Összes oldalmegjelenítés

2012. február 15., szerda

Gyors kalács

Kalács
Nagyon sokféle kelt tészta receptet ismerek és használok, de a gyors megoldásoknak híve kell, hogy legyek, mert az idővel hadilábon állok (szinte mindig).
Ez a kalácstészta is gyorsan elkészlül, főleg ha a kenyérsütő gépben állíttatjuk össze.
Hozzávalók:
fél kiló liszt
3 dl tej
fél cs. sütőpor
2,5 deka élesztő
1 dl étolaj
2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 mokkás kanál só
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kidagasztjuk és lisztezett deszkára borítva kinyújtjuk. Tölthető bármilyen töltelékkel:lekvár, mák, dió, kakaós cukor, stb. Készíthető kifli vagy csiga formára, előnye még, hogy nem kell keleszteni, azonnal süthető.
Most nagyon siettem, ezért a kenyérsütő gépbe a szokásos sorrendben - alul a folyadék, rá a liszt, tetején kis mélyedésbe morzsolva az élesztő - betettem mindent. Aztán kerestem a hűtőben a túrót, mert túrós kalácsra gondoltam, csakhogy elfelejtettem, hogy körözöttnek bekevertem. Azt találtam ki, hogy felütöttem három tojást, sóztam, borsoztam, villával jól felvertem, majd kb. három dl-nyi tejföllel jól elkevertem. A kenyérsütőből kivett tésztát kicsit átgyúrtam, kinyújtottam és ezzel a keverékkel kentem be, feltekertem és a tojások fehérjével átkentem a külsejét.
Átlósan fért csak el a tepsiben. Előmelegített forró (200 fokos)sütőben alsó-felső lángon 35-40 percig sütöttem.
Amikor kisűlt azon forrón átkentem ecsettel tejföllel. Ettől olyan gyenge lesz a kalács héja, hogy másnapra se keményedik meg - ha marad.
Nálunk nem maradt, épp jött a fiam is, felét mindjárt elcsomagoltam nekik, mi pedig leves után ettük. El is fogyott mind, mire eszembe jutott, hogy szeletelve nem csináltam róla fotót. Na, majd legközelebb!  
Ezt a kalácstészta receptet már többször használtam, Itt akadtam rá. Nekünk bevált.

10 megjegyzés:

  1. Imádom a kalácsokat! Kérnék egy darabkát :)

    VálaszTörlés
  2. Vikvi, már elfogyott! Sajnálom, majd legközelebb...

    VálaszTörlés
  3. Ezt kifogom próbálni még nem tudom hogy milyen töltelékkel , de nagyon tetszik.Egyáltalán nem keleszted ?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó kis recept, elhiszem, hogy kapós volt...:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem a kalácsféléket, de sajnos nagyon ritkán készítek! Valahogy nem nagyon sikerülnek nekem! Lehet, hogy legközelebb ezzel a receptel is megpróbálkozom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Angéla! Szerintem egy próbát megér.

      Törlés
  6. A kisebbik lányom kalács-mániás! Legközelebb, ha sütök kipróbálom ezt a receptet, legalább nem megy el az idő a kelesztéssel! Mert az idő nálunk is mindig kevés! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsis! Próbáld ki ezt. Még azt elfelejtettem a receptbe beírni, hogy én foszfátmentes sütőport használok, reform vagy bioboltban kapható.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...