Összes oldalmegjelenítés

2012. december 14., péntek

Fahéjas reformkeksz

Fahéjas reformkeksz
Télidőben több időt töltünk benn a lakásban. Estéként tévézés, olvasás, netezés közben   szokásunk nassolni. Folyamatosan keresek olyan recepteket, amelyek egészségesebb hozzávalókat tartalmaznak. Ennek a keksznek a receptjét egy vegán blogon találtam. (A vegán konyha hús, tojás és tejtemék mentes.)  Én egy kicsit módosítottam rajta.
Hozzávalók:
120 gr teljes kiőrlésű búzaliszt (nálam teljes kiőrlésű barna tönkölyliszt)
80 gr  rizsliszt (nálam fehér rizsliszt)
80 gr zabpehelyliszt
5 ek. karobpor
1 tk. őrölt fahéj
100 ml juharszirup (én saját készítésű pitypang szirupot használtam)
4 ek. extra szűz olívaolaj
100 ml rizstej (vagy amennyi szükséges a tészta összegyúrásához, nálam saját készítésű diótej, kicsivel több kellett mint 1 deci)
1/2 tk. tengeri só
szezámmag
Egy tálban a szezámmag kivételével először a száraz hozzávalókat összekevertem, majd beleöntöttem a folyadékokat és fakanál segítségével összeállítottam a tésztát, majd kézzel meggyúrtam. Elég ragadós lett, ezért két réteg sütőpapír között nyújtottam ki, sőt még rizsliszttel is megszórtam kicsit a papírt. A kb. 3 mm vastagságú tésztából rádlival előbb rombusz formákat vágtam ki, melyeket megfeleztem háromszögekké.
A háromszögek kivágása
A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe raktam és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 20 perc alatt megsütöttem. mivel a nyers tészta színe is elég sötét, figyelni kellett, hogy mikor van készen. 
Sütés előtt
Miután megsült pitypangszirupba mártott szilikon ecsettel gyorsan lekentem a kekszek tetejét, és meghintettem fehér szezámmaggal.
Sziruppal lekenve, szezámmaggal meghintve
Vegagyerek  blogján találtam a receptet - megköszönöm neki, és máskor is elmegyek hozzá, mert sok általam egészségesnek vélt édességet láttam nála.
Mivel ő már a receptnél írta, hogy ezek a kekszek először kemények, kell egy hét állás, hogy megpuhuljanak, így én kihűlés után azonnal bedobozoltam és elrejtettem a hideg kamrában.
Előbb persze megkóstoltam.
Őszintén megmondom, hogy nem tartom felejthetetlen gasztronómiai élménynek.
Eléggé ismeretlen íz - de nem rossz. A karob karakteres íze dominál szerintem, lehetne kicsit édesebb is, de összességében elmegy.                                       
   

4 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, egészséges is, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Lilla! Még barátkozni kell ezzel az ízzel.

      Törlés
  2. Biztos még az ízek később jobban dominálnak.Mutatós keksz és hogy "bűntetlenül" lehet nassolni az fontos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! remélem megszeretjük az ilyen és hasonló ízeket - karob port most használtam először.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...