Összes oldalmegjelenítés

2012. január 31., kedd

Rózsafánk olajban kisütve

Rózsafánk olajban sütve
Farsang idején mindig sütök rózsafánkot is. Nemcsak azért mert mutatós, de kevésbé kényes, mint az élesztős fánkok és nagyon hamar elkészül
A receptje a 2004.januári Meglepetés magazinból való.
Áfonyás rózsafánk néven van, mert áfonyalekvárt ajánlanak hozzá, de nekem az nincs, ezért narancsos sárgarépa lekvárral tálaltam és így is nagyon finom volt.
Ettől eltekintve teljesen a leírás szerint készítettem.
Négy-négy kört helyeztem egymásra

   
 

     
Ebből a tésztamennyiségből nekem 8 darab fánk lett, és bár elég laktató, ahol nagyobb a család érdemes a dupláját elkészíteni. Bár a sütéséhez nem ad tanácsot a recept, én az egyéb fánkokhoz hasonlóan egyszer megfordítva sütöttem.

2012. január 30., hétfő

Újabb díjam


Ezt a díjatAlexa Christi adományozta nekem, aminek azért is nagyon örülök, mert magyar feliratos magyar díj, és bár az én blogomon ételek nincsenek, azért én is sütök magyaros tortákat, kalácsokat, süteményeket is.
Köszönöm Alexának hogy rám is gondolt és én is továbbadnám néhány bloggertársamnak.
Mivel már több száz blogot követek és szerintem mindenki megérdemelné, nehéz néhányat kiválasztani.
Most az általam nemrég óta követett blogokból választottam.

haNa
Szazala
InfoKata
Rékamanó
Angi

Fogadjátok szeretettel és mivel külön szabály nincs, döntsétek el ti, hogy hány személynek adjátok tovább.

Vargabéles



Vargabéles hozzávalói:
20 deka cérnametélt
10 deka mazsola
1 deci fehérbor
csipet só
3 tojás
15 deka cukor
1 cs vaníliás cukor
40 deka túró
2 dl tejföl
reszelt citromhéj
1 csomag réteslap
6 deka vaj
Elkészítés:
A mazsolát a borba áztatjuk, a tésztát sós vízben kifőzzük.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd összekeverjük a túróval, tejföllel, reszelt citrohéjjal. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, beletesszük a lecsöpögtetett mazsolát, végül óvatosan hozzákeverjük a tojások keményre felvert habját.
Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk és kibéleljük két réteg réteslappal úgy, hogy a tepsi szélén túllógjon. Belesímítjuk a tésztás masszát, tetejére ismét két réteg réteslapot teszünk, melyeket megkenünk olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon legalább 40 percig kell sütni. Ha kész, kis pihentetés után kockákra vágva porcukorral meghintve tálaljuk.
A recept a Kedvenc Süteményeim című olcsó kiadású válogatásból (Szalay könyvek) való és apró változtatásokkal mindig így szoktam sütni ezt a süteményt.
Most 25 deka cérnametéltet és 50 deka túrót használtam, fehérbor helyett csak vízbe áztattam a mazsolát, a cukrot pedig egy picivel többet tettem.
       
Alsó-felső lángon nálam 50 perc alatt sült ki.

Alig bírtam kivárni hogy metélni lehessen, olyan jó illata volt. mindenképpen jól sikerült, remegős állagú volt felmetélve, a sógornőm szerint: ez olyan, mint a krémes!

Aki a túrósat szereti, annak nagyon tudom ajánlani.      
 

2012. január 26., csütörtök

Gyümölcslé - egészségünk védelmében

Rostos grapefruit-narancslé
Ilyenkor a téli időszakban ajánlott minél több vitamint fogyasztani. Köztudott, hogy a citrusfélék  magas C és B vitamin tartalommal rendelkeznek, valamint folsavban is gazdagok.Immunerősítő, antioxidáns, öregedésgátló és folytathatnám így tovább, de azt hiszem, felesleges, mert hasznosságukkal ma már mindenki tisztában van. És nagyon sok helyen olvshatunk a témáról, pl. a vitaminszigeten.
Azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy miért a lé fogyasztása ajánlott inkább(természetgyógyászok szerint).
A narancs, grapefruit, stb. mediterrán gyümölcsök, amelyek hűtik a szervezetet. Mi inkább télen fogyasztjuk e gyümölcsöket a vitamintartalmuk miatt, télen viszont inkább melegíteni kellene a szervezetünket. A lé formájában bevitt gyümölcs elfogyasztása után rögtön a szervezet szolgálatába áll.A szervezetnek jóval könnyebb feldolgozni a folyadék formájában bevitt tápanyagokat, mint a szilárd táplálékot.Mivel kevesebb időt töltenek az emésztő és bélrendszerben, hűtőhatásuk is kevesebb ideig tart, ugyanakkor gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek.
Akinek nincs facsarógépe, az is tud citromfacsaróval, vagy reszelővel, a gyümölcsreszeléket jól kinyomkodva lét készíteni.Az otthon, frissen készített gyümölcslébe nem kell cukrot, vagy édesítőt tenni, így nincs megváltoztatva az összetétele, tehát lényegében ez folyékony gyümölcs. Desztillált vízzel vagy tisztított vízzel szoktam hígítani. Én lehetőleg nem éhgyomorra fogyasztom, inkább tízóraira. Az influenzás időszakokban ez is egyik módja a betegség kivédésének.
Persze általában minden állításra lehet találni egy ellen állítást, erre is találtam, többet is. Ezen az oldalon a gyümölcsök savassága miatti fogszúvasodás okán nem javasolják, Itt azt kifogásolják, hogy a gyümölcslevekből legtöbbször a héj marad ki, ami a gyümölcs legegészségesebb része.
Sokszor nehéz eldönteni, kinek higgyen az ember. Ami a héjat illeti, a vásárolt gyümölcs héját el szoktam dobni az esetlegesen rajta lévő vegyszerek miatt.
A fogszúvasodás kialakulásában pedig sokkal több a szerepe a mindenféle cukmisoknak, mint az elfogyasztott természetes gyümölcslének. Szerintem.
De nem akarok senkit meggyőzni sem a magam igazáról, sem az ellenzők igazáról.
Csupán annyit szeretnék közölni, hogy nálunk a gyümölcslé ilyen módon való elkészítése és fogyasztása bevált. Nyolc-tíz éve rendszeresen alkalmazom ezt a házi praktikát(is) az immunrendszerünk védelmére. Ha nem megyek el itthonról, még egy-két gerezd fokhagymát is szoktam préselni bele. Mindig csak annyit csinálok, ami elfogy frissen. Igaz, hogy elég drága a déligyümölcs, de lehet figyelni az akciókat és olyankor egy-két hétre előre be szoktam vásárolni belőle.
Tehát én élek vele továbbra is, most pedig ezt megiszom és tudom, hogy egészségemre válik!

2012. január 24., kedd

Narancsos sárgarépa lekvár

Sárgarépa lekvár
Hogy jutott eszembe januárban lekvárt főzni?
Hát úgy, hogy jelentkeztem egy játékra  4Gyereknél, melynek a lényege, hogy a játékra jelentkező gaszroboggerek mindegyike számára kisorsol egy másik jelentkezőt, akinek a blogján szereplő ételek közül egyet szabadon kiválaszt, melyet elkészít, beblogol és belinkel a játékra felhívónak. (Remélem, érthető voltam.)
Nekem IsaBella blogja jutott. A blog írója egy érettségi előtt álló nagyon sokoldalú fiatal hölgy, akit a szerepjátékokkal kezdve a "körmölésen" át rengeteg mindenféle, még  a konyha is érdekel. Igen ám! Remek ételeket, italokat, süteményeket, tortákat  készít, válogathattam tehát kedvemre.
Tortázó létemre mégsem tortát választottam. A blogon nézelődve mihelyt megláttam, rögtön beleszerettem a sárgarépa lekvárba. Merthogy a szilvalekvár kivételével eléggé megcsappant a lekvárállományom, meg a sárgarépát egyébként is igyekszem minél változatosabban beépíteni az étrendünkbe.
A színe pedig éppen ilyenkor télen van rám gyógyító hatással!
Azért a NoSaltyn is elolvastam a receptet, az elkészítési időre 30-60 percet ír, Isa szerint a répa főzési ideje annyi, no rászánom azt a két órahosszát.
Bevásároltam hozzá, a dzsemfixről csak otthon vettem észre, hogy 3:1-es jelölésű.
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
4 db narancs
2 citrom
60 deka cukor
6 dl víz
Dr.Oetker dzsemfix

Elkészítés:
a megtisztított, megmosott sárgarépát karikára vágjuk, majd a hat deci vízzel főni tesszük.
Fedő alatt megpároltam
A narancsokat, citromokat lehámoztam és gerezdekre szedve leszedtem a belső fehér hártyáját, majd összemetéltem.
Egy zöld citromot is belefacsartam
Összemetéltem kicsit
A narancs gerezdek belső hártyája
Ez a művelet a naranccsal elég soká tartott, a répa már megfőtt és hűlt, én még mindig "narancsoztam".(De megérte!)          
Aztán késes mixerben összeturmixoltam mindent és aránylag egynemű szósz jellegű masszám lett, ehhez adtam 40 deka cukrot. Szerencsére csak ennyit, mert nekem kicsit így is édes lett, ugyanis kellemes édes ízűek voltak a narancsok is.
Az utolsó nekifutás
Felforrás után 4-5 percig kevergetve főztem, aztán kis edénybe vettem ki a lekvárból, ebben elkevertem a dzsemfixet és hozzávegyítettem a többihez. A zselével már csak fél percig főztem, majd levéve azonnal üvegekbe töltöttem.
Ennyi lett
Kettő üveg háromnegyed literes, egy fél literes és egy negyed literes lett. Meg egy-két kanálnyi a lábos aljában, amit friss kenyérrel mindjárt ki is nyalakodtam.
A tető ráhelyezése után fejreállítottam az üvegeket. Soha nem szoktam, de a dzsemfix használati utasításán is rajta van (dzsemfixet se szoktam használni).
Fejreállítva
Semmiféle tartósítószert nem tettem bele, a dzsemfix összetevői között van.
A kicsi üveggel mindjárt el is futtattam az unokáimnak, remélem, örülnek majd neki (a lányok nem voltak még otthon).
Én nagyon finomnak találom és azért is öröm számomra, hogy rátaláltam erre a receptre, mert tavaly kevesebb lekvárt főztem a szokásosnál, tehát mennyiséget is pótol meg a választék is bővül általa.
IsaBella! Szerencsém volt, hogy a sorsolás téged juttatott nekem. És ismét bebizonyosodott, hogy egy nagymama is tanulhat egy zsengekorú fiataltól is.
Köszönöm a receptet, további jó blogolást és majd sikeres érettségit kívánok!
4Gyereknek szintén megköszönöm ezt a hasznos játékot.  

2012. január 23., hétfő

Túrós burek

Túrósbureket is sütöttem már, más recept szerint.Mivel keresem az "igazit", kipróbltam Eva receptjét.
Hozzávalók:
500 gr réteslap
600 gr túró
5 dl víz
2 kiskanál só
1 evőkanál margarin
1 sütőpor
0,4 dl étolaj
3 evőkanál tej
Elkészítés:
A vizet a sót és a margarint összeforraljuk, majd kihűtjük. Miután kihűlt,hozzákeverünk egy csomag sütőport - és ezzel locsolgatjuk majd meg a tésztát.
Következő lépésként egy kerek formát kiolajozunk, de mivel nekem nics, ezért én egy tepsiben készítettem - ennek az a hátránya, hogy laposabb lesz a sütemény.
Miután kiolajoztam a tepsit, belehelyeztem két réteslapot, majd kissé meggyűrve a tetejére hármat és meglocsoltam a vizes keverék egyharmadával. Erre rámorzsoltam a túró felét, kicsit megsóztam, majd ismét három összegyűrt réteslap következett, meglocsolva a vizes keverék második harmadával.(Kár, hogy fázisfotókat nem tudok feltenni,de kora reggel kellett a világítás, és villanyfénynél nem sikerült jól.)
Rászórtam a túró másik felét, következett három összegyűrt réteslap,rálocsoltam a maradék vizes keveréket, két réteslappal befedtem a tetejét szépen betűrögetve, majd az olaj és a tej keverékével megkentem és már mehetett is a 200 fokra előmelegített sütőbe. Alsó és felső lángon legalább egy óra hosszát sütöttem.
Miután kisült
Nem bírtam kivárni, hogy kihűljön, pedig nem szépen lehet vágni a forró tésztát.
Forrón nem lehet szépen darabolni
Nagyon-nagyon finom lett így a burek, köszönöm Evának a receptet.
Nem fogyott el reggelire mind, de mivel itthon leszek, a delet nem biztos, hogy megéri...
Langyosan már formásabbak lettek a szeletek

2012. január 20., péntek

Rózsafánk muffinformában

Rózsafánk
Mindenféle fánkot szeretünk, és nemcsak farsangkor sütök, de az év folyamán többször is. A szalagostól a túrófánkig, a csörögétől a kitolófánkig sorra kerül többféle. Most éppen rózsafánkot terveztem a megszokott régi receptem szerint, de -lehet, hogy ez már "betegség" nálam- előbb csak úgy kíváncsiságból beírtam a google-ba. A találatok között ráleltem egy számomra újfajta fánkra, amit sütőben kell sütni. Hm. Gőzönfánkot is már csináltam egyszer, de azért a fánk többnyire olajban sül. No, most akkor mégsem, mert én ezt kipróbálom!
Hozzávalók:
50 deka liszt
10 deka vaj
2 dl tej
3 deka élesztő
1 tojás
1 kk cukor
1 kk só
2 kk fahéj

Tetejére:
1 tojás
10 deka olvasztott vaj
5 evőkanál cukor

Elkészítés:
A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, fahéjat, tojást és a feldobatott élesztős tejjel összedolgozzuk.
Kb. egy órát meleg helyen kelesztjük, majd vékonyra kinyújtjuk é
s kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval köröket szaggatunk . Ezek lesznek a szirmok. Megkenjük mindet olvasztott vajjal és összeállítjuk a rózsát.Az első kört feltekerjük, ez a közepe, majd köré ragasztjuk eltolással a többi kört, úgy hogy rózsára hasonlítson. Egy rózsához kb. 10 kör kell.
Muffinformába tesszük őket, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon alsó-felső lángon pirosra sütjük.
Semmi idő alatt elkészítettem a tésztát, egy órát kelesztettem, majd kb. 3 mm vékonyra kinyújtottam, pogácsaszaggatóval kiszúrtam a köröket, levajaztam, összeállítottam a rózsákat és szilikon muffinformákba tettem.
sütés előtt
És most akadt némi problémám. Amikor feltörtem egy tojást bekenni a tésztát,
Nono a recept írója valamit elvétett ebben a receptben.  Vagy én értelmeztem félre valamit. A leírásban ugyanis a tetejére 1 tojás, 10 deka olvasztott vaj és 5 evőkanál cukor kell. Ezt a vaj és cukormennyiséget sokalltam és nem is tettem ennyit rá. Sőt, már a rózsák összeállításánál is csak 7-8 kört használtam fel.
Előmelegített sütőben alsó-felső lángon fél órát sütöttem, az utolsó 10 percben fehér papírral letakartam a tepsit, nehogy megégjen a teteje.
Kisült az első tepsi fánk
Kétszerre sütöttem ki, mert amiket először készítettem nagyon megkeltek, ezért is nem lettek nagyságra egyformák. Nagyon meleg volt a konyhában és nem tudtam eléggé sietni.
Nemcsak mutatós, de tényleg finom is volt.
Barack és birslekvárral megkenve tettem asztalra.
Rózsafánk lekvárral megkenve
     

Tegnap a youtube-on ráakadtam egy régi kedvenc számomra. Jó volt újraénekelni, és még ma is egész délelőtt ezt dúdolgatom. Felteszem, az én korosztályom talán még emlékszik rá.


 Juhász Mari (Neoton)- Ha árulnak majd gesztenyét(1978-79)      

2012. január 19., csütörtök

Sárgarépatorta csokidarabokkal

Sárgarépa torta csokidarabokkal
Mivel a sárgarépának nagy híve vagyok, igyekszem a süteményeimbe, tortáimba is belecsempészni. Ez a mostani is egy gyors, általam csak "összedobós"-nak titulált, mint amilyet már egy tavaly nyári bejegyzésemben is közzétettem, de azért egy kicsit különbözik tőle. Az összetevők aránya más, pluszban pedig csokoládé is került bele. Lauránál amint megláttam a fényképen, máris mentem a konyhába elkészíteni. Általában süteményekhez, tortákhoz betárolom magamnak az alapvető hozzávalókat, sárgarépa pedig a mindennapi főzés miatt van itthon mindig.
Hozzávalók:
175 gr barnacukor
175 gr liszt
175 ml étolaj
160 gr reszelt sárgarépa
4 db közepes nagyságú tojás
100 gr keserű csokoládé pasztillák
1 tasak sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja(elhagyható)
1/2 teáskanál szerecsendió(elhagyható)
1/2 teáskanál fahéj(elhagyható)

Tetejére:
150 gr porcukor
2-3 evőkanál citromlé

Elkészítés:
Egy tálban habosra kevertem a tojást, cukrot és az olajat.Belereszeltem a narancs héját és belekevertem a reszelt sárgarépát. Egy másik tálban összekevertem a száraz anyagokat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, őrölt fahéj) és a két tál tartalmát összevegyítettem. Következő lépés a csokoládé pasztillák belekeverése, ám mivel nekem ez nem volt, egy tízdekás táblás csokit tördeltem apróra (ahogy sikerült, még húskloffolóval is rácsapkodtam) és ezt kevertem a masszába, majd tortaformába öntöttem. Laura 24 cm-est ír, de én feltétlenül ki akartam próbálni a karácsonyra kapott új szilikon formámat, ezért én abba öntöttem, bár tudtam, hogy az 28 cm-es. Alacsonybb is lett emiatt az én sütim.
Előmelegített 180 fokos sütőben 35 percig sütöttem alsó-felső lángon, majd öt percig még bent hagytam.
   
Miután kivettem, teljesen kihűlt állapotban kentem rá a mázat, amihez a porcukrot a citromlével összekevertem.
Felszeleteltem és nagyon meg voltam elégedve, épp csak egy kicsit édesnek találtam, de lehet, hogy a tetején lévő máz miatt.
 
A csokidarabok kicsit leültek a tészta aljára, de ettől függetlenül finom volt.
A szilikokon sütővel is elégedett vagyok.

2012. január 18., szerda

Az idei év első díja

Legújabb díjam
Az idei év első díját Rozitól kaptam, aki blogot ugyan még csak pár hónapja ír, de süteményeivel, mézeseivel és főképp gyönyörű tortáival már nagy ismertsége van  a gasztrobloggerek és egyéb "sütögető" közösségek köreiben.
Ezért is nagy megtiszteltetés számomra a tortakészítés és díszítés egyik nagyasszonyától elismerést kapni.
Rozi, köszönöm, hogy rám is gondoltál! Majd vigyázok, hogy ne szálljon fejembe a nagy dicsőség! Mert tudom ám, hogy hozzád képest még csak kiskukta vagyok  a tortázásban.
Szabályok a díjhoz:
Vedd fel a díjat!
Tedd ki a blogodra,
Add tovább 4 másik blognak
Írj magadról 3 dolgot.


Az általam kiválasztott négy blog:
Lilla
Adél(Afraa)
Fagyal Hajnalka
m.k.
Remélem "kiválasztottjaim" örülnek a díjnak és ők is továbbadják szeretettel az általuk kedvelt blogtársaknak.

Magamról:
1.Állandóan harcban vagyok saját magammal, hogy milyen élelmiszer tekinthető egészségesnek és mi nem.
2.Állandó időzavarban vagyok.
3.Még mindig problémáim vannak a számítógép kezelésével.

Most például az (is)  gondot okoz, hogy kitegyem a díjamat az oldalsávba. Régen csináltam már ilyet és azóta elfelejtettem..., de remélem, hamarosan rájövök...
********************************************************************************
Ez a bejegyzésem január 18-án íródott, ma 19-én kiegészítem azzal, hogy időközben Éva is megajándékozott ezzel a díjjal, de mivel én már továbbadtam négy személynek, most nem csinálok egyebet, mint nagyon szépen megköszönöm a Takarékos konyha blog írójának a díjat.
Köszönöm, Éva!
***********************************************************************
Folytatom a bejegyzést január 20-án, mert ismét megkaptam ezt a díjat, most Mesitől. Nagyon szépen megköszönöm a kedvességét, hogy gondolt rám is, én is szívesen járok hozzá.
***********************************************************************
És újra azzal folytatom, hogy Flóra is megajándékozott ezzel a díjjal. Nagyon köszönöm neki és az a véleményem, hogy nagyon megérdemelten kapta meg ő is a díjat, hiszen érettségi előtt álló fiatal lány létére remek gasztroblogot ír.

2012. január 17., kedd

Hagymalekvár

Hagymalekvár

   
Több helyen láttam az interneten hagymalekvár receptet. Mivel eddig nem is hallottam róla (vagy csak nem vettem figyelembe), először arról kellett tájékozódnom, hogy hogyan fogyasztják?
Főleg sült húsokhoz, de lehet kenyérre kenőnek, vagy kinek mit ad ki a fantáziája.  Akkor ez nálunk is kelendő lesz, nosza hamar megkerestem a legegyszerűbben elkészíthető receptet, amihez minden hozzávaló volt itthon.
Hozzávalók:
fél kg lilahagyma
40 gramm vaj
6 teáskanál barnacukor
1 kiskanál só
1/2 kiskanál őrölt bors
2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A felszeletelt hagymát a vajon kicsit megfonnyasztjuk, sóval , borssal ízesítjük.

Serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a hagymát
     
Pár perc után hozzáadjuk a barnacukrot és a balzsamecetet. Időnként megkeverve 20-25 percig főzzük. Én lefedtem és csak az utolsó 5 percben vettem le a fedőt. Akkor tekintettem késznek, mikor az állaga az egyéb lekvárokéhoz hasonlatos lett.
       
Más blogokon olvastam, hogy száraz duntszba téve hosszan eltartható, de úgy vagyok vele, hogy ez egész évben bármikor főzhető, inkább mindig frissen készítem, ha beválik a családnak. Ebből a hagyma mennyiségből 30 deka lekvár lett. Nagyon kellemes illat terjengett a konyhában, míg főtt. Mikor elkészült, az edényt kitörölgettem egy szeletke kenyérrel, nekem ízlett, és remélem a család többi tagja is elégedett lesz vele holnapután, mikor asztalra kerül. Addig a hűtőben tárolom.
Ez a recept a NoSaltyról származik. Én az ott megadott mennyiségek duplájából készítettem, de ha ízleni fog a családnak, akkor legközelebb ennek a mennyiségnek a kétszereséből fogom.
*****************************************************************
Nos, vasárnap volt a "holnapután", amikoris a család élesben tesztelte a hagymalekvárt.
Rántott hús és rántott hal volt zöldcitromos krumplisalátával, és e mellé kínáltam. Mindenki elégedett volt vele, tehát ezt is beiktathatjuk az étrendünkbe.
De természetesen keresem a módját, hogy sütéshez hogyan tudnám felhasználni.
Ha meglesz, majd azzal is jelentkezem.
*****************************************************************
A posztot elkezdtem írni pénteken, megvártam a vasárnapi véleményeket a hagymalekvárról, és ma van időm élesbe betenni. De mivel maradt egy kevés hagymalekvár amit ma reggelire fogyasztottam el, most azt is ide írom.
Serpenyőben zsiradék nélkül félbevágott zsemléket pirítottam és megkentem.
Nekem nagyon bejött.
Pirított zsemle hagymalekvárral megkenve

2012. január 15., vasárnap

Karamellkrémes bonbon házilag

Bonbon házilag
No, ezt is az internetről tudtam meg, hogy házilag is lehet bonbont készíteni.
Tanulmányoztam sok bonbonos blogot, novemberben volt alkalmam formát venni a Lidlben, de a megvalósításhoz Suncika  minapi bejegyzését olvasva kaptam igazán kedvet. Olyan egyszerűnek tűnt az ő leírása alapján, hogy  mikor a karamellkrémes bonbonjai képét megláttam, már indultam is a spájzba előszedni a hozzávalókat. Nagyon szeretem a karamellás dolgokat és ez a krém egyszerűnek, ugyanakkor nagyon finomnak tünt.
Először ezt készítettem el, ugyanúgy, ahogy Suncika.
Hozzávalók:
12,5 deka cukor
125 ml tejszín
1 vanília rúd
2 deka vaj
3 deka méz
csipet só
Elkészítés:
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt. Mikor elolvadt benne a cukor, belekapartam egy vaníliarúd magjait, hozzáadtam a sót, vajat, mézet, majd készre főztem. Amikor látható lett az edény alja, akkor volt jó.
Hűlni tettem, addig pedig 20 deka 74%-os csokit összetörtem, nagyobb részét gőz fölött felolvasztottam, a többit pedig az edényt a tűzről levéve kevertem hozzá. (Ezt hívják temperálásnak)
Ecsettel meg kiskanállal kikentem a formák alját, meg oldalát és negyed órára hűtőbe tettem őket.
Félkész bonbonok
Itt azért azt elmondom, hogy a sötétbarna szilikon formával nagyon nehéz volt dolgozni, összeolvadtak a színek, nem láttam rendesen, mit csinálok.   A fehér forma egy műanyag jégkocka készítő.A formákat még kétszer átkentem csokival, aztán kiskanállal belekanalaztam a kihűlt tölteléket, majd lezárás képpen ismét csokikenés következett, majd hűtő. Eddig elégedett voltam a dolgok alakulásával és alig vártam, hogy fél óra múlva kivehessem őket a formákból. Persze, ettől a művelettől azért tartottam is - az olvasottak alapján nem is olyan egyszerű a bonbonok eltávolítása a formából. Én is megszenvedtem vele. A szilikonnal nem volt annyi gondom, de a műanyag jégkockatartó!

       
Ütögettem, rázogattam, megkértem szépen, imádkoztam,fenyegettem, ráolvastam...Különféle praktikákkal nagy nehezen sikerült kivarázsolni a bonbonokat a formából. Persze, a többségét nem ép mivoltában. Itt-ott letörött belőlük, kinyomtam az oldalát és hasonló balesetek történtek. Összességében azonban a tökéletlenségek ellenére is elégedett vagyok. Feltétlenül kellett ez a saját tapasztalat ahhoz, hogy legközelebb ha bonbonozáshoz fogok, mire ügyeljek legjobban.
Először is ez az ecsetelős módszer nagyon sok csokit "vesz fel", ezáltal drágább az előállítás és nehezebb a formából való kivétel. Bár régebben Praliné Zsuzsinál,  Gesztenyénél  és sok más helyen informálódtam, most ez a hirtelen jött, uccu neki bonbonozás kihozta a hiányosságaimat e témában, arra viszont jó volt, hogy eloszlassa a félelmeimet.
Összegezve: nem ördöngösség, de több odafigyelés, és több idő szükséges ahhoz, hogy tökéletesebb bonbonokat tudjak csinálni. Nem biztos, hogy gyakran fogok bonbonozni, de egyszer-egyszer mostmár bátrabban neki merek majd fogni.
No és végül eldicsekszem a bonbonjaimért kapott dícséretekkel. A nővérem azt mondta, ha nem tudná, hogy én sok mindent elő tudok állítani házilag, el se hinné, hogy én csináltam. Nagyon finomnak találta és én is.
Most, hogy a gyerekek is letesztelték, közzé teszem a bejegyzést.
Azt mondták, a jövőben is "vevők" a bonbonjaimra. Igyekszem legközelebb tökéletesebbre csinálni.

2012. január 13., péntek

Szakácskönyv ajánló

Blogszületésnap Makacskánál


Kati első blogszülinapja alkalmából hirdetett egy játékot, melyben szakácskönyv ajánló leírásokat kér. Vagyis ki-ki pár szóban megismertetheti kedvenc szakácskönyvét, amit másoknak is jó szívvel ajánl.        


Az én ajánlásom
 
Bár mint tortás blogírótól, tőlem süteményes könyv ajánlása lenne várható, én mégis inkább főzős témájú könyvet ajánlanék.
Szakál László: Disznótoros receptek című könyvét, amely a Minerva kiadónál jelent meg csaknem negyed évszázada, akkor még 48.-Ft-os áron. Azóta már ismét kiadták, azt hiszem 2003-ban.
Mivel én mindennap főzök, állatokat is tartunk és házi disznóvágás is van nálunk évente többször  - a hagyományos téli felfüstölős, meg a fagyasztóba szánt- ezért számomra igen hasznos ez a könyv. Nemcsak disznóvágáskor főzött ételek receptjeit tartalmazza, de a hideg és meleg disznóhús ételeknek az év folyamán bármikor készíthető fajtáit, módjait. A könyv elején kitér a magyar házi szokásokra olyan részletességgel, gyakorlati tudnivalókkal, melyből a hozzá nem értő is megismerheti az előkészületektől, a disznó bontásától kezdve a felhasznált fűszerféléken át a hurkák, kolbászfélék, füstölés rejtelmeit.
Tanácsokat, fortélyokat ad a sertés ételek elkészítéséhez, de sült tészták receptje sem hiányzik belőle, mint pl. a töpörtyűs vakarcs, vagy a sonkás pogácsa.
Lehet, hogy ma már kezd kimenni a divatból a disznóvágások ilyen formája, de néprajzi érdekességként is tudom ajánlani, meg én azt gondolom, hogy az én korosztályomnak még ismerősek ezek a dolgok. És mivel most van a disznóvágások szezonja, ezért is aktuális.
Az én könyvem már saláta, annyit volt forgatva. Merem ajánlani, aki a hagyományos magyar ételek kedvelője, sok finomságot tud belőle sütni-főzni.
   


2012. január 12., csütörtök

Kenyérfelfújt

Kenyérfelfújt
A kenyérfelfújt receptjét Katitól  hoztam, és nem bántam meg, mert gyorsan elkészíthető, olcsó. Laktató leves után másodfogásnak adtam asztalra.
Hozzávalók:
15 deka kenyér
5 deka vaj
3 dl tej
3 tojás + egynek a sárgája
6 deka reszelt sajt
1 kis csokpor petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sajtot lereszeljük, a kenyeret kockákra vágjuk, petrezselymet apróra metéljük.
A tejet a tojásokkal, sóval, borssal kézi habverővel felverjük, hozzákeverjük a sajtot és az egész masszát ráöntjük a kenyérkockákra, melyeket egy közepes nagyságú, vajjal kikent jénai tálba tettünk.
kivajazott jénaiban a kenyérkockák
Lefóliázás előtt
                       








Folpackkal lefóliázzuk és egy éjszakára, de legkevesebb egy órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt vajdarabkákkal megszórjuk a tetejét és előmelegített sütőben lassú tűzön kb. negyven perc alatt készre sütjük.
Kissé szikkadt kenyérrel csináltam, vajjal, házi sajttal. A petrezselyemzöld most kimaradt belőle, mert a tegnapi havas esőtől nagy sár lett a kertben, ezért nem mentem ki szedni. Van ugyan cserépben snidligem, azt meg nem mertem tenni, pedig biztos jó lett volna bele az is.Tetejére még reszeltem némi sajtot.
Szép ropogósra sült
Egy szelet kenyérfelfújt
Szép ropogósra sült a külseje, belül remegős gyenge volt, nagyon finom.
Ilyet máskor is sütök, akár tea mellé reggelinek is megteszi. És megismertem a szikkadt kenyér hasznosításának egy újabb módját.
Mámorító illata van a virágzó jácintusomnak
       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...