Összes oldalmegjelenítés

2012. április 3., kedd

Medvehagymás túrós csiga

Medvehagymás túrós csiga
Csoda esett szombaton! A kalocsai piacon meglepődve tapasztaltam, hogy több helyen medvehagymát árultak kötegelve. A Bakonyból jött árusok még recepteket is mondtak a sok vásárló által eddig  nem is látott növényhez.  Pesztó, krémleves, lepény - kisebb csoportosulás hallgatta a recepteket és a medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Én megörülve a lehetőségnek mindjárt több köteggel is vettem, hogy a fagyasztóba is tehessek. Felénk tényleg nincs ez a növény, jó lenne ültetni, hogy itt is terjedjen el. Először én is szagolgattam, hogy érzek-e fokhagyma szagát. Hazafelé az autóban éreztem, mert az a néhány csomó beillatosította az egész kocsit.
Hazaérve egy kötegből gyorsan krémlevest főztem, megvolt egykettőre, és finom volt. Egy  másikból pedig medvehagymás túrós csiga készült - Gizi után szabadon.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (fél kilós)
fél kiló túró
1 kávékanál só
bors
1 csomó medvehagyma
2 ek tejföl
1 tojás

Elkészítés:
A túrót (én tehéntúrót használtam) villával összetörtem, beleadtam a sót, tejfölt, őrölt (fehér) borsot és a jól megmosott, leszárított, apróra metélt medvehagyma leveleket. A leveles tésztát felengedés után lisztezett deszkán kb. 2-3 mm-esre kinyújtottam, rákentem a tölteléket és szorosan felcsavartam. Majd kb. két centisre felszeleteltem (10-12 jött ki egy rúdból, és mivel négy rúd lett egy csomag leveles tésztából, összesen negyvennél is több csigát kaptam).
Ezután a csigákat kés lapjával kicsit meglapogattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól némileg távol  tettem, mert sütés közben  kicsit megnőnek.

Felirat hozzáadása
Tetejüket tojással   bekentem és 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon kb. 25 perc alatt megsütöttem.
Vendégkínáló süteménynek nagyon bevált.Tényleg finom, könnyű, és másnap is ugyanolyan friss volt.

   
Gizi blogjában tíznél is több medvehagymás receptet találtam. Változatosan felhasználható és a jövőben én is be kívánom építeni az étrendünkbe.

23 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták,imádom a medvehagymát,csak nálunk is ritkán lehet venni a piacon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, köszönöm. Nekünk is bejött a medsvehagyma.

      Törlés
    2. Kedves Mónika, ha gondolod, én küldök szívesen medvehagymát, a kertemben megeredt az összes, a Mecsekből telepítettem tavaly.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a recept, már itt az ideje, hogy én is kipróbáljak valami medvehagymásat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, most van itt az ideje, hogy kipróbáld, mert csak néhány hétig van szezonja.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, én pogit csináltam belőle a hétvégén, de ez a csiga is izgatja a fantáziámat :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, Vikvi! Szerintem többfle tésztához felhasználható.

    VálaszTörlés
  5. Igazán jól néz és milyen egyszerű!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet, nagyon finom lehet:) Mivel pécsi vagyok, itt rengeteg medvehagyma van, a kertemben is szépen megeredtek. (tavaly telepítettem)

    Amiért most jövök, hogy átadjak egy bloggerina díjat, részletek az oldalamon.

    További szép napot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maskara! Remélem, te is sütsz finom medvehagymás sütiket!
      A díjat pedig nagyon szépen köszönöm!

      Törlés
  7. Holnap ezt a receptedet fogom kipróbálni:) már csorog a nyálam, csak nincs itthon sajnos leveles tészta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maskara, sok sikert kívánok hozzá!

      Törlés
  8. Ma megsütöttem a csigákat, nagyon finomak lettek! Negyed kiló túróhoz kevertem a (mecseki) medvehagymát, sót, borsot, tejfölt, plussz némi reszelt sajtot, de így is majdnem a fele megmaradt, ez persze nem baj, holnap süthetek mégeggyet :)
    Köszönöm szépen a receptet!

    Maskarától kérdezném, hogy ősszel telepítette e a hagymákat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Molika! Örülök, hogy neked is finomra sikerült!Jó ötlet bele a sajt!

      Törlés
  9. Csodaszépek lettek a csigáid, és látom nem sajnáltad ki belőle a tölteléket!!! Köszönöm, hogy megemlítettél. Örülök, hogy végre neked is sikerül elkészítened sok finomságot a medvehagymából. Nálunk ma medvehagyma leves volt húsgombóccal, azt is bátran merem ajánlani, nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, én köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni húsgombóccal is, de most nem volt darált húsom.

      Törlés
  10. Nagyon jól néz ki, jöhetne belőle nekem is!

    VálaszTörlés
  11. Én is nagyon szeretem a medvehagymát, ez a csiga is nagyon szimpatikus!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! És ami a fő, hogy a medvehagyma nagyon hasznos gyógyító növény!

      Törlés
  12. Szia! Elfelejtettem múltkor túrót venni, és csak tejfölt+medvehagymát raktam bele, a tetejére pedig sajtot reszeltem. Isteni lett úgy is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, hogy beszámoltál róla! Örülök, hogy így is ízlett!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...