Összes oldalmegjelenítés

2012. október 21., vasárnap

Rizslisztes diabetikus kekszek

         
Némelyikre még forrón xilitet szórtam
Híre ment a rokonságban, hogy én nagyon értek hozzá, milyen süteményeket lehet a cukorbetegeknek sütni házilag. 
Hát olyan nagyon nem értek hozzá, de igyekszem ebben a témában is bővíteni elméleti és gyakorlati tudásomat.
Így amikor egyik sógornőm megkért, hogy írjak le néhány egyszerűbb receptet, amit ő is el tudna készíteni cukorbeteg vejének, ezt a kekszet meg is sütöttem a recept mellékleteként.
Az eredeti receptet a NoSaltyról hoztam, de egy kicsit átvariáltam, hogy ne csak gluténmentes legyen, hanem diabetikus is.
Ahogy én csináltam:

Hozzávalók:
260 gramm rizsliszt
150 gramm tökmagliszt
130 gramm xilit
egy csipet só
150 gramm vaj
1 cs gluténmentes sütőpor
2 teáskanál vaníliaeszencia
2 tojás
4-6 evőkanál tej(vagy víz)
Elkészítés:
A liszteket egybeöntöttem, beletettem a sót, sütőport és jól elkevertem.
Egy tálban a szobahőmérsékletű puha vajat a xilittel fehéredésig kevertem. Ekkor hozzáadtam a tojásokat, a vaníliaeszenciát és ezekkel is jól elkevertem. Ezután fakanállal beledolgoztam a lisztet, meg a tejet, majd kézzel összegyúrtam a tésztát. Szilikon lapra tettem, és csak úgy lisztezés nélkül a kezemmel ellapogattam kb. fél centi vastagra(mindig csak 2-3 keksznyi tésztát), és különböző formákat szúrtam ki belőle. Ezekből a különleges lisztekből készült tészták másképp viselkednek, mint a búza finomlisztből készült. Ezt a puha, kissé morzsalékos tésztát könnyebb volt ezzel a módszerrel elkészíteni, mintha nyújtottam volna.
Közben a sütőt előmelegítettem 170 fokra, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett kekszeket alsó-felső lángon 15 perc alatt kisütöttem.
Sütés előtt a tepsiben
Amig az első tepsivel sült, addig elkészítettem a következőt, mert lett még egy  tepsivel, darabra összesen 50, olyan 5-6 centi átmérőjű keksz lett. A második tepsi 12 perc alatt megsült.
Amikor  kivettem (szokásomhoz hűen) frissen facsart citrom levével ecsettel még forrón átkentem mindegyiknek a tetejét. Néhányat megszórtam xilittel, de a többségre most nem került semmi díszítés , de anélkül is nagyon finom volt - rögtön megkóstoltam.
Szívecskék, pillangók
A tepsiben hűtöttem ki, mert melegen még törékenyek, de kihűlve a csomagolást, szállítást is jól bírták.   A tökmagliszttől nyersen zöldes, kisülve barnás színű a tészta.      
Biztos vagyok benne, hogy dobozolva elállna 1-2 hónapig is - csak nem nálunk!


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...