Összes oldalmegjelenítés

2012. december 4., kedd

Baton ostyarudak a SAD 11. fordulójára


Baton ostyarudak
   
Trollanyu a háziasszonya a SAD XI. fordulójának, a feladat pedig ünnepi ruhába öltöztetni kedvenc desszertjeinket.
Nos én egy olyat választottam, amilyet még sose csináltam, de már régebben meglátva nagyon ráóhajtottam és feltétlenül ki akartam próbálni.
Mivel sütés nélküli, így nem igényelt különösebb elkészületeket, de azért némi gondot okozott, mert nem tudom hol láttam, és mivel a nethez még nagyon nem értek, nem is találtam sehol. Nem csoda, hisz a nevét nem tudtam. Csak annyit, hogy hosszúkás táblás, üreges mintájú ostyalap kell hozzá, és amikor így kerestem az x-edik boltban, egyik eladónak beugrott, hogy BATON!
Ünnepek előtt szoktak kapni, karácsony előtt megpróbálnak hozatni. És láss csodát! November utolsó napjaiban megérkezett a boltba az óhajtott ostyalap.
Ilyen a csomagolása és a négy lap a csomagban
Recept is van a csomagoláson, de olyan apró betűkkel, hogy szemüveggel se tudtam elolvasni, elő kellett vennem a nagyítót. Írja, hogy a megszokott nápolyi töltelékünkkel tölthető, és van két krém recept is, de mivel mostanában tojásszűkében vagyok, inkább a neten kerestem bele krémet.                 
Találtam kedvemre valót, ITT.
Hozzávalók:
25 deka darált keksz
25 deka Ráma margarin
15 deka darált dió
3 evőkanál kakaópor
2 deci tej
15 deka porcukor
mazsola
rum
Elkészítés:
A kekszdarát, a darált diót és a kakaóport szárazon összekevertem egy nagyobb tálban. A tejet, porcukrot és a margarint egy edényben tűzre tettem és állandóan kevergetve melegítettem, míg a margarin és a cukor is teljesen elolvadt, majdnem forrásig.A tűzről levéve ráöntöttem a kekszes dióra, hozzáadtam fél deci rumot és alaposan összekevertem krémessé. Amikor annyira kihűlt, hogy már nem volt forró, de még hideg sem, következett a lapok megkenése.
Az üregeket kell megtölteni a krémmel, én a mazsolát a krémbe nyomkodtam bele, üregenként 2-3 szem óriás mazsolát. Ennél a desszertnél adott, hogy hány darab lesz belőle, egy csomagból 72 .
De én inkább duplán ragasztottam össze, így csak 36 lett.
Csak a tetejét kentem be csokival    
Némelyiket olvasztott Milka csokival, némelyiket olvasztott fehércsokival kentem meg szilikon ecsettel, és dekorációnak hópelyhekkel szórtam meg, illetve készen kapható karácsonyi csokoládé díszekkel. (Több családtagomtól tortadekorációs anyagokat is kaptam szülinapomra). De magam is csináltam sablonban fehércsoki díszeket.
Milka csokis
             
Fehér csokis
Hát a gyerekeim el voltak ájulva tőle. Finom, mutatós és kiadós! Főleg, ha a 72 darabos változatot készíti el valaki.
Tegnap visszamentem a boltba és még vettem 2 csomag ostyalapot, hisz majdnem 1 éves szavatossága van.
Ja, és utána jártam a Baton szó jelentésének: angol szó, gumibot a szó szerinti fordítása.Hm.
Süteményes oldalakon rudaknak nevezik ezt a fajta ostyasüteményt, én is azt mondom, hogy legyen ostyarúd.              

22 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, és milyen gyönyörűen díszítetted :)

    VálaszTörlés
  2. Gumibotnak én sem nevezném, inkább ínycsiklandó nassolnivalóknak :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó az ötlet és csodásan készítettet el:))

    VálaszTörlés
  4. Milkával lekent gumibot?? Én is kérek!!! :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ha ha!
      Már készül a következő adag, mert ez már elfogyott, nagyon kapós volt.Holnap reggel szellőztetéshez úgyis ablakot nyitsz, majd figyeld, berepül-e?

      Törlés
  5. Nagyon guszta!! Én általában csokoládés-habos krémmel töltöm meg a rudakat, és imádjuk. Nagyon tetszik ez a töltelék, kifogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gizi!
      Most csinálok épp egy adagot megint ugyanilyet, de legközelebb én is más krémmel kell csináljam, mert alig termett diónk és kell a bejglibe.

      Törlés
  6. Nagyon mutatósak és finomak lehetnek. Még nem hallottam erről a nápolyiféléről.Tetszik a díszitésed nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Egy ismerősöm olvasta a receptemet és azt mondta, hogy régebben Jugóból hozták ezeket az ostyalapokat a szabadkai piacról.Én most CBA-ban vettem.

      Törlés
  7. Nagyon szépek az biztos, az én családom is gyorsan eltüntetné:) Nem tudom hányszor elolvastam már és mindig Balaton rúdnak néztem:) A baton jelent még karmesteri pálcát is, az talán elegánsabb. Örülök, hogy játszol te is:)Meghitt adventi készülődést kívánok neked:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! A baton jelentéséről az újabb információt is! Inkább a karmesteri pálca, mint a gumibot.
      Viszont kívánok én is kellemes adventot!

      Törlés
  8. Na még ilyenről sem hallottam eddig:) De fincsi lehet:) És milyen szépek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kati!Mostmár, hogy tudsz róla, keresd, hátha kapható nálatok is.

      Törlés
  9. Nagyon szépek lettek, én ugyan nem indultam ezen a játékon, de kedvet kaptam a következő fordulóhoz!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, köszönöm!Gyere te is a következő fordulóra!

      Törlés
  10. Milyen régen nem készítettem ostyás sütit! Meg nem is tudtam, hogy ennyi fajta létezik, köszi az információt. Ezért jó ez a blogolás, mindig tanulunk valamit:-)
    Nagyon guszták a rudak, a minták is zseniálisak. Tetszik ez a töltelék, mentve:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli, köszönöm!Igen, sokat tanulunk egymástól, gyorsabban terjednek az információk, mint a szakácskönyvekből.
      Próbáljátok ki, biztos sikere lesz.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...