Összes oldalmegjelenítés

2012. január 26., csütörtök

Gyümölcslé - egészségünk védelmében

Rostos grapefruit-narancslé
Ilyenkor a téli időszakban ajánlott minél több vitamint fogyasztani. Köztudott, hogy a citrusfélék  magas C és B vitamin tartalommal rendelkeznek, valamint folsavban is gazdagok.Immunerősítő, antioxidáns, öregedésgátló és folytathatnám így tovább, de azt hiszem, felesleges, mert hasznosságukkal ma már mindenki tisztában van. És nagyon sok helyen olvshatunk a témáról, pl. a vitaminszigeten.
Azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy miért a lé fogyasztása ajánlott inkább(természetgyógyászok szerint).
A narancs, grapefruit, stb. mediterrán gyümölcsök, amelyek hűtik a szervezetet. Mi inkább télen fogyasztjuk e gyümölcsöket a vitamintartalmuk miatt, télen viszont inkább melegíteni kellene a szervezetünket. A lé formájában bevitt gyümölcs elfogyasztása után rögtön a szervezet szolgálatába áll.A szervezetnek jóval könnyebb feldolgozni a folyadék formájában bevitt tápanyagokat, mint a szilárd táplálékot.Mivel kevesebb időt töltenek az emésztő és bélrendszerben, hűtőhatásuk is kevesebb ideig tart, ugyanakkor gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek.
Akinek nincs facsarógépe, az is tud citromfacsaróval, vagy reszelővel, a gyümölcsreszeléket jól kinyomkodva lét készíteni.Az otthon, frissen készített gyümölcslébe nem kell cukrot, vagy édesítőt tenni, így nincs megváltoztatva az összetétele, tehát lényegében ez folyékony gyümölcs. Desztillált vízzel vagy tisztított vízzel szoktam hígítani. Én lehetőleg nem éhgyomorra fogyasztom, inkább tízóraira. Az influenzás időszakokban ez is egyik módja a betegség kivédésének.
Persze általában minden állításra lehet találni egy ellen állítást, erre is találtam, többet is. Ezen az oldalon a gyümölcsök savassága miatti fogszúvasodás okán nem javasolják, Itt azt kifogásolják, hogy a gyümölcslevekből legtöbbször a héj marad ki, ami a gyümölcs legegészségesebb része.
Sokszor nehéz eldönteni, kinek higgyen az ember. Ami a héjat illeti, a vásárolt gyümölcs héját el szoktam dobni az esetlegesen rajta lévő vegyszerek miatt.
A fogszúvasodás kialakulásában pedig sokkal több a szerepe a mindenféle cukmisoknak, mint az elfogyasztott természetes gyümölcslének. Szerintem.
De nem akarok senkit meggyőzni sem a magam igazáról, sem az ellenzők igazáról.
Csupán annyit szeretnék közölni, hogy nálunk a gyümölcslé ilyen módon való elkészítése és fogyasztása bevált. Nyolc-tíz éve rendszeresen alkalmazom ezt a házi praktikát(is) az immunrendszerünk védelmére. Ha nem megyek el itthonról, még egy-két gerezd fokhagymát is szoktam préselni bele. Mindig csak annyit csinálok, ami elfogy frissen. Igaz, hogy elég drága a déligyümölcs, de lehet figyelni az akciókat és olyankor egy-két hétre előre be szoktam vásárolni belőle.
Tehát én élek vele továbbra is, most pedig ezt megiszom és tudom, hogy egészségemre válik!

8 megjegyzés:

 1. Látom megtetszett a narancs-grépfut(lé) páros, de minek higítani?

  VálaszTörlés
 2. Azért szoktam egy kis vízzel felönteni, hogy könnyebben mixelje a gép.

  VálaszTörlés
 3. Finom:)Mi inkább csak esszük a gyümölcsöt kilószámra, de még nem voltunk betegek ezen a télen:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Trollanyu!Örülök, hogy nem voltatok betegek, ne is legyetek!

   Törlés
 4. Nagyon szeretem mindkét gyümölcsöt, de az idei télen még alig ettem...:(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lilla!Ha nem is ilyet,azért más gyümölcsöt meg olajos magvakat igyekezzél rendszeresen fogyasztani.

   Törlés
 5. Mennyi igazságot leírtál!
  Tökéletesen igazad van,a gyümölcsök és a gyógynövények ... teák
  sokkal egészségesebbek mint a műanyag kapszulákba zárt vitaminoknak mondott valamik!!
  Bükkszentkereszti füves Gyuri bácsi Macska-menta teáját isszuk télen reggel este influenza fertőzés ellen. Nekünk bevált!!

  VálaszTörlés
 6. Mónika!Nekem is van macskamentám is, meg több magam termesztette gyógynövényem, a gyógyteázás télen-nyáron mindennapos dolog nálunk is.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...