Összes oldalmegjelenítés

2012. október 13., szombat

Birskompót, birsbefőtt, birs-sütőtök lekvár

Birsalma befőtt és sütőtökös birslekvár
A birsalma befőtt és a birsalma kompót lényegében ugyanaz, a különbség annyi, hogy a kompót azonnali fogyasztásra készül, a befőtt pedig valamilyen tartósító eljárással későbbi fogyasztásra szánt kompót.
Birsalma kompót:
Hozzávalók:
Birsalma, cukor, fahéj, szegfűszeg, víz, friss citromlé
A birsalmákat megmosom, meghámozom, a magházukat és a hibás részeket kivágom, és tetszés szerinti cikkekre felvágom. Citromos vízben mosom meg, így kevésbé barnul, de ha a főző léhez is teszünk citromlevet, szépen kifehéredik.
A tisztán mért 1 kiló gyümölcshöz a receptkönyvek legalább fele mennyiségű cukrot írnak, meg 5-6 deci vizet. Én azonban ha édesebb a gyümölcs, kevesebb cukrot teszek.
Elkészítés:
A vizet meg a cukrot tűzre teszem, kevergetem, és mikor forr, akkor teszem bele a birset. Ízlés szerint lehet fűszereket hozzátenni, én 1-2 egész fahéjat meg 3-4 szegfűszeget szoktam, de hallottam már gyömbér ízesítésről is, nem lehet rossz, egyszer majd kipróbálom.
Újraforrástól számított 6-8 perc alatt megfő, - függ a gyümölcstől is - de 10 percnél tovább nem szoktam főzni, mert hamar szétfő. Ha a beleszúrt villa könnyen belemegy, jó. Közben a lét meg lehet kóstolni, hátha kíván még cukrot. Amint főttnek nyilvánítom a birset, tulajdonképpen kész is a kompót. Ekkor keverem hozzá a frissen facsart citromlevet, hogy ne főzzem ki belőle a vitamint.
Kihűlés után hűtőbe teszem és magában, vagy sült húsok mellé fogyasztható. Néhány napig hűtőben tárolható.
Birsalma kompót
Birsalma befőtt: annyiban készül másként, hogy a vizet kicsit bővebben mérem, mert ez a fajta gyümölcs hajlamos "elinni" a levét állás közben - tehát 1 kilónyi gyümölcshöz 7 deci vizet számítok.
A gyümölcsöt nem egyszerre, hanem adagonként rakom a szirupba, majd ha már megfőtt, lyukas kanállal az elkészített üvegekbe teszem. Amikor minden gyümölcs az üvegekben van, felöntöm mindet a forró sziruppal. Azonnal rácsavarom a folpackkal bélelt tetőket és pár percre fejreállítom az üvegeket, mielőtt a száraz duntszba rakom őket, ahol két napot is eltölthetnek. Végleges helyük a kamrapolcon lesz, tálalásuk pedig karácsonykor a kacsasült mellé. Remélem, hogy tartósítószer nélkül is eláll.

Birsalma-sütőtök lekvár:
Hozzávalók:
1 kiló sütőtök tisztán mérve (tehát tisztítás után)
1,5 kiló birshús tisztán mérve(tisztítás után)
80 deka cukor
1-2  citrom leve (ízlés szerint)
fahéj, szegfűszeg (ízlés szerint)

  
A megtisztított, összekockázott, kimért sütőtököt ép zománcú lábosba teszem és annyi vízzel, ami épp ellepi puhára főzöm.
A birssel ugyanígy járok el, beletéve a főzővízbe kilónként 1-2 darab fahéjat és szegfűszeget. Mindkettőt leszűröm, a birsből kiszedem a fűszereket, összeöntöm őket és botmixerrel pépesítem.
Fél liternyi gyümölcsfőző vízben a 80 deka cukorral szirupot főzök, ráöntöm a birsalmás-tökös pépre és  sűrűre főzöm.  Közben állandóan kevergetem óvatosan, mert hajlamos fröcsögni.
Huszonöt-harminc perc alatt el lehet érni a megfelelő sűrűséget. A citromok levét nem sokkal a befejezés előtt keverem bele. Azonnal az elkészített üvegekbe merem a forró lekvárt, rájuk csavarom a folpackkal bélelt tetőket és mindegyiket fejreállítom.
               
Egyfajta csírátlanítás
Néhány perc után ők is a száraz dunsztban várják meg, hogy teljesen kihűlve a kamrába kerüljenek. Én most is az előírt cukormennyiségnek a felét raktam bele, jó érett, édes volt a birs, meg a sütőtök is. Tartósítószer nélkül is el szoktak állni, hisz az üvegeket a kimosás után mikróban csírátlanítom. Félig töltöm őket  vízzel és néhány percig forralom a vizet. A tetőket lábosban kifőzöm, és mindig kibélelem folpackkal. Fordult már elő, hogy megromlott 1-2 üveg befőtt, de lehet, hogy a fedél nem volt erősen rácsavarva.
Még tart a szezon, akinek kedve van hozzá, tegyen befőttet, lekvárt. A házi a legjobb!

 Ezen az  oldalon akit érdekel, olvashat a birs gyógyító hatásairól.        

16 megjegyzés:

  1. Ez jó Marisz, most nekem is van pár db birsem, készítek majd én is valami finomat :)Szeretem rágcsálni még önmagában is, igaz egy kicsit elvásolja az ember fogát, de annyira jó. A gyerekkoromat idézi, mert sokat ettem a Mamámnál.

    VálaszTörlés
  2. Mamu, én nyersen nem szeretem, de sütve-főzve annál inkább!

    VálaszTörlés
  3. Szép munka volt!! A lekvár nagyon finom lehet! Én most küzdök 5 kg birsalmával,de sajnos sütőtök nincs itthon, pedig ez a recept nagyon felcsigázott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Janka! Sárgarépával is nagyon finom, egyik évben pedig ribizlit vettem elő a fagyasztóból, azzal főztem össze. Csodás lett a színe is, az íze is.

      Törlés
  4. Kedves Marisz, már szinte szégyelem hogy ilyen sokára jöttem hozzád is kommentálni. Éppen az uj postomban irtam hogy már kéne le adni a blogomrol, vagy egy kis blog pihenést, mert a sok elfoglaltságom miatt alig tudok valamit is feltenni a blogomra...vagy csakis a minden napi ételt, amit most fel tettem.

    Nagyon, de nagyon szeretem a birsalmát nem is tudom hogy hivják ezt angolul, de abban biztos vagyok hogy itt nem lehet kapni, és nem is terem. A sütőtökkel kombinálva dzsem, az isteni finom lehet, és méghozzá gyönyörü szine is van.

    A mulkorjában kérdezted hogy hova lett a fekete cicám a blogrol, hát bizony nem csak azért vettem le a SPAM miatt, de szomoritott is, mert a fekete-fehér PRINCE cicámat el kellett altatni, mert már szegényke 19 éves volt, és beteg. Ő nagyon szerette nézni a fekete cicát amikor az ölemben ült, és szerette hallani a hangját is...nagyon inteligens, és figyelmes cica volt a végéig! Puszillak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Elisabeth, hogy sok dolgod mellett hozzászólást írsz!
      Csodálkozom, hogy nálatok a birs nem terem meg - úgy tudom, a meleg, mérsékelt éghajlatot szereti.
      A cicáidról: kedves jelenet lehetett, amikor az öreg cicád tanulmányozta a "gépi" cicád viselkedését. Sajnálom, hogy PRINCE betegsége ilyen súlyos volt, de életében kényeztető, szerető gazdija voltál.
      Elisabeth, ha hajszoltnak érzed magad, feltétlenül pihenj kicsit, hogy regenerálódjon a testi-lelki jólléted!
      A blogodon blogszünet alatt is lesz elég olvasni, nézni való.

      Törlés
  5. Tetszik nagyon a befőtt is, a lekvár még jobban! :) Szerintem ki is fogom próbálni, finomnak gondolom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm a dicséretet, próbáld ki te is!

      Törlés
  6. Imádom a birsalma kompótot. Készítettem lekvárt én is birsből. Még erről a tökös-birsalmás lekvárról nem hallottam! Biztos nagyon finom az is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, sütőtökkel még én is most csináltam először, de abból indultam ki, hogy a birs más gyümölccsel összefőzve jó lekvárt ad, akkor ezzel is biztos finom lesz. És tényleg az lett.

      Törlés
  7. Nagyon szeretem a birsalma befőttet,nagyon finom lehet a birs-sütőtökkel,jaj szívesen látnék néhány üveggel a kamrában!Megyek hétfőn veszek birsalmát!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melissina2, köszönöm! Nekem bejött a birs sütőtökkel is, de más gyümölccsel is főztem már, meg sárgarépával. Mindennel nagyon jó ízű és jó állagú - nem túl folyós lesz.

      Törlés
  8. Kedves Marisz, elárulok neked egy nagy titkot: annak, hogy eláll a befőtted, semmi köze az üvegek mikrózásához! Én befőzés előtt csak simán forró hipós vízzel elmosom, ecetessel leöblítem, megszárítom és mehet is bele a finom alapanyag. Ja, és majd elfelejtettem: tojok a szakácskönyvekben előírt cukormennyiségekre, ugyanis jóval kevesebbel is nagyon finomak. Én is édesszájú vagyok, de pl. a nyáron 40 kg érett meggyet tettem el hasonlóan a te módszeredhez, de az egészhez nem használtam el még egy kiló cukrot sem. És meglepően finom lett a befőtt! Ja, és semmiféle tartósítószert nem raktam sem bele, sem két cefofán közé, egyszerűen csak rácsavartam a tetőket, állt egy picit fejjel lefelé, aztán ment a hűtőládába, a szárazdunsztba. Évek óta így teszem el a befőttet. Korábban én is aggodalmaskodtam, és befőttartósítót használtam, egészen addig, míg egyszer nálunk volt a nagymamám a befőzéskor. És megmutatta ez a pofonegyszerű módszert.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...