Összes oldalmegjelenítés

2012. október 16., kedd

"Süss még egy kenyeret és ajándékozd el!"

Október 16. a Kenyér Világnapja és egyben Élelmezés Világnap is. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld legjelentősebb élelmezési cikkének a jelentőségére. Ezen a napon a pékek karitatív jelleggel ünnepelnek, adományaikkal segítik a rászorulókat.
Egy évvel ezelőtt tett  Limara egy felhívást, hogy mi,  "házipékek" is csatlakozzunk e hagyományhoz, s ezen a napon két kenyeret süssünk, s a másodikat ajándékozzuk oda valakinek.
Fehér kenyér  

Fehér kenyér:
60 deka finomliszt
3 deci langyos víz
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 evőkanál tejföl
1 cs szárított élesztő, vagy fél cs. friss

A szabályoknak megfelelően a kenyérsütő gép tartályába teszem a hozzávalókat, megdagasztatom, megkelesztem a gépben - ez másfél óra. Akkor kiveszem a tésztát, kicsit átgyúrom, formázom, sütőpapírral bélelt tapsibe teszem és letakarva duplájára kelesztem. Három-négy bemetszést csinálok a tetején, majd 190 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 percig sütöm. Ekkor megmosdatom, és még 5 percre visszatolom a sütőbe.
Nem tudom már, honnan származik ez a recept, de nekünk bevált, szeretjük ezt a kenyeret.

A másik kenyerem kenyérkeverék lisztből készült. Még soha nem használtam ilyet, mert ugyan nagyon sokféle kenyérreceptet kipróbáltam már,  az ilyen előregyártott liszthez, amihez se élesztő, se kovász nem kell, valahogy nem volt bizodalmam.  Viszont néhány barátnőmmel beszélgetve mégiscsak megenyhültem  - a lányok megelégedéssel beszéltek róla, s az összetevőket olvasva talán nincs benne káros anyag.
Ezt a kenyeret teljesen úgy csináltam, ahogy a lisztes zacskó hátulján van írva.
Három deci langyos vizet öntöttem a kenyérsütő tartályába, erre  ment a fél kiló lisztkeverék. Gép bekapcsol, megkelt tészta ki, megformáztam, sütőpapírral bélelt tepsiben duplájára kelesztettem, bevagdostam, ecsettel vízzel megkentem.
Párásított, 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, majd 200 fokra csökkentettem a sütési hőmérsékletet. A párásításhoz egy lábosban vizet tettem a sülő kenyér alá. Ilyet eddig még nem csináltam, és azt hiszem, nem is fogok, mert a kenyér alja  nem  sült megfelelően, ezért a vizet kivettem és csak alsó lángon sütöttem.
Mégis meglepődve tapasztaltam a sütési idő 50. perce körül, hogy erősebb színezetet kapott a kenyér teteje, mint amilyet vártam. Szerencsére azért nem égett oda.
Kenyérliszt keverékből fehér kenyér
Azt hiszem, a liszthez hozzáadott maláta is befolyásolta a héj színét. Mindenesetre   elővigyázatosságból most nem a rácson hűtöm ki, hanem mosdatás után konyharuhába csomagoltam, így lassan hűl ki, és nem keményedik meg a héja.
Egy óra múlva pedig indulok vele a fiamékhoz, - mire hazaérnek az unokáim az óvodából, iskolából -, hogy Limara felhívásának eleget téve elajándékozzam a másodikat.   Viszek házi mascarponét is, meg metélőhagymát, aztán meg is kóstoljuk a friss kenyeret.
És viszek egy verset is, majd Dorka unokámmal megtanuljuk.                

Orgoványi Anikó: Hogy készül a kiscipó?


Mondd el nekem nagyanyó,
hogy készül a kiscipó?

Elvetették a búzát,
Nap cirógatta,
Eső öntözgette,
Szél fújdogálta,
jött egy csapat ember,
s mind learatta.

Molnár megőrölte,
lisztté porította,
be is csomagolta,
a boltban eladta.
A lisztet megvettem,
meg is szitálgattam,
meg is kovászoltam,
megsóztam, vizeztem,
összekevergettem.

Most aztán
gyúrom, gyötröm, dagasztom,
nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
kemencébe beleteszem.

Sütögetem, nézegetem,
idejében ki is veszem.
Keresztet is rajzolok
a fényes aljára,
így teszem a kisunokám
kicsi asztalára.

Jó étvágyat!


         

13 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kenyereid! A fehérkenyér receptedet lementettem legközelebb kipróbálom. Aranyos a versike!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Éva! A tieid is szépek, és biztos finomak!

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, örülhet, aki kapta! A házi kenyérnél nincs is finomabb! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, köszönöm! Örültek neki, Dorka unokám nagyon választékosan ízletesnek nevezte.

      Törlés
  4. Szépen megdagadtak:) Kedves a vers is. Ma én is kísérleteztem a kenyérsütéssel, de sajnos van még mit tanulnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Janka! Kinézetre az én kenyereim sem a legmutatósabbak, legalábbis ha Limaráéhoz, vagy Szánteréhoz hasonlítom, hogy csak ő kettőjüket említsem a "nagyok" közül.Viszont mindig finomabbak a boltinál.

      Törlés
    2. Ebben biztos vagyok:) Összehasonlíthatatlan az otthon készült kenyér a boltival!

      Törlés
  5. Nagyon szépek lettek a kenyérkéid:))
    Ma én is tovább adtam egy kenyeret,csak idő hiány van most nálam majd hozom én is a blogba:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mónika!
      Nem csodálom, hogy időhiányod van.

      Törlés
  6. De ügyes vagy:)És a versike nagyon tetszik nekem is:)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, Kati!A verset már majdnem végig tudja az unokám.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta lett mindkét kenyér! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...