Összes oldalmegjelenítés

2012. január 10., kedd

Szezámmagos grillázs trüffelgolyók

Felirat hozzáadása
 A receptje Suncikánál tetszett meg, ő pedig Ottisnál szeretett bele.
 Hozzávalók:
50 gr vaj
0,7dl tejszín
1 bögre cukor
1 bögre szezámmag
20 deka tejcsokoládé
Elkészítés:
Először a grillázst készítjük el. A cukrot kevés vízzel karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a szezámmagot és addig kavargatjuk, míg a cukor rászárad. Mikor kissé lehűlt, konyhai robotgéppel darabosra turmixoljuk.Ezután a vajat a tejszínnel felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és az összetördelt csokoládét megolvasztjuk benne. Végül belekavarunk 10 deka szezámos grillázst és 15 percre fagyasztóba tesszük. Miután kissé megdermedt golyókat formázunk és a megmaradt szezámos grillázsba hempergetjük őket. Tálalásig hideg helyen tartjuk. Mutatósabb, ha egyenként kis papírkapszlikba helyezzük a golyókat.
Papírkapszli kivételével minden hozzávaló volt itthon, bár csoki csak egy tábla, ezért úgy döntöttem, fél adagot készítek.
Grillázskészítés közben jól megégettem a bal kezem két ujját. Valahol a neten olvastam, hogy nem kell hideg víz, vagy tojásfehérje, hanem azonnal lisztbe kell mártani az égett felületet. Ezt most volt alkalmam kipróbálni: néhány percre negyed zacskónyi lisztbe tettem az ujjaimat és tényleg hamar megszünt a fájdalom, valamint nem hólyagosodott fel.
Közben a grillázsom "megkötött", olyan kemény lett, hogy nem mertem egyik konyhai gépembe se beletenni, féltettem a gépeket.
Azt találtam ki, hogy megtöröm mozsárban.
Grillázstörés mozsárban
 Nem a legjobb megoldás a mozsárban törés, elég nehezen ment.  Nem lett egyenletes, maradtak benne kisebb-nagyobb csomók. Ezért csak annyit törtem meg amit belekevertem a vajjal-tejszínnel felolvasztott csokiba - a többit, míg a golyók hűltek a hűtőben, megettem. Nagyon finom ám a szezámos égetett cukor!
Csakhogy nem maradt mibe hengergetni a golyókat. Még jó, hogy volt itthon kókuszreszelék. Kókuszos borítással is nagyon finom lett. Csomagoltam a fiamnak is.
Aztán valahogy mégis itthon felejtődött. De remélem, a hűtőben hétvégéig nem lesz baja.
Biztos, hogy ilyet máskor is készítek, mert hamar kész és nagyon finom. De a gépeimbe továbbra se  merem a grillázst beletenni, legközelebb megpróbálom kézi diódarálóval ledarálni.
   
 Ma pedig ez volt a reggelim. Vajas kenyér retekcsírával megszórva, akácmézes zöld tea citrommal.    

10 megjegyzés:

  1. Szia!

    Örülök, hogy tetszett a recept, isteni finom ez a trüffel. Ja, igen, nem volt időm és el is felejtettem beleírni a posztba, de most orvosolom a hibát, hogy én bele tettem az aprítómba a grillázst, de meg is bántam (tönkre ugyan nem ment tőle), de mi azt találtuk ki apával, hogy bele raktam egy vastagabb zacskóba, befogtam a száját, konyharuhát rá és a fém klopfolóm sima felével minden dühömet kiadva porrá zúztam a javát. A nagyon nagy darabok nekem is a gyomromban végezték, mert imádom a szezámos égetett cukrot, de azért maradtak benne nagyobbacska darabkák, látszik a képeken is. :)
    Bocs, hogy ezt kihagytam a leírásból, de az élvezeti értékén nem ront, mert az íze benne van a golyóban. :)
    Az ujjaidnak meg jobbulást, erről a lisztes dologról még nem hallottam, de feltétlen észben tartom a következő kisebb égési sérülésemig, ha már egyszer így bevált neked! :)
    Puszi
    Suncika

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néznek ki a golyóid:)
    A reggelid meg egyszerűen étvágygerjesztő!:)

    VálaszTörlés
  3. Úgy rémlik, hagyományos húsdarálón eresztettük át a diógrillázst régen, a diótorta krémjéhez. Ha elég sok volt benne a dió, egész könnyen le lehetett darálni. Vagy megtörni a rézmozsárban...
    Szezámmal még nem próbáltam, pedig az is finom. Egy 3 dekás (30 grammos) kis csomag szezámos grillázs ára a boltban száz Ft felett van.

    VálaszTörlés
  4. Kis guszta golyók lettek!
    Grillázs ha langyosra melegítjük,könnyebb összetörni!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon étvágygerjesztő kis golyók:) Grillázzsal nagyon tuti lehet:)

    VálaszTörlés
  6. Suncika! Köszönöm a kiegészítést.Nekem fa klopfolóm van, de lehet, hogy azzal is menne.
    Égési baleset pedig inkább ne érjen, kisebb se, de ha mégis, ez a módszer nekem bevált.Puszi neked is!

    VálaszTörlés
  7. Roza, köszönöm!

    Zsuzsanna! Köszönöm a jótanácsot, van hagyományos húsdarálóm, legközelebb lehet, hogy azt használom.

    Köszönöm Mónika, ezt nem tudtam eddig!

    Trollanyu, Flóra köszönöm! Tényleg nagyon finom!

    VálaszTörlés
  8. Hú, de gusztik! Ez a lisztes gyógymód tetszik, a régiek tudhattak valamit!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...