Összes oldalmegjelenítés

2012. március 17., szombat

Fonott foszlós kalács

Fonott foszlós kalács
Minden húsvétkor én sütöm a kalácsot a családnak, meg egy-két idős rokonnak, jóismerősnek is szoktam vinni.
A recept évtizedek óta ugyanaz, csak a mennyiségeken szoktam változtatni - a kenyérsütő gépbe nem lehet két kiló lisztet egyszerre beletenni. De mivel nem sok gond van vele, hát egymás után többször megcsinálom.
Hozzávalók:
fél kg liszt
2,8 dl tej
10 deka vaj vagy margarin
2 ek cukor
1 tk só
2 tojás
2,5 deka friss élesztő

A tejet meglangyosítom és a kenyérsütőgép tartályába öntöm. Hozzáadom a két tojás sárgáját, cukrot, sót, öt deka olvasztott vajat, ezután öntöm bele a lisztet, melynek a tetején mélyedést csinálok és ebbe morzsolom az élesztőt.
Máris lehet a gépet bekapcsolni és indulhat a program. Amikor már összekeverte a tésztát és sípol a gép, akkor öntöm bele a másik öt deka olvasztott vajat és legközelebb csak miután megkelt a tészta, akkor van dolgom a géppel, kikapcsolni.
A tésztát lisztes deszkán kicsit átgyúrom.

 
 









Elvágom , és hat rudat sodrok, melyeket hármasával összefonok és a két
fonatot egymásra helyezem. (Egyik fonatot kicsit több tésztából,ez lesz alul, másikat kevesebből csinálom, ezt a tetejére teszem.) Megkenem a tojások fehérjével és kelesztem 40-45 percig.







Míg kel, bemelegítem a sütőt 200 fokra, majd alsó-felső lángon kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm. Öt perccel a kivétel előtt egy teáskanál cukor két evőkanál tej keverékével átkenem (ez elmaradhat). Kivétel után konyharuhába csomagolom és igyekszem kivárni, hogy langyosra hűljön, aztán lehet szeletelni.

   
Most úgynevezett "próbasütést" csináltam bemelegítésként húsvét előtt.
Finom lett, pillanat alatt elfogyott. Egy kicsit édeskés ízű, ha nem kenem le sütéskor cukros tejjel, akkor inkább sós. A kész kalács kb. 90 deka szokott lenni.
  

28 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük a jó kis házi foszlós kalácsot! :) Én is sütöttem ma, épp most majszoltam el egy szeletet baracklekvárral! :) Tetszik az ötleted a fonásra, így nem kell a hatossal bíbelődni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Dina! Nekem ez a fonás a legegyszerűbb, bár néha szoktam másképp is.

      Törlés
  2. Nekem is nagyon kellene már kalácsot sütni, de eddig nem tudtam magam rávenni. A Tiéd olyan szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla!Próbáld meg, biztos neked is sikerülni fog!

      Törlés
  3. Nagyon szép és látszik, hogy igazán foszlós! De hát tapasztalat teszi a mestert:) Én meg csak kívánom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi! Próbáld meg! Ha többször próbálod, neked is lesz tapasztalatod!

      Törlés
  4. Nagyon szép, igazi foszlósnak néz ki:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon profi, kukkants be hozzám és küldd be a játékomra!:)

    VálaszTörlés
  6. Erika,beküldöm a játékba, köszönöm a lehetőséget!

    VálaszTörlés
  7. Hát milyen jó hogy át néztem hozzád Marisz. Te is sütötted a finom Kalácsot. Tetszik a dupla hármas fonás. Kiváncsi voltam hogy van készitve. Köszi hogy fotón elmagyaráztad.
    Szeretem a te régi receptedet, és igyekszem én is kipróbálni pontosan ugy ahogy te sütötted. Tényleg foszlós, és szenzációsan finom!
    As én receptem amit most próbáltam ki először az a diétás könyvemböl van, de ha már ennyi időt töltök vele, inkább akkor az eredetit süssem, és még hozzá a kenyér sütő gépben keverni, és nem is kell az élesztőt felfuttatni?...akkor ez egy álom jó mód!
    Köszi hogy feltetted a receptedet:DDD

    VálaszTörlés
  8. Kedves Elisabeth!Szeretem a modern technika vívmányait kihasználni, ez nagyon megkönnyíti a mai háziasszonyok dolgát.
    Próbáld ki te is, biztosan sikeres lesz a tied is!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól néz ki!!! Reggeli közben a face-n nézelődtem és ott láttam meg....hát nagyon ínycsiklandó!!!

    VálaszTörlés
  10. Judóca! Finom volt. Süssél te is!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű! Ma ezt készítem vacsorára. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, a tied szebb lesz!

      Törlés
    2. Szebb nem lett, de nagyon-nagyon finom. Jó állagú a tészta és könnyű vele dolgozni. Többször fogom készíteni az biztos, mert az egész családnak nagyon ízlett. :)

      Törlés
    3. Csongi, örülök, hogy sikerült finom kalácsot sütnöd!

      Törlés
    4. Nagy kedvenc lett, már többször megsütöttem :)

      Törlés
    5. Nagyon rendes családapa vagy, aki nagyon sok jó étellel látja el a szeretteit!

      Törlés
    6. Nő vagyok:) A középső gyerkőcöm második neve Csongor, így lettem Csongi :)
      A húsvéti asztalunkra a te recepted alapján készítettem újra a kalácsot, most még jobb lett :)
      Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

      Törlés
    7. Kedves Csongi! Egy világ dőlt bennem össze, miután kiderült, hogy NŐ vagy! Úgy örültem egy ilyen férfinak, mint amilyen nő te vagy! Rendes "családapa" :) illetve családanya,.
      Ha ha ha ! Most nagyon jól szórakozom, ne haragudj, még barátkoznom kell a női mivoltoddal... Pedig még kis bajuszt is képzeltem neked!
      Ha ha ha! Csorog a könnyem a nevetéstől. Köszi, hogy így megnevettettél, már nagyon rámfért.

      Törlés
    8. Ne haragudj!:) A páromnak nemcsak bajusza, de kis szakálla is van és mikor tálalja az általam készített ételt, nagyon jól elő tudja adni, hogy ő sütött-főzött a konyhában, ezen jókat nevetünk itthon :D

      Törlés
    9. Jaj, dehogy haragszom! Kedves epizód ez blogolásom történetében.

      Törlés
  12. Hm, micsoda guszta kalács, imádom!

    VálaszTörlés
  13. Csodás lett a kalácsod!:)
    Húsvétra én is sütök, már eldöntöttem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roza, köszönöm! Süssél te is, legjobb a házi mindenben!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...