Összes oldalmegjelenítés

2012. június 29., péntek

Kékáfonyás muffin


Kékáfonyás muffin

A tízéves lányunokám érdeklődik a sütés iránt. Megbeszéltük vele, hogy a nyári szünetben minden héten egy délután eljön, és megtanítom néhány egyszerűbb sütemény elkészítésére.
Az első héten muffint meg pogácsát terveztünk. Mivel nagyon szeretjük az áfonyát, vettem, de még ribizli is van, azzal is finom lett volna .
Gyakran sütök muffint, de szinte mindig más recepttel, illetve a receptek nagyon hasonlóak, sokszor csak az összetevők aránya változik.
Most a NoSalty receptjei közül választottam.
Jött az unokám Anna, és jött vele a barátnője Luca, aki idősebb két évvel, és már "komoly" konyhai tapasztalatokkal rendelkezik sütés-főzés terén.
Először kimértük a hozzávalókat, előkészítettük a szilikon muffin formákat, tepsit, megmostuk az áfonyát, begyújtottuk a sütőt, és kezdődhetett a muffin sütés.
Hozzávalók:
240 ml natúr joghurt
60 ml olívaolaj
10 deka cukor
25 deka liszt
1 tojás
1 evőkanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 deka friss áfonya

Elkészítés:

A joghurtot elkeverjük a tojással, az olajjal és a vanília esszenciával.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. A megtisztított gyümölcshöz hozzáadunk ebből a keverékből egy evőkanállal, elkeverjük.

A lisztes keveréket összedolgozzuk a joghurtossal, legvégül a gyümölcsöt keverjük bele.

Papírral kibélelt muffinformákba kanalazzuk, megsütjük. Akkor jó, amikor a muffin közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kihúzható a muffinból.

Előmelegített sütőben 190 fokon alsó-felső lánggal 25-30 percig sütjük.

Így szól a recept, de mi azért nem éppen így csináltuk, hanem ahogy máskor is szoktam: tojást a cukorral(nádcukrot használtunk), joghurttal, olajjal alaposan kikevertük, beletettünk egy evőkanál magam készítette vaníliaeszenciát. Hozzáöntöttük a lisztet, melybe belekevertük az evőkanál biosütőport, késhegynyi szódabikarbónát, csipet sót. Egy-két mozdulattal összekevertük és már lehetett is kanalazni a szilikon muffinformákba.

És hát többnyire a lányok dolgoztak, én jóformán csak "dirigáltam". Nagyon ügyes volt mindkettő.
Tizenöt forma lett háromnegyed részig megtöltve masszával, és mindegyik tetejére 6 szem áfonyát dobtunk, melyeket kicsit lenyomkodtunk.

Sütés előtt a muffinok
Fél óra múlva lehetett kivenni a sütőből, és a tetejüket azonnal lekentem porcukor-citromlé keverékével. Kis hűlés után kiszedtük a formákból. A lányok nagyon szerettek volna valami szép díszítést a tetejükre, de most csak egy kevés mézes fehércsoki gyurmám volt, ami a keresztlányom szülinapi tortájából kimaradt. Néhánynak ezzel fedtük be a tetejét és cukorgyöngyökkel megszórtuk.

       
Felirat hozzáadása
       
Felirat hozzáadása
  
Felirat hozzáadása
            
A többi úgy maradt, de nem sokáig, mert megkóstoltuk, és igen finomnak bizonyult.
Sor került még a pogácsa sütésre is, de arról fénykép se készült. Eleinte még lelkesek voltak a lányok, szépen ki is szaggatták, formázták, de időközben "beléjük bújt az ördög", ahhoz már nem volt türelmük, hogy megvárják amíg megkel, pláne, hogy megsüljön. Biciklire kaptak és ottmaradtam egyedül a pogácsával, úgy vittem utánuk, mikor kisült. Finom volt a pogácsa is, de megegyeztünk, hogy a legközelebbi közös sütéskor csak egyfélét sütünk. Belátták, hogy jobb lesz az úgy.
Egy egy muffin a szüleiknek is jutott, és a két lány nagyon elégedett volt magával a dicséretek hallatán.Én is megdicsértem őket, és remélem, a kezdeti lelkesedés a későbbiekben is megmarad.



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek a muffinok. Jó dolog ilyen profi nagymama mellett tanulni sütni. Én biztosan nem hagytam volna ott a pogácsát sem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű Nagymama vagy!!!
    Elfáradtak, az egyfélénél biztosan kitartóbbak lesznek:-)
    Szép napot.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis muffin, és áfonyás:) Az első konyhai trükköket, ételeket én is a nagymamamámtól tanultam, kislányoromban mindig ott forgolódtam. Szerintem a te unokád is megszereti, felnőtt korában emlékezni fog ezekre a közös sütésekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu!Igen, én ezt ezt a hagyományt szeretném tovább örökíteni. Tízévesen az apai nagyanyám tanított meg tésztát gyúrni, az anyai nagyanyámmal sokszor sütöttünk kalácsot.És amíg én élek, ök is élnek a kedves emlékeimben.

      Törlés
  4. Pont most ettem egy marék áfonyát, ami a Te sütidből is csodásan kandikál ki!
    Jó érzés lehet a konyhai tapasztalatokat az unokádnak átadni... Én sem voltam mindig türelmes a Mamáimmal, amit most már nagyon bánok, de azért rengeteg minden ragadt rám Tőlük így is!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, Teller-cake! Én is úgy gondolom, hogy azért legalább az élmény, az együtt munkálkodás hangulata emlékezetes lesz.

    VálaszTörlés
  6. Csodásak lettek a muffinjaid!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...