Összes oldalmegjelenítés

2012. május 13., vasárnap

Zabpelyhes keksz



   
Ez a zabpelyhes keksz minden várakozásomat felülmúlta. És nemcsak nekem, de a család minden tagjának nagyon bejött.
Már régóta tervezgettem, nem azért, mert szinte az összes  gasztroblogon előfordul már egy-két, vagy több zabpehellyel készült sütemény receptje, hanem igyekszem az egészségesebb alapanyagokat és hozzávalókat beépíteni az életünkbe.
Több receptet átnéztem, olyat kerestem, amihez minden hozzávaló van itthon, vagy legalábbis majdnem minden...
Itt találtam rá a megfelelő receptre, melyen csak kisebb dolgokban kellett változtatnom, például tönköly liszt helyett finomlisztet használtam, a reszelt narancshéj pedig teljesen kimaradt.
Hozzávalók:
15 deka félbarna tönkölyliszt
15 deka apróbb zabpehely
3 evőkanál méz
8 deka puha vaj
1 tojás
1 tk sütőpor
1 kk vaníliakivonat
10 deka mazsola
5 deka csoki apróra vágva
1 narancs finomra reszelt héja

Elkészítés:

Külön-külön edényben összevegyítettem a száraz és a nedves hozzávalókat, majd a kettőt egybeöntöttem, összegyúrtam.  Nedves kézzel diónyi gombócokat gömbölygettem, azokat  korong alakúra ellapítottam, így tettem sütőpapírral bélelt tepsibe.
 
Kétszáz fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 15 percig sütöttem, majd a sütőt elzárva még 5 percig bent hagytam. Kivétel után a tepsiben hűtöttem ki, csak azután raktam tányérra.

Már süléskor nagyon kellemes volt az illata, alig bírtam a kóstolással kihűlésig várni.
Töredelmesen bevallom, hogy még langyos volt, amikor megkóstoltam. Rögtön  megállapítottam, hogy van egy nagy baja, mégpedig az, hogy kevés. A leírt adagból 26 darab 5-6 centi átmérőjű korong lett, de egyszuszra be tudtam volna falni  egyedül az összeset. Ez a helyzet ismétlést kíván, úgyhogy nagyon hálás vagyok Cserkének a receptért, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

Ezen a napon még meggyes joghurt pohárkrém készült, ami szintén  egyszerű, gyorsan megvan és finom.
Ehhez négy kispohár krémes natúr joghurtot két evőkanál porcukorral elkevertem, majd hozzáadtam két evőkanál Vörösborban sült meggylekvárt, ezzel is átkevertem, majd felhasználásig mehetett a hűtőbe.

Meggyes joghurt házilag
Nagyon kellemes hűsítő édeskés-savanykás egészséges nasi.

Mivel házi tejhez jutottam, sütöttem egy tepsi rizskókot is, nagyon jól sikerült.

 

12 megjegyzés:

  1. Én most a meggyes joghurtból kérek ha lehet 2 adaggal, mert finoom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci! Melegben nekem is jöhet a dupla adag.

      Törlés
  2. Nagyon finomak ezek a zabpelyhes kekszek, én is szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika! Nekünk is nagyon bevált, ezután is fogok készíteni.

      Törlés
  3. Tetszik az egészséges kekszed. Már én is tervezgetem egy ideje. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra! Ne halogasd, próbáld ki, nagyon finom!

      Törlés
  4. Imádnivaló kekszek, csodás joghurt és otthonias rizskók! Mindez egyszerre? Rendben, jöjjön csak, állok elébe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi!Szívesen megkínálnám az összes blog olvasót, de csak a látvánnyal tudom.

      Törlés
  5. Marisz-Az Oatmeal...vagyis zabpelyhes...cookies...kekszed, teljesen amerikaias...ami az is, de nagyon ügyesen sikerült neked. Méghozzá egészséges, és nagyon szeretjük mi is, a családban.
    A joghurt, is szép, és finom. A rizskókot én már egy éve nem sütöttem, most meg kivántam a tiédet!

    VálaszTörlés
  6. Elisabeth! Ez az amerikai keksz nagyon bevált nekünk.
    Süssél rizskókot, biztos finom lesz a tiéd is!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...