Összes oldalmegjelenítés

2012. november 7., szerda

Diabetikus kuglóf

Diabetikus kuglóf
Ha cukorbeteg vendéget várunk, akkor valami diabetikus süteményt szoktam sütni.
Most a kuglófra esett a választásom. (Illetve még múlt héten, mert Halottak napjára készült).
Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg édesítőszer (sütésálló)
  • 5 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 3 tk. sütőpor
  • 8 ek. tej
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg diabetikus tejcsokoládé
  • 1 dkg kókuszzsír (margarin is lehet)
  • forma kikenéséhez margarin/vaj és liszt
  • 2 ek. vaníliaaroma
  • 2 ek. rumaroma
Elkészítés:
Én vajjal, xilittel, bio sütőporral, felerészt rétes, felerészt graham liszttel készítettem, rumaroma nem került bele, a tetejére pedig nem csokit öntöttem.
A xilitet megdaráltam és a szobahőmérsékletű lágy vajjal jól kikevertem. A tojásokat egyenként dolgoztam bele, majd amikor ezzel is elvegyült, hozzáadtam apránként, több részletben a lisztet, melybe belekevertem előzőleg a sütőport. Beledolgoztam 5 evőkanál tejet, a vaníliaaromát, aztán kétfelé osztottam a tésztát, és az egyik felébe kakaó került, mégpedig úgy, hogy előbb a három kanál tejjel símára kevertem.
A vajjal kikent, liszttel meghintett kuglófformába váltakozva 1 kanál sárga, 1 kanál barna tésztát raktam alulra, majd a tetejére is így, aztán villával kicsit belekevertem.
Váltakozva 1 kanál sárga, 1 kanál barna 
       
Kicsit megkevertem
Már mehetett is a 160 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Alsó-felső lángon sütöttem, kivétel után pedig azonnal lekentem 1 evőkanálnyi glukonon és egy közepes citrom elkevert levével, és rögtön behintettem darált dióval, hogy megálljon rajta.
A kisült, dióval meghintett kuglóf
Langyosan vágtam belőle egy szeletet, nekem jó volt. Én már tudom, hogy az ilyen készítményeknél nem is szabad azt az élményt várni, amit  egy  finomlisztes, élesztős hagyományos kuglófnál, és akinek az egészségi állapota miatt kell hasonlókat ennie, az is tudja.
Az eredetihez képest kicsit módosítottam a recepten kényszerűségből is, mert diabetikus csokim nem volt itthon, xilitem sem volt több, ezért találtam ki a tetejére a glukononnal kikevert citromlét, hogy megálljon rajta a darált dió.      
Felirat hozzáadása
               
A receptet Itt találtam, és örülök neki, köszönöm Szandinak.
Aztán úgy alakult, hogy a vendégeink nem jöttek. Nem volt kedvük két kisgyerekkel szakadó esőben, így aztán a kuglóf mind nekünk maradt.
És elfogyott.

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...