Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 29., szombat

Mézeskalács-doboz



Mézeskalács doboz
Nálunk a családi ünnepek többször "kétfordulósak", mert szanaszéjjel vagyunk az országban meg a világban, így nehéz egy alkalomra összeszedni mindenkit. Így esett, hogy a nővérem születésnapját is már egyszer megtartottuk, egy hónap múlva pedig lesz még egy azoknak, akik most nem tudtak hazajönni.
Erre az alkalomra nem én készítettem a tortát, többféle aprósüteményt sütöttem, melyeket már régebben bejegyeztem a blogba.
Szinte az utolsó pillanatban, az esemény előtti nap reggelén jutott eszembe, hogy azért egy mézeskalács bonboniert kellene csinálnom. Legalábbis megpróbálkozom vele, aztán ha jól sikerül odaadom, ha nem, akkor megesszük mi.                   
Lázas keresés a neten, és találtam a dobozhoz alkalmas receptet Itt. Köszönettel tartozom érte.


Tészta hozzávalói:

60 dkg liszt
1 ek kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2-3 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 púpozott tk szódabikarbóna


Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszert, a kakaóport és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat villával elkeverjük. A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát (lehet géppel is). Folpackkal letakarva, hűvös helyen másnapig pihentetjük. (Akár több napig is állhat a tészta.)
Másnap lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk a tésztát, és nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Kartonsablon mentén kivágjuk a formákat belőle, vagy kiszúrókkal dolgozunk. Az átgyúrás fontos, különben buborékos lesz a tészta felszíne, nem sima!
A sütőt begyújtjuk 180 fokra. A mézeseket 10-14 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell!

Mindjárt össze is állítottam a tésztát és hűtőbe tettem késő délutánig(kora délelőtt csináltam. Akkor állítható tortakarikába sütöttem az alját meg a tetejét (két egyforma körlapot, az oldalának pedig 5 centi széles, 7 centi magas téglalapokat vágtam a tésztából, azokat sütöttem meg. Miután kisültek, még melegen ((ilyenkor képlékenyebb) olvasztott cukorral összeragasztottam az aljának szánt köralapra a téglalapokat, és a tortagyűrűt szorosan köré téve éjszakára hűtőbe tettem.

Ekkor már láttam, hogy jó nagy lett a doboz, ebbe rengeteg bonbon kellett volna, amihez nem volt itthon csokoládé, ezért kerestem hamar olyan mézeskalács receptet, amelynek a tésztáját nem kell pihentetni és kisütve is azonnal puha.  Találtam, rögtön el is készítettem a virág, szív, pillangó és egyéb formájú mézes sütiket, hogy éjszaka jól kihűljenek a másnapi díszítéshez. (Lesz róla külön bejegyzés.)
Reggel levettem a dobozról a karimát, stabil volt.
Most jött volna a tojáshab íróka készítése, de valahol olvastam, hogy lehet írókát a fehérje felverése nélkül is csinálni úgy, hogy fokozatosan adagoljuk bele a porcukrot   folytonos keverés mellett. Én ezt a módszert választottam, a porcukorba kis zöldtea port vegyítve. 
Háááát! Eleinte nem volt vele baj, de ahogy kicsit állt, ellágyult ez a massza és folyós lett. Nem kellett volna a járt utat elhagynom a járatlanért.  Mikor már nagyon folyt, nem erőltettem tovább, hanem az unokám névnapi tortájából kimaradt zöld fondantból 2 dekát felolvasztottam két deka vajjal, és zacskó sarkából ezzel, meg dekortollal díszítettem. Délután négy óráig minden száradhatott, kitártam hozzá az ablakot is.
Negyven darab 5-6 centi átmérőjű mézeskorong belefért a dobozba.

Tudom, hogy nem lettek olyanok, mint amilyet Moha csinál (azt hiszem, a hivatkozott oldal is Moha receptjét ajánlja), vagy mások, akik művészi szinten készítik és díszítik a mézeskalácsokat (sokan vannak, elismeréssel adózom a munkájuknak, név szerint nem sorolnám most itt fel őket), de én ilyet tudok, és családon belül adható volt, a családtagjaim pedig nagyra értékelték. A nővérem nagyon örült neki, és nagyon tetszett neki.
Így hát én is örültem és máskor is megpróbálkozom ilyesmivel.

  

14 megjegyzés:

  1. Marisz! - a mézeskalács-doboz, csoda szép!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagy ötlet nagyon jól néz ki!!!! Nem csoda h örömöt okoztál:))))

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű dobozt készítettél, gratulálok, én is ilyen ajándékot vettem - én sajnos ilyesmit nem tudok csinálni - az anyukám múlt heti születésnapjára. Persze a Tiéd értékesebb, mivel kezed munkája!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gabi!Nagyon szép ajándékot vettél anyukádnak, és csodafinom tortát készítettél neki!

      Törlés
  4. Nagyon ötletes és szép is:) Nem az a lényeg, hogy mestermű legyen, hanem, hogy szeretetből készítetted:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon helyes kis mézeskalácsdoboz! Hát még a tartalma milyen finom lehetett :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, köszönöm! Tényleg finom volt!

      Törlés
  6. Kedves Marisz ! Ne légy elégedetlen. Ez a doboz és a tartalma úgy tökéletes, ahog van, hiszen szívvel-lélekkel és sok-sok szeretettel készítetted.
    MÁS: örülök, hogy megtaláltalak. Beregisztrálok Hozzád ujra, miután a blogomat szeptember 17-én valaki feltörte és lesöpörte a színről. Most próbálgatom ujra épitgetni, már amennyire lehet.
    Téged is szívesen visszavárlak. Megtisztelsz vele, ha újra eljössz hozzám. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Viki!Újra regisztráltam nálad, és az útmutatásaid alapján én is mentettem a blogom. Visszaállítani ugyan még nem sikerült, de majd rájövök arra is.

      Törlés
  7. Nagyon tisztelem a bátorságodat és csatlakozom az előttem szólókhoz: a lényeg, hogy saját kézzel készítetted, szíved-lelked beleadva. Rendelni bárki tud ilyet, de készíteni... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...