Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 22., szombat

Csíkos piskótatekercs a 9. SAD-ra

Csíkos piskótatekercs
Praliné Zsuzsi divatba akarja hozni ősszel a csíkosat meg pöttyöset, legalábbis aSAD IX. fordulójára, ez alkalomból csíkoztam be a piskótatekercsemet.
Egy-két blogon már láttam ilyet, Itt (és másutt is) úgy írják, hogy külön csináljuk meg a kétféle színű piskóta tésztáját, majd habzsákból ferdén csíkozzuk be a kikent, lisztezett tepsit.
Hát nekem nem volt időm külön-külön vacakolni vele (a névnapom második fordulójára többféle ételt kellet készítenem, meg az unokámnak az Aranyhaj tortát is ekkor csináltam).
Hat tojást leütöttem, hat evőkanál cukorral jó habosra kikevertem géppel, majd fakanállal hozzákevertem 6 evőkanál lisztet.  Ekkor kétfelé  vettem a masszát, és az egyik felébe beledolgoztam kb. két teáskanálnyi matcha zöld teaport. Két nylonzacskóba kanalaztam a kétféle tésztát, és mivel a sárgát többnek találtam, egy kicsit hagytam belőle, amit kevés kakaóporral barnára színeztem(Így háromféle színem lett). Ezt egy kisebb zacskóba töltöttem és jöhetett a csíkozás.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt nagy alakú tepsiben a sarkánál kezdtem sárgával ferdén, utána zöld, majd egy vékonyabb barna csík következett, és így folytattam, míg betelt a tepsi.
Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokosra és alsó-felső lángon húsz percig sütöttem.
Amíg sült, egy kisebb tepsibe belecsíkoztam a maradék anyagot, mert rosszul számoltam ki, és lett maradék. (Ez egy kicsit "elállta" magát, de azért ezt is megsütöttem, megtöltöttem.)
Amikor kisült a piskóta lehúztam róla a papírt és feltekertem a papírral együtt, majd egy nedves konyharuhába csomagolva hűtöttem ki.

Miután kisűlt, lehúztam róla a papírt és felcsavartam
Közben elkészítettem a krémet, csak úgy fantáziám szerint.
Hozzávalók:
20 deka mascarpone
15 deka vaj
10 deka porcukor
másfél deci habtejszín
1 evőkanál vaníliaeszencia
1-2 kávéskanál zöldtea por
4 fél őszibarack befőtt

A szobahőmérsékletű vajat, a mascarponét és  a porcukrot jó habosra kikevertem géppel, és lassan hozzáöntve a folékony tejszínt, vaníliaeszenciát,  mindent jól kihabosítottam, és utoljára kevertem először egy kevés krémbe a zöldtea port, majd ezt bele az egész krémbe. Nem lett túl erős a színe, de kellemes halványzöld lett, és az íze is finom volt. Rákentem a kihűlt piskótára, közepén egy sorba raktam az összemetélt őszibarack befőttet és szorosan feltekertem.

A képen nem látszik, hogy halvány zöld volt a krém

Szeletelve
Amit az ezután maradt tésztából sütöttem, azt csak barack meg zöldtea nélküli krémmel töltöttem, de az is elfogyott.



Nagyon mutatósak voltak ezek a piskótatekercsek annak ellenére, hogy nem valami szabályosak lettek a csíkok.  Menyem meg is jegyezte, hogy az ősz színeit használtam. Egyéb díszítést most nem is kapott, bár olvasztott csokival még fokozható lett volna a külső megjelenése. A krémje nagyon kellemes volt mindkettőnek, úgyhogy összességében elégedett vagyok vele. És hát ezért megint sok elismerést kaptam a családomtól   és rokonaimtól.    
Mivel kedvelem a pöttyöset is, szerettem volna azt is csinálni, már régóta tervem egy pöttyös torta, dehát az majd egy másik alkalommal lesz.

24 megjegyzés:

  1. De jópofa ez a csíkos piskóta :)!! Biztos finom is volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm, María! Igen, mindenki dícsérte "kívül-belül".

      Törlés
  2. Nagyon szép zöld színt értél el és szerintem a csíkok "szabályossága" is rendben van - imádom! Szuper! :))

    VálaszTörlés
  3. De jópofa! Külön tetszik, hogy természetes színezéket használtál :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, köszönöm! Igyekszem természetes színezőket használni.

      Törlés
  4. Nagyon szuper a csíkos piskótatekercsed, és nagyon divatos! :) Örülök, hogy játszol!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsi, köszönöm! És a lehtőséget is, hogy játszhattam!

      Törlés
  5. Nagyon ötletes és mutatós lett! Nekem nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon klassz, jól sikerüt meg a töltelék is fincsi:)Nálam is piskótatekercs készült, de még csak most hűl:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu! Biztos finom lesz a te tekercsed is!

      Törlés
  7. Nagyon dívatos ruhában van a tekercsed!:-)) Nagyon finom lehet a töltelék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva!Divatops is, finom is volt!

      Törlés
  8. Örülök ,hogy rád találtam. ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
  9. Húú nagy ötlet és még csak mesterséges ételfesték sincs benne! Szép lett, finom is biztos a leírásból ítélve. Szuper jó:)))

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Judóca! Az ötlet nem az enyém, belinkeltem a lelőhelyet.

    VálaszTörlés
  11. Na ez igazán profi, megpróbálom én is,majd a szinekkel variálok. Köszi a receptet.

    Kati
    http://gibkatkonyhaja@blogspot.com

    VálaszTörlés
  12. We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

    my weblog http://www.sfgate.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem értem az idegen nyelvet. Légyszíves, ne írj több hozzászólást. Köszönöm.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...