Összes oldalmegjelenítés

2012. január 6., péntek

Virágfánk


kisült virágfánkok és a sütőforma
Itt a farsang, áll a bál!  Süssünk hát fánkot!
Van nekem egy fém konyhai eszközöm, amiről nem tudtam, mire való. Valakitől úgy maradt ránk, de akárkié volt (anyukámé, vagy anyósomé?), nem emlékszem, hogy bárkinél ettem volna már ilyen fánkot. Az interneten akadtam rá, mire való ez az eszköz, így hát adott volt, hogy kipróbáljam. Főleg most, farsang idején.
Több helyen is megnéztem a hozzá való receptet, végül ezt választottam.
Hozzávalók:
20 deka liszt
4 tojás
1,5 dl tej
2 evőkanál rum
kevés reszelt citromhéj
2 teáskanál porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
sütéshez olaj
tálaláshoz lekvár, porcukor,stb.
A hozzávalókból csomómentes tésztát kevertem, amit negyed óráig hideg helyen pihentettem. Mivel kisebb mély serpenyőm nincs, egy kis lábosban forrósítottam olajat a sütéshez. Az olajba először bele kell tenni a formát, hogy átforrósodjon.  Azután úgy kellene a tésztába mártani, hogy csak a forma felső harmadáig, és gyorsan beletenni a forró olajba, de vigyázni, hogy ne érjen az edény aljához.
Na ez okozta az első problémát! Ez az eszköz ugyanis 8 mm magasságú, tehát alig több, mint öt mm-re kerüljön a tésztába, de alatta sistereg a forró olaj...
Az első egy-két darabnál ügyetlenkedtem, de aztán "ráéreztem" a dolog nyitjára. Ha teljesen belemerül a tésztába, akkor nehezen válik le a formáról. Villa hegyével piszkálgattam le. De amikor már sikerült csak a forma alsó részét bemártani a tésztába, akkor magától levált 5-6 másodperc múlva, és egyszerre kettőt is tudtam sütni.
Sül a virágfánk
Én egyszer átfordítottam, bár erre nem találtam utalást sehol. Kivéve papírtörlőn lecsepegtettem és  még forrón beleforgattam fahéjas porcukorba.
Lecsepegtettem
Fahéjas porcukorba hencsergettem
     
Nekem harmincnál is több lett belőle. Jó ideig sütögettem, és annak ellenére, hogy a szagelszívó működött, megtelt a lakás olajszaggal.
Finom volt, bár leves után már nem tudtunk sokat enni, de amikor sütöttem, biztos felét is megettem volna, ha nem kellett volna gyorsan dolgozni vele.
Összegezve: jó volt ugyan, de túl gyakran nem hiszem, hogy étlapra kerül.
Őszintén megmondom, szerintem ennek a fánknak az erénye a mutatóssága.
Ha nem lett volna ilyen formám, biztos ég alól-föld alól kerítek egyet, hogy kipróbálhassam. Most pedig azt mondom, hogy a hagyományos, farsangi szalagos fánkot szívesebben sütöm.

Szalagos farsangi fánk

18 megjegyzés:

  1. De izgalmas ha ilyen rejtet dolgokra bukkan az ember.
    A fánk pedig milyen szép lett!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes guszta még nem láttam ilyet!
    A fánkod is szép lett , azt azért könnyebb volt sütni!

    VálaszTörlés
  3. Tényleg mutatósak! Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon mutatós fánkok lettek:) Szívesen megkóstolnám. Azért érdemes volt kipróbálnod, mert különleges.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó,mostanában valahol lehet ilyent vásárolni

    VálaszTörlés
  6. Jó, hogy leírtad ezt ilyen részletesen, ui. a nyáron kaptam ajándékba az egyik kedves bloggertárstól ilyen formát és még mindig nem mertem kipróbálni. De majd most! Rövidesen. :)

    VálaszTörlés
  7. Milyen jó ötlet ez a virágos! De a szalagos fánkodat is megkóstolnám, nagyon jól néz ki ;)

    VálaszTörlés
  8. Mónika! Igen, izgalmas,bár sejtettem, hogy "édestészta" kelléke.

    VálaszTörlés
  9. Éva! Úgy látom, most kezd ez fajta fánk újra divatba jönni.

    Judóca! Köszönöm.

    Trollanyu, köszönöm, érdemes volt kipróbálni!

    VálaszTörlés
  10. Rózsika! Azt hiszem piacokon, vagy vásárokban érdemes a sütőformát keresni!

    Aliz! Itt az ideje a forma kipróbálásának! Nyár óta már biztos megszokott nálad!

    Tejszínhab!Vagy te is olyan ügyes, hogy még az enyémtől is szebb szalagos fánkot süssél!

    VálaszTörlés
  11. Szépségesek! Anyósomnak van hasonló formája, most már muszáj kölcsönkérnem. :)

    VálaszTörlés
  12. Petra! Feltétlenül próbáld ki, a saját tapasztalat a legjobb!

    VálaszTörlés
  13. Loverforfood! Yes, delicious crispy.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jópofa ez a forma! Szép kis fánkok. Tényleg elkezdődött volna már a farsang? Megint elaludtam... :)

    VálaszTörlés
  15. Pixi! Én úgy tudom, vízkereszttől (január 6.)hamvazó szerdáig tart a farsang. Még van idő bőven fánksütésre...

    VálaszTörlés
  16. Jaj de szépek ezek a virág fánkok.Vajon minden fajta fánk tésztához jó?

    VálaszTörlés
  17. Desszertke! Nem valószínű, hogy minden fánktésztához jó a forma, mert ennél a tészta jóval lágyabb, mint pl. a szalagos fánknál.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...