Összes oldalmegjelenítés

2012. május 29., kedd

Mazsolás kalács marisom módra


kakaós-mazsolás kalács
Pünkösdkor sütöttem ezt a kalácsot. A neten kóborolva ráakadtam   marisom receptjeire és ez annyira megtetszett, hogy mivel minden hozzávaló volt itthon, azonnal neki is láttam elkészíteni.
Hozzávalók:
1,5 deci tej
1 evőkanál cukor
1 egész tojás
2 tojássárgája
30 deka liszt
1 citrom lereszelt héja
1 mokkáskanál só
2 deka élesztő

Később!  5 deka olvasztott vaj

Később! 5 deka mazsola

Később! 1 kanál kakaópor

Tojás megkenni

Ezeket a hozzávalókat  a kenyérsütő tartályába tettem - a vaj, mazsola és kakaópor kivétel  -először a folyékony, majd a liszt sorrendben, a liszt tetejére rámorzsoltam az élesztőt és bekapcsoltam a gépet.  Az olvasztott vajat a sípszó után adtam hozzá és a tésztát megkelt állapotban lisztezett deszkára borítottam.
Ekkor kicsit átgyúrtam az egészet és beledolgoztam az alaposan megmosott, lecsöpögtetett és lisztben meghempergetett mazsolát.
Három felé osztottam a tésztát, egyik részbe beledolgoztam a kakaóport, majd kis pihentetés után kisodrottam és megfontam. Egy ovális jénai tálat kivajaztam, liszttel meghintettem és abba tettem a kalácsot.

Tetejét tojásos tejjel megkentem
Egy tojássárgáját 1 kanál tejjel kikevertem, ezzel kentem meg a tetejét és letakarva kb. húsz percig még kelesztettem, majd 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 45 percig sütöttem és még öt percig bent hagytam. Húsz perc után alufóliával letakartam a tetejét, így nem égett meg és szépen megsült az alja, oldala is. Kivéve azonnal megkentem 1 kanál víz, 1 kanál cukor keverékével.

Még forrón cukros vízzel megkentem
Alig bírtam kivárni, hogy kicsit hűljön, máris felvágtam.    A kuglófhoz hasonlatos ízű és szerkezetű süteményem lett. Ha egy kicsit nagyobb tálban tudtam volna sütni, biztos könnyebb lett volna a tésztája, de így is nagyon finom volt. Nekünk az édessége is megfelelt, de tálaláskor lehet porcukorral behinteni.


Aki hagyományos módon dagsztja, az tartsa be a hagyományos kelttészta dagasztás sorrendjét.

12 megjegyzés:

  1. Tényleg csodásan néz ki, nem csoda ha megfogott ez a recept! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem "marisom"-é szebb, de elmegy az enyém is!

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy!Szép lett.
    Gratulálok:Edit.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon finom lehet ez a kalács,szeretem a kalácsokat!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melissina2, köszönöm! Finom volt.

      Törlés
  4. Nagyon szép foszlósnak néz ki! Szívesen bevállalom azt a két szeletet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom Emi, de már "bevállaltam" én!

      Törlés
  5. Ez a kalács se semmi!!! Nagyon szép és ötletes:))

    VálaszTörlés
  6. Jó receptet találtál, nekem is nagyon megtetszett! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...