tortaforma aljára tettem, erre került a túrós töltelék, amelyet a másik piskótakarikával betakartam.
A túrós tölteléket recept nélkül, csak úgy gondolomra meg kóstolással kevertem az alábbi módon:
Túrós töltelék:
fél kg félzsíros túró
25 deka mascarpone
2-3 ek sűrű tejföl
1 narancs reszelt héja és a leve
1 nagyobb narancs összevágott húsa
1 mokkáskanál vanília kivonat
5-6 evőkanál porcukor
A túrót áttörtem (én csak krumplitörővel szoktam) és a többi hozzávalóval jól kikevertem. Felét az alsó piskótalapra símítottam és kiraktam az összekockázott narancshússal. Kicsit kevésnek találtam a gyümölcsöt, de mivel több narancsom nem volt otthon, ezért még őszibarack befőttet daraboltam hozzá. Betakartam a túrótöltelék maradék felével, tetejére raktam a másik piskótakarikát és hűtőbe került éjszakára. Másnap vékonyan körbekentem öt deka vaj öt deka porcukor, kis narancslé elkeverve és ezután került rá a pillecukorból készült fondant borítás és díszítés.
Rita ezt választotta
A másik lánynak  ugyanekkorára állítottam be a tortagyűrűt és sütés nélküli hasonlóan borított tortát kreáltam.
Tortának csináltam meg a Lakoma gasztrooldalon talált receptet.

Kókuszos bajadéra torta:
I. massza:
Egy normál ostyalap
30 deka darált háztartási keksz
1,5 dl tej
12,5 dkg margarin
12 deka cukor
1 cs vaníliás cukor
II.massza:
25 deka kókuszreszelék
1,5 dl tej
12,5 deka margarin
12 deka cukor
1 cs vaníliás cukor

Mindkét massza készítésénél a tejet, cukrot, vaníliás cukrot, margarint kevergetve összeolvasztjuk, felforraljuk.
Az I. masszához a tejes folyadékba belekeverjük a darált kekszet és rásímítjuk az ostyalap rücskös oldalára.
A II. masszához a felforralt margarinos tejbe a kókuszreszeléket keverjük bele és ezt a masszát az előzőre rásímítjuk.
Hűtés után az eredeti recept szerint vajjal összeolvasztott csokimázzal leöntjük.
Persze én kerek 18 cm-es tortaformába nyomkodtam a masszákat, a tetejére is vágtam ostyalapot, majd hűtés után teljesen körbekentem vaj-porcukor-citromlé kikeverve. Ismét hűtés és ezután kapta a pillecukorból készült fondant borítást.
Zita tortája
A lányok örültek a tortáknak, aznap még fel se vágták, gyönyörködtek bennük.
De vasárnap óta már beszéltünk (chateltünk), azt írták finomak voltak.    

2012. február 20., hétfő

Sportszelet torta

Sportszelet torta
Születésnapra készítettem ezt a tortát. Sportszelet tortára kétféle receptet találtam, most a Szederliget blogból választottat készítettem el, mégpedig dupla adagban, mert nagy születésnapi tortát akartam.

Tészta hozzávalói:
  • 350 g liszt
  • fél cs sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 3 ek kakaópor
  • 150 g porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 50 g Rama
  • 0,75 dl tej
  • 1 narancs reszelt héja

Krém hozzávalói:
  • 3 dl tej
  • 1 zacskó csokipuding por
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 120 g cukor
  • 125 g (fél cs) Rama
  • 3 ek kakaópor
  • rum vagy rumaroma

Máz a bevonáshoz
  • 2,5 ek kakaópor
  • 2,5 ek porcukor
  • 1,5 ek tej
  • 50 g Rama
Tészta elkészítése:

  1. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és tejet. Dagasztófejjel alaposan összedolgozzuk az egészet. (Én nem használtam dagasztógépet).
  2. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk. (Lemértem a tésztát).
  3. Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük. Ha szükséges, széleit levágjuk. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta. Én a tészta széleit visszanyomkodtam a formába, nem vágtam le.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert akkor nagyon kiszáradnak!
Krém elkészítése:
  1. A pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakaóport és a rumot vagy aromát. Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.
  2. A lapok közül a legszebben sikerültet féretesszük- ez lesz majd a tortánk teteje-, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjunk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt.
Mint már az elején írtam, én dupla adagból készítettem a tortát. Tíz lapom lett, egy eltörött, ezért kilencet használtam fel.Összeállítás után a tortát egy éjszakára hűtőbe tettem, a díszítésre csak másnap került sor.  Nem vágtam le a lapok széleit, ezért a máz rácsorgatása után az oldala egyenetlen volt így csokiforgáccsal ragasztottam körbe, meg a tetejét is. De mivel mozgatáskor eléggé potyogott róla a csokiforgács, ezért ki kellett találnom valamit. Fehércsokit olvasztottam és nylonzacskó sarkából kusza vonalakat húzkodtam rá, ami összefogta a csokiforgácsokat és rendesen rászilárdult a díszítés is a tortára, kibírta a több mint harminc kilóméteres autóztatást is.


        


A torta belseje
     
A torta nagyon finom volt, valóban a sportszelet csokira hasonlító az íze, valószínűleg a narancshéj, rum és a kakaó annak is a domináns íze. Annyit megjegyzek, hogy legközelebb ha készítek, több krémet keverek, akkor az oldalát is körbe tudom kenni egyenletesre.
Összességében elégedett voltam vele és a megajándékozott rokonhölgy is örült neki, a többi vendégnek is ízlett.  Köszönet a receptért Szederligetnek, ilyet máskor is fogok sütni.      



2012. február 19., vasárnap

Joghurt fánk


Joghurt fánk
Egy-két nappal ezelőtt kinéztem magamnak egy jó joghurtos fánk receptet valamelyik blogban. Mentettem is a kedvenceimhez. Ma aztán géphez ültem, hogy előkeressem a receptet, de a kedvenceket nem tudtam megnyitni. Ezen csak az csodálkozik, aki nem ismeri a számítógép kezelési ismereteimet. Nálam elég gyakran előfordul, hogy véletlenül valamit elállítok, aztán vagy rájövök, mi a probléma, vagy nem. Most nem volt időm ilyesmivel vacakolni, ezért gyorsan beütöttem a google képkeresőbe a joghurt fánkot. Rögtön a legszimpatikusabb képre kattintottam és máris azon a blogon voltam, ahol éppen egy nekem való receptet találtam. Ott mini fánk volt az elnevezése.

Joghurt fánk :
1 kispohár joghurt
1 db tojás
15 deka liszt
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag sütőpor

Egy tálban a hozzávalókat gyorsan összekeverjük, aztán egy kanál segítségével forró olajba szaggatjuk. Szép aranybarnára sütjük mindkét felét. Lecsepegtetjük.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk, vagy lekvárt adunk mellé.
A joghurt 150 grammos volt, a sütőpor foszfátmentes . Én csipet sót is tettem bele.
Huszonöt perc alatt asztalra tehettem a kisült fánkokat. Kettőnknek ez az adag épp megfelelő. Nekem 12 darab lett, de a kanál nagyságával a darabszám szabályozható. Könnyű, lyukacsos szerkezetű, nem túl édes sütemény. Ilyet máskor is fogok sütni.

kicsit terjeszkednek sütéskor
           
Kakaós porcukorral meghintettem
A receptet   Piroska   blogján találtam, ezúton is megköszönöm neki.    

2012. február 16., csütörtök

Csokigalléros csokitorta

 
Csokigalléros sütés nélküli torta
A csokigallért már régóta szerettem volna kipróbálni, de csak azért nem csináltam tortát, hiszen valamit szinte mindennap sütök.
Most viszont alkalom adódott, a nővérem névnapja. Lázasan keresgettem a csokigalléros tortákat a neten, így akadtam egy sütés nélküli csokitorta receptjére.

Sütés nélküli csokitorta:

Tészta hozzávalói:
80 gr darált háztartási keksz
40 gr darált dió
20 gr olvasztott vaj
10 gr kakaópor
60 gr porcukor
1 teáskanál rum
2-3 ek tej

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Mivel nem volt itthon tej, narancslével dolgoztam helyette. Egy 18 cm-es tortakarikát tálcára helyezünk (az alja most nem kell) és az összegyúrt tortaalapot kézzel belenyomkodjuk a tortagyűrű által határolt belső részbe. Hűtőbe tettem, míg a krémet elkészítettem.

Krém hozzávalói:
200 gr étcsokoládé
350 ml tejszín
30 gr cukor
30 gr vaj
1kávéskanál vanília kivonat

A csokoládét 150 ml tejszínnel, a cukorral, vajjal és a vanília kivonattal összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A maradék 200 ml tejszínt habverővel keményre verjük, majd összeöntjük a már kihűlt csokoládés tejszínnel és a kettőt géppel alaposan összekeverjük, majd a tésztára símítjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, olvasztott csokival lehet dekorálni a tetejét, a tortagyűrűt levéve tálaljuk.
Én a torta tetejére vágtam egy ostyalapot, és azt maradék plasztikcsokival vontam be )épp csak elég lett rá).
Csokigallér készítése:
 
A csokigallérhoz körbemértem a torta kerületét (56 cm) és a magasságát(5,5 cm) és sütőpapírból 56x6,5 cm-es csíkot vágtam (magasság egy centivel legyen nagyobb). Erre szíveket rajzoltam, majd átszúrkáltam tűvel a szívek körvonalát. Ezután megfordítottam és a papír fonákjára a tűszúrások mentén olvasztott fehércsokiból megrajzoltam a szívmintákat.

Zacskó sarkából mintáztam
Nyolc deka fehér csokit olvasztottam, nylon zacskóba töltve a hegyét kivágva rajzoltam a sütőpapírra a szíveket. Hagytam megszáradni.
Addig 15 deka étcsokit mikróban lassan(450 watton) felolvasztottam és a papírcsíkra öntöttem a már megszáradt szívekre.
Mindkét oldalán kicsit melléfolyt
Hagytam kb 2-3 percig dermedni a csokit, majd spatula segítségével felemeltem a csíkot és ráhelyeztem a gallért körbe a tortára.
 
Itt még rajta van a papír
Most derült ki, hogy valahol elszámoltam magam, mert 5-6 centivel rövidebb lett a gallér. Ráhelyezés után körbe símogíttam, majd 2-3 perc múlva lehúztam róla a papírt.
A papír eltávolítása után
Díszítéssel kellett eltakarnom a hiányzó gallér részt. Egy fondant virágot helyeztem oda, a torta tetejére pedig  csokis fenyőtoboz került, amit a nővérem nagyon szeret. A feliratos lapocskát készen vettem.
A sütés nélküli csokitorta receptjét  citromhabnak köszönöm meg, a csokigallért pedig kiskuktának .              

Hátulról

Julianna napi torta
A tortát nem személyesen adtam át az ünnepeltnek, felénk most olyan időjárás és útviszonyok vannak, hogy akinek nem muszáj menni az maradjon otthon.
Keresztlányommal küldtem el a tortát, de meglepetés volt a nővéremnek, mert én már telefonon addigra felköszöntöttem. Nagyon örült neki, finom volt, lefényképezték megvágva is. Ha kapok képeket, majd azt is felteszem.
******************************************************************************************************************
Felteszek két fotót, melyeket felvágás után kaptam.
Megvágva
Egy szelet torta
         






2012. február 15., szerda

Gyors kalács

Kalács
Nagyon sokféle kelt tészta receptet ismerek és használok, de a gyors megoldásoknak híve kell, hogy legyek, mert az idővel hadilábon állok (szinte mindig).
Ez a kalácstészta is gyorsan elkészlül, főleg ha a kenyérsütő gépben állíttatjuk össze.
Hozzávalók:
fél kiló liszt
3 dl tej
fél cs. sütőpor
2,5 deka élesztő
1 dl étolaj
2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 mokkás kanál só
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kidagasztjuk és lisztezett deszkára borítva kinyújtjuk. Tölthető bármilyen töltelékkel:lekvár, mák, dió, kakaós cukor, stb. Készíthető kifli vagy csiga formára, előnye még, hogy nem kell keleszteni, azonnal süthető.
Most nagyon siettem, ezért a kenyérsütő gépbe a szokásos sorrendben - alul a folyadék, rá a liszt, tetején kis mélyedésbe morzsolva az élesztő - betettem mindent. Aztán kerestem a hűtőben a túrót, mert túrós kalácsra gondoltam, csakhogy elfelejtettem, hogy körözöttnek bekevertem. Azt találtam ki, hogy felütöttem három tojást, sóztam, borsoztam, villával jól felvertem, majd kb. három dl-nyi tejföllel jól elkevertem. A kenyérsütőből kivett tésztát kicsit átgyúrtam, kinyújtottam és ezzel a keverékkel kentem be, feltekertem és a tojások fehérjével átkentem a külsejét.
Átlósan fért csak el a tepsiben. Előmelegített forró (200 fokos)sütőben alsó-felső lángon 35-40 percig sütöttem.
Amikor kisűlt azon forrón átkentem ecsettel tejföllel. Ettől olyan gyenge lesz a kalács héja, hogy másnapra se keményedik meg - ha marad.
Nálunk nem maradt, épp jött a fiam is, felét mindjárt elcsomagoltam nekik, mi pedig leves után ettük. El is fogyott mind, mire eszembe jutott, hogy szeletelve nem csináltam róla fotót. Na, majd legközelebb!  
Ezt a kalácstészta receptet már többször használtam, Itt akadtam rá. Nekünk bevált.

2012. február 13., hétfő

Díjat kaptam!

Emitől és Suncikától kaptam az "Aranyos blog" díjat, mellyel nagyon megtiszteltek, örülök neki és megköszönöm szépen.
A díj szabályai:
1 Említsd meg a blogod-ban a személyt akitől kaptad (ez csak természetes!)
2 Válaszolj a feltett kérdésekre
3 Árulj el magadról egy dolgot, amit még nem tettél meg a blogod-ban
4 Ajándékozd a díjat annyi bloggernek, ahánynak csak szeretnéd
5 Értesítsd a díjazottakat.




A kérdések a következők: 


1. Melyik a kedvenc smink kelléked?
              Összesen három szemceruzám van:kék, zöld,fekete

2. Mi volt a 2011 év trendje (gondolom az öltözködésben)?
               Mostmár a laza, kényelmes, nadrág-póló összeállítást szeretem.


3. Mi a kedvenc desszerted?
               A trópusi gyümölcstorta


4. Kedvenc színed?
               Zöld

5. Mi a keresztneved? 
              Mária


6. Melyik volt az utolsó dal amit meghallgattál?
              Tombe la neige - Salvatore Adamo (Hull a hó)


7. Kutyák vagy macskák?
              kutyák

Amit még nem árultam el magamról a blogon:
              Rendkívül rossz a földrajzi tájékozódó képességem.

Továbbadom a díjat  Anyatigrisnek,  Szabinának, és Zsozsonak.

A díjazottaknak hagytam értesítést, remélem olyan szívesen fogadják, amilyen szeretettel adtam.


Most ezt látom az ablakomból
  Most is hull a hó nálunk, aki szereti, hallgassa meg ezt az aktuális dalt.   

2012. február 12., vasárnap

Méteres kalács

Méteres felszeletelve
A méteres kalács kb. 20 éve volt felkapott sütemény. Hogy miért kalács? Talán idegen nyelvű oldal fordításakor kapta a kalács elnevezést, mert nálunk nem ez a kalács, ez sütemény. A méteres nevet pedig onnan kapta, hogy amikor összeállítjuk a sütit, közel egy méter hosszúságú lesz.
Én Péter Jánosné receptes könyvéből szoktam sütni.
Tészta hozzávalói:
4 tojás
25 deka porcukor
25 deka liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl meleg víz
4 evőkanál kakaópor
3/4 zacskónyi sütőpor
Krém hozzávalói:
25 deka vaj
15 deka porcukor
4 evőkanál rum
1 csomag puncspuding por
fél liter tej
Tetejére:10 deka olvasztott csoki


Elkészítés:
A tésztához a tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, hozzáadva az olajat és a meleg vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet és a tojások keményre vert habját. Ekkor kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaót (én még 2 kanál vizet is teszek) és őzgerinc formában mindkettőt megsütjük.
Forma:30x11x7cm
 Most ebbe a két egyforma szögletes formába öntöttem a tésztákat és egyszerre 180 fokos sütőben alsó-felső lángon fél óráig sütöttem.
Míg hűltek, elkészítettem a krémet. A vajat a porcukorral habosra kevertem, hozzáadtam a rumot is. A pudingot a szokásos módon megfőztem (cukrot csak 2 evőkanállal tettem bele)és amikor kihűlt hozzákevertem a vajkrémhez.
A tésztákat felszeleteltem 1 centiméteresre majd szeletenként megkentem a krémmel és állítva úgy raktam össze, hogy egy sárga, egy barna tészta, közötte a puncsos krém. Amikor minden elfogyott és kész a "méter", leöntöm olvasztott csokival, melyet 1-2 kanál étolajjal kikeverek.
Ferdén felszeletelve rakjuk tányérra, akkor lesz csíkos.
Én három 25-27 cm hosszú rudat csináltam most. A csokibevonást elkapkodtam, de szeletelve nem látszik, hogy nem tökéletes.


25-27 cm hosszú egy

Felszeletelve
Eddig mindig a klasszikus őzgerinc formában sütöttem és akkor félkör alakot adtak ki a szeletek. De szerintem így is jól néz ki. És nagyon finom volt!

2012. február 10., péntek

Gyors pizza

Sonkás pizza

 
Ezt a pizzareceptet az idősebb fiamtól tanultam, már több mint húsz éve.
A gyerek tizennégy éves korában elkerült itthonról, kilenc évig csak hétvégeken meg ünnepeken járt haza, de a kollégiumban volt lehetőség konyha használatra és az arra hajlamos diákok éltek is vele.
Egyszer hétvégén, mikor hazajött, előállt vele, hogy tud egy jó pizzareceptet és megmutatja, hogy kell pizzát sütni. (Én akkor még nen ismertem a pizzát).
Ez este volt, már vacsora után nyolc óra tájban -azért is emlékszem ennyire rá -, de nem lehetett lebeszélni róla, és mivel minden hozzávaló volt otthon, azonnal neki is fogtunk.
Azt tudta, hogy a tésztához liszt kell, só, víz, olaj meg élesztő, de az arányokat nem tudta - arra pontosan emlékezett, hogy az élesztőt a társai úgy morzsolták bele a lisztbe és a többi hozzávalóval meg annyi vízzel elkeverték, hogy képlékeny állagú tészta legyen. Ezt a tésztát mindjárt el kellett nyújtani és tepsibe tenni, ott kelt addig, míg elkészült a feltét. Olyan 30 dekányi lisztből, fél kocka élesztővel kevertünk be akkor a tésztát, pontosan már nem emlékszem.
Együtt gyorsan vöröshagymát, fokhagymát tisztítottunk-metéltünk, még volt friss paradicsom (ősz volt), a ládából morzsolt kukoricát vettem elő, sajtot reszeltünk.
Felkarikáztunk vagy fél szál füstölt vékony kolbászt meg kakukkfüvet morzsoltam rá. Mire kisült odajárt az idő este 10 órára, de azért a nagy gáztepsi tartalmának a  felét azon melegében ketten megettük. (Nesze neked egészséges élet!)
Határozottan jó volt. Azóta is használom ezt a pizza receptet, főleg ha sietek, de mostmár tudom a pontos arányokat. Ahogy most készítettem:
Tészta hozzávalói:
fél kiló liszt
5 deka élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
2-3 evőkanál étolaj
víz - szükség szerint (ezt még soha nem mértem meg, kb.másfél dl)
Elkészítés: a lisztbe belekeverjük a cukrot, sót, az összemorzsolt élesztőt, hozzáadjuk az olajat (napraforgó olajból 3 evőkanállal szoktam, ha olívát használok akkor 2 elég). Szobahőmérsékletű vizet lassan hozzáöntve fakanállal keverve állítjuk össze a tésztát. Kicsit  kidolgozzuk és lisztezett deszkán máris kinyújtjuk, kihúzkodjuk a tepsi méretére, és a zsiradékkal kikent liszttel meghintett tepsibe helyezzük. Letakarjuk, míg elkészül a szósz meg a feltét.
Feltét hozzávalói:
két nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
6 db friss paradicsom vagy 1 doboz hámozott paradicsom
só, őrölt bors,cukor
kevés sűrített paradicsom, vagy paradicsomlé
15 deka gépsonka
20 deka reszelt sajt
3 evőkanál étolaj
friss bazsalikom, oregánó, kakukkfű
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, később hozzátesszük a szétnyomott fokhagymákat és felöntjük paradicsomlével (vagy sűrített paradicsommal). A hámozott paradicsomokat is ekkor szoktam hozzáadni, négyfelé vágva, ha friss paradicsomot használok, azt forró vízbe mártva lehéjazom és úgy darabolom fel). Egy  evőkanál cukrot, egy kiskanál sót, egy mokkáskanál borsot teszek bele és időnként megkeverve sűrű szósszá főzöm.
Ez a szósz kerül a tepsibe tett tésztára és erre kerülnek az egyebek. Én most sonkás-sajtos feltétet tettem. A tésztát egy nagyobb tepsibe és egy kisebb kör alakú pizzasütő formába tettem, melyek alját sütőpapírral béleltem.
Pizzaszósszal megkent tészta
Sonka és sajt került a szószra
tepsi 34x24 cm-es

A zöldfűszereket (most csak kakukkfüvem meg oregánóm volt,az is csak annyi, hogy csak a szögletes tepsire jutott) is most tettem a tésztára a sajt előtt.
Előmelegített sütőben 220 fokon alsó-felső lánggal  20 perc alatt sült ki a tepsiben, a kerek formában jó tíz perc alatt kész lett.
24 cm átmérőjű forma

A tepsiben lévőt felmetéltem és frissen elfogyasztottuk, a másikat eltettem hűvösre és reggel felmelegítve kettőnknek reggelire elég volt.
Más feltétekkel is szoktam készíteni, nagyon szeretjük a gombás-kukoricásat, most pedig, mivel sok cukkinit tettem fagyasztóba, ki fogom próbálni azzal is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...