Összes oldalmegjelenítés

2012. március 10., szombat

Zabpehely pohárkrém eperrel

Zabpehelykrém eperrel
Pohárkrémeket kerestem tegnap a neten, mikor ebbe belebotlottam. Mivel minden hozzávaló volt itthon, a zabpehelykrémre  esett a választásom.
Ahogy csináltam:
Hozzávalók:
4 dl tej
2 dl tejszín
2 dl zabpehely
1-2 ek.lágy barnacukor
csipet só
1 tk zamat kávé
1 tk őrölt fahéj
25 deka földieper
1 ek xilit
Elkészítés:
Felforraltam a tejet, félrehúztam, belekevertem a zabpelyhet, majd fedővel leborítva 10 percig állni hagytam.
Utána adtam hozzá a nádcukrot (egy jó evőkanálnyi volt itthon), csipet sót, fahéjat, majd ismét alágyújtva kevergetve felforraltam. Mikor felforrt, apránként hozzáöntöttem a tejszínt, és kb. 7 percig főztem kevergetve, mert könnyen odakap.
Megkóstoltam, és mivel nem találtam elég édesnek, csak úgy a zacskóból öntöttem bele egy teáskanálnyi xilitet, mivel a nádcukrom elfogyott.
Ekkor telefonált a menyem, mert a kisebbik unokám megbetegedett, a nagyobbat meg táncra vinné, persze,  megígértem , hogy fél óra múlva megyek.
A zabpehely kását  ismételt kóstolás után még mindig nem találtam elég édesnek, ezért  gondoltam beletenni még egy pici xilitet. Csakhogy már ideges voltam, kapkodtam, nem vettem észre, hogy nem a xilites tasakot vettem elő, hanem a hasonló csomagolású zamat kávét, és zutty! Egy teáskanálnyit belelódítottam, mire észrevettem a tévedést. Koffeinmentes gabonakávé, rossz nem lehet! - így okoskodtam. Elkevertem benne és megkóstolván  igazat adtam magamnak. Most ismét leborítva 10 percig állni hagytam.
Közben lecsutáztam az epret és tengeri sós vízben 1-2 percet áztattam (az esetleges permetmaradványok miatt), majd folyó vízben alaposan megmostam és felszeleteltem. Megkóstoltam, hát olyan semmilyen volt, savanykás. Ezt az epret a szememmel vettem és már abban a pillanatban, mikor a kosaramba tettem, tudtam, hogy ízre nem szabad a napon érett eper ízét várni, de olyan szép piros, mosolygós volt! Úgy éreztem, most ez a piros fog nekem energiát adni, tehát megvettem. Most odafigyelve tényleg egy evőkanál xilitet szórtam rá.
Poharak aljára néhány karika epret tettem, rámertem a zabpehelykását és a tetejét újfent eperkarikákkal díszítettem.
 
Még langyos volt és már lehetett volna asztalra adni, de senki nem volt itthon, én is mentem az unokámra vigyázni. Nem sok gondom volt a kis tündérkével, mert amint megkapta a gyógyszereket elaludt, csak egyszer ébredt fel inni, amíg ott voltam. Szerencsére mára jobban lett, bár kedvetlen meg étvágytalan még, de már kifelé lábal az influenzából.
Szóval a pohárkrémeket én hidegre tettem és ma kóstoltuk meg. Én egyébként is szeretem a zabpelyhet, nekem jó volt.
Nem mindenki volt tőle elragadtatva, de ebből nem csinálok gondot, majd megeszem mindet én.

Anazar és Trollanyu a poharas zabpehelykrém első elkészítői. Az ő receptjüket, tapasztalataikat variáltam át akarva-akaratlanul, így született az én változatom, ami színre is barnább lett a kávétól, mint az övék. Köszönöm nekik a receptet.
Biztos, hogy máskor is fogok készíteni, más, napon érett gyümölcsökkel.
 
Most pedig megyek és megeszem  az utolsó pohárral is!

11 megjegyzés:

  1. Azért nekem hagyhattál volna egyet kipróbálásra, mert nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  2. A zabpehely nagyon egészséges, már én is készítettem többféle változatot, nagyon finom:) Így friss eperrel meg még csodásabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, láttam a blogodon, hogy nálatok gyakran van terítéken a zabpehely. Megpróbálom én is rászoktatni a családomat.

      Törlés
  3. Én nutellával készítettem, az is nagyon finom, de készülök friss gyümölccsel is! Nagyon jól néz ki a friss eperrel és az a kicsi kávé csak különlegesebbé teszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, úgy érted, hogy nutellás zabpehely?
      Nekem az is jöhet!

      Törlés
  4. Létszíves gyere át hozzám,van számodra valamim:))

    VálaszTörlés
  5. Ú, ez nemcsak fincsi hanem egészséges is lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Tejszínhab!Remélem, hogy egészséges is!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...