Összes oldalmegjelenítés

2012. március 27., kedd

Céklás és sáfrányos húsvéti kekszek

Céklás és sáfrányos húsvéti kekszek
             
Céklás keksz


Először, mert szeretem a céklát, aztán mert szép  a színe, végül mert egészséges - ezért sütöttem céklás kekszet.
A googleban rákeresve olyan recepteket találtam, amelyben pürésített főtt céklát kell keverni a tésztába. Én úgy gondoltam, megpróbálom nyers céklával.
Alapul azért az ITT  talált receptet vettem, a hozzávalók, és a mennyiségek miatt,  de a mennyiségeket (is) át kellett variálnom.
Tehát a következőképpen készítettem:
Egy  céklát meghámoztam és sajtreszelőn apróra lereszeltem. Turmixgépbe tettem, egy közepes nagyságú citrom kifacsart levét ráöntöttem, de mivel még mindig nem működött rendesen a gép, ki kellett találnom valamit. Ledaráltam a tésztához szükséges mennyiségű barnacukrot (a kekszkészítés egyik fontos eleme, hogy a cukor porcukor formájában kerüljön bele) és ezt a turmix tartályába öntve beindult a gép és eléggé lágy állagú pépet sikerült mixelni. Ebbe az elegybe beleütöttem egy nagy tojást, beledobtam egy csipet sót,  beleöntöttem az olvasztott vajat , és fakanállal belekevertem annyi lisztet, amennyit felvett, hogy nyújtható állagú tésztát kapjak. A liszt nálam felerész graham, felerész finomliszt volt, amelybe egy teáskanál sütőpor helyett egy késhegynyi szódabikarbónát kevertem, mivel nem volt sütőporom.
Az összeállított tésztát néhány órára hűtőbe tettem, mivel más dolgom volt.
Mikor elővettem alaposan meglisztezett szilikon lapon kinyújtottam kb. 5 mm magasra, majd különböző mintájú kiszúrókkal kiszaggattam.


 








A kiszaggatott kekszeket tepsibe raktam és 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon kb. húsz perc alatt megsütöttem.  Még forrón bekentem mindegyik felső oldalát porcukor-citromlé keverékével.
Még nyersen
                     
Kisűlve
Tészta hozzávalói:
10 deka nyers céklapüré
10 deka barna(nád)porcukor
1 citrom leve
25 deka liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
6 deka olvasztott vaj
De ha valaki el akarja készíteni, érdemes egyénileg kikísérletezni a mennyiségeket, hiszen a citrom, vagy a tojás nagysága is befolyásolhatja a liszt mennyiségét.
Amikor kihűltek a kekszek tortázásból maradt olvasztott csokival díszítettem.

 *************************************************************
Sáfrányos vajas keksz - mely az Itt talált recept némi módosításával készült.

Hozzávalók:
227 gramm vaj
175 gramm porcukor
1 tojás
1,5-3 tk tetszőleges kivonat (vanília, narancs, rózsa, mandula,stb.)
1 tk só
2 tk sütőpor
400-425 gramm liszt (nálam fele graham, fele finomliszt)

A vajat jól kikevertem a porcukorral, hozzáadtam a tojást, 3 tk sáfrányos vizet (fél tasak sáfrányport 3 kanál vízben két óráig áztattam) és tovább kevertem. A sáfrány értékes fűszer és gyógynövény, érdekes cikket olvastam róla ezen a gasztroblogon.
A lisztbe belekevertem a sót, sütőport és egy késhegynyi kurkuma port, amely szintén sárga színű.A kurkuma fűszer és gyógynövény, aki többet akar róla tudni,
Itt tájékozódhat. Apránként kevertem a lisztes anyagot a nedves anyaghoz. Még egy mokkáskanál frissen reszelt gyömbért beleadtam. Amikor az állaga nyújthatóvá válik, akkor kész a tészta. Alaposan belisztezett deszkán kb fél centi vastagságúra kinyújtottam és különböző formájú kiszúrókkal kivágtam.
Kétszáz fokra előmelegített sütőben az első tepsit 10, a következőt 8 perc alatt sütöttem ki. Kivétel után még forrón átkentem egyesével porcukor-citromlé keverékével. Csak miután teljesen kihűltek, akkor díszítettem olvasztott csokival.

Sáfrányos kekszek
Most nem volt sok időm a díszítgetésre, de azért nekem tetszenek.

Még  a dekorálással foglalatoskodtam, amikor jött a keresztlányom, aki mindjárt le is zsürizte a kekszeimet. Nagyon finomnak találta és semmi zavaró ízt nem érzett rajta. Én sem, de én megszoktam és szeretem ezeket az ízeket.
Szerettem volna még zöldteás kekszeket készíteni, de nem sikerült matcha teaport beszereznem, így az elmarad. A céklásból és a sáfrányosból sütök még néhány adagot húsvéti gasztroajándéknak.

   

22 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki a sütijeid, szép vidám, élénk színűk van.

    VálaszTörlés
  2. Mindig csodálom a színezési technikádat,nagyon szépek lettek ám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mónika! A színezésről annyit, hogy nagyon tartok a mesterséges színezőktől, ezért amit lehet természetes anyagokkal színezek.

      Törlés
  3. Nagyon ötletes a színezés, nagyon aranyosak. A kis unokák biztos örülnek az ilyen finomságoknak :) Nézz be hozzám kérlek van számodra egy kis meglepetésem :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon helyesek...:) Egészséges, finom...

    VálaszTörlés
  5. Igazi tavaszi színek, bizonyára finomak is, nálunk biztosan nem maradna húsvétra belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsóka! Be kell dobozolni és jól eldugni! :)

      Törlés
  6. Szuper mindkettő:) Céklás brownie-t már sütöttem, nagyon finom lett, ez is nagyon jó lehet és a színe is gyönyörű.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon édesek lettek! A céklással szívesen bróbálkoznék én is, a sáfrányosat... nem tudom. De megkóstólnám mindenképp!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm!Én a sáfrányt húslevesbe is használom. Olyan kis mennyiség kell belőle, hogy nem rontja el az ízét.

      Törlés
  8. Olyan szépek, főleg a piros, nagyon - nagyon tetszik, ki kell próbálnom húsvétra:)

    VálaszTörlés
  9. Kati, köszönöm! Biztos neked is sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon tetszenek ezek a kis kekszformák! Olyan kis vidámak!:-)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon különlegesen színezett kekszeket csináltál, guszták!
    Légyszíves nézzél már be hozzám, szeretnélek egy játékba meghívni!

    VálaszTörlés
  12. Ez egy igazán remek ötlet, biztos kipróbálom majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, örülök, ha kipróbálod! És biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...