Összes oldalmegjelenítés

2012. január 2., hétfő

Csokoládés szívtorta születésnapra


Születésnapi szívtorta
Egyik szomszédasszonyomnak mindkét lábát karácsony előtt műtötték, most volt a varratok kiszedése, tehát kímélnie kell magát. De a bátyja hatvanadik születésnapjára tortát szeretett volna ajándékozni. Cukrászdából nem akart rendelni, így hát nekem duruzsolt, hogy akármilyen egyszerű torta megtenné, csak csokis legyen, meg szív alakú, meg az évszám legyen ráírva, meg...
Szóval nem tudtam ellenállni és vállaltam, hogy sütök  egy egyszerű csokis szívtortát december harmincadikára. Nem pénzért, csak az anyag költséget állja.
Kakaós piskóta főzött csokikrémmel töltve.
A piskóta receptje nem tudom, honnan származik, valamikor régen írhattam le, talán az internetről, talán máshonnan...Ha valaki magáénak ismeri el, kérem szóljon, hogy be tudjam linkelni.
Kakaós piskóta hozzávalói:
4 tojás
4 evőkanál liszt
8 evőkanál kristálycukor
fél zacskó (20 gr)csokipuding por
1 evőkanál étolaj
késhegynyi szódabikarbóna
A hozzávalókból két adag piskótát (tehát kétszer 4 tojásból) sütöttem papírral kibélelt szív alakú kapcsos tortaformában.  Sütéshez 180 fokra előmelegítettem a sütőt és alsó-felső lángon 30 percig sütöttem, az utolsó öt percben fehér papírral letakartam  a tetejét.

Közben elkészítettem a krémet is, az  orgazmus szelet krémjét csokisra átírva.
Krém hozzávalói:
7 tojás sárgája
25 deka porcukor
2 zacskó csokis pudingpor
7 dl tej
25 deka Rama margarin
10 deka olvasztott csokoládé
A krémhez a margarin és a csokoládé kivételével mindent egy lábosba teszünk és alágyújtva állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Miután kihűlt belekeverjük a szoba hőmérsékletű margarint és az olvasztott csokit.
Mindkét piskótát lapjában ketté vágtam, tehát négy lapom lett,így három lapot kellett megkennem. Mivel fondant borítást akartam, a külsejét vajkrémmel kentem be, amit 10 deka vajból, 10 deka porcukorból és gondolomra beletett kakaóporból kevertem.  A torta elég nagy volt, épphogycsak futotta rá lehelet vékonyan a krém. Hűtőbe raktam, hogy dermedjen rá a krém.  Barna színű kakaós fondantom volt a hűtőben,  még Dorka unokám névnapjakor maradt, csak jól átgyúrtam és már nyújthattam is.
Az oldalára kétszerre ragasztottam fel a borítást, és mielőtt a tetejére került volna a fondant, úgy döntöttem, hogy átrakom arra a tálcára, amelyiken elviszik.
Egyik kezemmel alányúltam és felemeltem, de a torta félrecsúszott és kicsit eltörött a szív forma kerek részeinél, és itt a fondant mindkét irányba elkezdett leszakadozni. Mindezt a pillanat törtrésze alatt érzékeltem és már le is tettem a tortát, mielőtt nagyobb baja esett volna.
Megpróbáltam visszaragasztani a fondantot, de nem sikerült, ezért inkább úgy döntöttem, leszedem és újragyúrom, nyújtom. Hát elég nehezen  jött le, darabokban.
Újra kellett volna a torta külsejét kenni az új fondantborítás alá. Semmi kedvem nem volt hozzá és most több, mint bosszús voltam. No, mi legyen?
Azt találtam ki, hogy kimértem 20 deka fondantot és összeolvasztottam 20 deka vajjal. Megpróbáltam ráönteni, de nem terült rendesen ezért ecsettel kentem rá a tortára. Hát nem lett sima a felülete. Marcipánt nyújtottam ki a rózsához meg a szívekhez a tetejére, az oldalára pedig még a maradék karácsonyi ostya dekorációból ragasztottam. Akinek december 30-án van a születésnapja, azt még majdnem a Jézuska hozta...
Születésnapi szívtorta
Nem lett tökéletes, de biztos finom volt. És jó nagy is, majdnem három kilós.
A feliratot betűtésztából raktam ki.  Hogy rossz helyre került rajta az ékezet, csak most vettem észre. Gyertyát pedig csak a köszöntéskor akartak rátenni. Mikor visszahozták a tálcámat, el is felejtettem megkérdezni, tettek-e rá?
Mert főleg arról esett szó, milyen finom volt a torta és a testvére mennyire örült neki.
Én pedig annak örültem, hogy így segíthettem.  

12 megjegyzés:

  1. Szeretnék egy tanáccsal szolgálni!
    -mindig frissen készült fondant-ot kell használni a torta borításához,és a maradékot szoba hőmérsékleten fém dobozban kell tárolni. Felhasználás előtt mindig frissen készült fondant-tal kell összegyúrni
    - Liszt vagy ételkeményítőn szoktam kinyújtani a fondant 1-2 cm vastagságúra,mert a cukortól olvadni kezd a fondant és törni fog!
    - aki nem elég gyors,annak javaslom,hogy a frissen készült fondant gyúrja össze 20 dkg sima marcipánnal.
    Így nem fog törni és könnyű vele dolgozni
    - a tortának betöltve egy éjszakát pihenni-e kell
    - és tényleg nagyon vékony krémmel kell körbe kenni a fondant borítás alá a tortát, mert kézzel akkor lehet tökéletesem rásimítani
    Remélem nem vetted rossz néven csak szeretnék segíteni,
    mert egyébként nagyon könnyű a fondant-tal dolgozni csak a titkokat kell elsajátítani!
    Egyébként gondolkozok rajta hogy képekkel illusztrálva felfogom tölteni a blogra a fondant titkokat,mert sajnos sokan félnek vele dolgozni.
    A TORTA SZÉP ÉS ÖTLETES?ÜGYES VAGY?CSAK A BOSSZÚSÁGOKTÓL SZERETNÉLEK MEG ÓVNI!

    VálaszTörlés
  2. Mónika, köszönöm a jótanácsokat!Nem haragszom, sőt örülök neki akkor is, ha közben már magam is rájöttem némely hiba okára.A maradék fondantot én nylozacskóban, műanyag dobozban a hűtőben tároltam.Ezt a módszert nem ismertem, hogy marcipánnal összegyúrható.
    És még az időtényező egy fontos dolog lenne. Megpróbálok változtatni azon a rossz szokásomon, hogy azt is meg akarom csinálni,amire nem futja az időmből.
    Szívesen tanulmányozom a fondant titkokat, ha felteszed.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép tortát sütöttél:) A szomszédasszonyod biztos nagyon boldog lehetett. Orgazmus szeletről sem hallottam még,érdekes név:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Marisz szép lett a szív torta:)) és biztosan nagyon finom is volt !

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu!
    http://www.ledniczky.hu/receptgyujtemeny/receptek/Desszertek/Orgazmus%20szeletben%201.pdf
    vagy:http://www.tesconyha.hu/receptek/orgazmus-szelet/5359
    Ezeken az oldalakon elolvashatod.
    Igen, örült a szomszédasszony.

    VálaszTörlés
  6. Mariska,nagyon szép lett a torta!
    Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  7. Tetszik a tortád annak ellenére is hogy megküzdöttél vele.Én sem szoktam hűtőbe tenni ,kamrában tárolom,mindig pár nappal hamarabb elkészítem és vajas kézzel jól átgyúrom használat előtt.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, Tejszínhab!

    Ditta, köszönöm, kedves vagy!

    Köszönöm,Rozi! Megszívelem a jótanácsokat.

    VálaszTörlés
  9. Sikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok, terveid valóra válásával!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, Rózsika!Én neked úgyszintén!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...