Összes oldalmegjelenítés

2012. december 9., vasárnap

Túrókrémes sütemény


Túrókrémes sütemény
Túrókrémes sütemény - a recepetet egy az egyben átmásolom az eredetiről:

Hozzávalók:

  • 200 g tehéntúró
  • 90 g zsíros tejföl
  • 50 g puha vaj
  • 60 ml meleg tej
  • 6 tojás sárgája
  • 60 g liszt
  • 20 gr étkezési keményítő
  • csipet só
  • 1 evőkanál citromlé
  • 6 tojás fehérje
  • 70 g cukor (vagy 140 g, ha édesebben szereted)

Elkészítés:

A túrót és tejfölt vedd ki a hűtőből 1 órával az elkészítés előtt. Keverd össze a lisztet keményítővel és sóval. Ha nem elég apró a túró, préseld át szűrőn. A túrót, tejfölt és vajat keverd krémmé. Lassanként öntsd bele a tejet. Add hozzá a tojás sárgákat, lisztet és citromlevet. Mindegyik hozzávaló után keverd jól össze. Mixerrel keverd össze a tojás fehérjéket, majd add hozzá a cukrot 2-3 adagból, és készíts habot belőle. Öntsd a habba a túrót, 3 adagból, és minden adag után keverd jól össze (főleg az első adag után). Öntsd a keveréket sütőpapírral kibélelt formába, helyezd tepsibe, melybe forró vizet öntöttél. 160°C fokon süsd 60-70 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Mikor elkészült, helyezd egy rácsra, hogy hűljön ki. Miután kihűlt, szeleteld fel, és szórd meg porcukorral (ízlés szerint).

Teljesen a recept szerint csináltam mindent, minimális eltérésekkel.
A tésztánál a keményítős változatot készítettem. A túrót nem törtem át szitán, hanem géppel kevertem nagy fordulaton.Tíz deka cukrot használtam fel. Mivel a receptben a tepsi nagysága nincs feltüntetve, én 20x28 cm-es tepsiben sütöttem, és megfelelő választás volt. Én ilyen forró vizes megoldással még semmit se sütöttem, nem tudtam, mennyi forró víz legyen, ezért öntöttem alá jócskán - kicsit meg is emelte a belső tepsit a forró víz. Nekem kb.50 perc alatt pirult meg a teteje. Ekkor kivettem, de mivel láttam, hogy az alja nagyon világos, forró víz nélkül visszatettem még a sütőbe 10 percre alsólángra, a tetejét fehér papírral letakarva.
Rácson hűtöttem ki.

Langyosan metéltem kockákra, s tetejét porcukorral meghintve tálaltam. Megmutatom, milyen az alja: bár teljesen világos, nem sületlen.
Az alja bár világos, nem sületlen
Nagyon - nagyon finom, könnyű szerkezetű sütemény, a belseje "remegős", mint a krémesnek.
A férjem rá is kérdezett, hogy: ez a hamis krémes?
Nem, ez túrókrémes!
El tudnám képzelni ezt a süteményt két lapba vágva lekvárral, vagy valami gyümölcsös krémmel megkenve is. Vagy kerek formában tortának megsütve.
Nálunk nagyon jól vizsgázott, biztos lesz még ennek folytatása...                      
A receptet a Network közösség Sütiimádóinál találtam ITT, Vass Lászlóné Edit oldalán.
Tőle már nem először sütöttem,  és mindig jó receptjei vannak.
Köszönöm, Editke!

20 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis recept , ki kell hogy próbáljam mert nálunk nagyon szeretik a túrós sütiket:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, ajánlom kipróbálásra, nagyon finom!

      Törlés
  2. Finomnak hangzik és látszik! És lám-lám, a férjed is milyen jó szakértő már! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Teller-cake!Igen, apuka is fejlődik velem.

      Törlés
  3. Hát ez nagyon jól néz ki! Látszik. hogy nagyon de nagyon finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Janka! Tényleg finom volt!

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki, elfogadnék egy-két szeletet, biztosan nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  5. Ezt máris elmenetem, nagyon tetszik ez a recept. Gondolom milyen finom volt!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik, látszik rajta, hogy isteni krémes, remegős az egész. Van még túróm, ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, persze, neked túrógondjaid szoktak lenni. De ha van még, próbáld ki,szeretni fogjátok, meglátod!

      Törlés
  7. Marisz, kérlek nézz át hozzám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nea, köszönöm az örömteli meglepetést!

      Törlés
  8. Megsütöttem én is, nagyon ízlett, köszönjük a receptet! :)

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Marisz!
    Megsütöttem a sütemény diabetikus változatát.
    Csodafinom!!! Köszönöm a receptet! :)))

    VálaszTörlés
  11. Kedves Anna!

    Örülök, hogy bevált a receptem "finomított" változata.
    egyúttal gratulálok az Egészségünkre! Receptversenyen elért kiváló eredményedhez!

    VálaszTörlés
  12. Ez nagyon kedves Tőled, KÖSZÖNÖM SZÉPEN! :)
    Majd még csemegézek ám a blogról. Annyi finomság van itt, hogy nem jutottam a végére.
    Minden jót!

    Anna

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...