Összes oldalmegjelenítés

2012. január 24., kedd

Narancsos sárgarépa lekvár

Sárgarépa lekvár
Hogy jutott eszembe januárban lekvárt főzni?
Hát úgy, hogy jelentkeztem egy játékra  4Gyereknél, melynek a lényege, hogy a játékra jelentkező gaszroboggerek mindegyike számára kisorsol egy másik jelentkezőt, akinek a blogján szereplő ételek közül egyet szabadon kiválaszt, melyet elkészít, beblogol és belinkel a játékra felhívónak. (Remélem, érthető voltam.)
Nekem IsaBella blogja jutott. A blog írója egy érettségi előtt álló nagyon sokoldalú fiatal hölgy, akit a szerepjátékokkal kezdve a "körmölésen" át rengeteg mindenféle, még  a konyha is érdekel. Igen ám! Remek ételeket, italokat, süteményeket, tortákat  készít, válogathattam tehát kedvemre.
Tortázó létemre mégsem tortát választottam. A blogon nézelődve mihelyt megláttam, rögtön beleszerettem a sárgarépa lekvárba. Merthogy a szilvalekvár kivételével eléggé megcsappant a lekvárállományom, meg a sárgarépát egyébként is igyekszem minél változatosabban beépíteni az étrendünkbe.
A színe pedig éppen ilyenkor télen van rám gyógyító hatással!
Azért a NoSaltyn is elolvastam a receptet, az elkészítési időre 30-60 percet ír, Isa szerint a répa főzési ideje annyi, no rászánom azt a két órahosszát.
Bevásároltam hozzá, a dzsemfixről csak otthon vettem észre, hogy 3:1-es jelölésű.
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
4 db narancs
2 citrom
60 deka cukor
6 dl víz
Dr.Oetker dzsemfix

Elkészítés:
a megtisztított, megmosott sárgarépát karikára vágjuk, majd a hat deci vízzel főni tesszük.
Fedő alatt megpároltam
A narancsokat, citromokat lehámoztam és gerezdekre szedve leszedtem a belső fehér hártyáját, majd összemetéltem.
Egy zöld citromot is belefacsartam
Összemetéltem kicsit
A narancs gerezdek belső hártyája
Ez a művelet a naranccsal elég soká tartott, a répa már megfőtt és hűlt, én még mindig "narancsoztam".(De megérte!)          
Aztán késes mixerben összeturmixoltam mindent és aránylag egynemű szósz jellegű masszám lett, ehhez adtam 40 deka cukrot. Szerencsére csak ennyit, mert nekem kicsit így is édes lett, ugyanis kellemes édes ízűek voltak a narancsok is.
Az utolsó nekifutás
Felforrás után 4-5 percig kevergetve főztem, aztán kis edénybe vettem ki a lekvárból, ebben elkevertem a dzsemfixet és hozzávegyítettem a többihez. A zselével már csak fél percig főztem, majd levéve azonnal üvegekbe töltöttem.
Ennyi lett
Kettő üveg háromnegyed literes, egy fél literes és egy negyed literes lett. Meg egy-két kanálnyi a lábos aljában, amit friss kenyérrel mindjárt ki is nyalakodtam.
A tető ráhelyezése után fejreállítottam az üvegeket. Soha nem szoktam, de a dzsemfix használati utasításán is rajta van (dzsemfixet se szoktam használni).
Fejreállítva
Semmiféle tartósítószert nem tettem bele, a dzsemfix összetevői között van.
A kicsi üveggel mindjárt el is futtattam az unokáimnak, remélem, örülnek majd neki (a lányok nem voltak még otthon).
Én nagyon finomnak találom és azért is öröm számomra, hogy rátaláltam erre a receptre, mert tavaly kevesebb lekvárt főztem a szokásosnál, tehát mennyiséget is pótol meg a választék is bővül általa.
IsaBella! Szerencsém volt, hogy a sorsolás téged juttatott nekem. És ismét bebizonyosodott, hogy egy nagymama is tanulhat egy zsengekorú fiataltól is.
Köszönöm a receptet, további jó blogolást és majd sikeres érettségit kívánok!
4Gyereknek szintén megköszönöm ezt a hasznos játékot.  

13 megjegyzés:

  1. A színe szuper, egészséges is, nagyon tetszik nekem is:) Az ízét el tudom képzelni, nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet, még eddig nem hallottam ilyesmiről:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati! Én is először találkoztam vele és rögtön szimpatikus lett.

      Törlés
  3. Kedves Marisz57!
    Azt hiszem ezt a lekvárt megfőzöm,mert narancslekvárt szoktam főzni,de erről még nem hallottam,és szerintem isteni lehet!!!
    Viszem a receptet!!Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melissina2!Én is főztem már narancslekvárt magában, az is finom,de így répával kiadósabb is, ízre is más.

      Törlés
  4. Igazán különleges lekvár. Igyekszem barátkozni a sárgarépával és talán egyszer elkészül...:)

    VálaszTörlés
  5. Én szoktam ilyen lekvárt készíteni és mindig télen,mivel a narancsnak most alacsonyabb az ára.

    VálaszTörlés
  6. Mónika!Narancslekvárt már én is csináltam, de így sárgarépával most először.

    VálaszTörlés
  7. Marisz! Köszönöm szépen a szavaidat! Annyira jól esett olvasni! (:
    Örülök, hogy elkészítetted és megosztottad a receptet! Ez egy igazán remek lekvár, nekünk kedvencünk lett! Ha időm engedné, bizonyára én is készítenék még utánpótlást. (:
    Még egyszer köszönöm a kedves szavakat!
    Szép hetet!
    Isa

    VálaszTörlés
  8. Marisz! Ez szuper.
    Miért kell bele a dzsemfixes tartósító, mikor befőző automatád van?
    Biztosan elkészítem, csak kevesebb cukorral, ahogy írtad, hiszen a sárgarépa, a narancs is édes. A citrom meg sűríti is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, amikor ez készült, még nem volt befőzőautomatám, azonkívül pontosan követtem a megadott receptet.
      Azóta már automatám is van. pektint is főztem, a későbbiekben tehát nem kell dzsemfix.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...