Összes oldalmegjelenítés

2012. április 30., hétfő

Epres-túrós rolád



Epres-túrós rolád
Katuci blogszülinapi játékára készült ez az  Andinál talált epres-túrós rolád. Illetve húsvétkor készült, csak a játék miatt most teszem fel a bejegyzést róla.
Én így készítettem:
Hozzávalók:
20-25 db babapiskóta
25 deka túró
25 deka eper
15 deka cukor
2 deci tej
3 gr agar agar
1 citrom lereszelt héja
1 mk vanília eszencia
2 dl tejszínhab

Elkészítés:
Egy őzgerinc formát kibéleltem folpackkal úgy, hogy hagytam rá amit majd felhajtok a tetejére (ami a kész torta alja lesz).
A babapiskótákat 2-3 másodpercre langyos tejbe forgattam és kiraktam vele az őzgerinc formát (az oldalát és a végeit is).
Fél deci vízben leáztattam az agar agar port. Ilyenkor nagyon "mocsárszaga" van, de nem kell megijedni, rövid állás után a szag elillan.
A túróba beletettem a cukrot meg a citromhéjat és géppel jól összekevertem. Felmelegítettem a tejet forrásig, hozzákevertem a leáztatott agar agart. A tejszínt 1 kanál porcukorral keményre vertem.
A túróhoz a már csak langyos tejet hozzáöntöttem, a tejszínhabbal pedig  óvatos mozdulatokkal kevertem össze. Felét belesímítottam az őzgerinc formába a babapiskótákra.
A közepére egy sorba raktam az előzőleg alaposan megmosott, letörölt, felszeletelt epret, majd a maradék túrós krémmel betakartam. Ide jött még rá egy sor babapiskóta, a folpackot ráhajtva ment a hűtőbe egy éjszakára.  
 

Másnap kifordítottam a formából és kívülről bekentem mascarponés krémmel.
Mascarpone krém:
20 deka házi mascarpone
10 deka porcukor
5 deka vaj

A  hozzávalókat jó alaposan kikevertem és körbekentem vele a tortát. Díszítésnek eperrel kiraktam. Az epret szeletelni kellett, április elején még melegházi, sok volt rajta a fehér, éretlen rész.

     
Azért finom volt, de tudjuk, hogy szabadföldi eperből, amit a napfény érlelt, kétszer ilyen finomat lehet készíteni.

             

18 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon finom lehet! Már csak azt kéne tudom hogy mi az az agar agar? Az biztos hogy amikor már a hazai eper is bőségesen lesz és olcsóbb annak még jobb az íze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! A te epres desszerted is nagyon guszta!
      Az agar agar növényi alapú zselésítő anyag.Az agaragar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya. Vegetáriusok is használhatják. Zselésítő képessége jobb mint a zselatiné. Tehát kevesebb kell belőle, ami nem baj, mert az ára elég húzós.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett! És biztos finom még akkor is, ha az eper... olyan amilyen:) Nagyon megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  3. Hú de nagyon finom lehet,és ráadásul nem kell sütni.Nekem való!:):

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melissina2! Mindjárt itt az eperszezon, ki ne hagyd!

      Törlés
  4. Azta, nagyon guszta, most nagyon meg tudnék enni úgy egy egész ilyet...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, nyakunkon az eperszezon, majd készítesz és megeszed mind!

      Törlés
  5. Csatlakozom az előttem szólóhoz, ebből egy szelet tuti nem elég :)

    VálaszTörlés
  6. Marisz, roppant fantasztikus a kreációd a babapiskótás epres krém torta alapjával. Én szerencsés vagyok mert pont nekem küldöttt egy Malázsiai blog társam kis csomagot mind ezekkel a különleges izesitőkkel...pl. agár port, és krém port, mogyoró izü kávé port, stb.

    Én is szeretném ki próbálni a tortádat, nagyon praktikus, egyszerü, mutatós, és finom.
    Nekünk itt nálunk kapható a zselé por, ami nagyon, de nagyon be vállik, és már évek óta is használjuk. A KNOX nevezetü, teljesen iztelen por és még C vitamin, is van benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, köszönöm a dícséretet!Remélem, ha kipróbálod, neked is sikerül mutatós és finom tortát kreálnod!

      Törlés
  7. Hát csorog a nyálam rendesen :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik!! Úgy vagyok mint Mellissina, nem kell sütni, és úgy is finom, na meg mutatós is, hát kell ennél több :)!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...