Összes oldalmegjelenítés

2012. október 14., vasárnap

Egy tányér gomb - tökmaglisztből, diabetikusan, gluténmentesen

Egy tányér gomb

Maimoninál megláttam ezeket a kekszeket, és máris elhatároztam, hogy én is megsütöm.
A tökmaglisztemet úgyis ideje volt már felhasználni, tojás csak egy kell bele (most szünetet tartanak a tyúkjaim), minden hozzávaló van itthon, vágjunk hát gyorsan bele!
Annyit változtattam csak, hogy cukor helyett xilitet használtam, vaníliás cukor helyett pedig magam készítette vaníliaeszenciát, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
18 deka tökmagliszt
12 deka hideg vaj
12 deka xilit
1 tojás
2 csipet só
fél kiskanál szódabikarbóna
1 teáskanál vaníliaeszencia

Elkészítés:
A tálba szitált lisztbe belekevertem a xilitet, sót, szódabikarbónát, és elmorzsoltam a kockákra vágott hideg vajjal. Aztán beleütöttem a tojást, beleöntöttem a vaníliaeszenciát, meggyúrtam a tésztát, és fél órára hűtőbe kellett volna tenni, de ez nálam elmaradt, mert időre készültem menni valahová.
Így tehát jól belisztezett deszkán azonnal kinyújtottam 2-3 mm vastagságúra a szép sötétzöld színű tésztát. Eléggé szakadt, óvatosan kellett vele bánni.
Egy kb. 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggattam, majd egy kisebb átmérőjűvel belső kört nyomtam mindegyikre, megadva a gomb jellegét. Vastag szívószállal gomblyukakat nyomtam, én csak kettőt, hisz siettem, és kétlyukú gomb is van.

A tepsiben sütés előtt
     
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra elhelyeztem őket, majd az időközben 200 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 10 perc alatt megsütöttem, kivettem a sütőből.
A tepsiben hagytam kihűlni - közben el kellett mennem otthonról. Mire kihűltek, kissé megkérgesedtek, de belül finom puhák maradtak. A színük sötét barnára változott (bár az én fotóimon nyersen se látszottak zöldnek). Megkóstoltam, és elégedett voltam vele. Nem túl édes, és bár a tökmaglisztnek enyhén kesernyés az íze, én (mi) szeretjük, már hozzászoktunk. Aki először eszik ilyet, annak nem biztos, hogy ízleni fog.

Fűzzünk bele cérnát
   
Az enyémek nem lettek olyan szépek, mint az eredeti, hiányzott a tésztának a pihentetés.
Köszönöm Móninak a receptet. Reformkeksz, ötletes kivitelű, gyors, könnyű...
Ilyet máskor is sütök!
***********************************************************************
Nos, a "máskor" máris eljött, a következő napon.Egyrészt, mert sikere volt gyerekeknél felnőtteknél egyaránt (vittem kóstolásra a fiamékhoz, és nagyon bevált), másrészt, mert cukorbeteg barátokhoz készültem éppen,  és hogy ne menjek üres kézzel, máris megismételtem. Gondoltam, hogy az unokáknak érdekes lesz, a felnőtteknek meg hasznos.
Most rászántam a pihentetési időt, meg a gombokra is négy lyukat "fúrtam". Mégis eléggé morzsalékos lett a tésztája. Azóta már utánanéztem, és az Élettár tökmaglisztről szóló ismertetőjében olvastam, hogy " Ha péksüteményekhez használjuk, a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben gluténmentessége miatt erősen morzsálódik, ha kizárólag tökmaglisztet használunk.
Azt hiszem, a következő alkalommal megszívlelem ezt a jó tanácsot.

Tepsiben a négylyukú gombok

Tányéron

Fűzésre várakozva
Ez az adag is tetszett és ízlett a megajándékozottaknak.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik!!!! Mekkora ötlet! Most kéne sütni a gombokhoz egy kabátot is:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Janka!Igen, kabát is kellene hozzájuk, az időjárás szerint is.

      Törlés
  2. Áá, de jópofa! Nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  3. Szuperjó!!! És tuti nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira ötletes, nagyon szépek a két- és a négylyukú gombok is! :)

    VálaszTörlés
  5. Tavaly én is készítettem ilyen gombokat, persze csak rendes bózalisztből:) De nagyon mutatósak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem bármilyen lisztből készíthetők! Én most a minél egészségesebb lisztekkel próbálgatom a sütést.

      Törlés
  6. NAgyon ötletes! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...