Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 2., csütörtök

Citromos keksz zabpehelylisztből


Citromos keksz zabpehelyliszttel
Ez is amolyan reformkeksznek készült, hogy a mostanában vásárolt különleges lisztjeimet kipróbáljam.
A Sütigyárban    talált receptet alakítottam át gondolomra, de a végeredmény remek lett, legalábbis ami az ízét illeti, a forma nem lett éppen szabályos.      
Az eredeti recept szerinti hozzávalók:
250 g Rama
300 g porcukor
1 tojás
1 cs sütőpor
400 g finomliszt
25 g citromlé (kb 2 kifacsart citrom leve)
10 g citrom héj
kristálycukor

Ahogy én csináltam:

250 gramm Rama
300 gram xilit porrá darálva
1 cs bio sütőpor
400 gramm zabpehelyliszt
1 nagy citrom lereszelt héja
2 nagy citrom kifacsart leve
csipet tengeri só

A margarint elmorzsoltam a zabpehelyliszttel, hozzákevertem a többi száraz hozzávalót, végül a citromlevet és fakanállal mindent jól összekevertem. A tojást kifelejtettem belőle, de a tészta állaga így is olyan lágy lett, hogy kinyújtásról szó sem lehetett. Valószínűleg sok lett bele a citromlé, jó nagyok voltak a citromok. Azért nem estem kétségbe, több helyen láttam, olvastam, hogy diónyi halmokat kell rakni a tepsibe, melyeket kicsit meglapítunk. Én is eszerint csináltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat raktam, melyeket kicsit meglapítottam.Tetejüket egyenként megszórtam szemcsés xilittel, de ez a sülés folyamán ráolvadt.

Nyersen ilyen amorf kekszeim voltak
Három tepsivel lett ebből a tésztamennyiségből. Nem számoltam, de kb. 60 darab kekszem lett, olyan 6 cm átmérőjű az egyenkénti nagyságuk.
Száznyolcvan fokosra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem alsó-felső lángon, majd öt percre a sütő elzárása után még bent hagytam.



Kellemesen savanykás, citromos ízű, kicsit morzsálódós szerkezetű kekszeim lettek, bár küllemre nem nagyon mutatósak.
Beteglátogatóba is vittem belőle, remélem   ízlett a megajándékozottnak ez a könnyű, egszséges süti.                    


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...