Összes oldalmegjelenítés

2012. április 1., vasárnap

Rosen torta

Rosen torta
Szeretem a rózsát, kedvencem a rózsaszín, talán ezért volt, hogy m.k. blogjában mihelyt megláttam, rögtön beleszerettem ebbe a klasszikusnak éppen nem nevezhető tortába.
No, meg a kihívás: lapokat kell hozzá sütni, ami nekem nagy mumus - talán csak volt, mert úgy tűnik, kezdek belejönni.
Ehhez a süteményhez Szerbiában kész lapokat árusítanak, de mivel nálunk nincs, nekem magamnak kellett sütni.
Tészta hozzávalói:
2 tojás
2 kanál cukor
4 deci tej
10 deka vaj
csipet sütőpor
65-70 deka liszt
A hozzávalókból meggyúrtam a tésztát: a tojásokat  a cukrot, meg a szobahőmérsékletű lágy vajat robotgéppel jó habosra kevertem, apránként hozzáöntöttem a tejet is, végül szintén apránként belekevertem a sütőporos lisztet, ezt már csak fakanállal. Nekem 70 deka liszt belement, hogy jól nyújtható állagú legyen a tészta. A kész tésztát lemértem és 10 egyenlő részre osztottam (10x136 gramm tésztám volt).
Minden tésztalabdát kb. 30x25 cm-es vékony lappá nyújtottam és egyenként tepsi hátulján megsütöttem.
A lapok alá tettem sütőpapírt, a sütő 200 fokos volt, sütési idő 10-12 perc alsó-felső lángon.
 
Kisült lapok
Inkább világosra kell sütni, óvatosan, nehogy megégjen, mert akkor könnyen törik.  Nekem ilyen hólyagosak lettek, valószínűleg kicsit sok volt a sütőpor a tésztában. Ennyi liszthez fél tasakkal beletettem, de kevesebb is elég lett volna.
Míg a lapok sültek, elkészítettem a krémet.

Krém hozzávalói.
2 deci tej
15 deka cukor
40-45 deka darált dió
4 cs. vaníliás cukor
22 deka vaj vagy margarin

Először a cukrot és a vaníliás cukrot megfőztem a tejben, utána adtam bele a 45 deka diót és mikor már csak langyos volt hozzákevertem a vajat.
A kihűlt lapokat egyesével megkentem a krémmel. Már az elején ügyelni kellett volna rá, hogy lehetőleg egyformán osszam el a krémet, na ez nekem nem sikerült és az utolsó két lapra alig maradt krém.
Diós krémmel megkenve
A  kilencedik lapra   annyira kevés krém jutott, hogy féltem, nem puhul meg kellően, ezért gyorsan egy kevés kék curacao (küraszo) likört (épp ez volt kéznél) kiskanállal még rálocsoltam. Nem lehetett több három centnél, mégis megkékítette a süteményt.
Mikor a legfelső lapot is ráhelyeztem, rászabtam egy sütőpapírt és egymás mellé kettő könyvet tettem a tetejére nyomatéknak, úgy ment a hűtőbe éjszakára.
Másnap reggel elkészítettem a mázat.

Cukormáz meggylével:
20 deka porcukor
2-3 ek meggybefőtt lé

A porcukorhoz fokozatosan öntöttem a meggylét és közben kevertem, amíg síma lett, de állagra elég sűrű pép maradt, nem túl folyós.
Rásímítottam a torta tetejére és hűtőbe tettem ismét. jó két óra elteltével már megdermedt annyira a máz, hogy be tudtam jelölni a szeletek helyét, hogy szebben lehessen fogyasztáskor kimetélni.

Bejelöltem a szeletek helyét
   
Legközelebb csak ebédkor vettem elő a hűtőből. A máz ekkorra már keményen rádermedt, de a kijelölés helyén éles késsel szépen szeletelhető volt a torta.
     
   
És most következett a nap fénypontja: a dicséretek bezsebelése.  Mert nemcsak mutatós volt, de nagyon-nagyon finom is. Köszönöm m.k.-nak a receptet, meg a drukkot, hogy sikerüljön megcsinálnom.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Aki megsütötte a blogomról ezt a receptet, visszajelzésként megírta, hogy kevésnek találta a krémet.
Legközelebbi alkalommal a megadott tésztamennyiséget másfél adag krémmel töltöttem, és valóban így finomabb volt a torta.
Krém:
3 deci tej
25 deka cukor
60 deka darált dió
4 cs vaníliás cukor
30 deka vaj



10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! És mennyi lap!:)) Kellett hozzá türelem! De nagyon finom lehetett, látszik rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi! Igen, kicsit időigényes volt, de nagyon finom!

      Törlés
  2. Ha jól számoltam 1o lapos! Volt mit sütni, de bizonyára megérte, mert nagyon kívánatos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Juci, tíz lapot kellett sütni! Megérte, mert aki evett belőle, mindenki dicsérte.

      Törlés
  3. Nagyon szép! Nem semmi türelemjáték lehetett ez a süti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, köszönöm!Igen, kicsit munkaigényes volt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...