Összes oldalmegjelenítés

2012. október 30., kedd

Csipkebogyó lekvár (hecsedli)

Csipkebogyó lekvár (hecsedli)
Megfőztem életem első csipkebogyó lekvárját. Mondhatom, jól megszenvedtem vele!
Már a szedéssel is, mert úgy összekarmolta a jobb karomat könyékig a csipkebokor, hogy több helyen kivérzett. Sietnem kellett a szedéssel, mert készülődött az eső. Az egyik szomszéd "szabadított " rá a kertjében lévő bokrokra, melyeknek az összes termését leszedhettem volna, de a csipkebokor nehezen adja a termését, így maradt még a madaraknak is bőven.
A fodrásznőm mondott egy egyszerű csipkelekvár receptet: az alaposan megmosott bogyóknak levágjuk mindkét végét , majd felhasítva kikaparjuk a termés magvait. Ezután még egyszer átmossuk és főni tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Forrás után 20-30 perccel hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, majd állandóan kevergetve besűrítjük tetszőleges sűrűségűre. Ez sem sok idő, cirka fél óra. A lekvárt  tiszta üvegekbe merjük, lekötjük, 5 percre fejreállítjuk, aztán száraz duntsztban kihűtjük. A magvalás kicsit macerás - mondta ő!
Nekem meg nagyon az volt.
A megmosott mindkét végén megtisztított csipkebogyót lemértem, 1 kiló 20 deka volt. Elkezdtem a magvalást. Már jó ideje csináltam, mikor kíváncsiságból lemértem a kimagvalt bogyókat, hát alig volt több 10 dekánál.
No, ez a türelemjáték nem nekem való!
A kimagozott bogyókat félretettem, a többi csipkebogyót feltettem főni annyi vízzel, ami ellepte.
Egy órai főzés után turmixgépbe tettem több adagban és óvatosan leturmixoltam . A magok egyben maradtak, nem sérültek (azért mertem vele ezt meglépni, mert a homoktövist is így szoktam készíteni, és ott is egyben maradnak a magok).Ezután sűrű fémszűrőn átpasszíroztam (én a paradicsomot is így szoktam passzírozni). Az átpasszírozott masszát tűzre tettem és forráskor beleraktam a cukrot - csak gondolomra, kóstolással. Negyed kiló se kellett bele egészen. Mást nem is adtam hozzá, van aki citromlét, vagy fűszereket is tesz bele. A cukorral még jó félórát főztem szakadatlanul kevergetve. Mikor jó sűrű, homogén volt a massza levettem és gyorsan az előre elkészített üvegekbe töltöttem. Lekötöttem, fejre állítottam, száraz duntszba tettem.
Három háromdecis üveggel lett, meg 3-4 kanálnyi kimaradt. A szabadban készített fotókon jól látszik az élénk piros színe.
Jó sűrű, síma állagú csipkelekvár - lakásban készült fotó

Persze mindjárt meg is kóstoltam, fél szelet kenyeret megkentem vele: hát isteni!

             
A félretett kimagozott tíz deka csipkebogyót pedig összefőztem birsalmával úgy, mint a birs-sütőtök  lekvárt. De most se mértem a hozzávalókat, kóstolással állapítottam meg a hozzáadandó cukor mennyiségét. Nagyon finom lett, a csipkebogyó kicsit rózsaszínesre színezte a lekvárt. Két háromnegyed literes üveggel lett, meg egy tálkával kimaradt.
Birs-csipkebogyó lekvár


21 megjegyzés:

  1. Szép lett a lekvárod! Ismerem a szedéssel járó szenvedelmeket, és is így szoktam járni, csak nekem a bal kezem lesz véres, mert én balkezes vagyok :)
    Én nem szoktam a magokat kikaparni "Hecsedi (csipkebogyó) lekvár" néven van fent nálam, ha van időd nézd meg. Idén csak szörpöt készítettem, mert lekvár még maradt tavalyról, és az elég lesz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, megnéztem a blogodat, a te hecsedlid is nagyon szép! Én is ilyen fémszűrőn passzíroztam át.
      Én szörpöket nem szoktam készíteni, egy idő ata citromos vizet iszunk. De teának szedtem csipkebogyót, most szárítom. A fodrásznőm szerint a teának szánt csipkebogyót is tanácsos ketté vágni, könnyebben szárad.
      Látom, van nálad kökénylekvár, a napokban nálam az következik. Elkészültem rá, hogy még egyik sérülést ki se hevertem, jön a másik...

      Törlés
  2. Minden elismerésem! Nekünk van a telken rengeteg csipkebogyó, de bevallom én otthagytam az egészet az enyészetnek. Nagyon szeretem, de képtelen vagyok végig csinálni ezt a hatalmas procedúrát:)Nagyon guszták lettek és biztos nagyon finomak is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszönöm az elismerést! Az idén nagyon kevés gyümölcsünk termett, ezért szántam rá magam az ilyen félig vad gyümölcsökre, mint csipkebogyó, kökény.

      Törlés
  3. Igazán jól néz ki, és biztos vagyok benne hogy finom is.
    Az enyémek most vannak csipkebogyót szedni. Persze lehet, hogy győz majd a csipkebokor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha-ha-ha! Méghogy a csipkebokor győz!
      Biztos visznek haza Zsóka, hogy te is készíthess hasonló finomságot.

      Törlés
  4. Egyszer próbálkoztam vele de már a tisztításnál problémám adódott, akkor derült ki hogy allergiás vagyok rá. Nagyon finom mert kóstoltam már. Nagyon szép a színe amit készítettél és a birssel is biztos finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Eleinte én is viszkettem tőle, meg kipirosodott a bőröm olyan helyen ahol nem is érhetett hozzám...
      aztán valahogy ez elmaradt.
      Igen, szép is, meg finom is!

      Törlés
  5. Nagyon türelmes vagy - én két éve készítettem először, akkor kb. a 15. szem környékén döntöttem úgy, hogy a többit ugyan ki nem magozom. :)) Passzírozással tökéletes lett nekem is, ha idén újra rászánom magam (igen aktuális lenne eldöntenem... :D), meg sem fogom kísérelni a magozást. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egycsipet! A turmixgépes módszer után már én se állnék neki magozni.

      Törlés
  6. Én még életemben nem főztem csipkebogyó lekvárt, éppen azért mert láttam, Anyukámnak mennyi időbe s fáradtságba kerül, mire az asztalra kerül ez a finomság. Ő főzte, szitán passzírozta, újra főzte. Mikor olvastam, hogy egy egyszerűbb módját ismered, meg is örültem, de hamar kiábrándultam, olvasva, hogy ki kell magozni egyenként. Ez iszonyú munka.
    Mindenképpen elismerésem, mint mindenkinek, aki erre adja a fejét. Talán majd egyszer én is rászánom magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi! nem magoztam ki egyenként, csak elkezdtem, és mivel lassú volt abbahagytam! Turmixgéppel magoztam ki lényegében, ha van géped, ki kell próbálni és megérted.

      Törlés
  7. Nagyon finom a csipkebogyólekvár,minden elismerésem!!!

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Én tavaly télire tettem el csipkelekvárt először, mert olyan sok bogyó volt a kertünkben,hogy sajnáltam otthagyni. Bár a madárkák tavaszra elcsipegetik.Én is ódzkodtam mindig az eltevéstől, mert azt hittem ki kell egyenként magozni.Örömhír: nem kell! Fontos tudni azonban, hogy akkor lesz igazán jó a lekvár, ha már megcsípte a bogyókat a hideg és megpuhultak.
    Mellékelem a receptet:
    Hozzávalók
    4-5 kg csipkebogyó vagy kevesebb)
    kilónként 50-60 dkg cukor (de ízlés szerint!)

    Elkészítés
    A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel, ollóval mindkét végüket levágjuk. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
    A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
    Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
    Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsóka!
      Örömmel vettem, hogy megosztod a receptedet, bizonyára mások is elolvassák, köszönjük!
      Tetszik a módszered, csupán a szalicilt hagynám el a végén. Úgy tudom, a szalicil nagyon ártalmas, rákkeltő hatású és nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódik. Én az üvegek fejreállításával (vákum képzés)szoktam "tartósítani" már egy ideje, most pedig már van befőzőautomatám, így biztonságosan tudok tartósítani vegyszerek nélkül.

      Törlés
  9. Kedves Marisz! Köszönöm a visszajelzésedet. Remélem, nem gond, hogy feltettem a receptet.A módszered kiváló,természetesen jobb, mint a salicil!Követendő példa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem gond a hozzászólás, hiszen egymástól is tanulunk általa.
      Máskor is, más témában is szívesen veszem, ha észrevételed van! :)

      Törlés
  10. Kedves Marisz!
    Nagyon tettszik a recept!azt szeretném kérdezni,hogy az apró szúrós szőrök,a turmixolás során eltűnnek?

    VálaszTörlés
  11. Ismerem az érzést...
    Viszont nem kell bele cukor, mi natur fogyasszuk, (egészségesebb!), vagy, ha a recept megkívánja, akkor kis szárított steviával megkínálom.... ;)

    VálaszTörlés
  12. nemtudom megállni hogy ne írjam meg én is a tapasztalataimat eme finom lekvár készítése korul ,úgy adodot hogy az idén mi is készítettunk , a szedés is macera de magában a tobbszori paszírozás is ,de nagyon megéri a munkát mert mennyei finom, valojában itt találtam rá az egész folyamatra s csak koszonni tudom mert sokat tanultam onoktol holgyeim ,minden délután bongészgetek egy picit ,még egyszer kossz a sok jo és okos tanácsot ,,,,

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...