Összes oldalmegjelenítés

2012. április 5., csütörtök

Mecsek krémes diabetikusan


Mecsek krémes
     

A google képkeresőben megláttam a Mecsek krémes fotóját és megtetszett kinézetre. Igazán attól jöttem lázba, hogy rákeresve a receptre kiderült, hogy diabetikus. Mivel éppen vendégeket vártunk, akik  között volt egy cukorbeteg személy is, rögtön tudtam, hogy az ő kedvére ezt meg fogom sütni.




Hozzávalók:
500 gramm leveles tészta
1 cs csokis pudingpor
2 cs vaníliás pudingpor
másfél liter tej
6-8 ek xilit(nyírfacukor)

Elkészítés:
A felengedett leveles tésztából 4, kb. 30x30 cm-es lapot nyújtunk, és tepsi hátulján 200 fokos sütőben egyenként megsütjük.
Krém:
Fél liter tejjel, 2-3 ek xilittel  szokásos módon megfőzzük az egyik csomag vanília pudingot. Az első lapra rákenjük még melegen. Erre egy másik lap kerül, amelyre a megfőzött csokoládés pudingot kenjük szintén még melegen.
Az újabb réteg tésztára a második csomag megfőzött, még meleg vanília puding kerül, amelyet beborítunk a negyedik kisült tésztalappal.
Kihűtés után öntjük le a tetejét csokoládémázzal.

Csokimáz:
10 deka diabetikus csoki
A csokit két dekányi vajjal felolvasztottam és késsel kentem a tetejére. Tálalás előtt hűtőben tároljuk.
A recept nagyon egyszerűnek tűnik, de megcsinálni nem is volt annyira egyszerű. A készen vásárolt leveles tésztát elnyújtottam, mindegyik széleit egyenesre vágtam. Sülés közben a tészta felhólyagosodott, és zsugorodott is. Ezért nem lettek a rétegek mindenütt egyenesek, meg egyforma vastagságúak.
No és a felszeleteléssel is gondom akadt. Eleinte nem sikerült szép kockákat vágni, de aztán megpróbáltam vizes késsel, úgy formásabbak lettek.

     
       
A receptet    Maskara  reform konyhájában találtam, megköszönöm neki és örülök, hogy ráakadtam erre a remek receptre, amely nagyon ízlett mindenkinek, nemcsak a cukorbeteg vendégünknek.
Egyébként a pudingporok, amelyekkel készítettem reformboltban vásárolt gluténmentes pudingporok.
Aki nem akarja csokival leönteni a tetejét, az 15-20 deka xilitet 3-4 evőkanál keserű kakaóporral daráljon le, kis vízzel meg egy darabka margarinnal felforralja és 5-10 perc főzés után kész a diabetikus csokimáz.
Összegezve: amikor készítettem azt gondoltam, hogy ilyet többet nem csinálok.
Aztán elkészült, és bár a végeredmény nem lett tökéletes, de ez házi sütemény, ez nem tragédia.
A finomsága viszont arra ösztönöz, hogy igenis, lesz ilyen máskor is!

16 megjegyzés:

  1. A szívügyem minden ami pécs környéki avgy arra emlékeztet. Én a mecsek csúccsal próbálkoztam, ami a helyi Mecsek cuki sikerterméke volt anno, de beszüntették. Lehet ez is volt a palettájukon, mindenesetre nagyon lázba hoztál vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab! Ez nagyon finom volt! Láttam nálad a mecsek csúcsot, biztos finom az is.

      Törlés
  2. Nagyon szép szabályos kockák,a cukiba is ellehetne adni,persze a jó kategóriájú cukrászdára gondolok. Nem a gagyi süteményeket árulókra!

    VálaszTörlés
  3. Igazán szuper lett, még sosem hallottam erről a változatról. Boldog ünnepet kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Nektek is legyen szép ünnepetek!

      Törlés
  4. Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, szép időt, és jó kikapcsolódást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin! Köszönöm a jókívánságokat és én is ugyanezt kívánom neked és családodnak!

      Törlés
  5. Jó kis diabetikus desszert, tetszik. Kellemes hétvégét kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm! Nektek is viszont kellemes ünnepeket!

      Törlés
  6. Marisz, én is készitettem már ilyen hasonló puddingporbol ilyen hamis krémes félét, de én használtam a cukor mentes puddingport, és nem kellett hozzá adni még külön a cukorpótlót. Nem tudom hogy nálatok a puddingpor keserü, de nálunk két fajta van, a diabétás, és a cukros.
    Mindenesetre, nálam a család nem szerette, de a tiéd sokkal jobban néz ki, és ügyesen sikerült...guszta és finom!

    Boldog Husvétot kivánok neked, és kedves családodnak, szeretettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth! Nálunk csak gluténmentes pudingporról tudok, ami gyárilag nem édesített. Nem tudom, ismered-e a nyírfacukrot, ami szerintem ízre is teljesen olyan, mint a répacukor, csak nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják.
      Köszönöm az ünnepi jókívánságokat, melyet viszont kívánok neked is, szerető családi körben!

      Törlés
  7. NAgyon tetszik ez a recept!LEhet szégyen itt, Mecsek "ölelésében" élve, még nem ismertem ezt a sütit, de ki fogom próbálni!!!

    VálaszTörlés
  8. Szilvi, próbáld ki, biztosan sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Mari! Én is ezt a sütit szeretném elkészíteni anyukámnak anyák napjára. A Mecsek cukrászdába ettünk ilyet és nagyon ízlett. De annak a krémje, szerintem nem sima puding. Nem tudom, hogy hogy csináljam, anyukám a magán pudingot nem szereti, arra gondoltam, hogy mindegyik réteghez kevernék fél kocka margarint. Ön szerint az elrontaná? Amit Ön készített az ízre is olyasmi, mint a cukrászdai? Merjem sima pudinggal készíteni? Köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noraa! Remélem, email válaszomat megkaptad.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...