Összes oldalmegjelenítés

2012. január 17., kedd

Hagymalekvár

Hagymalekvár

   
Több helyen láttam az interneten hagymalekvár receptet. Mivel eddig nem is hallottam róla (vagy csak nem vettem figyelembe), először arról kellett tájékozódnom, hogy hogyan fogyasztják?
Főleg sült húsokhoz, de lehet kenyérre kenőnek, vagy kinek mit ad ki a fantáziája.  Akkor ez nálunk is kelendő lesz, nosza hamar megkerestem a legegyszerűbben elkészíthető receptet, amihez minden hozzávaló volt itthon.
Hozzávalók:
fél kg lilahagyma
40 gramm vaj
6 teáskanál barnacukor
1 kiskanál só
1/2 kiskanál őrölt bors
2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A felszeletelt hagymát a vajon kicsit megfonnyasztjuk, sóval , borssal ízesítjük.

Serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a hagymát
     
Pár perc után hozzáadjuk a barnacukrot és a balzsamecetet. Időnként megkeverve 20-25 percig főzzük. Én lefedtem és csak az utolsó 5 percben vettem le a fedőt. Akkor tekintettem késznek, mikor az állaga az egyéb lekvárokéhoz hasonlatos lett.
       
Más blogokon olvastam, hogy száraz duntszba téve hosszan eltartható, de úgy vagyok vele, hogy ez egész évben bármikor főzhető, inkább mindig frissen készítem, ha beválik a családnak. Ebből a hagyma mennyiségből 30 deka lekvár lett. Nagyon kellemes illat terjengett a konyhában, míg főtt. Mikor elkészült, az edényt kitörölgettem egy szeletke kenyérrel, nekem ízlett, és remélem a család többi tagja is elégedett lesz vele holnapután, mikor asztalra kerül. Addig a hűtőben tárolom.
Ez a recept a NoSaltyról származik. Én az ott megadott mennyiségek duplájából készítettem, de ha ízleni fog a családnak, akkor legközelebb ennek a mennyiségnek a kétszereséből fogom.
*****************************************************************
Nos, vasárnap volt a "holnapután", amikoris a család élesben tesztelte a hagymalekvárt.
Rántott hús és rántott hal volt zöldcitromos krumplisalátával, és e mellé kínáltam. Mindenki elégedett volt vele, tehát ezt is beiktathatjuk az étrendünkbe.
De természetesen keresem a módját, hogy sütéshez hogyan tudnám felhasználni.
Ha meglesz, majd azzal is jelentkezem.
*****************************************************************
A posztot elkezdtem írni pénteken, megvártam a vasárnapi véleményeket a hagymalekvárról, és ma van időm élesbe betenni. De mivel maradt egy kevés hagymalekvár amit ma reggelire fogyasztottam el, most azt is ide írom.
Serpenyőben zsiradék nélkül félbevágott zsemléket pirítottam és megkentem.
Nekem nagyon bejött.
Pirított zsemle hagymalekvárral megkenve

17 megjegyzés:

  1. Szia!

    Hagymalekvár...merénylet.
    Lesz elkövethe, ha eltűnik a monitorról a fotó. Mert akkor én csentem el, s megpróbálom felfalni.

    Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked IsaBella blogja jutott.
    őt itt találod: http://vaniliamamor.blogspot.com

    Játék határideje Febr.20.

    Sok sikert.

    VálaszTörlés
  2. Nahát......még nem is hallottam ilyesmit eddig, de nagyon tetszik, egyszerű és változatosságot hoz a konyhába. Mi egyébként is szeretjük a hagymát és hagymás ételeket.

    VálaszTörlés
  3. 4Gyerek, köszönöm az értesítést!
    A hagymalekvárt pedig vidd, én már befaltam a részemet.

    VálaszTörlés
  4. Judóca! Érdemes kipróbálni, már csak a színe miatt is. Télen is étkezzünk színesen!

    VálaszTörlés
  5. Már annyi helyen láttam, de Te megadtad nekem az utolsó löketet az elkészítésére...nagyon jól néz ki! Este el is készül...:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, és a recept is jól hangzik! Én sem hallottam még ilyesmiről, de finom lehet! Ki fogom valamikor próbálni!

    VálaszTörlés
  7. Lilla! Csak bátran láss neki, biztos sikerülni és ízleni fog!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! Mondjuk süteménybe annyire nem tudom elképzelni, de így ahogy ettétek biztosan nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom:) Nálunk karácsonykor volt, igaz, csak kis adag, de nagyon bejött:)

    VálaszTörlés
  10. Én még soha nem ettem hagymalekvárt, pedig sok helyen láttam:) Egyszer hátha merszem lesz kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm, Éva!Finom volt.

    Trollanyu! Ez is kis adag volt, legközelebb dupla mennyiséget csinálok.

    Kati!Szerintem egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  12. Érdekes számomra,még nem hallottam ilyen lekvárról.Kipróbálásra vár.

    Nézz be hozzám,meglepi vár Rád :)

    VálaszTörlés
  13. Nézzél már be hozzám szeretnék egy díjat adni neked!

    VálaszTörlés
  14. Sültekhez is nagyon passzol. Az én családom is imádja. Én karácsonykor ajándékba készítettem Nekik:) Azóta már megismételtették:) Én pikáns-csípősre készítettem.
    De a Tiéd is nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés
  15. Roza! Ezután már majd én is merészebben merem fűszerezni.Csípősre nem jutott volna eszembe, de kösz a tippet, a férjem szereti a csípőset.

    VálaszTörlés
  16. Szia!
    Karácsonyra megcsináltam háromszoros adagban( gondoltam jó lehet, mert csak szépeket írtak róla), hát isteni lett! Először persze a férjem morgolódott, minek ennyi ( persze ő pucolta a hagymát). De aztán ő is beadta a derekát!!!
    Húsok mellé kínáltam, máskor is megcsinálom!!!
    Köszi a receptet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Örülök, hogy sikeresen elkészítetted és hogy bevált nálatok is!
      Az én férjem sajnos nem segít a konyhában, aki pedig segít, az olyan embert meg kell becsülni, ha "morgolódik" is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...