Összes oldalmegjelenítés

2012. október 25., csütörtök

Isler a SAD 10. fordulójára


Isler
"Ischler (isler) - Csokoládéval bevont, ribizlilekvárral töltött két lapos, omlós tésztakorong. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt, melyet pihenéskor, Bad Ischl-ben készítettek először számára, és amelyet mindig szívesen fogyasztott. Az ember azt gondolná, hogy az isler készítésnél egyszerűbb dolog nincs a földön, ennek ellenére a világ még annyi ehetetlen islert nem látott, amennyit manapság Magyarországon kapni..."


Az idézet a desszert.eu-ról van, mint ahogy a recept is. Azért ezt választottam a SAD X.fordulójára, mert Flóra, a játék mostani háziasszonya "A bennünk rejlő cukrász"-ra kíváncsi.

Néhány évtizeddel ezelőtt még jártunk cukrászdába, és az isler klasszikus cukrászsüteménynek számított.
Szerettük, és akkoriban elő-előfordult, hogy nem sütöttem hétvégére, hanem vettünk egy tálca sütit, fele isler, fele linzerkarika. Én nem is igen hallottam, hogy valaki otthon islert sütött volna, csak mióta internetezem, találtam hozzá recepteket. Méghozzá nagyon egyszerűeket is, volt, amelyiknek zsírral kellett meggyúrni a tésztáját.             Nem hiába kritizálja Varga Gábor a Magyarországon kapható islereket.

A mai cukrászdák kínálatában is szerepel ez a sütemény, és mivel nem járunk cukrászdába, megpróbálkoztam vele itthon, a már említett cukrász receptje alapján.


Tészta hozzávalói: (5 darabhoz)

50 gramm porcukor
100 gramm vaj
140 gramm BL55-ös finomliszt
50 gramm finomra tört dió
fél kávéskanál őrölt fahéj

Töltelékhez:

ízlés szerint ribizli, málna, szilva vagy barackdzsem

Bevonathoz:

300 gramm jó minőségű étcsokoládé


Én dupla adagból csináltam. Az eredeti receptben 7,5 cm-es kiszúróval szaggatjuk (így lesz egy adag tésztából 5 db kész isler), én 6 cm-es kiszúróval szaggattam, így a két adag tésztából összesen 17 darab süteményem lett.



Elkészítés:


A diót nyújtófával egy nylon zacskón keresztül összetörtem, majd a tészta többi hozzávalóit is kimértem, és egy tálban gyors mozdulatokkal meggyúrtam. Nem kell sokáig, mihelyt összeállt jó. Ekkor fóliában 10 percre hűtőbe tettem.

Kivéve 3 mm vastagságúra nyújtottam, és 6 centi átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, és a 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt alsó-felső lángon kisütöttem őket. Szép világosak maradtak a korongok. Itt még elmondom, hogy elég morzsalékos a tészta, nehéz vele bánni. Nekem úgy sikerült a nyújtás, hogy nem egyszerre nyújtottam ki az egészet, hanem kisebb darabokat vágtam a tésztából, melyeket lisztezett deszkán először ellapogattam, majd nyújtófával megsímáztam.
Kihűlés után kettőt-kettőt házi baracklekvárral összeragasztottam, és egy napra a hűvös kamrába tettem puhulni.
Másnap gőz fölött felolvasztottam 20 deka 85 %-os étcsokoládét egy dekányi vajjal, és szilikon ecsettel rákentem az islerekre. Így ecsettel kenve elég lett a húsz deka. Miután megkötött a csokibevonat tálalható.


Nyújtófával törtem össze a diót

Tepsiben a korongok

Baracklevárral megkent kisült korong

Kettesével összeragasztottam

Csokoládéval bevontam
                
Egy-két óra alatt megkötött rajta a bevonat. Mignonpapírra téve tettem asztalra. Persze előbb megkóstoltam. Nagyon, nagyon, de tényleg nagyon finom lett!
Jöttek a gyerekek, nekik is nagyon ízlett.
Felirat hozzáadása
Nos, elégedett vagyok magammal, szerintem amatőr  cukrásztól ez elég szép teljesítmény. De talán cukrászvizsgán se buknék meg vele. Bár nem annyira szabályosak, lehet, hogy kicsit vastagabbak, mint a szabvány, de ízre kifogástalanok voltak. A recept pedig nagyon jó, hálás vagyok érte Varga Gábotnak.
Tehát ez a mutatvány ismétlésre kerül!


22 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatósak és biztos nagyon finomak! Jól jönne most egy darabka!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Igen jól sikerültek! Küldenék postán, de sec perc alatt elfogyott.

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek, és finomak is! :) Nálunk sima linzertésztából szokott készülni, de dióval is biztosan nagyon finom, sőt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Nagyon kedvelte az egész család!

      Törlés
  3. Mi sosem vettük cukrászdában mindig otthon készült, s hú de rég nem ettem, el is kell kérjem a receptet édesanyámtól, mert ha jól emlékszem más , mint a tied.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, várjuk a te változatodat! Biztos az is szép lesz, jó lesz, finomakat tudsz sütni!

      Törlés
  4. Szerintem is szépek lettek, olyan, mint a cukrászdai (csak biztosan finomabb!)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek, tökéletesek:) Utoljára tavaly karácsonykor sütöttem ilyet, gyorsan fogy, az biztos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu! Azt hiszem én is besorolom a karácsonyi sütikhez (is).

      Törlés
  6. Valahol nekem is van receptem, azt hiszem egyszer sütöttem. Annak a krémje vajas,kakaós.Gyerekkori cukrászdai emlék:-) Nagyon szépek lettek!
    Na, az Édességrajongók-nál Zoltán meglátta, azt hiszem nálunk is készülni fog:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli!
      Ha vajas, kakaós a krémje, akkor az nem isler. Az isler minden esetben valamilyen savanykás lekvárral van megkenve. De finom lehet az is, amről te beszélsz.

      Törlés
  7. Gratulálok nagyon szépek lettek. Van mire büszkének lenned. Ezek valóban tökéletesek:)

    VálaszTörlés
  8. Nagymamám készített számtalanszor így, diós linzer tésztából kicsi kis islereket, amiket egyben be lehetett kapni...sajnos egy ideje már magamnak kell készíteni ha megkívánom...
    Nagyon szépek lettek, tényleg büszke lehetsz magadra! És olyan jó volt olvasni egy kis történelmi hátteret! :)

    VálaszTörlés
  9. Válaszok
    1. Lilla, nem csodálom, mert nagyon finom!

      Törlés
  10. Hmmmm ez aztán nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...