Összes oldalmegjelenítés

2012. december 2., vasárnap

Pozsonyi kifli diabetikusan - 6. Blogkóstoló

Pozsonyi kifli diabetikusan
A Blogkóstoló  6. fordulójára Barbi (a játék mostani háziasszonya) Dinka  blogját sorsolta nekem.
Nemigen ismertem ezt a blogot, izgatottan tanulmányoztam hát, és bár vegyes blog, én persze rögtön a tortákat nézegettem. Választottam is egyet, de hogy el ne kapkodjam, adtam magamnak még egy esélyt alaposabban körülnézni, és milyen jól tettem! Megláttam ugyanis a pozsonyi kiflit, ami épp úgy nézett ki, mintha anyósom sütötte volna.
A mama minden karácsonyra sütött diósat és lekvárosat, és kinézetre pont ilyet. Amióta nincs közöttünk (már 14. éve)  ilyen pozsonyit nem is ettem, mert én a   márványos fajtát szoktam sütni.
Tehát mégis e mellett döntöttem, de itt még nincs vége a történetnek, mert igaz ugyan, hogy Dinka is a cukormentes változatot készítette, de én a fehérliszt helyett gesztenye és rizslisztet használtam.
Dinka túró és almatöltelékkel töltötte, én mákkal és lekvárral.
Most azt írom le, ahogy én készítettem:
Hozzávalók:

·         50 dkg liszt (nálam 20 deka gesztenyeliszt, 20 deka fehér rizsliszt, 10 deka finomliszt)
·         9 dkg zsír
·         9 dkg vaj
·         3 tojás sárgája
·         2,5 dkg élesztő
·         1,5 dl tej
·         1 evőkanál glukonon az élesztő felfuttatásához (xilittel nem fut fel)
·         7,5 dkg por xilit
·         fél citrom reszelt héja
·         csipet só

Elkészítés:
A fele meglangyosított tejbe belekevertem 1 kanál glukonont és belemorzsoltam az élesztőt. (Nem jött fel annyira, mint a cukorral szokott.)
A háromféle lisztet összevegyítettem, elmorzsoltam a zsírral és a vajjal, hozzáadtam a porrá darált xilitet, reszelt citromhéjat, csipet sót, majd a tojások sárgáit és az élesztős tejet. Fakanállal jól összekevertem, beleöntöttem a tej másik felét  is és kézzel alaposan összegyúrtam. Ezután fél óráig pihentettem, majd 5 cipóba osztottam, és mindegyik cipót kerek formára kinyújtottam. Minden kört 8 cikkre vágtam és a szélesebbik felére helyeztem a töltelékből egy kiskanálnyi csíkot. A tésztát ráhajtva a csúcsa irányába tekertem fel a kifliket, ahol szükségét láttam, kicsit megnyomkodtam, hogy ne folyjon ki a töltelék. Enyhén meggörbítettem mindegyiket, hogy jobban kiflit formázzon. Most mákkal és lekvárral töltöttem. Vettem egy üveg cukormentes szilvalekvárt (mert én az enyémbe tettem egy kevés cukrot), és felét azzal csináltam, felét mákosan.
Máktöltelék:
20 deka mák
15 deka xilit
1 evőkanál vaníliaeszencia
1 citrom lereszelt héja
2 evőkanál citromlé
3 kis alma

A mákot szárazon összekevertem a xilittel és ledaráltam. A meghámozott almákat sajtreszelőn a mákhoz reszeltem, a citromhéjat úgyszintén, s hozzáadva a citromlevet és a vaníliaeszenciát jól összekevertem, hogy kenhető állagú legyen.
Máktöltelék és a kiflik megtöltése
   
Én ugyan meg szoktam kenni tojással sütés előtt a tésztát, de Dinka írta, hogy nem kell megkenni, így hát anélkül kerültek a 180 fokosra előmelegített sütőbe, ahol alsó-felső lánggal 25-30 perc alatt sültek ki. Dinkánál rövidebb volt a sütési idő, de ezt sütője válogatja, meg lehet, hogy a másféle liszt is befolyásolja. Ezzel a liszt összeállítással már a nyújtásnál is nehezebb volt a tésztával dolgozni.
Nagyon tartottam tőle- és be is jött-, hogy bizony megrepedeztek, de a töltelék nem folyt ki belőlük, és az élvezeti értékükből se vont le ez a kis szépséghiba semmit.
Tálaláshoz xilitporral meghintettem 
A férjem mikor meglátta, azt hitte "kvarcoltak", úgy gondolta, hogy kicsit megégettem. De mondtam, hogy szó sincs róla, a gesztenyeliszt sötét színétől már a nyers tészta is sötétebb volt.
Megkóstolva nagyon meg volt elégedve és én is. Reméltem, hogy ízleni fog másoknak is.
Felirat hozzáadása
Ugyanis előrehozott Ferenc napi vacsorára mentünk szombaton, ahol az ünnepelt is, meg a nagymama is cukorbeteg, de még súlyproblémák is vannak. Ezért esett a választásom a pozsonyi kiflinek erre az egészségesebb változatára.
Nem csalódtam a fogadtatásban, nagyon elismerte mindenki. A gesztenyeliszttől már eleve kellemes ízt kap a tészta, és a töltelékekkel együtt remek ízhatása volt, a tészta állaga pedig omlós.          
Köszönöm Dinkának a receptet, és bár az övé jobban hasonlít a mamáéhoz, ez a cukorbetegeknek való változat is remekül sikerült.
 

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuperül néz ki :) Örülök, hogy sikerült választani a blogomról :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a dicséretet, Dinka! Én örülök, mert btényleg nagyon finom volt!

      Törlés
  2. De ügyesek vagytok:) Én még sehol se vagyok a blogkóstolóval:) És amellett, hogy szépek, még egészségesebbek is a kiflijeid:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Kati! Még nem vagy elkésve, biztos vagyok benne, hogy határidő letelte előtt posztolsz te is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták ezek a kiflik!! Én is nagyon rég ettem utoljára! a gesztenye.és rizsliszt érdekes ízhatású lehet!! Felveszem a kipróbálandók listájára! A blogkóstolós poszt még nekem sincs ,eg, pedig már lassan kifutok az időből!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm!Igyekezzél a "blogkóstolással" nehogy lekésd a határidőt!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...